Új hozzászólás Aktív témák

  • #24862976

    törölt tag

    válasz Kiscsőke #40950 üzenetére

    Eleinte én is bohóckodtam szögezéssel, de rájöttem gyorsan, hogy nincs értelme.A hosszanti léceket a szélső és középső paknik mentén végig kell vágni dekopírral vagy szalagfűrésszel (utóbbival át lehet suhanni a melón), ott biztos nincs bennük szög, és már biztonsággal mehetnek is a gyalura. Hiába pazarolná az időt az ember a középső szögek kivételére és lennének ezáltal hosszabb lécei, de azok közepén ott tátong 2-3 lyuk, ami már megint nem jó. Egyrészt nem szép, de akár a gyalu is eltörheti, ha olyan az anyag. Inkább legyenek biztonsággal rövidebb lécek, azokból viszont mindjárt kétszer annyi lesz.

    Kézi gyaluval én biztosan nem dolgoznék rajtuk. Egyrészt elég macerás, másrészt gyakorlat nélkül elég veszélyes. De aztán vastagolni sem árt őket, mert elég változó a lécek vastagsága.. ha ott vagy, akkor már éleket is kellene gyalulni... Az olcsó kis hobbista kombi gyalugépek pont jók erre a feladatra, úgy gondolom. Megoldják a feladatot, nem túl nagy pontossággal ugyan, de a raklapfának az is bőven megteszi. Persze azok nem kézi gyalu árban futnak.

    Nem kis meló, viszont néha meglepően szép fát ki lehet nyerni 1-2 darabból. Én egyszer rábukkantam 10 darab egyutasra, amik mind nagyon szép bükkből voltak, néha szép fenyőt is kidobnak magukból. Persze többnyire nyárfa, de az is jó valamire.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák