Új hozzászólás Aktív témák

  • Clemi

    veterán

    Sziasztok!

    Most azért írok ide, hogy van-e itt valaki, akinek van megbízható minőségű nagy fényerejű obija, és ráadásul rám tudna szánni egy fél órát, hogy leteszteljem a vázam fókuszát. Elmennék hozzá a vázammal, állvánnyal, tesztábrával, és lőnék párat az obijával.

    Az a gyanúm, hogy talán front fókuszos a váz, bár ezzel volt a szervízben eddig 3x amíg garanciális volt, de van egy sanda gyanúm, hogy nem csináltak vele semmit. Ezt szeretném kipróbálni valaki más obijával, mert az enyémekkel már teljes a káosz.

    A fókuszpont elmászás úgy jelentkezik, hogy a tesztábrán a fókusztáv 10x-es távolságán beállítom az élességet, (állványon tesztábrát) és az ilyenkor exponált képen 1-1,5 cm-es front fókusz van. Ha mindezt LiveView módban csinálom, akkor teljesen pontos a fókuszpont. A dioptria korrekció pontosan be van állítva, és a nejem is oda állítottam a géphez, hogy ő is állítson élességet az ő szeméhez. Mikor ő állított akkor is pont akkora volt az eltérés.

    Ez a hiba akkor jött elő élesen, mikor makro fotókat csináltam, és mikor portréztam nyitott blendével. Az alap obimmal, ami egy EF-S 17-85-ös (nem fikázni, hamarosan cserélem) és a tele obimmal az alapból szűkebb blende miatt ez annyira nem észrevehető, de az 50/1,8-as és a m42-es obikkal nyitott blendével nagyon kijön.

    Azért szeretnék egy próbát más objektívvel, hogy egyértelmű legyen a váz a rossz, vagy az obikkal van a baj.

    Most úgy néz ki, hogy:
    - Canon EF 50/1,8-as obival sokszor mellé megy fókusz, de 10-ből 8x tuti frontos a kép.
    - Canon EF-S 17-85 4-5,6 obival érdekes módon jó a fókuszpont.
    - Tamron SP 70-300 4-5,6 DI AF és manuál módban is front fókuszos
    - MC Pentacon Auto 1,8/50 front fókuszos
    - Helios 44-M 2/58 front fókuszos
    - MC Flektogon 2,4/35 front fókuszos
    - MC Pentacon 2,8/135 front fókuszos

    Az AF-es obikkal mindegy, hogy az AF vagy a Manuál módot használom, az eredmény ugyanaz, és a hang visszajelzés is pontosan akkor van, mikor én is a legélesebbnek látom a képet. Mindegy, hogy a végtelen, vagy a közelpont felől állítok fókuszt, az eredmény ugyanaz. Próbáltam azt is a manuál üvegeknél az ML frimware-ben bekapcsoltam a "Trap Fokus"-t hogy a szoftver exponáljon, de akkor is minden esetben ugyanúgy 1-1,5 cm front fókuszom van.

    Természetesen mindezt LiveView módban végezve az exponált képeken tökéletesen a helyén van a fókusz az összes objektívemmel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák