Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz tillatrilla #3069 üzenetére

    Akkor nézzük kicsit bővebben.

    EON Solar:
    - Az EON napelemes megoldásait sokan azért keresik, mert azt hiszik, hogy azt maga az EON csinálja, és ez előnyökkel jár. Nos, ez nem így van. Az EONnak erre sem embere, sem eszköze, sem ideje nincs, ezért alvállalkozókat bíznak meg. Ezek az alvállalkozók jellemzően (nem mind) az EON nevéből élnek (nem mind), és sajnos a saját munkájukra pont annyira igényesek, mint amennyi erőt fektettek egy önálló vállalkozás becsületes felfuttatására (nem mind). Nem csak problémás helyzetekkel nem boldogulnak, de sokszor alapesetekkel sem (nem mind). Ez természetesen nem minden EON alvállalkozóra igaz, de nagyon sok a panasz...

    Fogyasztásod:
    8400Ft/hó, az kb. 2750kWh/év

    A1 I.: 1350 kWh x 35,31 Ft/kWh = 46 609 Ft
    A1 I.: 1436 kWh x 37,75 Ft/kWh = 54 209 Ft
    Összesen: 100 818 Ft/év, azaz 8402 Ft/hó.

    Ezt egy kb. 2,5 kWp teljesítményű rendszer elő tudja állítani. Egy ekkora rendszer az általad említett panel-méretben (~1650x992mm +/- pár cm) mondjuk 8x320Wp, vagy 9x280Wp napelemekkel elérhető - itt már egy-két plusz napelemet el akartak Neked adni. Értékesítők. Persze, lehet, hogy Te azt mondtad nekik, hogy a fogyasztásod nőni fog, és ezért méretezték túl a rendszered, ezt Te tudod.

    Ár:
    10 panelt szeretnének Neked eladni, ami legyen mondjuk 280Wp teljesítményű (ez most a jellemző), tehát 2800 Wp, azaz 2,8 kWp a rendszer mérete. Az ára pedig 1,6MFt. A rendszer egységára
    1,6 MFt / 2,8 kWp = 571429 Ft/kWp! Ez nagyon nagyon drága egységár!

    Megtérülés:
    Ugye egyrészt többet akarnak Neked eladni, mint amire szükséged van. Másrészt, az ár alapján a legkönnyebb kiszámolni, hogy megéri-e? Nézzük:
    1,6 MFt / (8400 Ft x 12 hó) = 1 600 000 / 100800 = 15,87 év! Ez nagyon-nagyon sok idő!
    Persze a rendszer megtérülése nem csak a termelésen múlik! Elvégre, ez egy értéknövelő beruházás! Ettől az ingatlanod értéke nagyobb lesz, sőt, az energetikai besorolása is jobb lesz! (Megjegyzem változtattak az energetikai vizsgálás metodikáján, de még nem néztem utána, hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a napelemek szorzóit.)
    De ettől még ez a rendszer túl drága, ami megjegyzem nem is indokolatlan, és nem biztos, hogy feltétlenül csak le akarnának húzni! (Lásd, összefoglaló ide vonatkozó része!)

    Végszó:
    Egy ilyen kis méretű rendszer fajlagosan mindig drága lesz! Én azt szoktam ökölszabályként mondani, hogy legalább 3-3,5 kWp legyen a rendszer (aminek a termelését természetesen el is használjuk), és akkor kezd el a beruházás racionális lenni! De azért ne keressünk módokat a fogyasztásunk növelésére, hogy kelljen egy ekkora rendszer, mert azzal csak saját magunkkal szúrunk ki általában (nem mindig)!
    El kell fogadni, hogy nem kell mindenkinek napelem, és örülni kell neki, hogy nem fogyasztunk olyan sokat! :K

    Ha bármi egyéb kérdésed volna, tedd fel bátran!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák