Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz KillerKollar #55506 üzenetére

    Ugyanő nemtom kb egy évvel ezelőtt azt mondta, a magas árak miatt jöhetnek új belépők a piacra. Például 28nm-es gyártástechnológián 600-700mm2 méretű lapkával magasabb fogyasztással, de egy új belépő $200-300-ért is kínálhatja.

    Azóta persze kiderült, hogy a chipgyártás minden területén szűkösség van.

    Aki szerintem fog hozni saját megoldást az az Apple. Saját maguk irányítják a szoftveres környezetet is,.driver nem gond, nem kell százféle hardverhez igazítani. És persze Legjobb gyártástechmológián készül majd. De valószínűleg csak macben lehet megvenni.

    Én sokáig reméltem, hogy ilyen árak mellett fog készülni imagination dGPU. Erre legnagyobb esély mégiscsak az őket használó Apple-től lenne. És az előzőekben elmondottak miatt mégsem.

    Ugye azt tudjuk, hogy a dGPU nem a.gamerek kedvvéért jön létre, hanem a pro, felhős és AI szolgáltatásokért. Tehát attól várható bármi, aki ebben utazik. Az Apple akkor kínálgat dGPU-t is talán, ha a szerverparkját is elkezdik saját hardverrel feltölteni ide értve gpukat, ha egyáltalán ilyenre szükségük van kártya formájában.

    Szóbajöhetne még az amazon.

    És persze szerintem Kínából jöhet még ilyesmi. Nekik van saját 14nm-es gyártásuk is. Persze ott is elsősorban AI/compute selejtjeként.

    Hát, igazából nincs sok esélye annak, hogy új szereplők rázzák helyre a versenyt. Talán akkor, ha a chiphiány megszűnik, beesnek a wafer árak, de a gpu árak nem.
    De hát ez a beesnek a wafer árak olyan, hogy majd ha piros hó esik.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák