Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Televan74 #56455 üzenetére

    Érdekes lesz.
    Úgy tűnik, hogy 6nm-en az intel kezd - GPU-k terén.
    Az AMD Rembrandtot fog gyártani rajta, meg talán IO lapkákat. Meg a pletykák szerint PS5-öt (slim?) Nem kívánnám lebecsülni ezt a mennyiséget csak mondom, hogy elvileg a zen3 lapkák továbbra is 7nm-en készülnek majd.

    Ami ugye érdekes, mert Abu azt mondta, hogy tulajdonképpen a 6nm az a 7nm+EUV, tehát ugyanaz a gyártósor. Azt gondolnám, hogy előbb-utóbb a TSMC kifogy a 7nm-ből, mert minden 6nm lesz, ami korábban 7nm volt.
    Ezt most csak azért hangsúlyozom, mert korábban pedzegettem, hogy milyen jó lenne, ha a 7nm megmaradna még pár évig olcsó variánsnak a drága 5nm-es termékek mellett. Nem bánnám, ha a következő zen3 iteráció azért mégiscsak 6nm lenne.
    Jó itt ez nem biztos, csak hangosan gondolkodom.

    Oda akartam eredetileg kilyukadni, hogy az AMD-nek a NAvi 24 majd még csak év végén jön. Azt nem tudom, hogy az végülis 6 v 7 nm lesz.
    Mindenesetre ha az AMD tartja az utóbbi évek ütemezését, vagyis hogy a nagyobb lapkákkal jön ki előbb és negyedévente hozza a kisebbeket. Akkor az azt jelenti, hogy mondjuk hiába tudná az AMD technikailag már akár 2022 elejétől szállítani a Navi22 és 23 N6-ra frissített változatát. A jelenlegi ütemezés tartása mellett ezeknek a N6-on készülő refreshek inkább 2023 eleji megjelenésére lehet számítani.

    Azért ez elég lahangoló.
    De csoda, hogy ez a terv. Lehetne ma is egy GF 12nm-en készülő low-end kártya.
    (Most azt hagyjuk, hogy persze az is milyen áron lenne)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák