Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Jacek #55484 üzenetére

    Elképzelhető, hogy én linkeltem már olyan hírt akár ma, akár korábban, aminek a témája az volt, hogy "a crypto miatt van-e gpu hiány és amiatt van-e háromszoros ár"
    Ezek a cikkek jellemzően arra a következtetésre jutnak, hogy "Ááááá, dehogy, aki ilyet feltételez, az konteót terjeszt, de legalábbis zöldségeket beszél"

    A számokból [link] nekem úgy tűnik, hogy a desktop dGPU piac nagyjából 9 és 11 millió között rugalmas. Persze önmagában az, hogy dGPU (és nem más apu vagy cpu) és azon belül is desktop már egy eléggé szűkített halmaz. De én most azt feltételezem, hogy később visszatekintve sem fogunk olyan emelkedést látni az eladott példányszámban, mint 2017 táján. Magyarán az AMD és az Nvidia rugalmatlanul kezeli a megnövekedett keresletet.

    Ennek lehet, hogy részben az az oka, hogy ők maguk sem tudnának nagyobb kapacitást leakasztani, de valószínűbb, hogy ha tudnának se akarnának a crypto miatt többet gyártani, mert az eddigi tapasztalatok alapján a secondhand piacon visszahullna rájuk a kedvesség.

    Nem szeretjük, de a steam survey is arról árulkodik, hogy egy frászt nem a bányába mennek a kártyák. A JPR reportból látszik, hogy az eladott példányszám jelenleg nem sokat változik negyedévente.
    Én úgy emlékszem, hogy korábbi népkártya-debütálások során a Steam surveyben néhány hónap leforgása alatt az új nvidia kártya nagyon erősen kezdett mindig. Ehhez képest a 3070 csak februárban jelent meg, de azon kívül is úgy reprezentálja magát az NV 30-as széria, mintha csak AMD kártyák lennének.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák