Új hozzászólás Aktív témák

  • dezz

    nagyúr

    válasz hanee #1407 üzenetére

    Ez egy tévhit, amiről eddig senki sem tudott nekem tudományos alapossággú bizonyítékot mutatni. Korábban vesekővel riogattak, de ezt sem támasztja alá semmi hitelt érdemlően. Maximum annak lehet ellenjavallt, akinek eleve beteg a veséje. Az a néhány eset, ami összefüggésbe hozható a C-vitaminnal, rákos betegeknél fordult elő, akik 1-2 grammnál jóval nagyobb adagokat kaptak intravénásan (mivel a C-vitamin magas vérplazma szintje gátolja bizonyos tumorok növekedését).

    Mint szó volt róla, Szent-Györgyi Albert napi 5-10g C-vitamint szedett évtizedeken át, de semmi baja sem volt a veséjének. (Ő persze még valószínű nem tudta, hogy P-vitamin jelenlétében kevesebb is elég, lásd alább.) Persze ez csak egy példa, de sok ilyen van. Olyanra nem tudok, hogy egy amúgy egészséges veséjű ember vesebetegséget kapott volna.

    Akkor egy kis C-vitamin kurzus. :)

    Nagyon fontos a C-vitaminnal kapcsolatban, hogy a szervezetnek P-vitaminra (= [bio]flavonoidok, melyek közül a C-vitamin szempontjából legfontosabbak a rutin és heszperidin) is szüksége van annak hasznosításához és raktározásához (pl. a citrus-gyümölcsökben is együtt fordulnak elő). Ha ez nincs jelen, akkor tényleg kivizeljük a bevitel jelentős részét (szúrós szagú vizelet), ellenkező esetben egyéni szükséglettől függően 0,5-1-2g bevitel esetén sem ürül.

    Így tehát a legjobbak azok a C-vitamin készítmények, amik P-vitamint is tartalmaznak (a minimum, hogy abban gazdag csipkebogyó-porral kevert, de vannak olyanok is, amik kivonatok formájában tartalmazzák). Ha ilyenből veszek be 500-1000mg-osat, egyátalán nem lesz szúrós szagú a vizeletem... De aki biztosra akar menni, hasonló készítményből van (lassan oldódó növényi rostok által) elnyújtott felszívódású is.

    Többen említették a Cetebét, nos abban ugyan vannak bizonyos, szabadalmaztatott eljárással készült kis golyócskák :), de egy milligramm P-vitamin sincs, így bár egyenletesebb szintet biztosít, mint ha adott mennyiségű vegytiszta aszkorbinsavat egyben vennénk be, a bevitel jó része így is kiürül...

    Ha valaki nem szedett eddig rendszeresen C-vitamint, a legjobb nem rögtön nagy adagokkal kezdeni (átmenetileg hatással lehet a vérnyomásra, illetve erős vizelethajtó hatás jelentkezhet), hanem fokozatosan növelni a bevitt mennyiséget, pártíz mg-tól a kívánt szintig.

    Egyébként, mivel a C-vitamin az agyműködésben is fontos szerepet tölt be, a szellemi fáradtság kialakulását is segít elkerülni, így kellő mennyiség (500-1000mg) szedése adott esetben a kávéfogyasztást is feleslegessé tudja tenni, de legalábbis csökkenti az igényt. (Aminek persze a kávé-termelők nem kimondottan örülnek. :) )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák