Új hozzászólás Aktív témák

  • atillaahun

    veterán

    válasz atillaahun #12009 üzenetére

    Bár így huszadszori elolvasás után igazából már az első posztolót sem értem. Szerintem hibás és elég logikátlan okfejtés után vonja le ugye azt a következtetést, hogy szerinte nem az állam dolga (ő mondjuk kormányt ír, de szerintem nem tudja a különbséget), hogy ítélkezzen a hit témájában, és (így) a meleg házasság kérdésében.
    Mert ő itt szerintem elég érthetetlenül összemosta a hitet a vallással és azt a házassággal. Az első kettő még csak lehet rokonértelmű szó, de a házasság az se nem hit, se nem vallás.

    Számomra az nyilvánvaló, hogy a házasság egy intézmény, amit nálunk az állam tart fenn, és törvények útján szabályoz. Tehát az államnak igenis joga és kötelessége véleményt alkotni és törvényt hozni a meleg házasság kérdésében. Az persze már más kérdés, hogy ezen adott törvénnyel (mint bármelyik másikkal) ki mennyire ért egyet. Ilyenre nyilván nem fognak népszavazást kiírni - csúnya is lenne.

    Mert itt ugye nem arról van szó, hogy az állam polgárait hitbéli meggyőződésükben korlátozná vagy befolyásolná, hanem szimplán (egyelőre) nem enged törvényi jogra emelni egy szokást. Még csak arról sem beszélhetünk, hogy tiltaná a meleg házasságot - ugyanis ez számomra azt feltételezné, hogy korábban már volt rá példa.

    Szerintem a tag ott tévedt el, hogy azt hiszi a házasságért az egyház felel (isten színe előtt esetleg... (bár vannak országok ahol valóban ők felelnek törvényi szinten is)), s mint hitbéli kérdést nem volna szabad korlátozni. Mert vallásszabadság van... vagy valami ilyesmi, ez már nekem is nagyon homály mire gondol.

    És akkor végül erre a katyvaszra mondja azt a második tag, hogy igen ő is egyetért a leírtakkal - amiből számomra az derül ki, hogy nem csak hogy egyet nem ért, hanem egyáltalán nem is érti azt.
    Amivel egyetérthet az az, hogy szerinte sem az állam tiszte lenni dönteni a témában. Csak ugye azt nem írja le egyik sem, hogy akkor Kié!
    Mert ha nem az állam dönt akkor esetleg még az egyház, aki feltalálta a módszert, de ők még annyira sem engednék (mert isten ugye mindenkit szeret, csak mondjuk a heterókat kicsit jobban), úgyhogy végül nem értem hogy képzelik a dolgot.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák