Új hozzászólás Aktív témák

  • KilgoreTrout

    senior tag

    Sziasztok,

    Segítsetek dönteni.

    Múlt héten beadtuk az igénybejelentést 15 kW-s SolarEdge rendszerre (egyelőre 14,1 kWp-nyi panel lenne rajta, a 15-ös invertert a kivitelező ajánlotta, mert az tuti elég lesz későbbi bővítésekhez is).

    Viszont a bizonytalan szabályzás (támogatott rendszerek bruttósak lesznek decembertől, teljesítményadó későbbi mértéke szaldó esetén, stb.) miatt eléggé elgondolkoztam, hogy legyen inkább 12.5-ös az inverter két okból:
    1) így kevesebb panel is elég lenne a megfelelő működéshez - ami nem elhanyagolható mértékű spórolás támogatás nélküli beruházás esetén.
    2) A jelenleg 0%-os teljesítményadót az inverter névleges teljesítménye alapján kell majd fizetni
    (+1) a 12-12.5 kW lélektani határnak számít, eddig szól a termelés utáni adómentesség is, szóval elképzelhető, hogy a későbbi törvénykezés során is itt lesz a határ.)

    Szerintem a közeljövőben a 12.5-ös inverter is elég kell legyen, (SE rendszer elvileg 50%-kal túlpanelezhető, mert amúgy is különböző tetősíkokon vannak a panelek, sose megy minden 100%-on), rövid távon meg egyértelműen olcsóbb a rendszer, mert kevesebb panel is elég az indítófeszültséghez.

    2-3 hetünk van eldönteni, mert addigra jön meg az MGT, és akkor tud a kivitelező beadni egy új igénybejelentőt a kisebb teljesítményre.

    Ti mit tennétek?

Új hozzászólás Aktív témák