Új hozzászólás Aktív témák

  • fericske

    addikt

    Sziasztok!

    IHIFI-770c szubjektív vélemény.

    Először is elnézést a késlekedésért a véleményezéssel kapcsolatban. Egy megfázáson vagyok túl ami ráment a fülemre is, még ma reggel is nyomattam a fülcseppet.
    Szombaton érkezett meg a lejátszó és a fülem állapota ellenére nem tudtam megállni, hogy ne próbáljam ki.
    Már abban az állapotomban is észre tudtam venni a hangzásbeli jellemzőket, először ráhagytam, hogy majd később, de nem hagyott nyugodni a dolog, megpróbálkoztam összehasonlítani más forrásaimmal, hiszen ugyanekkor a fülbajos megfázásom alatt érkezett meg a GR07 is pár nappal korábban és az nem okozott csalódást.
    A GR07-re kitérve röviden. Még bejáratás alatt van, de már élvezhetően szól. Érződik hogy van még benne kicsi a mélyből és magasból ami várat még magára néhány tucat üzemórát. Mindenesetre olyan fülesnek ígérkezik amit hosszútávon lehet hallgatni, nem fárasztja a fület a hangja meg a viselése sem. Ameddig a VSD3-nál a Sony hybrid harang jött be hangzásilag addig a GR07-nél a fehér comply dugasza amit adnak hozzá - ezért respect a füles fejlesztőinek. A VSD3 hangja kicsit otrombának tűnik a GR07 után, bár azért még mindig megvan a maga szépsége és helye, ha épp úgy érzem, hogy most kicsit dögösebb agyroppantásra van szükségem.
    Valaki itt valamelyik releváns topikban említette, hogy a GR07-et fogja használni referenciának, mint forrás összehasonlító monitort. Eddigi szerény tapasztalataim alapján a fülessel kapcsolatban egyetértek vele. Már most is élvezhetően szól az E10-ről és a telefonomról, elfogadhatatlanul a 770c-ről.

    770c
    A csomagolás gusztusos, minőségi terméket sugalló. Ez igazából így is van. Masszív a szerkentyű, egyben van, semmiféle recsegésre, hajlítgatásra való hajlam nincs benne mikor megfogja az ember. Az előlapja valóban valami karcmentes réteggel van bevonva, bár nem egy gorilla glass, azért bátran tisztogatható az ujjlenyomatoktól, mert az frankón meglátszik rajta.
    A kezelése is hagy némi kívánnivalót maga után. Az érintőgombok túl érzékenyek, nem mindig arra reagál amit szeretnénk tőle, figyelni kell arra, hogy ne legyen közel az ujjunk a felülethez mikor navigálunk felette.
    A képernyőt nem lehet kikapcsolni manuálisan, gomb nincs hozzá. Külön hangerő gomb nincs hozzá, tehát nem tudjuk azt szabályozni az nélkül hogy pl. ne vegyük elő a zsebből és a menüből állítsuk, ami után megint várnunk kell, hogy az előre beállított idejű képernyő kikapcsolás megtörténjen, hogy újra zsebre tehessük. (Itt meg kell jegyezzem, hogy elméletileg nem működnek az érintőgombok, ha a kijelző offline, bár felvillannak a gombok nyomásra, és ez így is volt mikor az ujjammal próbálgattam, de mikor zsebre vágtam és mászkáltam vele - boltba mentem, félórás séta - csinált olyat, hogy számot léptetett meg letekerte a hangerőt, szóval...volna benne billentyű kombináció mint a tekken játékokban?
    Az sd kártyákra háklis. Vettem egy Samsung evo 10-es sebességű kártyát még az X1-hez, hogy pörögjön a szitu, nehogy akadjon a magasabb felbontású cucc. Megy is rendesen a laptoppal meg a telóval és X1-el. A 770c látta ugyan a kártyát, de nem akarta kezelni, azt írja ki rá, hogy üres, nincs adat - a 770c-ben nincs formázási lehetőség, pedig az szokott a megoldás lenni a kompatibilitási problémákra.
    Beleraktam egy 4-es sebességű Kingstone-t, azzal megy.
    Következő akadály a zenehallgatásban, hogy piszkos módon válogat a formátumok és azok felbontásai között. Flac-et nem játszik le ha annak a bitrátája magasabb 1200-nál és/vagy 24 bit/48Khz a mintavételezés. Wavnál szintén ha annak magasabb a bitrátája 4000-nél (lehet kevesebbnél is bemondja az unalmast, az 1600-1800-as wav-okat vitte). A lejátszás vagy elindul és lehet pörgetni is bele, csak épp meg sem nyikkan, vagy egy pillanat alatt átfut rajta ha elindítom a lejátszást, mintha üres fájl lenne.
    Van egy 24/192-es felvételem a HDtrack-ról, tuti, ipari kódolás. Ennek ez sem számít. Azért az X1-el ilyen bajom nem volt, az a mosatlan tányért is lejátszotta, legfeljebb kicsit belaggolt ha sok volt neki.
    Azért maradt bőven track amivel próbálhattam miként szól.
    Mivel alapból nem tetszett amit hangzott, ezért ránéztem az EQ-jára (amit egyébiránt nem szeretek használni, semmi más cuccomon nincs használva EQ at all.)
    Csak előre beállított hangzások vannak. Még nem is ez lenne annyira gázos mint az ahogy ez működik.
    Fájl formátumaim amik vannak lossless-ben: flac, wav, ape, mka*(ez utóbbit csak a telóm viszi, a hordózhatók közül)
    Tettem fel mp3-at is később, csak hogy azzal mit csinál, ugyanis:
    Az EQ nem működik a wav és ape fájloknál.
    Hehh...Mi a f@szom?
    Flac-nél és mp3-nál működik de még itt is így az egyiknél, úgy a másiknál.
    Van saját egyéb EQ beállítás is a 770c-ben a pop/rock/jazz stb. túl. Ezek valami 3D kiemelés, basszus kiemelés, meg valami low EQ, ami talán a flatnak felelne meg.
    Flac-nél a 3d és a basszus azt csinálja, hogy felhangosítja a felvételt, a 3d csinál tényleg valami 3d-set, de igazából az összes borzasztóan kinyírja a hangzást, ledegradálja a felvétel minőségét valami 96kb-es mp3 szintjére amit mintha egy EQ tuningolt ipoddal hallhatunk.
    Mp3-nál a 3d hasonló, de a basszus totál mást csinál. Nem hangosítja fel a felvételt, hanem olyat csinál mintha egy 2.1-es hangredszerről leszakítjuk a satelliteket és csak a mélyláda maradna. Ekkor már sírva röhögtem.
    Na ez megvolt. De hiába lett volna benne jó EQ, az sem segített volna. Ahhoz kell egy jó alap hangzás.
    Na akkor nézzük az alap hangzást.
    2 féle hangzással operálna a lejátszó, 2 fizikai füles aljzattal hozz. Dark meg Bright hangzás.
    A Dark annyibban különbözik a Bright-tól, hogy visszább vettek a középből, és így elértek egy olyan hangreprodukciót amit semmi nem jellemez jobban, mint hogy egy végtelenül lapos hang, amit szinte bármilyen mp3-as lejátszó tud produkálni.
    A Bright sokkal jobb, és ezt úgy mondom, hogy egyik sem szól jól.
    A középtartománya elég szépen muzsikál, és végülis ennyi ami pozitív belőle. Az énekhangból ítélve az ember esetleg következtethet némi színpadra, meg térre, ha ez úgy igaz, hogy az énekes itt áll az orra előtt egy nyitott oldalú kamion platón, a zenekar meg vagy 2 kamionnal hátrébb zenél.
    A sztereókép szükösebb rajta mint akár a telómon. A magasai eléggé lecsapottak, 14-15k fölött nem igazán van jelen, csillogásról szó sincs.
    A legborzasztóbb a mélye. Azzal nem is az lenne a legnagyobb baj, hogy kevés - egyébként az - hanem hogy tompa, dinamikátlan. Mintha a lábdobot kicserélték volna üres festékes dobozokra. Mindegy milyen fülest dugtam rá, a mély ugyanúgy lapos és tompa volt. A közepe a vokálhoz egész jó, ha valakinek csak az kell, annak akár még tetszhet is. Vagy ha egyáltalán nem tud elviselni basszust a füle. Bár itt nem annyira a basszus mennyiségével van baj hanem annak minőségével.
    Egyelőre maradok a telefonomnál, eddig az X1-re is rávert, habár az vita tárgyát és képezhetné, ott inkább az van, hogy hosszabb távon jobb a telómról hallgatóznom mint az X1-ről. De a 770c-hez képest vitathatatlanul jobban muzsikál az XT890 a Gonemaddal. Még talán részletezettségben is ráver, de ez annyira nem is izgat, mert egyszerűen csak jobb hallgatni.

    A Penon meg tolt egy olyan választ a levelemre, hogy ne hasonlítsam az E10-hez mert más kötyü más célra van. Legalább tudom, hogy nekik miről nem érdemes írni. Elméletileg HIFi bolt, de HIFI-ről nem lehet beszélni velük.

Új hozzászólás Aktív témák