Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #47006 üzenetére

    Tudod, ez a tervezett elévülés sok összetevős dolog.
    Mint olyan, már eleve hétpecsétes titok, ergo mi bele se láthatunk (sehogyan, nemhogy tisztán), legfeljebb egy két konkrét esetben, amikoris valaki fellebbenti adott egy dologról a millióból a fátylat, és azt bemondja a falurádió.
    A tervezett elévülés lényege a fenntartható növekedés alapfilozófiája. Ami természetesen már eleve kificanodott dolog. Lényege továbbá a kartellba szerveződés, mert anélkül nem megy.
    Ahány konkrét dolog, annyiféle megvalósítás. Ki okosabban, ki butábban valósítja meg - és ez független attól, hogy melyik óriáscégről van szó.
    Egy dolog nyílt titok: A feljesztőmérnökök feladata mindenhol az, hogy valahogyan építsenek be egy (valamennyire) kiszámítható gyenge láncszemet. Egy nyomtató esetén elég könnyű elrejteni (integrálni) egy lapszámláló egyszerű és olcsó ittavége mikrokontrollert. Egy ipari szerszámgépnél bonyolultabb, mert többnyire anyagfáradással kell számolgatni, sakkozgatni. A developerek pedig abszolválják a ~ elvárását abban a biztos hiszemben, hogy csakis így tudják biztosítani önmaguk számára azt, hogy holnap is legyen munkájuk, így fizetésük.
    Másként kényszerít minket a HILTI, másként egy szoftvercég és megint másként egy autógyár arra, hogy a régit, elavultat dobjuk ki, és vegyünk újat helyette, fogyasszunk a számításaik szerint folyamatosan. S mindezt mi fizetjük ki nekik.

    Kicsit paradox az, hogy említett Bosch alkalmazott mérnöke azért nem vesz semmiféle "saját" terméket, mert ő maga tagja a team-nek, és hajszálpontosan tudja, hogy mivel és mennyire rontják le parancsszóra a minőséget. Szüksége van arra, hogy ne tudjon róla konkrétumot, ezért a konkurenciánál vásárol (a saját cégét gyengítve!), miközben a diploma megszerzése ahhoz még kevés volt, hogy tisztán lássa: A konkurencia kollégáit pontosan ugyanazért fizetik, mint őt.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák