Új hozzászólás Aktív témák

  • kalman7

    csendes tag

    válasz Armahun #10826 üzenetére

    Tök jó. Nálam van a pácolatlan tesója, ami szintén varrógép állványra kerül. Akkor ez már klasszikus. :-)

  • Márton111

    aktív tag

    Én is töröm a fejem ,valami ügyibevaló kis laptop tartó állványon, egy botsáskára hajazó karos állítható dolgon, ami mindösszesen annyiból állna, hogy valamiféle (ellen)súlyos , lapos talapzat,pl.: 7-8mm-es RM lemez , amibe nem botlik meg a láb, és egytöbbízből álló ízesült kar,lehetőleg keményfa, a végére ízesítve ,meg egy tálca (vagy keret , vagy rács fából) a laptopnak ,amire azt rá lehet pattintani könnyen,és állíthatóan, (dönthetően).Ezt az állványt oda lehet hajlítani (mivel több mozgatható ízből áll) fotel fölé szék fölé ,(akár ágy fölé)az embernek kényelmes magasságban, ugyanakkor minimális helyigénye van. - csak meg kell tervezni ,és "csak" kiveitelezni ;)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #10891 üzenetére

    Engem sikerült berezgetned.
    Ez még sokoldalúbb, még gyorsabb, még könnyebb kezelni. Bizonyára még drágább is. Böngésztem egyet az ára után, nem látom még a piacon.
    Valószínűleg nem fogom lecserélni, nekem a régi is több, mint sok. De megmelengette a szívemet. Épp azokon a dolgokon módosítottak kedvemre, amit magam is hiányoltam. A fokozatmentes szélesség állítást továbbra is hiányolom, ami miatt nem tud versenybe szállni pl a Felder hosszlyukmarójával, de az ára bizonyára versenyben lesz vele. Jó lenne, ha a magasságállító műanyag ütköző cserélhető lenne minden elképzelhető vastagság gyors és pontos állításához. És továbbra is korlát a furatmélység - habár 28mm már nagyon sok alkalmazáshoz elég.
    Legjobban az újragondolt markolat nyert meg, a régivel néha odacsípem a bütykeimet az asztal széléhez. Az enyém már bőséggel visszatermelte ugyan az árát. Tudom, egyszer be kell halnia, mert semmi se véges, ráadásul egyre több feladata van nálam ennek a gépnek. Alig akarom elhinni, hogy ennyit is panaszmentesen dolgozott. Épp most rendeltem két CMT kést bele, ami feleannyiba kerül, mint ha Festo felirat van rajta. Majd megírom róla a tapasztalatomat, ha érdekel. Ha majd kifekszik, első körben megérdeklődöm a felújítás költségét. 50-70 ezer pénzig benne is leszek. Második körben újfent összevetem a Felder hosszlyukfúrójával. Harmadik körben összevetem a két új domino árát, tudását. Valószínűleg továbbra is elég lesz nekem a kicsi - az se olcsó mulatság.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz ferkoboy #10893 üzenetére

    Teljesen értelek.
    Mondom, nyugi, letisztul majd a kép. Már így is sokkal előrébb jársz, hiszen megismerkedtél jónéhány fontosabb ismérvvel.

    Sokára szerintem fölösleges orrolnod. Magam már megszoktam a nyersességét, van valami hosonló benne, mint Csernus doktorban: Lényegkereső, és nem enged átsiklani a lényegen. Ez nagyon szerencsés. Amatőrként is igen hasznos megfigyelései vannak, abban pedig közösek vagytok, hogy ő is kényes (több, mint kényes) a pontosságra, és többet áldoz emiatt a gépparkra, mint némelyik asztalos, akinek pedig kenyérkereset a jó gép.
    Valószínűleg a "tökölésed" csíphette meg az orrát - ő biztosan más mentalitású. Lépjél túl rajta.

    Jómagam megértettem pontosan, hogy mit is értettél ipari hulladék alatt. Talán a Soká kedvéért példáznám: Itt a metebó lasercut gérvágóm. 30 ezret adtam érte. Amint kiszolgálta a garanciaidőt - igaz, az három év - nyugdíjba is küldtem. Eladni nem tudom, mert nem visz rá az erkölcsöm, hogy úgy verjem át jó pénzért mások búráját, ahogyan nekem verték át. Használni ma már semmire sem szeretem. Erre szépen elmondható tehát, hogy ipari hulladék, pedig nem is egy aldis occóság. Neked azért megsúgom: Ha nem lenne jobb gérvágóm azóta, őt kényszerülnék továbbra is használni. Még mindig jobb, mint semmise.
    Az egyik legtöbbet használt gépem az lenne, ami még nincs is. Nagyon picike csavarozót kőrözök sokadik éve a csattogó lepkéim szereléséhez. Eddig egy metebót használtam, ami eddig megoldotta a soksokezer picike csavar behajtását, de most behalt az akkuja. Nagyon finom a nyomatékracsnija, de olyan elcseszett formaterv, hogy néhány óra használat után kacska lesz a kezem tőle. A héten vettem egy DeWalt DC600 csavarozót relatíve olcsón, mert azzal is, mint Márton kollégával egy gépszettet bontottunk meg. Nagyon kézreálló, még könnyebb, mint a metebó, de miután kipróbáltam, rájöttem, hogy ennek pedig jó messzire sikerült a bittartója a ravasztól. Magyarul nekezebb lesz vele azt a ribillió csavart egyenként pontosan telibe találni. Nagyon sok keresgélés után tehát még mindig nem találtam meg azt, ami erre a munkára a leg ideálisabb volna. Maradt még két gép a repertoárban, egy Festo és egy DW picike gép. Egyik drágább, mint a másik. És egy éve nem tudom eldönteni, hogy melyik a jobb, pedig mindkettőt kipróbáltam már élőben. Látod, DC600-at is kipróbáltam, mégsem vettem valamit észre. Azért ez nem tragédia, így fogok vele dolgozni, és majd arra gondolok, hogy legalább már nem kacska a kezem.
    Szóval ez a dolog természete, ne gondold magadról, hogy túltökölöd, azt se, hogy nincs szemed a jó választásra. Szó szerint merem mondani, hogy a gépválasztás nehezebb, mint a szakma. És akkor is igaz, hogy a puding próbája az evés.
    Jómagam már beletörődtem, hogy az embernek le kell írnia néhány vargabetűt, míg az a gép kerül a kezébe, ami maradéktalanul megfelel az elvárásainak.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #10894 üzenetére

