Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Madmax81 #6635 üzenetére

    Nagyon köszönöm Neked is, Winnernek is ezt a nagyvonalú segítséget!
    Ahogy írtad is fentebb, ha jössz Debrecenbe, elszaladhatok érte - nekem a vonat fillérekbe kerül, de kérdés, h Debrecenben hol lenne szerencsés találkoznunk? Messze van a menyasszonykád a vasútállomástól?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz thyeby #6651 üzenetére

    Szia

    A jövő héten megyek ezt azt vásárolni akkor veszek ilyet neked , kb 5 perc busszal a pályaudvar de majd ha megyek előtte írok és megbeszéljük a részleteket .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • thyeby

    őstag

    válasz Madmax81 #6648 üzenetére

    Egy hangya puca híján kivégzi a százas gerendát is! Jó volt a képeket megbámulni.
    Gondolom, azért döntötték meg a motort (vmi kúpkerekes megoldásnak nézem), hogy így nagy vágáskapacitás maradjon úgy, h nagy szögeket is tudjon ugyanakkor.

    Használd egészséggel!

    Úgy a fülemben maradt, h mondtad, amelyik ékszíjas az csendes. És nem bírom megfejteni, h miért? Ha közvetlen meghajtás, akkor az sztem a legcsendesebb. Biztosan arra gondoltál, h a fogaskerekes áttétel lehet zajos. Azt sem tudom, h egyáltalán lehet-e ebben a kategóriában közvetlen meghajtást alkalmazni. (Az én güdémen (állványos körfűrész, nem kézi) közvetlen meghajtás van, és bírja a 310-es korongot. Igaz, 2 KW-os aszinkron motor.) És az nagyon csendes.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz thyeby #6653 üzenetére

    a fogaskerekes áttétel lehet zajos

    Igen jól gondolod a fogaskerekek egy idő után kopnak hangosabbak lesznek míg az ékszíjas áttétel sok idő után is csendesen teszi a dolgát .
    A közvetlen meghajtásnak egy nagy hátránya van " ha a motor tengelyre szerelsz egy lapot akkor maga a motor keresztmetszete az akadály sokat elvesz a fűrészlap felületéből míg az áttételes motornál ott van az erőátvitel igy kisebb motor is elegendő egy adott vágásmélységhez .

    Gondolom, azért döntötték meg a motort (vmi kúpkerekes megoldásnak nézem), hogy így nagy vágáskapacitás maradjon úgy, h nagy szögeket is tudjon ugyanakkor.

    Nem csak a vágásmélység maximalizálása volt a cél hanem a mindkét oldalra dönthetőség , ezidáig ez egy luxus cikk volt minden gyártó kínálatában de a Makita áttörte ezt a lélaktani " megfizethető" határt .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Winner_hun #6643 üzenetére

    Hy
    Esetleg Buda-fokon tudok egy furnéros céget .Nagyon szép árújuk van.Bár árakat most nem tudok.BFM .6 úton könnyen megközelíthető.
    Madmax81
    91 X 220 :C kőne!!

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #6645 üzenetére

    Igen, azt elhiszem, hogy komoly erő van ezekben a kisgépekben, de egy normálisan becsavart tokrögzítő csavarhoz kevés a komoly erő.
    Az én 12V-os Makita behajtógépem sem tekeri be 1.-es fokozaton, mert nem erre való. A vezetékes 650W-os pisztolyfúrommal szoktam behajtani, de azt is lefullasztja ha teljesen betekerem. Ezzel szembe kicsit vicces, hogy egy 10,5V gép ugyanezt tudja és ezt még az áttétellel sem lehet kompenzálni.

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #6656 üzenetére

    Hát persze.
    Maradjunk annyiban, hogy mint említettem is, ezeket a gépeket nem a tokrögzítő csavarokhoz fejlesztették ki.
    Csupán azt akartam érzékeltetni, hogy méreteihez képest többször is okozott már számomra kellemes meglepetést. Amikor vettem, csak egy marketing fogásnak gondoltam, h kivette a srác a kezemből, és belefúrt egy nyolcas lyukat a betonba. Nem betonfúrásra való (ütni se tud), mégis megoldja, de ezt inkább túlélő eszköz funkcióként produkálja.
    Abban azért tudnék vitatkozni (de nem szándékom), hogy az áttétel mire képes. Biztos lehetsz benne, hogy a makitáddal (legyen az bármelyik is) el tudnék húzni egy méternyire egy kamiont.
    (Reménykedek benne, hogy nem Háry János féle stílusnak fog ez tűnni tőlem.)
    Az én kis gépem épp az áttétel egyféle marketing áldozata. Elég lenne nekem kisebb nyomaték is a nagyobb fordulatért cserébe, de akkor nem tudnák a leendő vevőket azzal bolondítani, h micsoda óriási nyomatéka van ennek a fúrónak.

    Több fa van, mint asztalos!

  • hamvasszilva

    csendes tag

    válasz bim #29 üzenetére

    ácsok? Szerintem igen, bár én is új vagyok a listán.

  • hamvasszilva

    csendes tag

    válasz Dízeles #6628 üzenetére

    Szia!

    Nekem ez túl drága, max 2,3-2,4/ db természetesen sok dobozzal kellene. Azért köszi.

    www.haz-mix.extra.hu , ha valakinek gyorsan és olcsón kell valami.

  • hamvasszilva

    csendes tag

    válasz mdk01 #6621 üzenetére

    Szia!

    Köszönöm a sok segítséget, ha valamiben tudok segíteni szóljatok! Bár új vagyok a listán, de szeretnék a klubnak hasznos tagja lenni.

    tervezés, alkatrészek, bútorgyártás, marószerszámok, kisgépek,

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6658 üzenetére

    Betonfúrás ütés nélkül akkus fúróval :DD
    A vállalkozás kezedeti stádiumában csak fogaskoszorús ütőműves mezei 500w-os villanyfúróval felszerelve emindössze 4-5 lyukat fúrni a betonba erre nagy szükségünk volt hogy a munkát átadhassuk :DDD Hát úgy kínlódtunk hogy nyomtuk a gépet és a gépet kibe rángatva a lyukba próbáltuk ütni a betont megtörni ,( mert a profi ütvefúró légdugattyús ütőszerkezete ,az SDS fúrószár közbeiktatásával töri a betont azért tud menni előre könnyedén) szóval félórás kínlódással ( vídiás fúróval )ahol puhábbra sikerült a beton ott tudtunk 1 lyukat csinálni ahol keményebb volt ott kiröhögött minket...
    Azt hogy egy bivaly tokrögzítő csavart be lehet a kis boschal lehellni a helyére az áttétel kérdése ha elég lassú a forgás akkor lehet , csak az aksi ki ne merüljön közben.
    E kettőn múlik
    -az áramforrás (akku)kapacitása = feszültség x áramerősség (+ nyilván a megfelelő kis motrocska hozzá a gépben) Nem a 10V ami nagyon kevés hanem a 10V x 1,3A =13W mindössze , ezzel nem lehet messzire "menni"
    -és a kellő lassú áttétel közben az ember hosszan lassan és álmosan pislog amíg a gép végez :)
    Asztalosnak ezért jobb egy komoly teljesítményű makitagép ami 70dkg-al nehezebb,2x annyiban van, mint ez a piciny bosch (korábban 80.000-ért ajánlottam) de 2-es sebességben lehet vele csavart behajtani (forgácslapba előfúrás nélkül 3,5-ös átmérőjűt), és 18Vx3A =54W-os aksival bír. Ennek megvan a fúráshoz a fordulata, meg az erőtartaléka is 2-esben :)

    [ Szerkesztve ]

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #6658 üzenetére

    . "Amikor vettem, csak egy marketing fogásnak gondoltam, h kivette a srác a kezemből, és belefúrt egy nyolcas lyukat a betonba."

    Szerintem jól gondoltad... Max ha valami gyémántos csodafúrót tett bele, ha létezik olyan ami ütés nélkül viszi a betont. Egyáltalán nem is értem mit bizonyítana ez. Mitől tudna ez a gép betonba fúrni miközben simán forog?
    Homokkő volt az Thyeby.:)

    "Az én kis gépem épp az áttétel egyféle marketing áldozata. Elég lenne nekem kisebb nyomaték is a nagyobb fordulatért cserébe, de akkor nem tudnák a leendő vevőket azzal bolondítani, h micsoda óriási nyomatéka van ennek a fúrónak."
    Erre való a több sebességes gép, mit ez a kis bosch is.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #6663 üzenetére

    Úgy látom, újfent pontatlanul fogalmaztam, hogy többen is megakadtatok ezen a betonfúrás dolgon.
    Pontosítok:
    Ez a gép nem betonfúrásra lett kihegyezve. Amit érzékeltetni akartam, az az, hogy akár téglába is simán fúr (volt rá precedens többször is, amióta használom). Igazad van, hogy az inkább porkő lehetett, semmint a panelházakban használatos igen nagy keménységű feszített vasbeton.
    A két sebességben is igazad van. Utána néztem a dolognak, mert úgy emlékeztem, h az AEG-em nincs lelassítva (ugyanis igen gyorsan csavaroz). Hát felgyorsítva nincs. Kb 600-at fordul, míg a bosh fúrógép állásban kb 1300-at. És a bosh nyomatéka is nagyobb (bár ebben is marketing maszlag rejlik, mert nem a tokmányon kimenő nyomatékot adja meg áttétel függően, hanem a motor tengelyének a nyomatékát). Szóval több dologban is úgy tűnik, a bosh jobb választás lehet (én nem szeretem ezt a márkát semmilyen színűben) - az egyetlen ütősebb érv az AEG javára, h nem 10,8V/1,3 Ah, hanem 12V/1,5 Ah. Viszont szemrebbenés nélkül eladtak egy nagy sorozatot az akkukban hibás chip-el. (hány és hány embernek kellett emiatt bosszankodnia :F )

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz Márton111 #6662 üzenetére

    Igen, ritka volt számomra is mikor egy rendes betonfalba sikerült a hagyományos ütvefúrómmal befurni legaláb 1db lyukat.

    Rohannom kellett ezért nem sikerült, komplettre csinálni a hsz.-omat, de ez itt még a lényeg:

    -és a kellő lassú áttétel közben az ember hosszan lassan és álmosan pislog amíg a gép végez :)

    Csak az a gép nem tud 3fordulat/perccel forogni és hát az aksi.

    Üdv.

  • Soká

    senior tag

    válasz Madmax81 #6654 üzenetére

    "gen jól gondolod a fogaskerekek egy idő után kopnak hangosabbak lesznek míg az ékszíjas áttétel sok idő után is csendesen teszi a dolgát ."

    Úgy általában igaz a tétel, hogy az ékszíjas gép halkabb, de azért tudok az ellenkezőjével is szolgálni. Néhány éve vettem egy barkács asztali körfűrészt (KlNZO, de ugyanaz volt a FERM is) ami fogaskerék-áttételes, acéllemez asztallal. Tényleg elég zajos, és most, amikor a Lidlben megjelent egy Parkside (valójában Einhell) , akkor arra gondoltam, hogy lecserélem a régit, azzal a felkiáltással, hogy talán halkabb lesz, talán "síkabb" az asztala, talán jobb a forgácselszívása és talán használhatóbb. Nos, ami a zaját illeti, tévedtem, semmivel sem halkabb, sőt, kicsit még hangosabb is.
    egy rövid mp3 felvételen meg is hallgatható:
    [Az első a KlNZO, a második az EINHELL]
    De ez a grafikon beszédesebb:

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #6666 üzenetére

    Ha igazán csendeset szeretnél akkor veszel egy használt de jó állapotú akár230V-as 1,5-v.2KW-os szénkefe nélküli motort (ami ha bekapcsolod alig hallani) ,ékszíjtárcsával,egy körfűrésztengelyt ékszíjtárcsával megoldod az ékszíj feszítést a motor felfüggesztésével, és csinálsz neki egy asztalvázat, esetleg veszel hozzá egy kész körfűrész v maró asztallapot (ez drága) , vagy az asztalváz tetejét síkba alakítod akár kis alátétlemezek (fa v fém )rászerelésével, és erősítesz rá egy vastagabb réteglet lemez lapot amit az asztalváz tart síkban , előtte akár le is dekoritozhatod dekorit lemezzel.(csak egyoldalról elhúzza). Nem lesz olcsóbb ,de jobb, halkabb, amíg nem vágsz is vele :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6666 üzenetére

    Nem is tudtam, h a Parkside az valójában Einhell.

    Azt már megtapasztaltam én is, h a Lidl-s dolgok még a süket fülemnek is elég zajosak. De érdekes a megfigyelésed számomra, mert én régebben vettem egy kis Einhell asztali fűrészkét, és az meglepően csendes volt. Ha a fűrésztárcsát lehetne rajta süllyeszteni, használnám most is, mert kisebb munkákhoz eltalált gép - így azonban csak porfogó. (Tényleg, most jutott ennek kapcsán eszembe, h mi lenne, ha megnézném okával, h miként tudnám átalakítani süllyeszthetővé.)

    Ezt a grafikont hogyan készítetted?

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6667 üzenetére

    Napok óta beugrik az egyik hsz-ed, amiben a DW egyszerű késbeállítóját említetted.

    Nem tudnál feltenni egy fotót róla?
    Esetleg vmi ötletet home made késbeállítóra. (mágnes van) 60-as késhengerhez, és megszorítás, h csak a kés és az ékléc vas, a henger alumínium.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6668 üzenetére

    Ne általánosítsunk, a Parkside többnyire Parkside, vagyis kompernass.de - ám nem mindent gyártanak maguk, van amit csak felcímkéznek. Ilyen a gérvágójuk és az asztali körfűrész is, ezek Einhell gyártmányok, szerepel is a dobozon a gyártó nevénél.

    A süllyesztgetős átalakítás valószínűleg a "nem éri meg" kategóriába tartozik... de ez csak tipp. Nem is tudtam, hogy ezek a kicsi asztalok fixek is lehetnek, azt hittem csak dönteni nem lehet. Vagy lehet, hogy dönteni lehet csak süllyeszteni nem? A parketás srác egy kis Güde körfűrészt használt és azt tudom, hogy ő kissé döntve (alávágva) vágott vele.

    A grafikon nem nagy mutatvány, tk. leloptam a képernyőről egy hangszerkesztő program "látványát".

    Feltöltöttem egy másik hangot is, hátha érdekes lehet valakinek: ugyanaz a két gép, de nem ez az érdekes, hanem, hogy az egyikben zajcsökkentett lap van, a másikban a noname gyári:
    [1. Parkside+Freud zajcsökkentett lap 2. KlNZO+gyári lap]
    De itt is a grafikon a legbeszédesebb:

    (a másodikra tévesen írtam, hogy 1600W, valójában 1500W)

    Az elsőnél, a vágás miatt esik a fordulatszám, így még halkabb is lesz a gép, a másodiknál viszont elég egyértelműen hallatszik, hogy mikor vág a tárcsa. (egy 60×20-as tölgy lécet vágtam velük keresztbe)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6669 üzenetére

    A kis alu-gyalu :) késbeállító profil rajza és fotója (sima kockás füzetpapír a méret miatt)
    És egy összehasonlító hangfelvétel egy 700W-os szénkefe nélküli motor (30cm-es polírtárcsával) és egy 1800w-os metabo körfűrész pilana lappal de ezek nem sokat tesznek rá a motorhangra (10%-ot max) nem stúdióminőség de a különbség érzékelhető.
    A rövid hangfelvételen először a szénkefe nélküli motor másodiknak a szénkefés "szólal meg"
    ezt ha bemásolod a böngészőbe
    http://mammutmail.com/?action=download&sid=3f191fe0d7874e69a48cba982c64dec0

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6671 üzenetére

    Köszönöm a rajzot!
    Úgy látom, ez úgy működik, h táteszed a hengerre, és a kést felhúzod ütközésig?
    Annak a furatnak van vmi szerepe? Ezzel a módszerrel mennyire pontosan lehet a kést beállítani? Ez a vaslapocska át van mágnesezve?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6672 üzenetére

    Pontosan úgy működik ahogy leírtad kérdésedben, a lap anyaga alumínium,(gondolom könnyebb gyártani , meg nem teszi tönkre állítás közben kés élét, tehát mágnesességez sok köze nincs.
    A lyuk (gondolom) arra való hogy a dewalt áruházban (vagy szervízben )egy rúdon tárolhassák a többi kisebb árucikkhez hasonlóan amit pl:szupermarketekben árulnak.
    Beállítani : ha pontosan tartod oda akkor tizedre működik, de a saját gépeden meg kell nézzed mennyire kell kiálljon a kés meg lehet hogy a kés tartó henger se azonos átmérőjű a dewalttal.
    Amúgy én a lefutó asztallapot is figyelembe veszem a végső beállításnál, úgy lesz jó a kés állítás (jó esetben azonos a sablon/ késtartóhenger diktálta mérettel különben a vastagolás sem lesz pontos).

  • Winner_hun

    félisten

    válasz Dízeles #6655 üzenetére

    Köszönöm, remélhetőleg minden jól megy, akkor nemsokára felkereshetem őket. Bár jobb lenne közelebb találni boltot, elvileg van is, gyakorlatilag majd ha arra járok megnézem. Jelen állás szerint kőris és erdei fenyő fog kelleni.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #6669 üzenetére

    Ennél egyszerűbb talán nincs.

    [ Szerkesztve ]

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #6675 üzenetére

    Kisegítenél eligazodni ezen a rajzon? Még ezzel a colos léptékkel csak elboldogulnék tán, de nem értem, hogy mi a lelke ennek az egyszerűségnek. (Igen hiányos az angol tudásom.)

    Már félkész a Márton által beküldött lemezke továbbgondolt változata, de azért ez is érdekel.
    Ha elkészülök, és jól működik, akkor beküldöm a fotóját (esetleg a rajzát).

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6670 üzenetére

    "dönteni lehet csak süllyeszteni nem?"

    Az enyém pont ilyen. Bár fordítva lenne!
    (Egyébként megnéztem kicsit közelebbről, - de nem alaposan - és így elsőre az az érzés kerekedett bennem, h tényleg nem éri meg a babra, hacsak nem az egész gépet egy asztal alá dugom, és azon az elven süllyesztem, ahogyan a kézi körfűrészeket szokták. Ha eszembe jut valami egyszerű, de nagyszerű ötlet arra, h miként lehet gyorsan és pontosan az asztal síkjába kalibrálni a kisgép asztalát, akkor megvalósítható a dolog. Csak még ott az az átkozott porelszívás! Nna, azzal mit lehet kezdeni? Úgy érzem, igazad van, ez egy nem megérős dolog mégiscsak.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #6676 üzenetére

    A szerkezethez tartozik egy lemez aminek a nulla értéke megegyezik a lefutóasztal síkjával. Ezt a lemezt ha betolod a kés fölé és közben forgatod a kést akkor mérhető a kés körívének elmozdulása minuszban és pluszban az asztal síkjához képest. Az emelés mértékét pedig az ehhez kapcsolódó henger átviszi egy mérőskálára ami felejbb látható a szerkezet jobb felső sarkánál. A két pöcök ami a henger másik odalán található pedig a határoló pöcök ami a skála legkisabb és legnagyobb értékét mutatja.

    Ez valójában egy finombeállító szerszám amihez azért jól jöhet egy fentebb linkelt gyors beállító.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #6676 üzenetére

    Talán ezzel érthetőbb lesz.
    [/kép][/L] Nekem ilyet adtak a gépemhez. [L:/dl/upc/2010-10/27/292073_jjgy3lq7wdo7xl1s_big_0004722632.jpg](IMG:/dl/upc/2010-10/27/292073_jjgy3lq7wdo7xl1s_big_0004722632.thumb.jpg)[/1][/L] [L:/dl/upc/2010-10/27/292073_qosc8ojgrotk7chz_big_0004722630.jpg](IMG:/dl/upc/2010-10/27/292073_qosc8ojgrotk7chz_big_0004722630.thumb.jpg)[/2][/L]

    [ Szerkesztve ]

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #6676 üzenetére

    Én ilyet kaptam a gépemhez.
    kép
    kép2

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #6679 üzenetére

    Köszönöm mindkettőtöknek!
    Így már teljesen világos.

    Most azonban teljesen más nem világos:
    A metibómhoz tartozékként egy egyszerű kis alu egyenes idomot adtak késbeállító gyanánt. Van rajta két rovátka úgy sacc per kábé 8 mm-re egymástól, és aszongya: Állítsam az egyengető asztalt nulla állásba. Tegyem a rovátkolt bizbaszt a késre, és addig állítgassam, amíg mindkét kés mindkét végén a kés elfordításával épp a rovátkák távolságával viszi előre. (Legutóbb így is tettem, és kielégítően pontos is lett a beállítás. Csakhogy ez a procedúra jó félórát tett ki, de lehet, h 40 percet.)
    Az általad bemutatott mérőeszköz arra enged következtetni, h nulla állásban a kés legyen egy szintben az asztal síkjával. A metebó tudorok eljárása alapján eléggé kiáll a síkból. Ismétlem, nulla állásban.
    Így aztán kicsit belegabalyodtam, hogy akkor most hogy is van ez?

    Talán a dologhoz tartozik még, h én ezzel a prémijum világmárkával egyengetni nem tudok. A nagyon kajlát kiszedi ugyan, de egy abszolút egyenest kellene kapnom, ehelyett egy kifli a végeredmény. (Egyszer itt a fórumon belenéztem egy linkelt barkácsújság tesztjébe. A Feider gyalukról esett szó. Ott olvastam, h kielégítően nagyol a Feider. Nos, nézeteim szerint az egyengetés és a nagyolás két külön galaxis. Metebó lelkempitty pedig félmillióért még csak nagyolni tud.)
    Ja, és ne mondjátok, hogy hogyan kell tolni az asztalon a deszkát szakszerűen! Egyszer egyengettem egy öreg Defém gyalun. Fél kézzel elég volt tolni a fát, és az nem nagyolva volt, hanem tisztességgel egyengetve. (Egyetlen 2 mm-es áttolás után!)

    Most épp a Márton111 féle kép ihlette késbeállítón dolgozok a műhelyben, mert elegem lett ebből a tökölős késbeállításból. Tulajdonképpen Madmax indított be. Ottjártamkor oda se figyelve, közben dumálgatva két perc alatt kicserélte a 400-as gyalujában a kést egy tízezer forintos kínai mágneses késbeállító segedelmével. Utána néztem a matabónak: Adnak ugyanolyan mágneses szerkentyűt, ami minden általuk gyártott géphez jó. Hát először is szarnak azok a mágneses csuda tartólábak, ha egyszer alumínium a késhenger? De ez még semmi! Az ára br 55 ezer pénz! Nem írtam el. Aztán kerestem Madmax késbeállítóját a boltokban. Rászántam azt a tízest. Az meg 65 től 100 mm átmérőjű késhengerhez jó. Metibó mennyi? 60mm.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6681 üzenetére

    A metebó tudorok eljárása alapján eléggé kiáll a síkból. Ismétlem, nulla állásban.
    Így aztán kicsit belegabalyodtam, hogy akkor most hogy is van ez?

    Akkor kezdjük az alapoknál : Felfutó asztal ahol rátolod az anyagot lefutó asztal ahonnan elveszed gyalulva
    A lefutó asztal síkjával kell a kés élének (élkör) pontosan egy síkban lennie.Ehhez semmilyen állító nem szükséges csak egy egyenes léc amit a lefutó asztalra fektetsz és addig ereszed a kést le amíg már éppen nem vagycsak alig bír moccantani a lécen ha megmozdítod a késhengert.Vagy emelheted is a kést amíg épphogy csak moccant a lécen a megmozdított késhenger.

    Ha a lefutó asztalod jól van beállítva a felfutó asztallal párhuzamos síkba (ennek beállítása már erősen haladó nehézségű feladat :D )akkor ezután a késbeállítás után a kiflikért a pékhez kell menjen az asszony mert te nem fogsz már kiflit gyártani :)

    Kombinált gépeknél a lefutó asztal átállításakor figyelembe kell venni hogy a vastagolásnak is működnie kell az állítás uán!!(Valahol találtam egy dokumentumot a sorrenddel aszem 1 vastagsági asztalhoz késállítás 2. egyengető lefutó asztal hozzállítása késhez 3 felfutó asztal párhuzamos hozzáállítása a lefutó asztalhoz vízmértékkel kersztbe -hosszába erősen magasszíntű nehézségű feladat nem érdemes belekezdeni aki nem ért hozzá ,vagy nem roppant türelmes és ügyes:D )

    Ha ragaszkodsz a mágneses késbeállító előnyeihez alumínium késhenger esetén is , akkor egy olyen sablont készíts mint thomgrande mutatott 6680-as HSZ-ében és szorítsad rá odanyúló külső eszközzel (akár az asztalhoz tapadó erős, 20kg tapadóerejű mágnesessel rögzítettel ) a késtartó hengerre amíg állítod az épp aktuális kést csináld csavarral állítható feszítőerejűre akkor biztos jó lesz.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6682 üzenetére

    Jobban utána fogok nézni ennek az egyengető beállítás dolognak, de az én emlékezeteim szerint nekem az égvilágon semmi állítási lehetőség nincsen. A manual-jában se emlékszem ilyesmire.

    Megmértem pontosan a rovátkákat, mert írtam h kb 8 mm - amin aztán elgondolkodtam, mert az túl nagy harapás lenne. 3,5 mm az a 8 mm. (csak emlékezetből írtam, és persze gondolkodás nélkül.) Azért van szükség arra, h pont ennyit szállítson a kés nulla állásban, hogy a skálán beállított érték pontosan egyezzen a ténylegesen gyalult értékkel. (vastagoláskor) Mi több, a kurbli akkor épp a gép oldalával párhuzamos minden egész mm-es beállításnál. Ez utóbbi elsődleges szerepe, h nem áll ki, nem mégy neki, míg átszaladsz az elszedő oldalra, másodlagos pedig, h ránézésből is tudod, mennyit gyalultál már, és nem kell élezésenként fokokat, perceket megjegyezni.
    Ha jól értettem a leírásodat, akkor a thomgrande által beküldött kézi készülékkel is kicsit kiállóra emeljük a kést. Azt akartam ezzel írni, h nem jól okoskodtam, mikor azt gondoltam, h nullánál a kés is nullán áll. Egyébként továbbgondoltam kicsit ezt a dolgot. Szerintem azért kell nullánál is leharaptatni a késsel picikét a fából, hogy amikor toljuk fel a fát a késre, akkor a lefutóasztalba ne tudjon beleakadni. Erősen görbült fa így is beleakad, de arra megvan az egyszerű eljárás, hogyan lehet kibekkelni. Ebben nem vagyok biztos, csak így okoskodtam - aztán lehet, h megint valami kilencvenkétfokos derékszöghöz hasonlót agyaltam ki, mert most is jó fáradt vagyok.

    "akár az asztalhoz tapadó erős, 20kg tapadóerejű mágnesessel rögzítettel"

    Ez jó gondolat, de sajnos az asztalom is innováció: Teflonbevonatú alu öntvény. (Jól beválsztottam én ezzel a márkával :(( )

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    Tegnap este gyengélkedett a server biztos, mert nem akarta lenyelni a hsz-t

    Több fa van, mint asztalos!

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #6683 üzenetére

    A lefutó asztalba akkor akad az anyag ha a kés az asztal szintje alatt van. A jó gyaluláshoz a késnek a lefutó asztal szintjében kell lennie. Ha esetleg kaptárhoz keretlécet szeretnél gyártani akkor kell kiemelni a kést de kicsit jelentősebb mértékben. És akkor a két asztal azonos szinten van. Már amelyiknél így állíthatók az asztalok.

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #6685 üzenetére

    Tudod, én arra gondoltam, hogy akkor akad a lefutó asztalba az anyag, amikor egy kissé homorú anyagot tolsz rá. Ez elég gyakran előfordul. (Egyenes anyag persze, h nem fog akadni, de azt meg minek egyengetni?) Igaz, h ha megfordítjuk, akkor a domború oldal van lefele, akkor viszont billeg, és nehéz megfogni azt a szöget, hogy nagyjából egyformát kelljen leszedni mindkét végéből. De gyalulásból még nem vagyok a helyzet magaslatán, mindössze alig 10 m3 anyag ment át a gépemen.

    A keretléc vállainak készítésére gondoltál? Azt nem inkább marógéppel jó csinálni? Van olyan gyalu, aminek a kés 5 mm-el az asztal fölé húzható? Mondjuk a kést fel lehet húzni (az újat) ennyire talán, de kérdéseket vet fel az eljárás: Meg lesz az szorítva úgy, ahogy való? A kés nem fog az asztalba beverni? Az én gépemen beverne valószínűleg. Ha meg egy kést ennyire ki is lehet emelni az asztal síkjából - akár hengerestől -, akkor meg igen nagy résnek kell lennie a két asztal között, pedig az annál jobb, minél közelebb van a késhengerhez.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #6686 üzenetére

    A kissé homorú anyag nem akadhat meg az asztalban jó késbeállítás mellett.Én is a homorú oldalával kezdem az egyengetést de ilyen akadást nem tapasztaltam.
    Igen a keretléc vállainak készítésére.Valóban marógéppel talán jobb de ha nincs ló jó a szamár is.Nem mindig van megfelelő célszerszám. A kést nem kell a kelleténél jobban kihúzni. Az asztalokat kell állítani megfelelően már amelyiken lehet, mint írtam. Egy saját készítésű "tákolmány" sokkal jobban (nem könnyebben) állítható mint némelyik gyári gép.

    [ Szerkesztve ]

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • dízelracer

    senior tag

    Na újra itt. Srácok mondjatok nekem egy jól bevált, tartós dekopírfűrészt 30.000 forint körül. Nyáron vettem 9.900ért egy Einhell-t ami már tönkre is ment. Vihetem vissza. Itt állok szét van bombázva a konyha épp vágtam volna be a főzőlapot ez a szemét szar meg cserben hagyott. Soha többet nem veszek olcsó szerszámot :W .

  • thyeby

    őstag

    válasz dízelracer #6688 üzenetére

    Egyet mondok, kettő lesz belőle:

    1 - DeWalt felsőfogantyús. 53 rugóért. Ezt vettem két éve. Sokat megy, precíz, nem tudok kifogást találni rá semmitse. (Javaslom!)

    2 - Vedd meg Márton111 öreg DeWalt-ját 15 ezerért. Régi típus. Kishíján megvettem. Picit félrevágja a merőlegest, amit szerintem a DeWalt szervíz rendbetesz, de lehet, h Te magad is ki tudod javítani, ha van elég fineszed hozzá. Nekem nem ez volt a kifogásom vele, hanem az, hogy kicsit túlsúlyos. Ha nem kell rengeteget használnom, nem számít az a súlytöbblet, mert cserébe a világ végéig elmegy.

    Jó dekorfűrész 50 alatt még nem járt a kezemben. A DeWalt USA-ban feleennyi egyébként! Sokat kipróbáltam. Bosh, metibó nem tetszik, pedig az se olcsó. Az alsófogantyúsokban két kifogásom is van: Nincs rajta jó fogás, de ez hagyján. A kapcsolója fél kézzel nehezen működtethető.
    Mégvalamit:
    Évekig (pénz híján) egy kis B&D-t használtam. Valami hat rugóért kaptam kofferban. Ha nem túl sokat kellene mennie, még mindig ezt használnám, de egy óra munka után bizseregnek az ujjaim tőle. Szóval ráz, reszket. Ettől nem lehet azt a vágásminőséget várni, mint a DW-től, de tizedannyi pénzért nem is várhatod. Amikor átállhattam végre a szívem választottjára, egyik kellemes meglepetésem volt, hogy addig százasával vettem a fűrészlapokat a melóhoz, most pedig elég tízesével. (Ugyanazt a típust. Látod, ebből a BOSH-t találom ár/érték arányban a legjobbnak. Nem véletlen, h sok nagynevű gyártó is a bosh-hoz igazítja a fűrészlapjait, azazhogy feltünteti, melyik bosh megfelelője.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz dízelracer #6688 üzenetére

    Hali
    15000-ért eladó a dewalt dekopírom erős , masszív, profi darab .Szerszám nélküli lapbefogású és minden laptípust használhatsz hozzá.Tudok hozzá adni 1 csomag új lapot is olcsón.
    Ha érdekel ennyiért ,írj az e-mailemre.
    Alkudozni nem szoktam, hanem mindjárt egy tisztességes árat állapítok meg.
    A félrevágás csak annyiban nyilvánul meg nem többen ,hogy az egyenes vágástengelyhez képest egész enyhén jobbra fordítva kell a gépet egyenes vágás közben vezetni ettől még kifogástalanul hasznáható.

    [ Szerkesztve ]

  • Vikusz77

    tag

    válasz dízelracer #6688 üzenetére

    Én látatlanban ezt venném (így elsőre körülnézve). Máshol nem kizárt hogy még kicsit olcsóbban is megkapod, ha neten rákeresel.
    De szerintem már ez is barátságos ár. A teljesítmény nem olyan nagy, de használtam ennél gyengébbet is, és elég (hacsak nem akarsz nagy vastagságokat (8-10 centi) átvágni, vagy nagyon sokat szabdalni egyszerre).

    [link]

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    [link]
    Ez a kis gép príma (lehet) arra hogy egyet-egyet vágj, de ennyi pénzért csak műanyag fogaskerekekkel és egyéb műanyag hajtásalkatrészekkel készülhet.

    Tehát nem ipari használatra való

    A makitának vannak egyéb érdekesen olcsó,gépei,(flexből példul) én sose vennék ebből gyanúsan olcsó tescós vonulatból , valószínűleg úgy lehetnek vele mint a bosch a zöld barkács kategóriával, csak ők nem jelölik színkóddal a rövid használati időt, és hamar szétkopást jelentő (tele műanyagalkatrésszel a hajtóműben ) csak az árral. .

  • dízelracer

    senior tag

    válasz Márton111 #6690 üzenetére

    Köszi meggondolom. Egy biztos olcsó szart többet nem veszek. Már a második ment tönkre nálam pár év alatt úgy, hogy 2havonta 1x használom csak itthoni kisebb hobbi barkácsolásra.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6692 üzenetére

    Bár nem ismerem közelről ezt a 4329-es makitát, nem gondolom róla, hogy műanyag lenne a hajtóművében. Okfejtésed elgondolkodtató ugyan, de épp lentebb írtam, h van egy kis B&D-m, ami ipari munkára volt használva, és bírta. Nem tudott volna tizedennyit sem harcolni, ha műanyaggal szerelték volna. Mindezt azért írtam, mert hatezer pénzből már futja fém hajtóműre.
    Én két dolgot sejtek a 20 ezer pénzes makita mögött: Vagy egy kevésbé bevált sorozat, vagy szimpla marketing fogás. Utóbbi alatt azt értem, hogy 20-ért is lehet rentábilisan jó ipari gépet gyártani, kereskedőn keresztül eladni, és ezzel azt a réteget is megfogják, akinek kell a tecsógazdaságostól különb, de 50-et nem tud, v nem hajlandó áldozni.

    Gondolj csak bele, h mi a szar kerül egy 300-as gyalugépben félmillió forintba? Annyiért már majdnem egy új autót is el lehet készíteni. Vagy mi kerül egy szemüvegben százezer forintba? a legjobb is kihozható a töredékéből. És mi, asztalosok, rezgünk a jó gépekért, keressük az újat, a jobbat. Az a 450 W nem izgat be minket, kezdődjön egy dekopír 6-700 W-nál. Pedig 450 W nagyon komoly teljesítmény, és a legtöbb asztalosmunkához még sok is. Még a leggyengébb, legolcsóbb dekorfűrész is, ami a kezemben járt, nem a kis teljesítmény volt a szűk keresztmetszet, hanem rendre az, hogy nem bírta szegénykém becsülettel megtartani a fűrészlapot. Vagy kijött a fűrészlap munka közben sportszerűen, vagy eltört a beszorító tervezmény.

    És most gyorsan előrevetem (így utólag), hogy ezzel még véletlenül sem azt akartam mondani, h az öreg DW-d nehezebben menjen el. Az megszolgálta a magáét becsülettel, és már kicsikét sántít. Szabadkézi vágáshoz kiváló, csak vonalzó mellett nem vág jól, de javítható hiba. Valószínűleg sok balos kanyart kellett bevennie, és úgy maradt, mint a cserebogár lába, amikor a hátára esik a bogár, és nem tud felállni a porban. És egy biztos: Öt Einhell se tud annyit, mint amennyit ez a kivénült darab még sok éven át fog produkálni.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6694 üzenetére

    Gyalugép kontra autó
    Talán az autók őrült magas sorozatgyártás darabszáma teszi olcsóvá kontra meg a robothegesztő, automata gyártósor.De ha te tudsz olcsóbban 260-as dewalt gyalugépet csinálni mint 350.000Ft akkor a piacon te leszel a nyerő (de nem fog menni) :U habár lehet hogy az artisjus-al meggyűlik a bajod ha megpróbálnád...
    Amúgy megjegyezem új autót ennyiért nem kapsz.A használt meg újkorában nem ennyiért gördült le a szalagról...Dehát egy öreg autó szétrothad az utak sózásától, sok lakatosmunka stb van rajta azonkívül őrült fogyasztása van a mai benzinárakon,sokba van.
    A szemüvegre mint magam is szemüveges tudok felelni az optika...
    Ami a többszázezres teleobjektívet drágává teszi a minőségi lencsecsiszológép munkaórái ami nyilván őrült drágák meg az alapanyag ami nyilván nem sima üveg hanem valami pluszt tud és a bevonatolás, stb.
    Én is tudnék a piacon vagy a tescóban lőni 1000Ft-os szemüveget mégis kifizetem a deszilor többszörösen vékonyított karcállósított lencsét, mert látni akarok, és nem is akarok megvakulni,se látáscsökkent lenni 10 év alatt egy nem a szememre gyártott okulárétól.Ja és azt se bánom ha nem fél kiló nyomja az orrnyergem napi 12 órán, tehát műanyag...Ha meg kis lencséjű kis méretű =könnyű most divatos szemüveget veszek akkor nem látok oldalra :) se fel-le csak előre mint a szemellenzős ló :)

    mégegy mi kerül a tv reklám műsoridő 1 percében 1millába? az hogyennyiért megveszik.Ha nm vennék meg lejjebb menne az ára..Ez a piac szabályozása.Önszabályozó

    [ Szerkesztve ]

  • Vikusz77

    tag

    Nyilván ez a húszezres Makita nem akkora terhelésre van mint egy ötvenezres gép.
    Ha napi több órát kéne vágni rendszeresen, biztos nem ezt venném, hanem egy dupla ilyen drágát.

    Azért két hátránya van a gépnek, most hogy jobban megnéztem: A fűrészlapbefogás imbuszkulcsos, nem az a "gyorsbefogós" így a cserélgetés macerásabb. A másik, hogy anno mikor nézegettem ennek az elődjét, láttam, hogy a fűrészlapvezető-görgő kevésbé van közel a talphoz mint a nagytesónál. Így elvileg hajlamosabb lehet a vastagabb anyagban elhajolni a fűrészlap.

    Az árképzés érdekes a gyártóknál. Láttam én kufferben a Makita legkomolyabb, akkor 50 ezres dekopírját szintén ötvenért, egy egyébként húszezres rezgőcsiszolóval (ami ugyancsak szimpatikus darab volt) és még alkudhattam is volna belőle. Tehát megérte nekik még úgy is ha a mellédobnak egy húszezres másik gépet.

    Vagy vettem pl Hitachi sarokcsiszolót 23-ért , miközben van a Hitachinak hasonló teljesítményben 45 ért is. És nem egy műanyag gép sőt, épp kicsit a masszivitása egyben a hátránya. 1300 watt és brutál erős.
    Szóval az olcsóbb nem mindig műanyag.

    Makitánál is van barkácsvonal: Maktec a neve. Színkóddal is jelölik: narancssárga.

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #6696 üzenetére

    "Maktec a neve. Színkóddal is jelölik: narancssárga."

    Erről nem is tudtam. Sohse láttam. Mit tudsz róla? A zöld bosh makita megfelelői?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6695 üzenetére

    Jó, hogy igazad van.
    A szokott túlzásommal fogalmaztam megint. Tulajdonképpen az az üzenete, h egy gyalugép kevesebb, mint száz alkatrészből áll, egy autó pedig sokezerből. És a gyalut is robotok készítik, nem kézzel heggesztgetik. Egy autóra fordított élőmunka többszöröse annak, amit egy gyalugép építése igényel. És én úgy gondolom, h a jó gyalugép attól jó, hogy jól megválasztott paraméterekkel tervezik meg. Az anyagigénye árban kevesebb, mint a szállításra költött pénz, mire hozzád kerül. És az autót is kell szállítgatni, míg gazdára talál. Persze, igaz az, hogy az autó eszméletlen tömeggyártása jelentősen beleszól az árba. Egyszerűen csak azt vetettem össze gondolatban, hogy egy pontos gyalugép megépítése és egy pontos első futómű megépítése mit kíván meg. Hát előbbi kutyafasza a futóműhöz képest.
    A szemüveget továbbra is túlzásnak gondolom. Ma, a nagyranőtt vegyipar azt kutyul ki fillérekből, amit a piac kér. Könnyű lencse legyen és karcmentes? Ettől nagyon hasra kell ám esni. Pontos legyen a csiszolása? Hát ettől is. Nekem az jelzi, hogy filléres dologról van mégiscsak szó, hogy rendre kínálják ezeket a méregdrága szemüvegeket akcióban féláron. (És féláron is pofátlan nagy haszon van rajta!) Ugyan nem tartozok a szemüvegesek táborába, de két öcsém igen. És amikor a százezer forintos szemüveg berozsdált a szemén (szó szerint értendő), az számomra árulkodott, hogy lófasz az, nem minőség. Az üzlet pedig megmagyarázta, hogy ez azért van, mert az öcsémnek valami speciális ph-ja van a bőrének. És egy filléres tecsógazdaságos kés sem rozsdál be semmiféle péhától, bírja az ecetet, a citromot, a lúgot úgy, h közben súrolhatod akár naponta.
    A piac önszabályozó, ez igaz. De igaz az is, hogy rendkívül sok értéktelen bóvlit marketingolnak mármár a csalás szintjén arra alapozva, hogy a jóhiszemű vevővel jólhitetik a minőséget, ami persze sehol sincs. És az önszabályozódás egyik jellemző ismérve, hogy ha valamiből minél kevesebb fogy, annál jobban hasraejthető a vevő. S nézd meg: Szemüvegből sok fogy, s mégis ott a szemtelen felár, amit az szabályoz, hogy a szemüveges ráutalt. Semmi más. :(

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6698 üzenetére

    Akkor hogy állunk a szemüvegtől eltekintve az egyéb optikákkal? Teleobjektív,távcső, földmérő teodolit , stb miért félmillió? :) A fotósok, földmérők is rá vannak utalva?

    Ez a ráutaltság okuláros sorstársak esetén részben igaz de másrészt sántít ugyanis ha a piaci cégek túlszámláznak, akkor nincs akadálya (egy vagy több ) új piaci szereplőnek hogy betörjön a piacra olcsóbb árakkal abban a reményben hogy busásan kaszálhat...Kivéve ha ennyibe fáj a legyártása a dolognak.

    A szemüveg ha deszilor ha üveg semmiként sem rozsdásodik még tömény savba mártva sem
    A keret az lehet hogy neki megrozsdásodott az én előző "rozsdamentes" acél mosogatóm alja (a szekrényben levő alj) is rozsdásodott diszkréten. Valamint ha kiégeteted a RM acélt akkor is rozsdásodhat. Van akinek savasabb izzadsága van, példul ha ilyen izzdat kezű ember fogta meg a natúr tölgy színfurnéros táblát tuti fekete lett a tölgy tőle egy két órán belül ahol hozzányúlt.
    Én szemüvegben fürdök ,víz éri nem féltem tőle, régebben volt gyengébb olcsó szocialista keretem fémből, most stetsont hordok ez aranyozott,de soha semmi rozsda nem fogta meg egyiket sem .Egyébként nem a keret a lényeg a lencse drága.

    Aki nem ért hozzá az a piaci tescos-al keveri azért mondja hogy azt olcsón lehet profi lencséket csiszolni. Igen . Silányat lehet de minél pontosabb géppelcsinálod mindig 10x drágább lesz a gép ára 1x-es minőségi szint emelkedéshez.
    Ez olyan mint az olimpikon futó és a koca kocogó.Az olimpikon 10 évig készül a teljesítményre a koca kocogó 10órát.Melyik azolcsóbb? És lám az olimpikon csak 3x gyorsabb de 1000x többet dolgozott érte . Ilyen a high-tech-es dolgok ára is sokba van az előállítás drága gép, sok munkával... Márpedig egy jó lencsecsiszológép az hightech és sokba van

    [ Szerkesztve ]

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #6697 üzenetére

    Annyit tudok róla, hogy létezik és valamivel olcsóbb mint a "normál" Makita.
    Illetve az akkus behajtójukból egy 14,4 Voltosat használt egy ismerős asztalos, azzal nem volt gond, és nekem az kézre is állt. Szerintem én nem vennék ilyen "márkát", mert árban szinte a Makita alja. Aztán nem lepne meg ha belül tök ugyanaz lenne...

Új hozzászólás Aktív témák