Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz thyeby #54989 üzenetére

    Igen, nehogy belekezdj, nem tudod ilyen régi gépeket működésre bírni. Hiába is teszel bele PCIe csatolókártyát, ami ad M.2 csatit, a BIOS-od továbbra sem fog tudni kommunikálni az SSD-vel, mivel nem ismeri az NVMe protokollt.

    A másik, hogy régi gépen csak régi verziós PCIe csati van (1.0 vagy 2.0), így eleve ki sem tudná magát futni az NVMe SSD, le lenne korlátozva a sávszélessége, felére, negyedére, meg ilyen régi gépben feltehetőleg a proci sem olyan erős, hogy ki tudja hajtani. Az NVMe nem csodafegyver, hogy beteszed, aztán lobog a hajad a 3000 MB/sec-es sebességben.

    Ha NVMe-t akarsz normálisan használni, nem úszod meg, hogy beújíts egy korszerű, modern gépre, amiben rendes PCIe 3.0 x4-es M.2 csati van, meg kellően erős proci, ilyen i5-i7-i9, Ryzen szintű legalább, azalatt nem érdemes belekezdeni, mert csak szopórollerezel egy csomót és a sebességét sem tudod kihasználni.

    De még új gépen is bajosan használod ki, mert átlag felhasználásnál nem lesz gyorsabb az NVMe. Csak nagy fájlmásolásoknál, meg olyan alkalmazásokban, amik nagy fájlokat írnak (pl. videóvágás, virtuális gép, stb.), vagy esetleg olyan SQL szervernél, ahol nagy adatbázison sok párhuzamos írás, olvasás fut. Csak OS alá, játékokhoz, átlag felhasználói programokhoz (böngészés, irodai programok) pénzkidobás NVMe-t venni, nem érzel sebességbeli ugrást.

Új hozzászólás Aktív témák