Új hozzászólás Aktív témák

  • MC Pite

    veterán

    válasz 4D4M #6589 üzenetére

    Amiket találok elsőre:
    Hőcserélő típusa: Saválló, Alumínium-szilicíum öntvény, Alumínium-réz öntvény, Alumínium-réz-acél ötvözet - mind rozsdamentes? Nem értek ezekhez az anyagokhoz :B

    Moduláció: 75(lakás)+24(garázs/spejz)nm^2, fele padlóval, most minimumra van letekerve a Buderus, de gyanítom itt is a minél alacsonyabb annál jobb, max 3kw alatt már nem oszt nem szoroz.

    Rendszermosás meg iszapleválasztó alap. Felőlem a hőcserélő is jöhet, ha egy relatív kicsi nem ront 'sokat' a hatásfokon. Gyanítom hogy egy nagyobb puffertartály lenne az ideális; azt csak nagyobb áldozatok árán tudnánk berakni, úgyhogy egyelőre sondex sl70-br25 vagy semmi a két lehetőség.

    Padlókör kialakítása: Egyik fűtésszerelő sem mondott rá semmit mikor feldobtam hogy rendes hidralikus váltót rakjunk be, azt mondták az a darab cső az előremenő és visszatérő között megteszi. Ezen túl padlókörbe egy keverőszelep küldi a vizet. A padlókörön is cserélem a szivattyút, a kazánén már 2 éve cserélem.
    Ha van olyan hely ahol utána tudok lesni mit lenen célszerű esetleg, megnézném (képet ugyan csináltam, de kb ennyi hasznos infó van rajta hogy egy kis bypass van benne).

    Felmerült még hogy külön vezérlem a padló és radiátor kör keringetőjét, de mivel a radiátoros szobák hamarabb kihűlnek (mert külső helyiségek és mert kisebb a hőtehetetlenség a radiátoroknál, plusz a szellőzés befúvási pontjai is itt vannak) sűrűbben kérné/kéri; viszont a padlókört sokkal több idő felfűteni ha külön azt figyelem.
    Most a sebesség/vízhőmérséklet, úgy van belőve hogy egyenletes a hőérzet. Nincsenek/nem lesznek nem használt, kevésbé fűtött helyiségek (a garázs mindig kevesebb meleget kap). De igény esetén ezt utólag is szét tudom választani.

    "Kézzelfogható előnyökkel jár, ha időjárásfüggő előremenővel tudod üzemeltetni akármilyen termosztát is legyen mellette."
    Automatizálással foglalkozok, ilyen terjedelemben többször hallottam, de sose tudták kifejteni miért. A marketinget ismerem, a vezérlést nem.
    Elvileg ha kint -10°van, akkor magasabb, ha +10°van, alacsonyabb modulációval dolgozik a kazán.
    Eltekintve attól, hogy ezt nem nagyon preferálom, mert inkább menjen 2× annyi ideig alacsonyabb teljesítményen. (Kicsi a rendszer, radiátorból[termofejesek] hamar meleg lesz a visszatérő, a mostani kazán ilyenkor ki-be kapcsolgat minimumon is. )
    A visszatérő víz mielőtt indulna a fűtés mindig ugyanannyi fokos a rendszerben, különbség hogy naponta 5× vagy 10× kapcsol be a kazán a nagy hideg meg a langyos idő között, ha be lehet állítani hogy kis teljesítményen működjön.

    A buszos termosztátra azzal akartak rábeszélni, hogy ha nagy a különbség, akkor jobban kiterheli a kazánt, egyébként meg lemodulálva használja. Gondolom nem csak nálunk van az hogy setpoint alat 0,3°al bekapcsol, felette 0,2-vel kikapcsol(vagy amennyire állítom), ehhez nincs értelme teljesítményszabályzásról beszélni.

    Mint említettem, sajnos nem találtam infót ezekről, így ezek tippek. Ha el tudjátok magyarázni nekem, vagy tudtok irányt mutatni ahol rendes infók vannak erről, nagyon megköszönöm! Ha van számomra előnye, természetesen berakom; ha nincs, egy fillért sem adok rá.
    Wifit is tolják, hogy hű, nekem mennyire jó. Több eszközöm van amin most is látom hol mennyi a hőmérséklet (pára, légminőség, kinti hőmérséklet, stb), igény esetén tudom is távolról temperálni a kecót (lakást egy fűtésre optimalizált, garázst egy sima klímával), nem igazán érzem szükségét hogy a Q8RF helyett távolról elérhető cucc legyen, ezen minden tudok állítani ami most kell. De; ha van valami olyan tudása ami számunkra hasznos, szintén jöhet.

    Bocs a hosszért, és köszi az eddigi válaszokat :R

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • MC Pite

    veterán

    Kazán része amiket kaptam, keresgéltem mellé
    Westen Boyler Condens+ 24
    Saunier Duval IsoFast 21 T26-CS/1 (N-HU)
    Ariston Clas B One Wifi 24 EU - ha a zaj adat valós, akkor nem játszik
    Biasi RinNova Tank Max 25S
    Bosch Condens 5300i WT 24/48
    Vaillant ecoTEC plus IoniDetect VUI 26 CS/1-5 (N-INT2)

    20-54 literig vannak a tárolók, és leírás szerint mind XL melegvizet tud szolgáltatni, én meg passzolom.
    Mivel könnyűszerkezetes pici ház, jó lenne ha halk lenne a kazán, a mostani relatív hangos.
    Van ötlet hogy tudom lemérni mennyi vizet használunk fürdéshez? Kb 50°ra van állítva, 60as tároló van a kazánban, gyakorlatilag egyszerre zuhanyzik párom, és engedjuk meg pár centire a kádat lányomnak. Össz vízfogyasztást nagyjából még ha látok is, a hideg/meleg arányt csak erősen saccolni tudom (4-1 arány vagy 3-1).
    Nem igazán értek ezekhez, nem nagyon tudom miket kellene figyelni. Ha van ajánlott, nem ajánlott, vagy pár szempont amit figyeljek, megköszönöm. Ha már össze volt szedve/van valahol infó, még jobb :R

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz MC Pite #6601 üzenetére

    A rozsdamentes így önmagában ugye csak acél témakörben értelmezhető. Az általad felsoroltakkal forrasztott lemezes kivitelben én nem nagyon futottam még össze élesben, de nagyjából ezekből készülnek jelenleg a kondenzációs kazánok hőcserélői is, így lehet próbálkozni. Mindegyik működőképes, de a réz-aluminium vonalon könnyebb aknára lépni a fűtővíz minőségét illetően. Persze a rozsdamenteseknél is sokszor réz a forraszanyag, tehát nem lehet egyiknél se elhanyagolni a vízminőséget, de a legegyszerűbb a rozsdamentes acél akármilyen forraszanyaggal – amennyiben indokolt a hőcserélő. Valószínűleg nem az.

    Felőlem a hőcserélő is jöhet, ha egy relatív kicsi nem ront 'sokat' a hatásfokon. Gyanítom hogy egy nagyobb puffertartály lenne az ideális; azt csak nagyobb áldozatok árán tudnánk berakni, úgyhogy egyelőre sondex sl70-br25 vagy semmi a két lehetőség.
    ~
    Ilyen kicsi puffereket semmi értelme nincs betenni, néhány percet jelenthetnek üzemidő kitolásában, de kimutathatatlan hatása lenne szerintem a kazán élettartamára.
    Azért mindenképpen érdemes elkerülni a hőcserélőzést, hogy ne kelljen még egy szekunder oldali szivattyú, ami sokkal butább általában mint a kazán PWM szabályozású példánya.

    azt mondták az a darab cső az előremenő és visszatérő között megteszi.
    ~
    Arra mindenképp jó lenne az a kép, hogy kiderüljék, hogy hol is van ez a ByPass ág beépítve, mindenesetre a szokással ellentétben a padlófűtés kör illesztése a radiátoros mellé nem háromjáratú keverő szeleppel a működőképes, mert nem nyomásmentes a primer oldal és a keverő szelep nem tud egyszerre alkalmas lenni a padlófűtés nagy és a radiátoros kör kicsi tömegáramára. Ezért kell befecskendező kapcsolást alkalmazni egyutú szeleppel, amivel elkerülhető a két hidraulikai kör egymásrahatása és precíz szaáblyozás tud megvalósulni.

    Eltekintve attól, hogy ezt nem nagyon preferálom, mert inkább menjen 2× annyi ideig alacsonyabb teljesítményen. (Kicsi a rendszer, radiátorból[termofejesek] hamar meleg lesz a visszatérő, a mostani kazán ilyenkor ki-be kapcsolgat minimumon is. )
    ~
    A dolog lényege az, hogy a ház hővesztesége nagyjából lineáris kapcsolatban van a külső és a belső hőmérséklet közötti különbséggel. Ezért, ha a fűtési rendszert méretezték -15°C mellett 50/40°C hőfoklépcsőre, akkor ez meghatároz egy pontot a görbe másik pontja pedig parancsolt belső 22°C esetén a külső 22°C hőmérsékletnél 22/22°C. Tehát nincs fűtés (: Amennyiben eszerint a görbe szerint emeli az előremenőt a kazán, akkor a radiátorok által leadott teljesítmény meg fog egyezni az adott pillanatban a ház hőveszteségével. Magyarul anélkül, hogy bármilyen helyiséghőmérséklet alapján való szabályozást eszközölnénk a belső hőmérséklet automatikusan a fizikának köszönhetően beáll erre a parancsolt 22°C-ra. Eközben a kazán az adott körülmények között legnagyobb hatásfokkal üzemel, mivel ezt az előállított hőmérséklet befolyásolja a leginkább.
    Igen, kapcsolgatni fog az égő, ha a ház aktuális hővesztesége kisebb mint a kazán minimális hőterhelése. Ezen lehet tompítani az égőtiltási idő kitolásával, de egyébként nem kell rettegni tőle. Nincs annyira markáns hatással az éves hatásfokra, ha óránként akár 3× is begyújt. Mindent összevetve az üzemelés ideje ebben a vezérlési módban a maximális.

    A buszos termosztátra azzal akartak rábeszélni, hogy ha nagy a különbség, akkor jobban kiterheli a kazánt, egyébként meg lemodulálva használja
    ~
    Az előbbiekhez képest annyi a változás, hogy az alapjelet kizárólag vagy főként a helyiséghőmérésklet szolgáltatja. Gyors felfűtés jellemzi, és amikor elérte a parancsolt hőmérsékletet a belső tér, akkor elvileg ugyanolyan minimális előremenőre szabályoz a kazán, amire még képest és amire az időjáráskövetővel tenné.

    Padlófűtéshez szerintem az időjáráskövető passzol jobban, míg a radiátorokhoz a "buszos" heliyéshőmérsékletalapú modulálós megoldások.

    Ezek bármelyike jelenthet 3-10% fogyasztást egy buta termosztáthoz képest. Ez annak tükrében lehet érdekes, hogy mennyi a bázis. Ha évi 40k a gázszámlád, akkor nem fogsz nagyon hasraesni, ha ebből évi 38k-t csinálsz (:

    20-54 literig vannak a tárolók, és leírás szerint mind XL melegvizet tud szolgáltatni, én meg passzolom.
    ~
    Ugye ezek részben tárolósak részben átfolyósak, tehát a megadott űrtartalom erejéig akár több csapolót is ellát, de egy csapolót bármennyi ideig ellát.

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • MC Pite

    veterán

    válasz 4D4M #6603 üzenetére

    Képet csatolom, a többire holnap, köszi szépen! :R

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz MC Pite #6604 üzenetére

    Vajon helyes valamelyik megfejtés?

    1.:

    2.:

    3.:

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • molnartibor

    tag

    válasz MC Pite #6601 üzenetére

    "Kézzelfogható előnyökkel jár, ha időjárásfüggő előremenővel tudod üzemeltetni akármilyen termosztát is legyen mellette."

    Pont a minap beszélgettem Aristonos emberrel kazáncsere ügyben és elmesélte, hogy ha külső hőmérséklet érzékelő is van északi falon akkor görbe szerint állítja az előremenőt nem pedig visszatérőre szabályoz. Ez a gyakorlatban annyit tesz - mondta- , hogy ha nincs kint -15 akkor nem 100% terheléssel gyújt be a kazán és a visszatérő hőmérséklet alapján modulál le, hanem alapból a kinti hőmérsékletnek megfelelő terhelésre gyújt be.

    Nálam is ezen megy most a matek hogy cseréljem e a régi nyílt égésterű Junkerst kondenzációsra vagy ne. :D

  • Caldera

    aktív tag

    válasz 4D4M #6605 üzenetére

    Az első majdnem jó. A jobb szélén minden nyíl lefelé mutasson a szivattyú irányába, a visszatérőn az átkötés alatti nyíl pedig fel, a kazán felé.

    ''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Caldera #6607 üzenetére

    Csakhogy az alkotó a kazán alatti átkötő szakaszt hidraulikus váltóként álmodta meg, most viszont a két szivattyú pillanatnyi nyomásai közül a nagyobbik érvényesül abban az ágban és a két szivattyú inkább sorbakötött üzemben dolgozik.

    A termosztatikus keverő szelep ahelyett, hogy a meleg ágon kapná az előremenőt, a kevert ágban kapja a már kevert vizet. Nem is tudom mit csinál ilyenkor.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • csubuka

    addikt

    válasz 4D4M #6598 üzenetére

    Amúgy milyen csőhéj szigetelésvastagság lenne amúgy ajánlott melegvízre és recirkulációra?

    Amúgy ez a vastagság alacsony hőmérsékletű fűtésre lenne vállalható kb nem? Netán hűtésre, csak oda meg mindenképpen az Armaflex kötelező...

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz csubuka #6609 üzenetére

    50-es átmérőig átmérővel megegyező vastagságú szigetelés még rezsicsökkentve is indokolt gazdaságosság szempontjából.

    alacsony hőmérsékletű fűtésre lenne vállalható kb nem?
    ~
    Arra talán jó, hogy a kondenzációt többé kevésbé megakadályozza.

    Bocs elfelejtettem válaszolni:
    Ha ott megy a melegvíz, akkor végülis ot úgy, hogy a lépésálló veszi körül olyan nagy hővesztesége nem kéne legyen nem?
    ~
    Ha valóban körülvenné, akkor jó lenne, de sajnos fizikai kapcsolatban van az alatta lévő közel talajhőmérsékleten lévő szerelőbetonnak hívott réteggel, amire általában rögzítik. Ez a probléma.

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • body007

    addikt

    válasz Satus #6599 üzenetére

    Most, h mondod már dereng valami a support-al kapcsolatban (kb. 5 éve üzemeltem be). Igen, távolról bazgirálták a kazánt az elején :K

    Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

  • csubuka

    addikt

    válasz 4D4M #6610 üzenetére

    Nagyon szépen köszönöm a választ! :R

    Arra talán jó, hogy a kondenzációt többé kevésbé megakadályozza.

    Akkor alapvetően ezt a szabályt ("cső átmérő (kis átmérőknél) egyenlő a szigetelés vastagsággal") minden melegvíz, padlófűtés, hűtés (hidegvíznél nem érdekes a vastagság akkor igazándiból, csak a párazáróság...) csőre alkalmaznád leginkább, ha talajon fekvő padlóra vannak rögzítve?

    Azért lehet az ember kicsit engedékenyebb emeletközi lépésállóban vezetett csöveknél nem?

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz csubuka #6612 üzenetére

    Csak melegvíz és cirkulációra alkalmaznám és főleg termikus burkon kívül. Emeletközi födémeknél kevésbé izgalmas, de nyáron feleslegesen fűtjük az épületet vele, ami ugyancsak nem egy vágyott feature.
    A kivitelezők amikor csak lehetséges, engedékenyek ezzel kapcsolatban, mivel nem ők fogják 25 éven át fizetni az ágyazóbeton fűtésének üzemeltetési költségét (:

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • csubuka

    addikt

    válasz 4D4M #6613 üzenetére

    Köszönöm szépen! :R

    Csak melegvíz és cirkulációra alkalmaznám

    Akkor a többire mondhatni szódával elmegy az alap csőhéj, és a kivitelezőkkel szembeni érdekérvényesítésben elég lehet HMV+recirk szigetelés növelésre fókuszálni, ott is a "végső bástyát" a talajon fekvő padlón futó csöveknél felállítani?

    [ Szerkesztve ]

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz csubuka #6614 üzenetére

    A termikus burok és a hőveszteség hasznosulása a kulcs. A fűtés hűtés csöveknél burkon belül értelemszerűen minden(98%) körülmények között hasznosul a veszteség is.
    HMV esetén viszont mindig káros a veszteség, mert nem az a funkciója, hogy épületet fűtsünk vele.
    Lakossági szinten a 13 mm-es zárt cellás szigetelés mindig elég a kondenzáció elkerülésére.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Madwe

    nagyúr

    Sziasztok! Kazáncsere előtt állunk lassan (turbósról kondenzációsra), a vizesem nem javasolta a fűtésrendszer tisztítását - átmosatását - mondván jó helyen van az üledék a radiátorok alján, minek felkavarni...
    Én úgy tudtam ez pl garanciális feltétele is a legtöbb kazánnál? nincs hőcserélő, direktbe kapja az áldást, illetve ülepítő sincs (gondolom azt azért tenne be :D kérdés az mennyit használ...) Vagy én aggódom túl, s tényleg felesleges?
    Kb 10 éves a hát, sose volt tisztítva, illetve előző tulaj jellemzően vegyes tüzelésűvel járatta a rendszert...

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Madwe #6617 üzenetére

    illetve előző tulaj jellemzően vegyes tüzelésűvel járatta a rendszert...
    ~
    És ez most hol lesz a kondenzációs gázkazánhoz képest? Mármint nem a tulaj.

    Csak egyetlen helyet tudok, ahol még a radiátor aljánál is jobb helyen van az üledék: a radiátoron kívül (:

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Madwe

    nagyúr

    válasz 4D4M #6618 üzenetére

    Jelenleg így van bekötve:
    amit furcsállok hogy nincs külön tágulási tartály, a gázkazán kicsi tágulásijában bíztak eddig?

    ilyen biztonsági tartalék a kazán, bár ha a fentebbi bekötés cirkóssal nem lenne jó valamiért, akkor lehet lemondunk róla.

    akkor erősködök még a rendszermosás mellett :) az hogy vegyszeres vagy sem, az mindegy?

    [ Szerkesztve ]

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Madwe #6619 üzenetére

    Így már a gázkazán vagy a vegyes leválasztása célszerű lenne. Praktikusabb és puffer nélkül kockázatosabb a vegyes leválasztása.

    amit furcsállok hogy nincs külön tágulási tartály, a gázkazán kicsi tágulásijában bíztak eddig?
    ~
    Hát azt jól teszed (: Természetesen nem lehet a gázkazánban lévő (kizárható) tágtartállyal biztosítani a vegyes kazánt. Feltételezem termikus elfolyószelep vagy biztonsági hűtőkör sincs a vegyes kazánon...

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Madwe

    nagyúr

    válasz 4D4M #6620 üzenetére

    Köszi! leálasztás alatt azt kell érteni, hogy golyós csapokkal elzárható az útja pl, s azokkal állítható hogy melyik kazán dolgozzon a rendszerre?

    a vegyest így én még begyújtani se mertem, mindenképp szeretnék egy szakit aki ránéz s áldást ad erre, tágtartály s akkor elfolyószelep/biztonsági hűtőkörre rákérdezek mekkora módosítással járna, s ha értelmesen megugorható belevágunkl, amúgy meg kikötjük a fenébe, helyet ne foglalja... cserépkályha mint c terv még mindig megmarad :D

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Madwe #6621 üzenetére

    leálasztás alatt azt kell érteni, hogy golyós csapokkal elzárható az útja pl, s azokkal állítható hogy melyik kazán dolgozzon a rendszerre?
    ~
    Lemezes hőcserélőt kell érteni alatta. Ez már valóban garanciális kérdés szokott lenni.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Borisz76

    veterán

    Sziasztok !

    Fűtés téma....

    Jelenleg egy kb 100 nm-s "Kádár" kockában lakunk.
    Felújítás alkalmával teljes padlófűtés lett kialakítva a házban.
    Valamint van 2 db törülközőszárító is az osztó-gyűjtőre kötve.
    A gázkazán azonban egy régi C-24-s FÉG , nyílt égésterű kazán.
    Emellett van 3 db split klíma is a 3 szobában.
    Szigetelés nincs, nyílászárók elavultak.

    Ez a jelenlegi felállás.

    2-3 éve indult a 100%-s pályázat.
    Elindultunk de mint köztudott , elég lassan őröltek azok a bizonyos kerekek....
    2023.December 6-n lett beüzemelve a napelem rendszer.
    - Huawei 5K inverter ( 3 fázis van , 3*20A )
    - 13*410W panel
    - Akkumulátor csomag , 10Kw

    A 100%-s pályázathoz tatrozik még a nyílászárók cseréje...ami mindenképpen jó dolog lesz.....de a pályázat része még egy hőszivattyú is !

    Ezt a hőszipkát a ház mögött van lehetőség telepíteni és a csövezést elvezetve bejönni a házba. A házon belül pedig a konyhában található kazánhoz / osztó-gyűjtőhöz kell vezetni.

    Úgy beszéltem meg eredetileg a kivitelező emberével, hogy az eredeti gázkazános fűtés megmaradna és így kellene rákötni a hőszipkát.
    Annyit tudok, hogy egy hőcserélős megoldással lenne ez kivitelezve , ezáltal a hőszipkában keringő folyadék nem érintkezne direkten a fűtéskörben található vízzel.

    Alaprajz A kazán és az osztógyűjtő a konyhában van.
    Ahogy az előszobából bemegyünk a konyhába , az ajtó mögött a szoba1 falánál.....abban a sarokban.

    A hőszipka pedig a hátsó kijárattól lenne 2-3 méterre.
    Kérdezték korábban, hogy nagyméretű hőtároló tartályt szeretnék e ?
    Mondtam, hogy igen de a helyszíni nézelődés alkalmával kiderült, hogy sajnos nem igen tudunk neki helyet szorítani....

    Kb ez lenne a terv :
    A melléképület és a hátsó terasz között lenne a hőszipka.
    Az áramot a mellékéépület oldalára helyezett elektromos kötődobozból kapná.
    A csövezés a ház hátuljánál a szomszéd felől futna végig a falon...majd a WC oldalánál bemenne.
    Ezt követően pedig át a konyhába ( a bejárati ajtó felett , a mennyezet alatt 10-15 cm-el ) menne a kazánig.

    A hőcserélő ....ha emlékeim nem csalnak..... az pedig szintén a konyhába kerülne....majd csatlakozna a padlófűtéshez.
    Lehet nem a legszebb megoldás de lehet majd valami "beépített" szekrénnyel orvoslom az esztétikát.
    Bár az biztos, hogy a gázkazánt azt nem szabad elzárni , elbújtatni a levegő elől.

    - Gondolom a hőcserélőt simán eltakarhatom egy szekrénnyel ?!

    - Kell e esetleg valami még a rendszerbe amire nem gondoltam vagy nem hívták rá fel a figyelmemet ?

    - Tudom egyszerre üzemeltetni majd a gázkazánt és a hőszipkát ?
    ( Gondolom igen.....de nem lenne logikus mert a kazán melegebb vizet tud előállítani mint a szipka.....ezáltal a hőcserélő fordítva működne. )

    - A hőszipka pontos tipusa most nincs előttem de vajon be lehet állítani, hogy csak +5 Celsius fokig működjön ? ( Kinti hőmérséklet )
    Alatta pedig ( azaz ha hidegebb van ) a gázkazánt használnám.

    ( Most is így használom .....csak éppen a 3 klímát nyüstölöm.....hidegebb időben pedig a gázkazán megy. )

    Észrevételek, tanácsok jöhetnek !
    Köszönöm előre is.
    Ha valami felmerülne csak kérdezzetek !

    Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

  • csemberlen

    őstag

    válasz Madwe #6617 üzenetére

    Az én gépészem ilyenkor azt szokta kérdezni, hogy ugye a kocsiban se cserélsz olajat.
    Cseréld le az embert, mert az ilyen hozzáállas nem szakembert tükröz. Pesten tudok jót ajánlani. Itteni fórumozoknál már dolgozott, van gépe is átmosásához.

    Hja kérem az élet nem egy habostorta

  • Laszmen

    aktív tag

    Tisztelt mindenki!

    Adott egy Mika6 eu kazán, 3 nappal ezelőtt megmakacsolta magát és E05 hibat dob fel, volt a készülék alatt nemi víz tócsa, kiderült hogy az iszap leválasztó tömítése engedte a vizet, javítás helyett vettem bele egy újat, a víz szivárgás meg is szunt, de a hiba nem, azt mondtak hogy valószínű levegős a rendszer, aki telepítette nekem a Mikát átnézte tegnap az egesz rendszert, légtelenítette, megnézte a szűrőt,a parapet kivezetést, gyakorlatilag mindent amit tudott, de a hiba nem tűnt el, azt mondta hogy itt már csak a piócás ember segíthet. E05 hibára több dolgot ír, Léghiány kapcsoló zárva tart, illetve ventilátor szabályzó hiba, ezeket ő nem tudta ellenőrizni, a panelre csatlakozó kábeleket megnéztük, kihúztuk, visszadugtuk, de semmi, jelenleg nincs fűtés a lakásban, 40ezer ft volt a művelet amit csinált, beszéltem egy Mikás emberrel aki 50ezer ft-ért 10 perc alatt megoldja állítása szerint, sok mikás emberrel beszéltem, de bicskanyitogató a hozzáállásuk,10ből 9 ki akarja cseréltetni velem a fél kazánt alkatrészben, gondolom kabátomat is leakasztanák rólam, de ezt akarom elkerülni ha lehet, ha nem lehet akkor nyilván nincs más választásom, de ha tud valaki tippet adni hogy mit nézzünk meg, azt meg köszönném, hátha más is jár, járt ebben a cipőben.. Köszönöm!

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Borisz76 #6623 üzenetére

    Hát...nehéz azt félretéve iránymutatást adni, hogy az összes dolgot felsoroltad, aminek nem szabadna megelőznie a szigetelést...kivéve a szigetelést.
    Azt feltételezve gondolkodom, hogy nem akarjátok megúszni, mert különben nagyon sok felesleges pénzégetést von maga után.

    Ablakbeépítésnél nem szabad kihagyni a minimum 3, de inkább 5-10 cm-es toktoldók beépítését oldalaknál és fent a minimum 10-et, vagy amennyit a redőny kér. Így rá lehet fordulni normális vastagságban a szigeteléssel. Toktoldók nélkül nem lehet -> hőhíd penész stb.

    Alapból azt mondanám, hogy az átépítés alkalmával vegyél érzékeny búcsút attól a gáztemetőtől, de így, hogy szigetelés után a felére csökkenne a hőveszteség, nem lehetséges mind a két állapotra megfelelő hőszivattyút választani, ezért a szigetelés felrakása előtt kiegészítő hőtermelő mindenképp szükséges.
    Azonban arra is figyelni kell, hogy az ablakok cseréjekor gondoskodni kell annak a kazánnak a égési levegő utánpótlásáról.

    Az is kérdéses, hogy a padlófűtés jelenleg elegendő-e az épület fűtésére. Szigeteletlenül nem valószínű.

    Az is kérdéses, hogy jelenleg hogyan van a padlófűtés a magas hőmérsékletű kazánhoz illesztve? (Bár lehet, hogy mi már beszéltünk valahol erről...)

    Mindazonáltal van néhány módszer, amivel lehetséges a hőszivattyú és a gázkazán összekötése. A köztük lévő kapcsolatot praktikusan egy minimum 6 csonkkal ellátott hidraulikus váltó vagy egy puffertartály tudja megteremteni.

    Annyit tudok, hogy egy hőcserélős megoldással lenne ez kivitelezve , ezáltal a hőszipkában keringő folyadék nem érintkezne direkten a fűtéskörben található vízzel.
    ~
    Nem tudom pontosan mi indokolja, de jó módja ez annak, hogy tovább rontsuk a hőszivattyú hatásfokát. Ha aggodalomra ad okoz a rendszer tisztasága, akkor inkább a tisztításra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, nem 20 éven át rontani a hőszivattyú hatásfokát.

    Kérdezték korábban, hogy nagyméretű hőtároló tartályt szeretnék e ?
    Mondtam, hogy igen de a helyszíni nézelődés alkalmával kiderült, hogy sajnos nem igen tudunk neki helyet szorítani....
    ~
    Jelenleg villanybojler van? Hol? Vannak hűtőszekrény mérettel rendelkező beépíthető beltéri egységek, amikben van 200-250 l HMV, ha úgyis a konyhába megy ez a buli, akkor el lehet gondolkodni rajta.

    Gondolom a hőcserélőt simán eltakarhatom egy szekrénnyel ?!
    ~
    Igen..

    Kell e esetleg valami még a rendszerbe amire nem gondoltam vagy nem hívták rá fel a figyelmemet ?
    Tudom egyszerre üzemeltetni majd a gázkazánt és a hőszipkát ?
    ( Gondolom igen.....de nem lenne logikus mert a kazán melegebb vizet tud előállítani mint a szipka.....ezáltal a hőcserélő fordítva működne. )
    ~
    A kazánt nem lehet direktbe ráengedni a padlófűtésre és a padlófűtés visszatérőjét nem lehet direktbe ráengedni a kazánra (ezért is dobnám ki a helyedben)

    Normális kazánnál az lenne az eljárás, hogy a hőszivattyú automatikájában van lehetőség megadni kiegészítő hőtermelőhöz bivalencia hőmérsékletet, ami alapján a hőszivattyú indítaná párhuzamosan vagy a bivalencia hőmérséklet alapján önálló üzemben a gázkazánt. Nagyjából ez lehet a végcél ezzel a kazánnal is, csak a fenti megfontolások figyelembevételével.

    csak éppen a 3 klímát nyüstölöm.....hidegebb időben pedig a gázkazán megy
    ~
    Amennyiben ez a 3 klíma tudná fedezni a hiányzó teljesítményt egy jövőbeli (szigetelt) állapotra optimalizált méretű hőszivattyú mellett, akkor ki lehetne dobni a kazánt...

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Borisz76

    veterán

    válasz 4D4M #6626 üzenetére

    Köszönöm a reakciót.

    1.
    "az ablakok cseréjekor gondoskodni kell annak a kazánnak a égési levegő utánpótlásáról."

    Igen , ezzel tisztában vagyok.

    2.
    Az is kérdéses, hogy a padlófűtés jelenleg elegendő-e az épület fűtésére. Szigeteletlenül nem valószínű.

    Igen , elegendő. Általában 22.5 - 23 fokra van lőve a termosztát ami az előszobában van.

    3.
    Az is kérdéses, hogy jelenleg hogyan van a padlófűtés a magas hőmérsékletű kazánhoz illesztve? (Bár lehet, hogy mi már beszéltünk valahol erről...)

    Lehet beszéltünk már róla....
    És azt is tudom, hogy a gázláng magasság visszavétele miatt az előremenő víz 35-45 fok között van....de ez nem egészséges a kazánnak. Ezt már korábban kitárgyaltuk...itt vagy másik fórumban.
    Sajnálatos módon jelenleg nincs lóvém kondenzációs kazánra és a kémény bélelésére.....valamint ezek engedélyeztetésére. Még ha egyszerűsített is....

    4.

    Mindazonáltal van néhány módszer, amivel lehetséges a hőszivattyú és a gázkazán összekötése. A köztük lévő kapcsolatot praktikusan egy minimum 6 csonkkal ellátott hidraulikus váltó vagy egy puffertartály tudja megteremteni.

    Ennek a hidraulikus váltónak még utána nézek !!!

    5.
    Nem tudom pontosan mi indokolja, de jó módja ez annak, hogy tovább rontsuk a hőszivattyú hatásfokát. Ha aggodalomra ad okoz a rendszer tisztasága, akkor inkább a tisztításra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, nem 20 éven át rontani a hőszivattyú hatásfokát.

    Igen, azt is tudom, hogy a hőcserélő hatásfoka nem a legjobb.
    A rendszert nem gondolnám koszosnak.
    Kb 4 éve üzemel.....1 alkalommal volt a kazánnak műszaki problémája de sikerült orvosolni.

    6.
    Jelenleg villanybojler van? Hol? Vannak hűtőszekrény mérettel rendelkező beépíthető beltéri egységek, amikben van 200-250 l HMV, ha úgyis a konyhába megy ez a buli, akkor el lehet gondolkodni rajta.

    A képen látható a WC...ahol a csövezés bejönne.
    Ott található a WC felett a falon egy lapos kivitelű Ariston bojler , álló helyzetben. Azért kellett a lapos kivitel, hogy az ablakot nyitni lehessen. Mondjuk ezt át lehetne szerelni a fal másik oldalára a fürdőszobába is akár.....
    Ha ezek a hőtárolók amit írtál 200-250 L-s méretben nagy hengeres tartályok, akkor az nem jó a WC-be helyezve a fentebb írt ablaknyitási lehetőség miatt. Ez esetben a másik oldalra a fürdőszobában lehetne a falra szerelni....
    Már ha falra szerelhetőek ezek ?!
    Ekkora méret és tömeg miatt én kételkedem....általában álló kivitelűek nem ?!

    7.
    A kazánt nem lehet direktbe ráengedni a padlófűtésre és a padlófűtés visszatérőjét nem lehet direktbe ráengedni a kazánra (ezért is dobnám ki a helyedben)

    Most is direktben van....visszavett lángmagassággal és alacsonyabb előremenő vízzel üzemel....de ezt már tisztáztuk.

    Kidobni ...kidobnám de nincs pénzem új kondenzációsra és a hozzá tartozó körítésre. Ez van sajnos.

    8.
    Amennyiben ez a 3 klíma tudná fedezni a hiányzó teljesítményt egy jövőbeli (szigetelt) állapotra optimalizált méretű hőszivattyú mellett, akkor ki lehetne dobni a kazánt...

    A kazánt ...pontosabban a gázt mint fűtési lehetőséget nem szeretném "kidobni". A jövőben biztosan változni fog a gáz és a villany ára is......ki tudja mivel lesz olcsóbb fűteni.

    Szigeteléshez :
    Első körben a sárpadlást szeretném 20-30 cm paplanos kőzetgyapottal fedni. ( Ez hozza a legjobb eredményt relatíve kis anyagi befektetéssel. ) Ha lesz később lóvé, akkor a tetőt ( Jelenleg pala a hélyazat ) kellene rendbetenni ( cserepeslemez a gyenge tetőszerkezet miatt )....és ezután kapna a ház egy 15-20 cm-s szigetelést is kívülről.

    Nyílászárók cseréje :
    Ha a pályázatos kiírásnak megfelelően jönnek majd nyílászárókat cserélni, akkor a KÜLSŐ falsíkba akarom rakatni velük....pont azért mert később még kerül szigetelés a házra....vagy is tervben van.

    [ Szerkesztve ]

    Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Borisz76 #6627 üzenetére

    Igen , elegendő. Általában 22.5 - 23 fokra van lőve a termosztát ami az előszobában van
    ~
    Ez -15°C-ban tétetne csak próbára, ilyen 0°C körül 45°C-os előremenővel nem mond sokat. (40°C fölé engedve már valószínűleg egészségtelenül meleg a padló)

    Ha ezek a hőtárolók amit írtál 200-250 L-s méretben nagy hengeres tartályok
    ~
    Ahogy mondtam, álló hűtőszekrény méretűek: 60x60x1xx. Pont úgy lehet elhelyezni a konyhában mint egy beépített hűtőt és még mögötte is nagyjából annyi szabad hely kell.

    Amíg van szaldód, valószínűleg azt a bojlert nem érdemes abajgatni. Nem sokkal lennél előbbre a hőszivattyús HMV-vel. Ebben a házban a fűtés fogja megenni az összes napelemes termelést...amíg van szaldó.

    KÜLSŐ falsíkba akarom rakatni velük
    ~
    Ha már ilyen akkurátus vagy, akkor esetleg feldobom a RAL beépítést mint kereső szót. (Szerintem nem érdemes máshogy ablakot beépíteni mint RAL szalagozással)

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Borisz76

    veterán

    válasz 4D4M #6628 üzenetére

    Ahogy mondtam, álló hűtőszekrény méretűek: 60x60x1xx. Pont úgy lehet elhelyezni a konyhában mint egy beépített hűtőt és még mögötte is nagyjából annyi szabad hely kell.

    Egy aránylag kis felületen alátámasztott 250-300 kg-os tárgyat le lehet tenni vajon a 7-8 cm vastag ( + csemperagasztó és járólap ) fűtéscsövekkel teli padlóra ? Mert ugye pont ott lenne hely a kazán mellett....ahol az osztó-gyűjtő miatt a sok cső fut.
    A padlófűtés alatt meg még ott van a 10 cm hőszigetelés is....ami azért nem összenyomhatatlan.

    Amíg van szaldód, valószínűleg azt a bojlert nem érdemes abajgatni. Nem sokkal lennél előbbre a hőszivattyús HMV-vel. Ebben a házban a fűtés fogja megenni az összes napelemes termelést...amíg van szaldó.

    A szaldóm még most indult...10 évig kitart. Elviekben :U
    A hőszivattyús meleg víz meg kevés lenne amúgy is....
    Nem tud olyan magas hőmérsékletű vizet előállítani , ami a páromnak és a fiamnak megfelelő lenne. Általában 60 fokon van a bojler de hidegebb időben szeretnek jól átmelegedni és akkor a maximumra szoktuk csavarni....ami ugye 80 fokot jelent.
    Ketten zuhanyoznak és el is pancsolják. Nekem már "csak" a 40-45 fokos víz marad de nekem az is elég....
    Tehát napi rutin , hogy amikor hazajövök 16 óra után , akkor felcsavarom a bojlert ....kell neki 1-1.5 óra, hogy 60 fokról 80-ig melegítse a vizet.

    Ha már ilyen akkurátus vagy, akkor esetleg feldobom a RAL beépítést mint kereső szót. (Szerintem nem érdemes máshogy ablakot beépíteni mint RAL szalagozással)

    Köszönöm , ismerem ezt is.
    Sajnos nem tudom, hogy ki jön nyílászárót szerelni , mikor jön nyílászárót szerelni és, hogy milyen technikával fog dolgozni.

    Nagy eséllyel 1-2 nap alatt kobontják és amit lehet egyből építenek is be. Tehát a fal/káva javítására biztosan nem lesz időm.....bár lehet meg lehet velük beszélni majd....
    Sajnos az eredeti vállalkozó kilépett a szerződésből - mert az állam nem kapkodja el a kifizetéseket - és most a pályázatot kezelő ember / cég új ablakost keres nekem....szóval lehet , hogy jó szakembert találnak de lehet, hogy kókánymester lesz.

    Nem egyszerű....

    Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Borisz76 #6629 üzenetére

    Egy aránylag kis felületen alátámasztott 250-300 kg-os tárgyat le lehet tenni vajon a 7-8 cm vastag ( + csemperagasztó és járólap ) fűtéscsövekkel teli padlóra ?
    ~
    Minden probléma nélkül. Ez az esztrich dolga.

    Nem tud olyan magas hőmérsékletű vizet előállítani , ami a páromnak és a fiamnak megfelelő lenne
    ~
    Borzasztóan hangzik (: De egyébként a mostani csak 120(150?) liter körül lehet gondolom, míg a hőszivattyús 250-300 l és nyilván lehet üzemeltetni a vészfűtő cekaszt is. De mindezek előtt azért még lecsökkenteném a víznyomást 3 barra és felszerelnék egy takarékos zuhanycsaptelepet.

    Tehát a fal/káva javítására biztosan nem lesz időm.....bár lehet meg lehet velük beszélni majd....
    ~
    A kibontást és a beépítés előtti visszajavítást(vakolt felület) valószínűleg neked kellene csinálni, ha van affinitásod, mert az ablakosok csak ablakot szeretnek szerelni, nem kőművesek, így azt általában csak összetaknyolják. Pepecs munka és időigényes, ha pontosan akar dolgozni az ember. Nehéz erre olyan szakembert találni, akit érdemes kifizetni.

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Borisz76

    veterán

    válasz 4D4M #6630 üzenetére

    Ariston Velis Evo van....100 L-s.

    Mondjuk egy 250-300 L-s hőtároló , amibe lehet rakni 3 vagy 1 fázisú fűtőszálat az úgy már tényleg elegendő lenne.
    Van is 3 fázis a kazánnál....mert enni nem kért és odavitettem a szerelőkkel ....gondoltam , hogy ha a kazánom tönkre megy és olcsó az áram , akkor villanykazánt szereltetek fel.
    De ez nem igen fog megtörténni soha.
    A cekaszos fűtés nem hatékony.

    Ha az ablakosokkal tudok beszélni és nem rohannak, akkor nem gond kijavítom én a falat.
    ( Életemben először burkoltam és meló után , hétvégén csináltam meg a ház teljes burkolását.....padló , falak ahol kell. Kb 170 nm-t raktam le egyedül úgy, hogy előtte sosem csináltam ilyet. )
    Tehát affinitás az lenne is...pláne ha muszáj !!! :)

    Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz Borisz76 #6631 üzenetére

    Mondjuk egy 250-300 L-s hőtároló , amibe lehet rakni 3 vagy 1 fázisú fűtőszálat az úgy már tényleg elegendő lenne.
    ~
    A beépített tárolós verziókban azért nincsen sok lehetőség saját patron beépítésre, de általában van a gyáriból 3-6-9 kW választható.

    hétvégén csináltam meg a ház teljes burkolását...
    ~
    :R

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Borisz76

    veterán

    válasz 4D4M #6632 üzenetére

    Köszönöm szépen ezt a tartalmas és hasznos "beszélgetést" ! :R


    Át kell gondolnom a részleteket és ha nem késő , akkor a kivitelezővel beszélni a hőtároló miatt.Elviekben lassan jönnek is mert valamikor Január , Február környékére ígérte....és már február eleje van.

    Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

  • MC Pite

    veterán

    válasz 4D4M #6603 üzenetére

    1, Az addig oké, hogy kicsi puffernek nincs igazán haszna, de hőcserélőt érdemes -e berakni, vagy egy mosás+iszapleválasztó célszerűbb (mindig is gázkazán volt a rendszeren)?

    2, Ha jól sejtem a mostani átkötés helyett egy hidralikus váltónak (is) jó lenen helyet találnunk a falon? Ha igen, van preferált(többféle felépítésűt látok), illetve méretezés szempontjából ide a legkisebbek valók?

    Elsőre jól hangzik az időjárás követő vezérlés, bár hogy mire méretezték, azt nem tudjuk, ahogy a hőveszteséget se tudom túl pontosan. 5 évnyi fogyasztásom fel van jegyezve ugyan havi bontásban, de ebből nem jutottam el a hőigényig, csak kWh-s adathoz (egyébként évi 100K a fűtés a turbóssal).
    Mindensetre kalapban marad, bár elsőre gondolat a 45-50°os előremenő volt, a termoszát 20 és 21 fok között 3 lépcsőben kéri a meleget most, ezt ha lehetne megtartanám (legalábbis a reggeli és fürdéskori felfűtést, éjjel meg hogy alacsonyabbon menjen).
    3, Mivel fele lakás radiátoros, 45°alá nem nagyon kell menni, padlókör meg a minél tovább tartó üzem és nagyobb hatékonyság miatt 50°fölé se nagyon mennék - így nem tudom mekkora mozgástér marad, vagy ha lemegy 35-40°ra az előremenő, mennyire működhet a radiátor rendesen.

    Buszos termosztátnál a gyors felfűtés nem igazán játszik, most 11kW a minimum, és ezzel van amikor 5 perc alatt 2-3× kapcsol ki és be - ugye, kicsi a rendszer.

    Szóval ha jól tippelem hogy 45°körül tudnám használni(most kb 55°ahol a legkevesebbszer kapcsol ki), akkor nem tudom marad-e még bármi megtakarítás - a mi rendszerünknél 2%nál többet nem mondott egyik szaki sem, de ez szerepel a marketing anyagokban is, ahol a leírt dolgok nem nagyon állnak nálunk (sem a víz hőmérsékletben nincs nagy játéktér, sem nem piszkáljuk a termosztátot).
    De az elsődleges a komfort, és ha már valamit megcsinálunk, akkor az legyen jó!

    Köszönöm a válaszokat!:R

    [ Szerkesztve ]

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz MC Pite #6634 üzenetére

    Az addig oké, hogy kicsi puffernek nincs igazán haszna, de hőcserélőt érdemes -e berakni, vagy egy mosás+iszapleválasztó célszerűbb (mindig is gázkazán volt a rendszeren)
    ~
    Az univerzális válasz az, hogy amennyiben tudod biztosítani, hogy nem áll elő olyan állapotú fűtővíz, ami roncsolná a kazánt(ezzel teret engedve a garanciális javítás költségei alól kibújni akaró gyártónak) bármilyen módon, akkor nem szükséges hőcserélő. Egy példa arra a szituációra, amikor ez nem garantálható: van egy 2 m3-es szénacél puffer, ami ontja magából az iszapot és a rendszerben lévő víz mennyisége megnehezíti a hosszútávú kondicionálást és még csak nem is lágyvízzel van feltöltve.

    Ha igen, van preferált(többféle felépítésűt látok), illetve méretezés szempontjából ide a legkisebbek valók?
    ~
    A keresztmetszetet a tervezett áthaladó térfogatáram determinálja.
    Ha szűkös a hely, akkor vannak kompakt megoldások, példának okáért a Vaillant WHV 35, amiben integrálva vagyon a váltó és az osztó két fűtési körre alkalmazhatóan. Ehhez oda lehet építeni persze a gyári keverő és direkt köröket is. Nagyon kompakt, igényes és persze drága is, de a szerelési időt a töredékére csökkenti. (vannak a többi gyártónak is ilyen legózós moduljai) És nem mellesleg megóvja az embert azoktól, amiket a szerelőd alkotott (:

    ha lemegy 35-40°ra az előremenő, mennyire működhet a radiátor rendesen
    ~
    Ha 1°C-kal is magasabb a radiátor hőmérséklete mint a levegőé, akkor működik. A rendesen nem tudom mit jelent.

    Vakon nem tudom megítélni sajnos, hogy az általad megszabott peremfeltételek helytállóak-e. Az én padlóm pl 23-32°C között megy időjárástól függően, kinevezhetjük ezt az egyik peremfeltételnek. Mindenesetre az látszik, hogy sok potenciál már nincs ebben az irányban.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz MC Pite #6634 üzenetére

    Erre válaszolnál, mert már csak szakmai szempontból is kíváncsi vagyok, hogy mi a helyzet ebben a szituációban (:
    #6605 4D4M

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • Tibor7878

    tag

    Sziasztok! Segítenétek beárazni ezt Comisa keverő egységet..
    2 hónapig volt beszerelve. Mennyiért kellene kínálni körülbelül? Köszönöm!


    https://merkaptonline.hu/csorendszer--osszes/comisa-oszto-gyujto/88-10-863-comisa-oszto-keveroegyseg-szivattyu-komplett-padlofuteshez

    [ Szerkesztve ]

  • MC Pite

    veterán

    válasz 4D4M #6636 üzenetére

    Az egyeshez közeli, hisz azért működik a fűtés. Tfh a bypasson sok minden nem történik (visszafelé) :)

    Köszi, meglesem azt a váltót is. Az jó kérdés, mennyi lesz a térfogatáram, a a szivattyúk mostani állása jó lehet kiindulásnak? Mennyivel egyszerűbb lenne ha nem b..ának rá akik megnézték, és számolnának rá valamit:DDD .

    Elvileg a radiátor akkor hatékony, ha kicsit mozgatja a levegőt, valahonnan az rémlik hogy egy 40° alá normál radiátorral nem kéne menni.
    :R

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • MC Pite

    veterán

    válasz 4D4M #6636 üzenetére

    Reggel megnéztem, kazáné maxon, másik két szivattyú közepes fokozaton. Ha 2,3m/kb 15W alá megy a radiátoré, a bypass melegszik, ha 2,4 fölé viszem, kezd jobban lehülni. Radiátorok még nem érték el (esetleg egy) a zárást.

    Elég kicsi a határ, a réz csövön tekerés közben elég gyorsan érzem a változást. Hidraulikus váltó esetén gondolom ezt mérni nem nagyon lehet ehhez hasonló módon, vagy ugyanígy a kilépőt kell nézni lassan változik e?
    Most 52 perc alatt érte el a plusz fél fokot - régebbóta nézem, de -5° esetén se több vagy kevesetbb (30-60perc), gondolom attól függ előtte mikor ment (hidegbe meg sűrűbben ment este) előzőleg a fűtés.

    <ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz MC Pite #6641 üzenetére

    Mit szerettél volna megállapítani? Ebben a nagyságrendben nem nagyon fogsz sok lehetőséggel találkozni. A legkisebb váltók megfelelőek: 2~3m3/h nagyságrend.

    Ha ki szeretnéd maxolni ebben felállásban a kazán üzemidőt, akkor magasabbra vagy megegyező tömegáramra kell belőnöd a radiátor kör szivattyúját a kazánéhoz képest. Ilyenkor lesz hidegebb a bypass. (Nem a kazánkör keveredik vissza, hanem a radiátoros, így nem emeled a kazán visszatérőjét, ami triggerelné az égő lekapcsolást)
    Ezzel párhuzamosan le lehet venni a max teljesítményt a kazánban, gondolom ezt már megtetted. Nagyjából ebben ennyi van.

    Illetve akkor működhetne még jobban, ha kivennéd a radiátor szivattyút és a helyére tennél egy darab csövet és megszüntetnéd a bypasst (:

    [ Szerkesztve ]

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • weiss

    addikt

    Helló, tömítettem egy menetet loctite 55-tel, de nem sikerült tökéletesre, picit nedvesedik az illesztés. Várható, hogy ez idővel elmúlik, vagy inkább szedjem szét az egészet, és csináljam újra?

    I did nothing, the pavement was his enemy!

  • Audience

    aktív tag

    válasz weiss #6643 üzenetére

    Ha még hozzáférsz csináld újra!

    Ha csapvíz van benne amúgy idővel beáll majd, a vízkő csodákra képes.

  • weiss

    addikt

    válasz Audience #6644 üzenetére

    Csapvíz, igen. Egy fürdőszobai szekrényben van minden, szóval le kell kell szedni hozzá a szennyvízcsövet is, ezért hezitálok.

    I did nothing, the pavement was his enemy!

  • 4D4M

    aktív tag

    válasz weiss #6645 üzenetére

    Pár napnál többet nem érdemes várni. Bár én is a szétszedést választanám, mert ez nem olyan hely mint egy kazánház, ahol nem sok kár keletkezik egy apró szivárgásból.

    ...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

  • weiss

    addikt

    Új nap, új kérdés. Csöpög a sarokszelep betétje, azon a részen, ahol állítani lehet. Mivel az állítási lehetőség igazából nem kell, vettem helyette 3/8-os dugót, csakhogy mint kiderült, a betét menete 18 mm átmérőjű. Ez most tényleg metrikus, vagy én néztem be valamit? Ezek a betétek egyébként mennyire csereszabatosak?

    I did nothing, the pavement was his enemy!

  • Satus

    tag

    Ha valakit érdekel, spanyol amazonon Tado starterkit wireless asztali tartóval szállítással 63k körül kijön.

  • RWD

    tag

    Sziasztok!
    Kicsit gondban vagyok. Fürdőszoba (illetve komplett ház) átalakításban vagyunk, és a vizesnek sikerült telibe szanaszét vágnia a falban futó csöveket. 2db réz fűtéscsövet, 5db vízcsövet (ebből kettő a fekete kpe cső), illetve a padlóban 2 kör réz fűtéscsövet. Ez utóbbit nem mutatta a hőkamerám, mivel mint kiderült hőszigetelés volt rajtuk. A padlófűtés csöveit láttam a kamerán, azokat kikerülték. Azt passzolom miért van szigetelt rézcső a padlóban, lényeg hogy ott volt a wc kiállás mögött.
    A hibákat javították, illetve az alapból kért csapkiállások átrakását is megcsinálták. Illetve volt lefolyó átalakításunk is, de azzal sem vagyok elégedett.
    Aggodalmaim és kérdéseim:
    -Ha jól látom press idomok vannak a javított szakaszokon, viszont a KPE fekete csőnél látok valami kócolást/Loctite menettömítőzést. Mennyire merjek nyugodtan aludni, ha ezeket a javításokat beburkoltatjuk? Képek alapján ezek okésak lehetnek?
    -A leendő fürdőkád lefolyója eredetileg egy padló összefolyó volt. Működhet ez így, ha feltételezzük hogy a padlóösszefolyó működött amúgy ahogy kellett?
    -A réz forrasztások kép alapján jól festenek? A nyomást tartották, volt rajta egy napos próba. Illetve nem került vissza rájuk a csőszigetelés, nem tudom ez mennyire gond.
    Azt hagyjuk is, hogy a plusz javítási munkát és az amiatt beépített anyagot ki szeretnék velem fizettetni, ez szerintem nonszensz.

    Képek a horror állapotról:



    Javítás utáni állapot:

    Mit gondoltok? Szerintem lenne olyan megrendelő, aki az elvágott csövek láttán azonnal elküldte volna a szakit a helyszínről...

    [ Szerkesztve ]

  • Caldera

    aktív tag

    válasz RWD #6649 üzenetére

    A réz csöveket le kell szigeteli. Ha mész tartalmú anyaggal találkozik (pl. habarcs) idővel ki fog lyukadni.

    ''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''

Új hozzászólás Aktív témák