Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #10834 üzenetére

    "majd megnézem profi cuccokon hogyan is van ez megoldva? "

    A profi cuccokon ún. X-roll-al van megoldva. (Felder) Semmi nem csúszik semmin, öntisztuló görgőscsapágysor két egymással párhuzamos csúszkán - összesen tehát nyolc csapágysor. Ám ezt a kategóriát meglátásom szerint balgaság a profi cuccokhoz mérni. Az X-roll megvezetés csak magában sokszázezres felárat takar.

    "egy munkadarabot a fűrészlaptól 30-40cm-re fogok meg, akkor sokkal kevésbé tudom stabilan tartani."

    Akkor tudnék erre korrektül válaszolni, ha most itt lenne a műhelyben nekem is egy MLT100, és megnézném, vagy emlékeznék biztosan arra, amilyen sejtésemet már említettem: Valószínűleg a merőleges steller vezetőléce tetszőlegesen - akár a fűrésztárcsához 1-2mm közelségbe rögzíthető. Ebben az esetben nemhogy veszélyesebb, hanem még biztonságosabb. Mint említettem, az én újsütetű Makita szalagfűrészemen így van megoldva - a világon semmi bajom vele.

    Sokat gondolkodtam ma azokon, amiket írtál - monoton munkám megengedte. Lehet, hogy igazad van, de lehet, hogy túl szkeptikus vagy abban, hogy a drágább gépek miért hagynak el opciókat. Biztos nem lehetek a dolgomban, de én inkább arra gondolok, hogy minél drágább egy gép, annál inkább specializálódik, annál inkább hagyja el a sokoldalúságot. Nincsenek integrálva multifunkciós hókuszpókuszok, mert a nagyipar külön gépen, és külön helyen fog fejezni, gért vágni és hosszvágni. Ott nincs idő munkafázisonként bíbelődni átállítgatásokkal, a termelés kidolgozza magának az időnyereségért cserébe, hogy ami egy gépen is megoldható lenne, azt oldja meg három, vagy akár több gép, az anyag pedig mehessen futószalagon. Persze kicsit túlzás volt most részemről ez a nagyipar szó, de az ipari gépek, a precíziós gépek abba az irányba konvergálnak, míg egy kis műhelynek komoly igénye, hogy minél kisebb (fűtött) helyen, minél kevesebb géppel minél sokoldalúbb feladatot legyen képes elvégezni. Más kérdés persze, hogy lehet ezeket a dolgokat jól is és kevésbé jól is egymásba integrálni. Talán a mi esetünkben az inkább a kérdés, hogy mennyire jól van integrálva.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák