Új hozzászólás Aktív témák

  • Öregecske

    lelkes újonc

    válasz asdf_ #54445 üzenetére

    Egy ábrát szeretnék feltölteni! Eddig kétszer sikerült: rákattintás, Ctrl+C és Ctrl+v most ez nem megy ábrával, csak szöveggel. Küldöm a szöveget:

    Többen kifogásolták hogy nem adtam meg elég mennyiségű adatot a napelem rendszerekről és így nem tudnak megalapozott tanácsot adni Ezért most összeállítottam egy vázlatot arról hogy milyen rendszerünk van és mi alapján gondolkodunk a bővítésről Először is fel telepítettek 2023 május 8 án 35 darab 400 wattos Tier típusú napelemet, hozzá egy 12 kW os Huawei invertert. Minden napelem alá tettünk Huawei optimalizálót. Az optimalizálók mellett azért döntöttem mert a szomszédunk fenyőfái árnyékot vetnek a tetőre, és nem kötelezhetem a szomszédot arra hogy vágja ki a fenyőfát. Így csak néhány néhány panelnek a termelése csökken az árnyék miatt, mert az optimalizálók kiküszöbölik azt hogy befolyásolja az egész rendszer teljesítményének visszaesését. Továbbá az optimalizálókat azért is választottam bár 30000 Ft darabja hogy a Fusion Solar applikációval nyomon követhessem a termelést napelemenként.
    Ez jó szórakozás nekem mivel már nyugdíjas vagyok, állandóan figyelem hogy melyik mennyit termel. Azt tapasztalom hogy vannak olyan napelemek amelyek kevesebbet termelnek és vannak amelyek többet és ez rendszeresen így alakul ez nyilván annak a következménye hogy a gyártási technológia nem tökéletes nem lehet tökéletesen egyforma napelemeket gyártani, másrészt más a napsugár beesési szöge és így tovább sok minden befolyásolja. Most ezzel nem akarok foglalkozni. Az a tapasztalat, hogy a körülbelül 150 fokra (délkeleti irány) telepített napelemek jó napsütéses viszonyok között általában 2 és fél kW órát termelnek. A másik oldalon amely gyakorlatilag északnyugatra néz csak ennek a felét, amikor a nap alacsonyabban jár akkor jelentősen lecsökken a napelemek termelése különösen az északnyugati irányban, hiszen alig süt rá a nap.
    Ez a ház amelyre telepítettük a napelemeket egy három lakásos családi ház. A napelemekkel megcéloztuk azt hogy a gázfűtést, meg minden más fosszilis energiával való fűtést, mert van egy komplex rendszerünk (vegyestüzelésű kazán is) helyettesíteni szeretnénk a napelemtől származó elektromos energiával való fűtéssel. Ehhez különféle számításokat is végeztem.
    A legutolsó fűtési szezonban amikor tisztán csak gázzal fűtöttünk 2100 köbméter gázt használtunk fel. Egy köbméter gáz 34 Mjoule hőmennyiséget termel. Ez összesen ha összeszorozzuk 71400 Mjoule. Tehát a lakás fűtéséhez 71400 Mjoule hőmennyiség szükséges. Egy kwh áram hőtermelése 3,6 Mjoule. Ha 71400 elosztom 3,6-al akkor kijön hogy 19850 kwh szükséges a három lakás fűtéséhez (mert közös kazánrendszer van). Ha hőszivattyút alkalmazunk merész becsléssel 3,5 tized GOP-al számolok így ez a 19 1850 osztható 3,5 -el, kijön hogy 5700 kwh áram szükséges hőszivattyús fűtéshez. Ha a jóslatok beválnak, akkor a 14 kw napelemmel és a 12 kW os inverterrel megtermelhetek 13000 kilowattóra áramot. Az éves áramfogyasztásunk 5500 Kw óra volt, tehát így a előzetes számítások szerint a napelem rendszer megtudná termelni a hőszivattyúval való fűtést. Ebbe benne kell hogy legyen a melegvíz szolgáltatás.
    A hőszivattyúnak nem egyedül kell megtermelni a 19850 Mjoule hőmennyiséget mert van még három darab 3,6 kW-os hűtő fűtő klímánk amelyek fűtésre optimalizáltak. Sőt most szerelünk be egy negyedik klímát amely 3,9 kw fűtési kapacitással rendelkezik. Ezen kívül a fürdőszobákban vannak infrapanelek elhelyezve, sajnos oda csak kicsiket raktunk (350 wattosakat). Minden lakásban van még 770 wattos lábon álló infrapanel.
    Úgy gondolom a három család összefogása optimális lehetőségeket teremt. Előre számoltunk azzal hogy a rendszerünk nem lesz a leghatékonyabb, de kell a sok megtermelt áram, amit csak így érhettünk el.
    Csatolom a 4 hónapja működő rendszerünk csúcs napi termelését. Ebből látható, hogy a 12Kw.-os inverterünk „kényelmesen” van terhelve.

    Sajnos az ábrákat nem tudom feltenni. Talán holnapra kijózanodok. Üdv. Legyetek jók!

Új hozzászólás Aktív témák