Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz jokeph #87163 üzenetére

    Nézegettem én is, hogy mi lehet ez az elitebus, de nagyon nem jöttem rá.
    Igen, nekem is ez volt az első ami eszembe jutott, hogy most ezzel a lappal az ECS is megmutatta, hogy ő is tud ha kell.
    Ha a bővítőkártya nem járt vele, akkor eléggé okafogyott volt a lap, pláne, hogy a neve alapján (PF88 Extreme) az ára sem lehetet semmi. Ehhez külön a bővítő ára... OMG.
    szerk : most látom, ez egy teszt benne van a bővítőkártya is a dobozban, ha jól veszem ki

    Szóval szerintem valami kuriózum lehetet, vagy proci tesztelésre ideális lap, ahogy envagyok írja.

    Amit még eltudok képzelni, hogy amennyiben egy olcsó lap volt : Olyan kispénzű diáknak, aki főleg mondjuk ünnepekkor ilyesmi, jut pénzhez a család által, akkor elindul S754-el mondjuk, félév múlva mehet bele az S939, újabb év múlva meg mondjuk egy C2D ... De ezt eléggé szélsőséges esetnek tartom, kiindulva saját magamból.

    Vettem én is úgy konfigot, hogy majd a CPU-t erősebbre cserélem, és milyen jó lesz :) de a 366-os alatti lapomnál ez nem volt lehetséges, a 466-osos lapom is csak 533-ig vitte a CPUkat (akkor már jobban megérte nekem hang nélkül hajtani 585-ön -- vagy akár 2-3-4 percig hang nélkül 733-on hajtani --> ez arra volt jó, hogy megtudtam nézni mire mennék egy 733-as procival, később rájöttem, hogy ez nem igaz, mert az FCPGA IPCje magasabb mint a PPGA-é ). Aztán jött a Abit BD7 beta, amit már tényleg úgy vettem, hogy majd az 1700-as Celeron helyét, az árak mérséklődésével majd kap egy 2000-2200MHZ-es Pentium 4-et, de a makacs P4 árak valahogy nem akartak lemenni arra a szintre még amire nekem kellettek volna, végül aztán az egész platformot tudtam gyorsan, jó áron eladni. Ezután jött a legendás 1700+-os Athlon XP-m, ami mellett szintén a remek CPU csere lehetőségek is szóltak, de mivel eleve olyan procim volt, maximum később egy válogatott Bartonra érte volna meg kicserélni, de azokat meg általában mindig elvitték :P különösebben nem is vesződtem vele. Érdekessége, hogy a proci alatt háromszor is volt alaplapcsere, de a CPU ugyanaz maradt. Ezután jött a ASUS M4A785D-M PRO és a Phenom 9500, amire ma már úgy tekintek, hogy egy borzasztó technológiai zsákutca volt, de tudom, hogy akkor több ok miatt is az lett ami volt : egyrészt vonzó volt a négy mag a kettővel szemben, másrészt, hogy a meglévő DDR2-es memóriám is megyen vele. Alig egy éves sem volt a gép amikor felmerült a proci csere ötlete, de kiderült, hogy a Phenom II-esek sehogy sem mennek vele, a szűkös Phenom 1 szériából tudtam volna választani, de egyik sem érte volna meg a felárat.
    Az ezután következő gépem a Gigabyte B85M D3H + Intel Core I3-4330, ahol nem kifejezetten volt terv, hogy később bővítsek, de 2018 nyarán felmerült, mert akkor egy rövid ideig kb 15-20 ezer ft ráfizetéssel tudtam volna kicserélni a procit egy I7 4770-re, de sajnos akkor pénzhiány miatt elment ez a lehetőség :(
    A mostani gépemnél Asrock B560M Pro + Intel Core I5-10400F a lap mellett szólt az is, hogy visz 11th gen procikat (bár főképp a 3200-as RAM és a non k tuning, meg a 11th gen alá jutó minden földi jó miatt vettem meg, illetve h később sokat dob majd az eladhatóságán a gépnek). (Ehhez képest jelenleg a RAMot sem hajtom 3200-on, és a proci sincs BFB-zve, mert bőven elég az is ami van teljesítmény még). Amúgy felmerült bennem a 11th genre csere mikor kijött az új széria, de csak azért, mert azt gondoltam olcsó lesz átugrani hirtelen a még értékes prociról, azonban a 11400F 30K feláras lett volna a 10400F használt árához képest, amit erősen sokallottam a szinte semmi teljesítménytöbbletért. Gondolkodtam még I7-re cserén is, de az is igazán 10th genben érte volna meg, komolyabb ráfizetéssel mint terveztem. Végül maradt a 10400F, de nem is bánom, még manapság is rengeteg gép épül erre, meg rengeteg teszt, igazi jó kis nép procinak tűnik, így egy ideig nem kell aggódnom az elavulása miatt, és legalább mindenféle hardverrel és játékkal találok rá tesztet :D Ebbe most inkább egy erősebb/újabb táp kell meg valami RTX3050 / 3060 // RX600(XT) VGA.

    Bár ügyfélnek persze volt, hogy cseréltem CPUt kisebbről nagyobbra (nem túl gyakori), de a saját példámon az látszik, hogy mire letudom az egyszerűbb kötelező köröket (több RAM, jobb VGA, stb.) és a CPU cserére kerülne a sor, addigra általában már platform csere érett is lesz egyben a gép.
    Igazából a mostani gépem előtt is felmerült egy olyan megoldás, hogy :
    Gigabyte B85M D3H - marad
    Intel Core I3-4330 --> Intel Core I7-4770K
    16GB DDR3 RAM --> 32GB DDR3 RAM
    GTX 950 2GB --> GTX1660 / RX580 8GB stb. kártyára való csere
    De már egy modern platformot akartam, nem egy 7+ éveset foldozni, tulajdonképp valahol a kínai lapos Xeonok is itt hasaltak el.
    Akkoriban a költségvetés nagyon nagy részét (2020 karácsonya - 2021 tavasza) egy új VGA vitte volna el. Nem gondoltam, hogy ilyen sokáig lesznek magasak a VGA árak, de akkoriban úgy gondoltam, hogy egy új, erősebb alap és egy régi VGA később könnyebben lesz fejleszthető, mint egy ősrégi alap egy közepes VGAval. Ezt most is tartom :)

    [ Szerkesztve ]

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák