Új hozzászólás Aktív témák

  • Alogonomus

    őstag

    válasz bjasq99 #60104 üzenetére

    Az AMD fókusza az elmúlt években sokkal inkább a megrogyó Intel piaci pozícióinak átvételére irányult (Ryzen, EPYC), miközben az Nvidia professzionális termékeinek is konkurenciát készítettek az Instinct termékvonallal. Azért ezekre fókuszált az AMD, mert ezekkel lehet a legnagyobb egységnyi hasznot kitermelni, és az AMD gyártási kapacitása még mindig bőven elmarad az Inteléhez képest.

    Szerintem az AMD a gaming GPU szektorra most csak annyi energiát fordít, amivel teljesíti az általad is leírtakat. "Az Amd -nek elég a mostani ár is, hogy megadja vásárlói számára a lelki nyugalmat a price/performance körében."
    Valószínűleg nincs komoly különbség a fanatikus Nvidia és fanatikus AMD hívők száma között. Mind a két csoport nagyjából a vásárlók 15%-át teheti ki, vagyis a vásárlók 70%-a megfelelő ajánlattal meggyőzhető. $900-os 7900 XTX és $750-os 7900 XT bevetésével az elkötelezetlen 70% túlnyomó része valószínűleg az AMD felé mozdult volna el, de ezzel az AMD kevesebb hasznot tudott volna megtermelni a korlátozott gyártási kapacitásával, mint amennyit ugyanazzal a gyártási kapacitással megtermel az EPYC/Threadripper/Instinct vonalon, ahol igazából legfeljebb az Instinct nincs generációs előnyben a konkurencia termékeihez képest.
    A gaming GPU szektorban elérhető nyereségarány sehol sincs a szerverek területén elérhető nyereségarányhoz képest, és az AMD haszonmaximalizál.

    Közben persze az AMD nem hanyagolta el a gaming területét sem, de inkább a konzolokon keresztül ügyködött, aminek a hatékonyságára a legtökéletesebb példa valószínűleg az új 9-es IW engine, illetve az UE 5, amik már egyértelműen az AMD kártyáknak fekszenek jobban. A kérdés már csak az, hogy az AMD, vagy az Nvidia tudja majd hatékonyabban orientálni a játékfejlesztőket egy bizonyos játékmotor irányába.
    Szóval extrém mértékben erős price/performance high-end gaming kártyára szerintem nem számíthatunk az AMD részéről a közeljövőben, mert az RDNA kártyák csak a CPU-k, alaplapi chipsetek és CDNA termékek, valamint a konzolok APU egységei után megmaradó gyártási kapacitás terhére készülnek.

Új hozzászólás Aktív témák