Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz kireka #46523 üzenetére

    Így működik a Flash NAND tárolás. Nem lehet a cellát közvetlenül írni, előbb törölni kell belőle, ami benne volt. Ez a TRIM. Ez még olyan meghajtóknál is van, amelyek nem támogatják a TRIM-et, valami megoldást ezek is tartalmaznak rá.

    Az OS tudja, hogy milyen szektorokon van az adat, de ezek a szektorok nem fizikaiak, ahogy a HDD-nél, hanem az SSD vezérlője lefordítja őket, hogy mely cellákra vonatkoznak. Azaz az OS tudja, hogy melyik szektor, de azt nem, hogy fizikailag mely cellák. A kettő között az SSD vezérlője fordítja le az adatok címeit.

    A vezérlő elvileg TRIM nélkül is tudja, hogy melyik cellák nem kellenek már. Meg ne kérdezd hogyan, erről már többször volt szó a topikban. Azt olvastam, hogy a TRIM-et nem támogató SSD-knél is volt valami beépített garbage collection, aminek a segítségével a vezérlő kiderítette. A TRIM viszont segítség a vezérlőnek, mert ha TRIM-elve van a cella, akkor nem kell nyomozni, hogy akkor ez most kell-e vagy nem, tudja, hogy újra lehet hasznosítani a cellát, és ha írásra kerül a sor, már külön nem kell TRIM-elni, mivel eleve meg van ejtve, hanem csak simán bele kell írni az oda szánt adatokat.

Új hozzászólás Aktív témák