Új hozzászólás Aktív témák

  • BlackV

    senior tag

    Andika, Killer:

    most úgy tűnik, hogy a kínai + mrna kombo minden mást ver az s-fehérje elleni antitest termelésben.

    Én is csak laikusként:
    Ez így nem kijelenthető, de 2 sino után ~4 hónapra beadott mrns nagyon bitang idős és krónikus betegeknél, ami jó dolog mert náluk alapvetően nehezebb az immunizálás.

    Domináns lesz-e vajon az s-fehérje elleni antitest, vagy ennek rovására termelődik egy rakat kevésbé hatékony antitest, amit ugye az immunrendszer már begyakorolt az alapimmunizáció során.

    Az antitestek fajlagosak. [ egy B-sejt -> egyfajta antitest -> egyfajta epitópra jó ]. (Epitóp a vírus nagyon kicsi részletét jelenti, amihez csatlakoznak az antitestek.)
    A bsejtek receptorai tulajdonképpen kötött antitestek (BCR). Nem termelődik egy rakat felesleges antitest, mert csak azok a b-sejtek fognak aktiválódni, amelyeket az új vírus aktivál. Csak akkor tudja aktiválni, ha az epitópját felismeri a b-sejt BCR.

    a tüskefehérje-elleni antitestek fognak dominálni, mert még a sinoban és az élő vírusból is azt látja leginkább a szervezet.

    Ez nem ilyen egyszerű. Egy antigén immunogenitása összefügg a tömegével. Minél nagyobb a tömege egy antigénnek, annál jobban felpiszkálja az immunrendszert. Ezért problémás jó fehérje alegység vakcinát csinálni. Egyszerűen ha túl kicsire szabják, nem lesz elég immunogén. (Az mrns más tészta, ott hiába csak a tüskefehérje van magában, sejtszinten okádja bele a nyirokszervekbe, lépbe stb-be, ezért is nagyon erős a válasz.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák