Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz Tamoo #47320 üzenetére

    > 25mm-ea gyári írisz a lencsében, ebben meg talán 17mm-es. De ha Pali olvassa esetleg kijavít.

    Igen, kb. ekkora íriszt szoktam tenni azokba a gépekbe (baba-Barco). A fényerő viszont nem szokott probléma lenni. Ha majd egyszer (ahogy a lámpa fárad) már valóban kevésnek érzed a gép fényét, próbaképpen teszünk a gépbe egy másik lámpát. A lámpa ma már olyan olcsó, hogy sem kímélni nem kell, sem halogatni a cseréjét. A lámpa költsége minimális pl. a gép által elfogyasztott áramhoz képest, úgyhogy nem érdemes vele vacakolni. Főleg olyan gép esetén, ami ennyibe került és ilyen képet vetít. De persze ez magánvélemény.

    Egyébként én pont ezt a "lutrit" érzem az UHP lámpa legnagyobb hátrányának. De azért a pénzért, amibe egy ilyen lámpa manapság kerül, még mindig ez a legjobb kompromisszum. Persze tudom én, hogy sokak fantáziáját izgatja a lézer-foszfor fényforrás, de aki nagyon "tá van kattanva" a dologra, az szerintem számolja ki, hogy hány új lámpa árát fizeti ki pluszban (azonnal, a gép megvásárlásakor) egy ilyen fényforrású gépért. Ebből és a delikvens által évente vetített órák számából már könnyű kiszámolni, hogy hány évig lehetett volna ugyanebből a pénzből UHP lámpákkal (és egy jó projektorral) vetíteni. Egy nagyobb (talán lézeres Barco) gépre én ezt egyszer kiszámoltam és valami 7000 év jött ki. Nyilván kisebb, olcsó gépek esetén ez nagyságrendekkel kevesebb idő, de azok használatával meg a képminőséget áldozzuk be, ami nekem nem tetszene.

    Aki lézerrel akar vetíteni, az vagy várjon, amíg lesz a feladatra saját megoldásunk (addig elmennek az UHP lámpák simán) vagy vegyen egy komoly, lézeres gépet használtan. Már van Ebay-en 3.4 milla körül (lényegében) Barco Loki. Újonnan ez 23 milla (ha jól tudom). Ennyi pénzt én soha nem fizetnék ki egy projektorért ... de még mindig inkább ez, mint egy gagyi gép a feléért. Egy-két év múlva ezek a komoly gépek még olcsóbbak lesznek ... de mivel a legtöbben akkor is a boltban veszik majd a gagyit, mi majd kedvünkre csemegézhetünk. Addig meg tökéletes (nekem) az UHP fényforrás...

Új hozzászólás Aktív témák