    Akkor hát hamarosan révbe is érnek a gépek. Várom nagyon.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    A közeljövőbe szeretnék beruházni egy kapocsbelövőre , ami a stiftek is betudja lőni. A stif szeg az én értelmezésemben: 15-30mm hosszú szeg,pici fejjel. :K
    Elsősorban bútorok hátfalazására,másodsorban üveg befogó lécezésére használnám.
    Két belövőt nem szeretnék venni.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #10906 üzenetére

    A a gépentyű DPDátvevőponton alszik ma , holnap elcsattognak érte a DPD-sek és holnapután a kutyáid már a sofőr nadrágja szárát marcangolhatják ;)

  • mdk01

    addikt

    válasz Sanyabá #10907 üzenetére

    Hát ezen bexarok.
    Gondoltam megkeresem nekem milyen van amit 3-4 éve használok kb. 5-7ezer szeget/kapcsot belőve és semmi bajom nincs vele.
    Hát ez lenne az.

    Amin viszont bexarok, hogy 2990,- -ért vettem a praktikerben anno.:DDD
    Viszont biztos vagyok benne hogy el lesz adva kb. ennyiért az a belövő.:U

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #10908 üzenetére

    Az enyém ma már dolgozott is ma este : karbantartás : ládám fülét letéptem tegnap,(30kg volt benne) ládafülbetét bükkfa+ 8-as menetesszár + 15-ös nyír rétegelt a letört szárak helyett, a menetesszár átmegy szintbe,az anya be lesz süllyesztve.Most konyhakész ,félkész, holnap pihenten összerakom, mert precizitást igényel .A régi helyére pontosan be kell illeszkedjen ha lehajtom. (megvan a helye a ládatetőben).

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #10909 üzenetére

    Ezen én is bexarok.
    Nem tudom azt gondolni róla, hogy szemesnek áll a világ.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz mdk01 #10911 üzenetére

    Holnap be is megyek a Praktikerbe és meg nézem. Ennyiért nekem is megérné.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Soká

    senior tag

    válasz ferkoboy #10898 üzenetére

    "Ha kérhetném, reagálnál majd a hozzászólásom első mondatán kívül a többire is?"

    Természetesen igen, de a hosszúra nyúló mondandóm legelején mégis az első mondatodra reagálok, mert nagyjából tükrözi azt, hogy miért is érzem kicsit hiábavalónak azt a néhány oldalnyi gépelt szöveget, amit elkövettem az elmúlt napokban, ráadásul azzal a szándékkal, hogy segítsek, közben be kell látnom nem sokat segítettem, legalábbis a döntésedet nem könnyítettem meg.

    Szóval, ezt most nem is feltétlenül Neked mondom, inkább csak általánosságban említem meg: vagy rosszul fogalmazok, vagy a címzettek nem olvassák elég figyelmesen, amit írok. Nyilván, én úgy érzem, ez utóbbi, a címzett szerint meg az előbbi. (Soroljuk a "rosszul fogalmazáshoz" az esetleges szarkazmusomat, és/vagy kritikai észrevételemet is, amire sokan nem vevők.) És ha félreérthető vagy értelmezhetetlen vagyok, akkor az dupla bánat nekem, mert egyébként kimondottan megválogatom a szavaimat. Legalábbis igyekszem.

    Azt írod: "Ne fenyegess!"

    Légyszi, olvass vissza és értelmezd kicsit a párbeszédünket. Az egész onnan indult, hogy láttam, amit magad is jeleztél, hogy kicsit káosz van a fejedben "döntésügyileg". Bennem meg felmerült az a kósza gondolat, hogy ha ez a "fiúcska" ennyire döntésképtelen, akkor (és ez nem szégyen, csak annak aki hiú) nagyon sok dolog ismerete hiányzik ahhoz, hogy megfelelően válasszon. Nem vagyunk mi kissé felelőtlenek, hogy a Proxxon típusú robogó helyett egy ezerköbcentis nagymotorra próbálunk rábeszélni Téged? Mi van ha megveszed és holnapután nem Te hanem az anyukád/feleséged ír ide kétségbeesve, hogy mi történt a kezeddel, és ki volt az az ostoba, felelőtlen alak, aki látatlanban rábeszél Téged egy veszélyes üzemű gépre?! Ne ingasd a fejed, ez benne van a pakliban. Ha nem hiszed, akkor inkább horgolt fiókokat készíts.

    Szóval annyit írtam Neked, hogy: "Szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmedet arra, hogy ez nem játék, egy 30ezres körfűrész nagyjából ugyanolyan gyorsan megszabadít az ujjaidtól, mint a 200ezres, ha nem értesz hozzá!!!" Nyilván értelmezésbeli különbségek vannak köztünk, szerintem ez nem fenyegetés, inkább figyelemfelkeltés amihez nem a munkavédelmi előadás unalmas megfogalmazását választottam, mert azon elaludni szoktak a hallgatók...) de te úgy reagáltad le, hogy "ne nézzelek hülyének", amire én tapintatból válaszoltam úgy, hogy "egy muksó, aki megfenyegetett" mert az talán erős lett volna, ha pontosan idézlek és azt írom, "egy muksó, aki hülyének nézett". De nem is lett volna igaz, mert én nem hülyének nézlek, egyszerűen úgy gondolom felettébb hiányosak az ismereteid. Ez most lehet, hogy nem túl udvarias mondat, nem is mondanám, ha nem írnál olyan - bocsánat a kifejezésért - oktondiságot, hogy "Ne fenyegess! A jótanácsot szívesen megfontolom, és szívesen is veszem, de ez azért erős!"

    "Ha kérhetném, reagálnál majd a hozzászólásom első mondatán kívül a többire is?"

    Jöjjön az is.

    "Mit értessz az alatt, hogy átlátni ezt az egészet?"

    Nézd, tudom, tanárbácsiskodom kicsit, de fogadd el, nem teszem ok nélkül. Ehhez nincs köze az életkorunknak, meg a nickednek. Egy dolog van, amit erőteljesen hiányolok az írásaidból, az a rendszerben-gondolkodás. Mert nem lenne semmi gond azzal, ha azt mondanád, asztalos vagyok, mondjátok már meg, hogy x pénzért ilyen és ilyen tudású masinából mi most a legjobb vétel? Ez tiszta sor, mindenki dobálózna márkanevekkel, árakkal.
    Nem véletlenül próbáltam "kihámozni" belőled, hogy mégis mik a távlatos céljaid, milyenek az elvárásaid, netán előképzettséged, felszereltséged, tapasztalatod, műhelyed és folytathatnám a sort. (az egészséged érdekében említettem meg azt is, hogy gondolj forgácselszívásra is, amit szintén szó nélkül hagytál)

    Viccelődtem a "fiókgyártó kisiparossal", de miért? Mert annyira nem a lényeget jelöli, az hogy "fiók". Oké, értem, hogy most Te fiókot szeretnél készíteni, de fiókból és dobozból is van százféle, ráadásul, ha jól sejtem a fiók az csak egy fiók, ahhoz még kell egy bútor, amibe betolod a fiókot. vagy nem? Mond inkább azt, hogy kisbútort vagy nagybútort szeretnél készíteni, vagy fajátékot, vagy hangszert, vagy nyílászárókat vagy egyszerűen mindent, ami jön :)
    És nem hangzott el emlékeim szerint az sem, hogy milyen anyagból? Az is csak félig-meddig, hogy egyedit, kisszériát, vagy sokat? Az viszont áttételesen igen, hogy pénzt is szeretnél látni a dologból. Lehet, hogy cikizősnek fogod érezni amit mondok: biztosan van elegendő önbizalmad :) és ez egyébként szükséges is :)

    Félre a viccet!
    Mondom a következő példát:
    folyamatosan emlegeted azt, hogy "pontos" gépet szeretnél. Sajnos azzal a szóval, hogy "pontos" még nem vagyunk közelebb a megoldáshoz. találkoztál már olyan emberrel, aki nem pontos fűrészgépet szeretne vásárolni :) A "pontos" mást jelent egy ácsnak, de még két asztalos számára sem ugyanaz a pontosság. Ezért örültem volna, ha tudsz linkelni egy olyan tárgyat, amit esetleg Te készítettél vagy amilyet szeretnél készíteni. Sokat elárult volna.
    Persze írtál Te konkrétumot is a (10783-ban):
    "Fontos lenne a pontosság (+/- 1 mm)."
    Erre már a legelején is válaszoltam, hogy ez nem túl szigorú kritérium. Most még azt is hozzáteszem, hogy egyértelmű legyen: ezt a fokú pontosságot a 30.000ft-os géppel is meg tudod valósítani. A különbség (a különféle gépek között) a beállításokra fordított időben és odafigyelési "szükségletben" mutatkozik meg. (profi gépet könnyebb kezelni, barkácsot nehezebb pontosságra bírni) De már erről is írtam/tunk.

    Végezetül:
    azért gondolom, hogy kissé kudarcos volt (az én oldalamról nézve) a párbeszédünk (persze soha nagyobb "tragédia" ne essen!), mert egy csomó olyasmiről regéltem, amit igazából nem kérdeztél. Én ugyan tudom, hogy - magam számára - fontos dolgok körfűrész témakörben, de másnak lehet, hogy nem. Más témájú topikokban (is) már annyiszor belefutottam, mégis nehezen tanulok a hibámból, hogy a kérdezők 90%-a nem vágyik másra, csak a frankó-tuti tippre, azaz hogy ezt vedd meg, és ettől a bizonyosságtól sokkal boldogabb, mintha hosszasan részletezik, hogy mi-miért-meddig-mivégre :)
    Igazából nem kellett volna mást tennem, mint megerősíteni thyeby ajánlatát, hogy vedd meg a Makita MLT100-at!

    Vagy csöndben maradni...

  • thomgrande

    tag

    válasz Sanyabá #10907 üzenetére

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • mdk01

    addikt

    válasz thomgrande #10915 üzenetére

    Igen ez kb. 80%-ban megegyezik az enyémmel.
    Annyit még hozzáfűznék hogy beletelt 1-2 hónapba mire kiderítettem milyen szeg és kapocs való bele. Aztán rájöttem hogy az expressz oldalon is látható kinzo.
    Esetleg az még fontos hogy a lidl-sbe milyen való, ne hogy pont ez a rész is beleessen a 20%-ba mert az szo**s lenne.

    MOD:
    Jut eszembe vettem egyszer a praktikerbe ~2000,- -ért 2500db 25mm hosszú kapcsot ami nem kinzo-s volt hanem egy fehér papírdobozos, de nagyon jó áron volt.

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    Ferkoboy:

    Én nem vagyok jártas az ilyen körfűrészekbe, de a többiek ajánlása alapján én a helyedbe a lidl-et venném meg 30k-ért vagy ha kicsit többet áldozol rá akkor a Makita ML100-at.
    Érdemes lenne mindkettőt megtapizni élőben hogy lásd/érezd a különbséget. Nagyon fontos hogy megnézd élőben és kipróbáld mi hogyan működik rajta mi mennyire áll kézre esetleg hibákat keresve rajta (lásd Soká asztal ellenőrzés).

    Én vettem anno egy Ferm kézi körfűrészt aminek a csapágyazása megmozdult és jobbra balra ~0.2mm lötyög a lap. A Ferm úgy gondolom nem egy xar hobbi márka, de ez engem meglepett. Most ha így jársz a Lidl-sel nem tudom mi lesz, hogy cserélhető-e egyáltalán a csapágyazása vagy hogyan vannak ezek megoldva. A Makitánál fel sem merül bennem hogy xar lenne a csapágyazása.
    Szóval van rizikó de én 60-40 arányba inkább a lidl-et ajánlanám kezdésnek aztán majd meglátod, a legközelebbi vásárlásodnál mire kell figyelned, ha egyáltalán lesz legközelebbi vásárlás.:)
    Ha pedig 1évvel később el akarod adni mert nem vált be amit vettél akkor az ML100-ast kb. 50k-ért, míg a lidl-t 15k-ért tudnád eladni. Ez sem mindegy.

  • Speciali

    tag

    válasz thyeby #10904 üzenetére

    14 mm max átmérőben, és 70 mm mélyen tud dolgozni, ami már nem bútoripari méret. Azt hiszem, ha most vennék Dominot, ezt a gépet venném inkább. Bár a kicsi 200 ezer,körüli, a nagy 272 ezer netto árú jelenleg.
    Nem nagyon tudtam infokat összeszedni róla, mert a magyar festo oldal összeszarta magát.

    Soká lehet nem fog örülni a Csernus dokis hasonlítgatásnak, mert amikor az ő könyveit ajánlottam neki, akkor azt írta, hogy azok az olyan tahóknak való, mint amilyen én vagyok. :)

  • thyeby

    őstag

    Fiúk!

    Hol lehet viaszt beszerezni, amibe a bütüimet mártogathatnám?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #10917 üzenetére

    Ezt én is járható útnak gondolom.
    Az aldisra egyébként 3 év garanciát adnak, ha jól tudom. Ha azt kiszolgálja, akkor évi 10-ért fűrészeltél, s még ha utána kidobod is, a magad ura voltál Ferkoboy!

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #10918 üzenetére

    "a nagy 272 ezer netto árú jelenleg"

    Ezt sejtettem. Akkor viszont komoly versenytárs ez. Mindkettő profi gép, egyik gyorsabb és kényelmesebb, a másik korlátlanabb. Azért a 14x140-es tipli már nem piskóta!
    Van nekem összegyűlve jelentős mennyiségű bükkfám 8mm és 10mm re gyalult hulladék, ami kiváló domino tiplihez, csak méretre kell szabni, és lekerekíteni. Nekem van bespájzolva vagy öt diszperzites vödör készre csinálva. Annyi elég lesz nekem jó sokáig. Felajánlom ingyé ezt a sok pószpász fát, mert nem férek tőle, eltüzelni meg sajnálnám. (Minden évben képződik vagy 3 banános doboz ilyen hulladékom.) Tudom, azt mondtad, a gyári sokkal tutibb, ami igaz is, de hidd el, ezt használom öt éve, még soha semmilyen kötésem nem gyengült meg.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Speciali

    tag

    Már tavaly le akartam fotózni ezt az asztalosműhelyt. Most hétvégén ez sikerült is, bringáról ülve.
    Szívesen beszédbe is elegyedtem volna mesterrel, de nem értettünk volna szót.
    Nincs semmi marketing, sem cégtábla, sem egyéb reklám, még a "cégautón" sem volt semmi,ami egy kb. 20 éves, vagy annál is öregebb Transporter.
    A műhely ablakából ez a panoráma tárul a szeme elé a mesternek. A víztől csak egy út választja el.
    Nehéz lehet a munkára koncentrálni, ilyen panoráma mellett. :)

    [ Szerkesztve ]

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz Soká #10914 üzenetére

    Soká: a fenyegetés szót éreztem/érzem bántónak a többivel nincs bajom.
    Valóban lehet félreérthető voltál.
    Tudatában vagyok vele, hogy nem játékszert szeretnék vásárolni.
    Nagymotor van a házam táján, és használom is körültekintően, előre-gondolván a lehetséges veszélyekre. - Tudom, hogy ez csak példa volt, de azért írom le, hogy elhidd, nem vagyok egy kapkodós emberke, akinek még nem nőtt be a feje-lágya.
    A figyelmeztetést köszönöm, semmi bajom nem volt azzal, amikor arra figyelmeztettél, hogy "egy 30ezres körfűrész nagyjából ugyanolyan gyorsan megszabadít az ujjaidtól, mint a 200ezres".

    Sajnos én úgy érzem, te sem figyeltél oda, hogy mit írok.
    Fiók, Tároló. = Kisbútor.
    Nem akarok sem ajtókat, sem ablakokat, sem tetőt készíteni.
    Pusztán kisebb egyedi tárolókat szeretnék, amik kielégítik az igényeimet.

    Forgácselszívást köszönöm, hogy szóbahoztad, itt ugyan nem reagáltam rá, de már elkezdtem nézelődni, hogy milyen összegből lehet ezt megvalósítani. Jó ötlet, köszönöm a segítséget! - bár itt elfelejtettem erre válaszolni -

    A többi részét a válaszaidnak is köszönöm, más-más szemszögből sikerül általa szemlélnem a dolgokat. De mivel nem csak egy szemszögből látom álatalatok a fűrész-vásárlás kérdéskörét, így a több szempontot figyelembe venni, súlyozni nem egyszerű, így nem könnyű a döntés sem.

    Semmi sem volt hiábavaló!

    A pontosságot lehet én nem írtam le jól. Egy kb. 1m hosszú lapot ha végigtolok, s szeretnék abból egy 15cm széles csíkot vágni, akkor az legyen párhuzamos, 1m-en ne legyen több benne 1mm-nél! És a hossza is, ha 2 egyforma hosszút akarok vágni, akkor szintén ne legyen több az eltérés!

    Nem a tuti gépet vártam válaszként, csak lehetőségeket, neveket, (számra ismeretlen márkákat), amit meg is kaptam.

    Bútor:
    1. jelen pillanatban a váz meg is van (IKEA - Kőris furnér, TRABY). Ebbe kellenek nekem most egyedi méretű, magasságú fiókok, tér-elválasztóval, ami szintén egyedi méretű.
    2. Továbbá szükségem van kisebb "szekrényre", ami a falra lesz felfogatva, ugyancsak apró dolgok szelektív tárolásához. (a szekrénykét kb. 60x60x15cm-esre tervezem) -Fiókos lesz.

    3. Konyhába a konyhaszekrénybe szeretnék gyógyszerek tárolásához, jól átláthatóvá tételéhez a szekrény egy részét sűrűn befiókozni, és azokat ellátni tér-elválasztóval.

    4....
    Több ilyen "nagyszabású" ötletem van még az életterem jobbá-tételéhez.
    Nem ebből akarok megélni, nem pénzkereseti lehetőség, de nem szeretnék egy géppel hosszasan bíbelődni, míg sikerül a kívánt méretre leszabni valamit.
    Csak beállítanám milyen méretre van szükségem, és végigtolnám. Ennyit értek én "pontos" alatt.

    Végezetül: örülök, hogy nem maradtál csöndben! [csak a fenyegető szót cseréld le máskor valami kedvesebbre]

    mdk01:
    Köszönöm, megnézem majd a ALDI-ban mit adnak ennyiért, csak sajnos nincs közelünkben ALDI. De igyekszem valahová eljutni és megszemlélni. (LIDL-ben most nem láttam ilyet, pedig az van kb 15km-re)

    thyeby:
    Igaz, így is nézhetem, hogy ez akkor csak 10k/év...
    Megfontolom.

    Esetleg ALDI árban:
    [link]

    [link]

    [link] - ilyen van 35e-ért

    Vagy: marad a Makita MLT100, ha nem tudnék megbarátkozni az ALDI kínálatával.

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

  • emitter

    őstag

    Sziasztok!

    Egy nagy gondom akadt! Lefestettem egy régi szekrényünket, nagyon szép lett, viszont amikor az ajtókat a helyére akartam illeszteni, kiderült, hogy iszonyat szorulnak, mert a szekrény két oldalfala megvetemedett. Felül a két fal közti távolság 93,3 cm, középen 92,6, alul 93,7 cm. Szóval a közepét több mint 1 cm-rel kéne szényomni egymástól, hogy jó legyen. Gondolkodtam valami belső vas-merevítésben, de szerintem esélytelen, kézzel alig bírtam szétnyomni 1cm-re őket..
    Mit tudtok javasolni megoldásként? Hagyjam a régi ajtókat, és tegyek föl a két oldalfal elé (nem közé) üvegajtót? Akkor legalább nem lenne probléma a szorulással..

  • Winner_hun

    félisten

    válasz emitter #10924 üzenetére

    Esetleg egy polcot bele ami megtartja a távolságot? Bár ha akasztós a szekrény akkor nem biztos hogy a legjobb ötlet.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • Márton111

    aktív tag

    válasz emitter #10924 üzenetére

    Bepaszítani az ajtókat? :F
    Habár az ajtó ha be van csukva akkor lapjára áll az oldalfal fele (ami élére áll) tehát az ajtó(k)nak az oldalfalat a 3 db masszív zsanérral egyenesbe kéne rántania, akkor pedig nem kell pászítani, vagy minimálisan.(gyalu) ;) (ha meg nyitva akkor a levegőben nem szorulnak ;) )
    A zsanérok nem lötyiznek?

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz ferkoboy #10923 üzenetére

    Bármely körfűrész teljesíti az 1mm-es pontossági kritériumot ugyanis a hosszvágás pontosság a vezetővonalzó beállításán múlik a keresztvágás pontossága pedig azon hogy az általad odatett keresztvágó vonalzó hosszabbításon ,(a gyári vonalzó rövid)mennyire pontosan állítottad be a méretet.A hosszvágáskor is megméred a vonalzó és a lap távolságát aztán próba belevágsz 1/2mm-re a próbadarabba (csak a sarkát megcsíped épp hogy lásd ) és leméred.Ha jó akkor a gyári skálát l etudtad ellenőrizni azzal amit te mértél.
    Ha eltér és állítható a mérce - beállítod.Ha nem ráírod valahova menniyt kell ,mindig levonni vagy hozzáadni hogy valós értéket kapj.
    Ha elfogadsz egy tanácsot a legolcsóbbak közülj szelektálj,ami nem szétesőnek látszik ha megfogod, és később 1-2-3 év múlvakiderül váltasz-e nagymotorra vagyis hogy kitermeled-e az árát.(pl lesz-e munkád rá...)
    Én is nagyon egyszerű szereléssel kezdtem egy hilti akkus behajtó, egy metabo kézi körfűrész, egy metabo kézigyalugép (ez utóbbi 14 éves ,és kifogástalan még), meg egy használt dw dekopír+ kéziszerszámok pár kg.,pillantszorító 2 tucat kg,egy bak amit magam készítettem a munkaasztalt meghosszabbítandó,(egypanel ráhelyezvén)és az összecsukható munkaasztal .ami kemény 4000Ft volt,és 6éve használom ;) Ezekkel oldottam meg mindent .(eleinte)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Az alapgépet kihagytam egy blek-kend dekker fúrógép ;) Ez ma is megvan oszlopos fúrónak használom, és már15éves . Megemlítemém még mint igen hasznos jószágot stanley asztali alu satu paneleket befogni (vagy a virutexnek is megvan1:1 ugyanaz)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz ferkoboy #10923 üzenetére

    A linkelt három occóságot végignéztem. Számomra legvonzóbb az utolsó, az Einhell. 2Kw motor, hosszú asztal. Egy megszólalásig hasonlóval dolgozok ötödik esztendeje. 1m hosszú anyagot tudok vele kényelmesen 1mm tűréshatáron belül hosszvágni.
    Van ám ennek egy gyenge pontja:
    A lap emelését rém gagyi módon oldották meg. Jól olajozd be a menetét, a csúszó részeket, aztán ritkán állítgasd, mert elég hamar kiszakad a menet belőle. Nekem is kiszakadt. Elmentem egy esztergányos műhelybe, és egy léptékkel erősebb emeltyűt alkottunk hozzá az öreg szakival egy léptékkel keményebb anyagból. A fűrészkorongot kicseréltem egy 300-as Freud lapra. Ettől megtáltosodott a gépem. Keményfát vágok vele évi 2-3 köbméternyit, meg más ezt azt is persze. Az enyém Güde. Most valami 60-70 ezer pénz az ára. Amit szeretek benne, hogy a motor hőkioldós. Nem hagyja magát leégetni. Ez az én keményfáimnél komoly előny. (De ezer örömmel elcserélném a Makita MLT100-ra, csak most még nincs kedvem hozzá. :N Talán majd jövőre. Így halogatom én ezt már évek óta. :) )

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz emitter #10924 üzenetére

    Hááhh...

    Szerintem ha szerelsz középre is zsanért, megoldódik a bajod. Ammajd kiigazíccsa a gürbét.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #10922 üzenetére

    Az iskoláját!

    Vajon hova megy ez a faszi nyaralni?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz thyeby #10929 üzenetére

    Csezmeg! :F
    Most látom, hogy ez nem 35, hanem 75 pénz. Ammán nagyon közel jár az MLT100 árához. (Én még 55-ért vettem.)
    Az általad linkelt lap alján ott a Güde is párezerrel olcsóbban, a 3 fázisú pedig picit drágábban.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • ferkoboy

    aktív tag

    válasz thyeby #10932 üzenetére

    35e-ért van, csak nem itt (csomagolás-sérült vagy mi).
    ITT például 50e.

    De EZ a korábban tárgyalt fűrész is van 55e-ért. - Bemutató darab.

    Egy kérdés: a fordulatszámot mennyire nézzem? Olcsóbb fűrészeknél 5500-6000 fordulatot írnak, míg a fentebb említetteknél pl. 2500-3000 furdulat közöttit.
    Jobb a kisebb fordulatszámú? Vagy a nagyobb a jobb? Vagy ezzel nem érdemes foglalkozni?

    Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!

  • Márton111

    aktív tag

    Hogy mekkora fordulatszámra szükség, a fűrészlap átmérőjétől függ.300-as laphoz a 4000-es a jó kisebb lapokhoz 5-6000-es.Fához.( lágy műanyaghoz inkább a kisebb a jobb,hogy ne olvassza meg.)
    Nagyobb fordulat fimomabb vágás felületet ad .Ha fát vágsz, és utána meggyalulod akkor ez mindegy ,az úgyis leviszi.Forgácslapnál meg tökmindegy oda úgyis elővágós szabászgép kell ,(1-2 milló Ft)ha egyből korrekt kitöredezés mentes vágást óhajtasz.Tehát ha ilyened nincs kis ráhagyással szabás után , le is marhatod (olyan mint a marhaszegy ;) )a panel kantniját,így az töredezettség mentes élű sima és korrekt felületű lesz.(igazából a marás-gyalulás egykutya csak az egyik vertikális a másik meg horizontális elrendezésű masina , meg az utóbbi szélesebb késsel bír.)

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz emitter #10924 üzenetére

    Mérd még a hátfal tövébe is a távolságot, mert az is elképzelhető hogy a hátfallal húztad össze a közepét. Abból gondolom hogy a tető/fenék hosszméretét is sikerült 4mm-es különbséggel levágni, vagy becsavarozni.
    Ha ugyan annyi a méret akkor esetleg ha engedi a hátfal akkor vissza kell bontani szétfeszíteni az oldalt középen majd szétfeszítés közbe rászegelni.
    Nem egyszerű, nem szép de egy megoldás lehet gyalulás és a festés szétbarmolása helyett.

    Thyeby: Számomra legvonzóbb az utolsó,
    Sztem az kaki.
    Hogyan vág vele keresztbe? Leírásba sincs semmi utalás a kocsira.

    Szerintem ha szerelsz középre is zsanért, megoldódik a bajod. Ammajd kiigazíccsa a gürbét.
    Középen a legszűkebb a távolság egy zsanértól nem lesz nagyobb.

    Ferkoboy:
    a fordulatszámot mennyire nézzem

    kb. semennyire. A kerületi sebesség a lényeg ami a körfűrészlap átmérőjének függvénye. 3-6000rpm között legyen. Ezt is írtad. kb.
    A kerületi sebesség pedig függ a laptól és hogy mit vágunk. Nem érdemes belebonyolódni, mert úgy gondolom 10-ből 9 asztalos nem foglalkozik vele csak ha specializálódik vmire.

  • emitter

    őstag

    válasz mdk01 #10935 üzenetére

    köszi az ötleteket.. a zsanértól szerintem sem oldódna meg sajnos, meg nem is fér rá nagy zsanér, mert az ajtó vastagsága kb 2cm csak.
    Az a gond, hogy ezt nem én szereltem össze, hanem egy fűtetlen garázsban állt évekig. Én csak leszedtem a régi festéket és újrafestettem. Amúgy egy akasztós ruhásszekrényről van szó, polcot sajnos nem tudunk belerakni emiatt. Pedig az lenne a legtisztább megoldás. Az oldalfal nem egy teli lap, hanem egy kb. 4x4cm-es "oszlop" van kétoldalt elöl (a képen a barna rész), az oldalfalon a sötétrózsaszín rész kb már csak 2cm vastag, a világos rész pedig egy újabb "betét", már csak 1cm vagy az alatti..
    Ami furcsa, hogy nem emlékszem, hogy a festés előtt szorult volna az ajtó, szépen tudott nyílni. Tehát a felújítás idején vetemedhetett meg.. Mondjuk sok hő érte, mert a régi festéket égetéssel (is) távolítottam el.

    3 nagy zsanér helyett esetleg egy olyan hosszú, méteres zsanér nem lenne jó? (ami az ajtó aljától a tetejéig végigérne)

    mod: most a zsanérok csak az ajtóra vannak felcsavarozva, az oldalfalra még nem. Csak a képkedvéért illesztettem be az ajtókat a helyükre, ahol szorulnak is rendesen.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz emitter #10936 üzenetére

    (Nem nagy zsanérra gondoltam hanem erősre,(az a zsanér anyagvastagságától függ) erős csavarokkal kellő mérettel előfúrva rögzítve.)Ha túl nagy a zsanér le lehet vágni belől kissé ahol kilóg az ajtó síkjából (belül)A festéstől simán elvetemedhetett az oldal ha pl egyoldalról festetted csak le.(a festék ugyanis elhúzza maga fele azt az oldalt amelyikre egyoldalról felkenik, mégpedíg úgy húzza meg hogy a panel két vége megemelkedik mint a kiflinek = holkeresre ;)
    De az mdk01által javasolt hátfalas móka is jó ötlet: levele, és kissé domborúra nyomva az oldalakat csavarozni vagy szegelni vissza, ha jól csinálod elől pont kellően egyenes lesz.Egy próbát az ajtókkal előbb, mielött véglegesen beszegezed -csavarozod a hátfalat.
    A levételnél vigyáz szét ne szaggasd a hátfalat .Gyalult keményfa 400x40x20 stafni alátét és azt ütöd kalimpáccsal apránként körbemenvén óvatosan ,ha szegezve van.
    Zongorapántozhatsz ha kedved tartja ,én útálom ,mert a lehető legmacerásabban feltehető pántfajta mindenféle utólagos állítási lehetőség nélkül.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    De a legegyszerűbb: ha a zsanérok már ,vagy eleve nem lazák: szépen pontosan begyalulni az ajtókat ahol súrlódik, és lejavítani a festéket. A festék vastagságra hagyjál rá 1mm-t , meg légrésnek is 1mm-t v 2-t.Próbáld oda többször ,ne egyből faragd szét ;)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz ferkoboy #10933 üzenetére

    Tudod, a tárcsaátmérővel exponenciálisan csökken a fordulatszám - gondolom én. Mert nyilvánvaló, hogy egy D=200 fűrészkorong adott kerületi sebességéhez nagyobb fordulatú motor kell, mint egy D=315 tárcsához.
    Soha nem néztem, hogy az enyémnek mennyi a fordulatszáma, semmi bajom azzal a részével. Így is fogáshatárolós korongot használok, ami megakadályozza, hogy gyorsabban toljam a fát, mint ahogy a fűrész bírja az iramot.
    Ami relevánsabb dolog ezügyben, az az, hogy jobb gyártók maximálják a koronghoz használható fordulatszámot, amin jó belül maradni.
    Egyszer belinkelt ide valaki egy izomagyú home made tákolmányt, aki egy nagy flexre tette a tárcsát, és asztalt heggesztett hozzá. Brrr! :Y Lehet, hogy már nem él annak a gépnek a kiagyalója. 15-20 ezerrel megforgatni egy vidiákkal teli korongot felér egy orosz rulettel.

    "csomagolás-sérült vagy mi"

    Höö! Nem a csomagolásával fűrészelünk a gépnek. :DD (Azért azt érdemes leellenőrizni, hogy mit értenek csomagolás alatt - mert ha az asztal lapját, hát az nem jó ómen.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #10939 üzenetére

    Azt azért nem árt személyesen megnézni miből is áll az a sérülés: Csomagolás sérült lett az asztalos körfűrész ;) : a daru horgot beleejtették a körfűrész alu asztalbetétjébe (ami itt kb 40x40-es volt itt , egy komoly marógép tengely is feltekerhető volt ugyanonnan, ezért volt ekkora kiemelhető betétlap) úgyhogy 2 hétig nem tudtuk vágásra használni amíg meg nem hegesztették :Y lehet alut hegeszteni...
    Viszont ha szétment az asztal lapja kakor pótolható agglomerált lappal .(ízlés szerint lamibútorlap lami MDF lami rétegelt lemez vagy lécbet bútorlap vagy natúr rétegelt lemez lakkozva

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #10935 üzenetére

    "Hogyan vág vele keresztbe? "

    Igen, jogos a kérdésed. Még sohsem vágtam vele keresztbe, ám tudom, hogy a stellert az asztal szélére is lehet rakni, és akkor keresztben tartja az anyagot. De ha úgy is van, hát nem egy Felder-féle x-roll vezetőrendszer, hanem egy szerintem akadozó hajlított lemez egy eloxált alu sínben. Amikor méretet állítok, akkor nem akadozik ugyan, de el tud tömődni a járat fűrészporral, és gondolom, nem az asztalosok álma ezzel a géppel a keresztvágás.

    No, igen. Ha vesz hozzá egy jobb gérvágót, akkor árban már megint a Makita MLT100-nál járunk.

    Verdikt:
    Legyen akkor az MLT 100! (Tudom, könnyű a más pénzét szórni, de én azt venném meg olyan feadathoz, amire előreláthatólag kell majd.)

    Egyébként olyan ez a gépvásár, mint az autóvásárlás. A szuzuki sokak szemében egy szutyok, de az is elvisz A-ból B-be. Minél többet áldozunk rá, annál jobb vele az élet.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #10941 üzenetére

    Én úgy látom hogy akárhova megyünk mindig az MLT 100-hoz bukkanunk ki tehát akkor én is erre savazok ;) Nem bólogatásból ,hanem mert nekem is tetszettek makita megoldásai a (játék asztalhosszabbító, de akkor is pik-pak ;) ) le a kalappal a japó cég dizájnerei meg kivitelezői szóval anblokk az egész előtt , megfizethető áron!!!:K .Az 1,5 kw meg elhegedülget az én kézikörfűrészem is csak 1,8KW ennyivel 2 collos borovifenyőt , és óvatosan 2 collos keményfát lehet vágni (nem ipari tömegben) de nem is arra kell ;)
    Az én céljaimra ugyan nem lenne jó ,nekem ugyanúgy kell tudni 2 collos kéményfát tölgy, bükk nyesnem, mint a fenyőt,(ha 3kw-ra felfújnák, akkor gondolkodnék egy sort) ;) De annak hozadéka akkor egy húzósabb ár is lenne...

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thomgrande #10915 üzenetére

    Köszönöm,a mi kis városunkban is van Lidl,de az újságban ezt nem láttam.
    De ennyiért jónak tűnik.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #10942 üzenetére

    "Az 1,5 kw meg elhegedülget az én kézikörfűrészem is csak 1,8KW"

    Vannak esetek, amikor a gyengébb motor szebben muzsikál, mint az erősebb. Alles complette kell nézni, és a leadott teljesítmény, ami a végén kifolyik a csőből. A Makita tud számolni, a japánok világelsők az elektronikában. Lehetséges, hogy ez az 1500 W tud annyit, mint a ma már említett 2KW-os Einhell. Emlékezzetek rá, volt idő, amikor a porszívókat a dizájnerek 2000, meg 2200 W-os hatalmas felirattal látták el. Ugyanakkor az én jó öreg metebó porszívóm lepipálja az 1200W-jával azokat a kis idegbajos előszobaporszívókat.

    És számítsuk hozzá, hogy az 315-ös korongot pörget, míg az MLT100 "csak" 255-öset. Figyelemre méltó, hogy amíg az Einhell emlékezetem szerint a nagyobb tárcsával 85mm-tud átvágni 90 fokban, addig ez a Makita a kis korongjával 91mm-t. És valószínűleg nem valami háromezer forintos tucatfűrészkoronggal szállítja a Makita. Én majd 15 ezret költöttem arra, hogy jó lap kerüljön a gépre. Ez is számít.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    Az asztali körfűrészhez:
    Az rendben hogy inkább ezt ajánljátok:[link] mint az Aldist,vagy esetleg az Einhellt de az árát is vegyétek figyelembe. Egy kezdő barkácsolónak , szakembernek nem bíztos hogy egyből telik rá. Én ars poeticam,kezdje az ember mindig a legegyszerűbbel és azon jöjjön rá a fogásokra. Majd az idő, és a munkák előre haladtával kikristályosodik hogy mire is van szükség az adott gépen. Aztán már lehet venni komolyabbat is.
    Tehát én az Aldist venném. Ha azzal nem boldogul valaki akkor a Makitá-val sem.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #10944 üzenetére

    Még egyet kell aludni, és holnap jön Mikulás ;)
    Az aksik kezelése: teljesen lemerítendő, teljesen feltöltendő -mindig-,mindkettő egyaránt fontos, sose tégy kivételt, egyszer sem , akkor sokáig, teljes kapacitással szolgálnak.Jenleg majdnem teljesen le vannak merítve , gyárilag .Első töltés 24 óráig tartson.Utána nem tudom hány ilyen hosszú töltés kell nekik 3?NI Mh-nál az kellett formázás céljából.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #10944 üzenetére

    Dizájnerek :D Én még emlékszem a hangszórókon nagy feltűnő betűs feliratú sztereó rádiósmagnókra 2x 150W amelyek felvett összes árama anem volt több 30w-nál :DD
    Abból hangra juthatott 10-15w ;)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #10946 üzenetére

    Várom is a Mikulást, mint egy kissrác. Épp jó szükségben volt ez a gépcsomag, másból sem állok ki, mint tologatom az akkukat egyik gépből a másikba, meg csereberélem a fúrószárakat, biteket.
    Tudom, magam is mindig szigorúan betartom az akkuszabálokat. Letöltöm majd a manuálját, mert én úgy emlékszem, kb egy óra a töltés, aztán nyolc óra, amíg a cellákat kiegyenlíti. Megnézem majd pontosan. Ezeknek a gépeknek az akku a lelke. Ím ez a példa: Olcsóbb volt ez a gép töltőstől, akkustól, mint ha vettem volna két akkut magában. A gép meg akku nélkül szart se ér.

    Hehh! 2x150 W-al a Pink Floyd lebontott egy falat. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #10945 üzenetére

    Álláspontod érthető, magam is azt gondolom, hogy aki megtanul két szál vesszővel sepregetni, annak utána élmény lesz egy igazi vesszőseprű, de van egy olyan aspektusa is a dolognak, hogy a drágábbik géppel kevésbé vannak veszélyben a végtagjai. A precízebb gép mindig kisebb balesetveszély. Ezmiatt aztán a fiamnak pl kifejezetten a drágábbat javallanám.

    S ha már ennyiszer szóba került a balesetveszély:
    Ferkoboy! Nagyon stabil állványra tedd, és szigorúan csavarozd is hozzá! (A kedvemért.) Nem árt az sem, ha az állvány lábait odatiplized a betonhoz! :K

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #10948 üzenetére

    Addig is ez is jó lesz (kb ugyanaz pepitában)[link]
    Az első bekezdés vonatkozik erre a gépre.
    A második a hiltire.
    A végén pedig hogy az akku veszélyes hulladék , csak szakszerű megsemmisítőhelyen szabd leadni (bolt gyűjtőpont) kukába sose.Van ahol fizetnek is az általuk eladott elhasználódott akkuért.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák