Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thomgrande #6750 üzenetére

    A tervezésre nem sajnálom az időt ,de idő tellik vele hogy kiválasszam az anyagot melyik adja optimálisan :) De nálam nem nő az apróbb fák,lécek halma, és nem is megy a tűzre hanem szépen elfogy, nincs vele tele a műhely

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6745 üzenetére

    Én bizony készítenék rá egy védőburkolatot. Nem sonkát, mert azt macerás használni, hanem egy sima stafnit keményfából. Az ördög nem alszik

    Még egy rugós szerkezetet is lehetne hozzá alkotni ami a kés fölé tolja a védőt például ahogy itt van megoldva [link] Thom által vett gépen(6559HSZ) csak én egy kissé egyszerűbb megoldást gondolnék :

    Igy képzelemn el az elkészítést :Keményfa vagy borovifenyő karon rögzítve a védő
    A lefutó asztal bal oldalától visszanyúlik egy rugóval ellátott kar ami a védő téglalap alakú lemezt a kés fölé igyekszik tolni erre lehetne akár egy ajtócsukó rugós hidraulika vagy ha ezt nem lehet elég lágyra állítani akkor egyéb rugóval.A rugós kar az asztal síkja alatt lenne kissé de ha másként nem megy akkor úgy mint a fotón :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6748 üzenetére

    A gyári metebó 55 ezer
    55000-ért én ki is megyek magyarországi helyszínre és be is teszem a gyalukést :DDD
    Nekem jó lesz az a késállító is ami 5000 ...De egy egyenes léccel is be lehet tenni, csak állítóval tán egyszerűbb és gyorsabb

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thomgrande #6747 üzenetére

    Tetszik
    Ügyes, szellemes, hogy minden lapállításhozt alkalmazható , habár én kisebb fákat 2 db tolófával szoktam vezetni mint a kínaiak az evőpálcikákkal csak nem úgy :) azért hogy ne vágja a szemem közé és ha agép beleharap valamelyikbe azért nem kell az a szzonyhoz járulni kötözésre mint szegény Thyebynek.
    Nem tetszik benne hogy egy állítható valamit tologatok nem sokkal a mindent szétvágó körfűrészlap felett a kis kezemmel, kérdés nem lehetséges-e hogy összecsúszik , összecsuklik és akkor ugye annyi :U idő nincs visszakozni ha lendületesen tolod az anyagot ...

    Apropó Thyeby
    Mi ezeket a gány szorítókat pumpás szorítónak neveztük, egykezes szorítónak is hívják.Több cégnél volt ilyen termék még drágább cégek is gyártják pl würth .
    Én sok drága dolgot vettem de ezekből egy darab sincs a műhelyemben.Nem véletlenülNincs normális szorítóerejük .(kisebb szorításokhoz jó ahhoz meg drága )ezzel ellentétben egy sima pillanatszorító pedig 200kg-ot tud.

    Még egy :érdemes elgondolkozni rajta :
    Volt olyan cég ahol a normál pillanatszorítókkal volt az egyik körfűrész vezetője lefogatva (egyszerű gép volt) de a szorító szára átfúrva (3,5-ös furat 1 perc alatt kész)és egy biztosító szeg v csavar átbökve így nem lazul le még egy kissé kikopott pillanatszorító se !!!Persze akkor is a legjobb 2 szorítómat teszem fel ,nem vagyok öngyilkosjelölt. :D

    Ezt kötelező volt így használni főnöki ukáz volt mert volt már olyan balesetük hogy a körfűrészen a vonalzót tartó szorító szabás közben lelazult és a palival aki tolta a lapot mittoménmár mi lett.
    Ez maróvonalzóhoz ugyanúgy alkalmazható

    [ Szerkesztve ]

  • Webistvan

    csendes tag

    válasz Soká #6744 üzenetére

    Igen gyártottak belöle többet is meg 4 késest is. Remélem nem minösül reklámnak, nem tom hogy készitenek e még vagy hogy dolgoznak e egyáltalán, Tamás Árpád a Högyes u. belvárosban volt egy kis mühelye. A nagyobb darabokat vasöntödéböl hozatta, az utolsó simitásokat meg szinte mi néztük végig, annyira vártam hogy kész legyen. Azzal szórakoztak mikor bemutatták, hogy egy 10 fillérest az élére állitottak az asztalán és beinditották. Mintha oda lett volna ragasztva, a pénz nem akart eldölni. !
    -

    Többször nekifutottam a védölemez gyártásának de mindig a felerösitésnél akadtam el hogy hova.: Tengelyvég, keményebb tusko, öntöttvas, menetvágás,... nekem macerás.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6752 üzenetére

    Az én gépemen pontosan ilyen van. Nincs abban semmi rugó, csak egy korrekt rögzítő csavar a tetején (nagyon könnyen jár és nagyon stabilan rögzít - egyébként műanyag menet). Ez a linkelt képen is jól látható. Egyszerűen csak néhány mm-el húzza kijjebb a védőburkot az egyengetendő anyagnál, és ott rögzíti. Amikor megvettem a gépet, azt hittem, zavarni fog a kiálló rész, de nincs útban mégse. Felder ezt úgy oldotta meg, h lánctalpszerű csuklódó darabokból áll a védőburok, és az asztal mellé lelóg az épp túlnyúló rész.
    Persze ennek a megoldásnak csak akkor van értelme, ha fel van szerelve a vezetőléc is, de hát az amúgy is jó, ha ott van, hogy pontos szöget is tartson egyúttal.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Webistvan

    csendes tag

    válasz thomgrande #6747 üzenetére

    Ez a halálbiztonságos tolofa szerkezet külön fogantyúval nagyon profi. De én pl. soha nem vágok fát hosszában körfürészen meg mindig le kellene cserélnem a lapot mert vidiás van fent a bútorlapokhoz.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Webistvan #6757 üzenetére

    Hát egy körfűrészlapcsere nagygépen eltart vagy 30másodpercig az igaz :)Eleinte egy percbe is beletellet amíg lecseréltem.
    Kisgépen mondjuk 2 percig tart...

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6754 üzenetére

    "Mi ezeket a gány szorítókat pumpás szorítónak neveztük, egykezes szorítónak is hívják."

    Mostmár legalább a nevét tudom. Nem a precízségükről, senem a szorítóerejükről híresültek el, az biztos.
    Biztosan van nekem belőle vagy tizenöt kiló. A puskacsövek ragasztásához vásároltam be ilyen sokat. Azt macerás lenne a hagyományos orsós szorítóval készíteni, így meg villámgyors. Azt megtanultam, h ragasztáson kívül semmire nem szabad használni. (Esetleg arra jó még, hogy a haragosomat fejbevágjam vele, semmi másra.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6759 üzenetére

    Akkor már egy 1200-as elzett szorítónak jobb a húzása súlya által :DD szegény haragosok én azért nem próbálnám ki...
    Íves dolgokhoz a gumitalp miatt tényleg jó lehet nem csúszik le.Megjegyzem a hagyományos jóval erősebb szorítású szorítókat is szemrebbenés nélkül ellátom gumitalppal, ha úgy adódik a dolgok sora elvi akadálya nincs a dolognak ,és attól fogva íveset is lehet velük szorítani.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Webistvan #6755 üzenetére

    "de mindig a felerösitésnél akadtam el hogy hova.:"

    Nem tudom mia funkciója ennek a két csavarnak, de remek kiindulási alapnak látom. Odatervezzem Neked?

    Még hamar is kész lennél vele!

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6760 üzenetére

    "és attól fogva íveset is lehet velük szorítani."

    Erre gondoltam valamikor én is. Csak amikor egy pálcát szorítol, csavarodik sokszor a korong alakú szorítófej, ami egyben gömbcsuklón is van. Hát ezzel sokat kellene babrálni, hogy telibe találjam. Ezek a kis gányok még annyiból is szerencsések, h gyenge anyagból lévén szegények, az első szorítás után pontosan abba a szögbe kajlulnak el, ami után már a többi szorításkor egyből a leggyorsabbak és leghatékonyabbak.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6762 üzenetére

    Ez igaz a HSZ leírása után jutott eszembe hogy a billenő talpacskák nehezítik a dolgot
    Bessey árul klafa párhuzamszorítót 7-8xos áron ott nincs billenés a talp párhuzamos fix és nem is húzza el azanyagot semerre sem ellntétben a hagyományos elzettel node 15.000/ szorító??[link] :F
    Viszont tényleg nagyon jó kontra elzett 50%árleszállításban 2500Ft -ért :D

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Webistvan #6755 üzenetére

    1 a menetvágás pofonegyszerű csak tudnod kell hanyas fúró jár hanyas menetvágóhoz,ezt megmondja neked bárki aki foglalkozik vele és amikor metszed a menetet 1-1, 5 fordulat után teljesen vissza kell tekerned majdnem teljesen , különben beletöröd a fémpor miatt ami felgyűlik a menetben.Univerzáli gépi menetfúró a jó mert abból csak 1 kell nem 3 db 3 féle.
    És olajozni nem árt meg letörölni a menetvágóról az olajos fémport amikor visszatekered munka közben Érzéssel, nem erőltetve
    2 még mindig ott az átmenő furat metrikus csavar 2 db anyával vagy önzáró anyával történő szerelés
    Én nem vagyok lakatos, azaz nem tanultam lakatos szakmát de kb 70 db 4-es csavarnak vágtam már menetet, és 1 szer törtem bele úgy a68ik nál akkor már elszemtelenedtemés erőltettem.(2db menetfúrót vettem ha eltörne legyen tarcsi) Szóval nem ördöngősség

    [ Szerkesztve ]

  • demilorand

    újonc

    válasz luciferc #5201 üzenetére

    a legjobbakat minden asztalosnak és nem csak. Na, szóval azt szertném megkérdezni, hogy mi is a helyzet ezekkel a (butor ajtó) összeillesztő késekkel ? szeretnék venni egy szettet, a kérdésem pedig az, hogy megbir legalább egy konyhabutor-ra való ajtók elkészitését? azokra a késekre gondolok amiket kézi felsőmaróba kell fogni. mijent érdemes venni? mennzi at ára? hol kell venni? esetleg ha van valakinek eladó. Előre is köszönöm.

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz thyeby #6732 üzenetére

    Nagyon penge lett.Látom hosszú platós változat.

    demilorand
    Hy.Ez minimum 30 hsz-es kérdés . ;) .Pár éve nekem is volt .Ha jól emlékszem 35 e Huf a szett.14 bükk ajtót és 4 nagy fiókelöt biztos kibírt.De nem tudom már hová is tűnt... :F

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • thyeby

    őstag

    válasz demilorand #6765 üzenetére

    Megbírja az még sok konyhabútorét is, de nagyon drága. Le se írom, mennyi, inkább azt, hogy az árán elkészíttetheted kompletten az összes bútorajtódat, és dolgoznod sem kell vele.
    És még valamit: Ezek a kések általában 12-es befogópatronhoz járatosak, ami feltételez egy százezer forint feletti felsőmaró meglétét.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Webistvan

    csendes tag

    válasz Márton111 #6758 üzenetére

    Na ez mind igaz! De várjál....
    Nekem nem üzletben vett szabványos körfürészem lapszabász gépem van, hanem házilag gyártott, amolyan sufnituning. Igaz, lelestem a gyárirol a szerkezetet mit hogy, ez is két tárcsás alsó-felsö, de...szal bonyolut kicsit a csere. Elég ha akkor kell cserélnem mikor ujat, éleset teszek fel.

    Régebben vágtam már menetet nem emléxem milyen munkához kellett, akkor vettem a piacon a jó kis Csehszlovák menetvágó készletet.

  • Webistvan

    csendes tag

    válasz thyeby #6761 üzenetére

    Pont kiszurtad a legfontosabb csavarokat...ugyan is azokkal lehet belöni az asztalt...tod vizszint, döntés meg az állando levétel, mozgatás a vastagolás miatt.
    Köszi szépen hogy terveznél el is fogadom ha...nem lenne nekem mindig utban meg engem zavar ha nem látom a kés többi részét. Szal az lenne a vége hogy egy óvatlan pillanatban leszerelném. Ez az én "böszmeségem" :W

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Webistvan #6770 üzenetére

    Elismerem a balesetvédelem kényelmetlenségekkel jár

    hegeszetni is sokkal kényelmesebb szemüveg nélkül,utána meg fehér bot...
    A biztonsági öv meg van akit szorít, (én jobban érzem magam bekötve automatice, mert a kívül szépen ledukkózott büdös bádogtalicska nagyon nagyon sok ember koporsója lett már a megnyomorodottakról nem is beszélve)

    meg nem szeretem a porálarcot , zajvédőt , nem baj nem szeretni kell hanem hordani , használni, használom is.Persze hogy zavar , de a süketedés, a fulladás sokkal jobban zavar, aki meg kiszáll az autóból a szélvédőn át vagy a kormányoszlop beleáll a mellkasába azt meg az zavarja jobban mint az öv .(de csak pár tizedmásodpercig már)

    Szóval mint mindenkit, téged is zavar az a hülye késvédő,útban is van kerülgetni is kell de majd ha 3 ujjal kéred az 5 sört nem akkor fog zavarni hanem amikor 3 ujjal kéne 5 ujj munkáját elvégezni...
    Ezen gondolkozz el mindent meg lehet szokni idővel amiről azt hitted eleinte hogy nem bírod elviselni azt is ...akkor már inkább a védőt szokd meg ne a nyomorékságot.
    Ezen meg mosolyognom kell hogy te "látod" a percenként 6000-el forgó kést :N Nézd már meg egyszer hogy csak egy elmosódó fémcsíkot látsz

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6756 üzenetére

    Persze ennek a megoldásnak csak akkor van értelme, ha fel van szerelve a vezetőléc is, de hát az amúgy is jó, ha ott van, hogy pontos szöget is tartson egyúttal
    Remélem nem kisérletezel a vezető vonalzó nélküli abrichtolással...Csak a fixen felszerelt vonalzónak nekitolva a fát ,szabad gyalulni .Szabadon korcsolyázva a kés felett tilos. :U

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #6748 üzenetére

    "Erre hogyan jöttetek rá? Visszamértétek, és megnyúlt? "

    Kimentünk az ügyfélhez és belenéztem az élébe a késnek aztán láttam hogy valami nem kóser , mondtam ha rossz is lenne a gyalukés élező akkor sem téved ennyit . Rátettem az élvonalzót és kb 1 mm holker volt benne . Aztán mondtam hogy szedje ki és akkor ugortt vissza a helyére a kés . Ekkor már rájöttem hogy rosszul lett meghúzva és a poén az hogy a forgácsot is lusta volt kitakarítani és az a finom por összetömörödve volt a kés mögé beszorulva . A 3 késből kettő az rendben is lett felengedés után de 1db amit én sem értettem az deformált maradt aztán a gyalukés egyenes hátulja olyan lett mint a banán :U . AKármyilen megoldás van a gépnek akkor is középről kell kifele húzni , ekkor tényleg minimális sőt szinte biztos hogy nem lesz elvetemedve a kés .

    Ettől már csak az volt a jobb poén mikor az idióta kókler ember a gyalukés aljához mérte a beállítást és utána felhív hogy elbaszott vele egy csomó munkát , nahh erre mondtam hogy zárja be a műhelyét és keressen más állást . :U :W :W És basszus fel sem tűnt neki ez kezdetkor . Mondom neki ilyen hogy próbagyalulás ?! Erre ő - az meg mi ? :W :W

    Meg olyan hogy a szalagfűrészt fordítva hegesztettem össze és most fogak felfele állnak :W :W

    Meg fordított menetirányú Forstnerfúróval akart lyukat fúrni - aztán nem sikerült neki :N :DDD

    Ezt csak úgy általánosságban írtam hogy miket kellet nekünk átélni és ez csak a töredék amit leírtam .

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Webistvan #6755 üzenetére

    "Tamás Árpád a Högyes u. belvárosban volt egy kis mühelye."

    Budapestről van szó?
    Ami a 10 fillérest illeti, én is örömmel konstatáltam, hogy az 1 forintos meg sem moccan a maróasztalomon, igaz abban csak egy kézi felsőmarógép van és nem egy ipari motor jókora tengellyel...

    Bocsánat a naiv kérdésért, miért is nem lehet fát vágni azzal a keményfémlapkással, amit a forgácslaphoz használsz?

  • Webistvan

    csendes tag

    válasz Soká #6774 üzenetére

    Igen Budapest Högyes Endre utca aszem. Még ott csináltattam a lambéria marokéseket is szépen, pontosan dolgoztak.
    A bútorlapra szánt vidia körfürészlap azért nem jo fához föleg ha hosszában vágnánk mert égeti...oldalt nem vág.
    Ha jol tom létezik fához szintén vidiás lap de az másképp van kialakitva.

    demilorand
    Ez az ajtómarokés meg filungmaró valoban nagyobb gépet igényel...én nem mertem betenni kézi felsömaróba, elvitt volna mint Mary Poppins-t az esernyö. Csináltunk neki asztali gépet na ugy már szelidebb.
    Én itt vettem [link]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #6774 üzenetére

    "miért is nem lehet fát vágni azzal a keményfémlapkással, amit a forgácslaphoz használsz?"

    Ezt én is meg akartam kérdezni, de aztán gondoltam, h biztosan van szalagfűrésze, és azzal jobb hosszra vágni, vagy meg nem is kell úgy általában hosszra vágnia. Okvetlenkedni nem akartam, de én sem értem, miért kell lapot cserélni, hisz minden valamirevaló körfűrészbe vidia lapkás korong járatos. Ha sokat megy egy típusú munka rajta, akkor még azt is belőjük, h milyen lapkák is a legjobbak az adott feladathoz.
    Gondolom azért, mert hosszravágáshoz nagyon sűrű fogazású az a lap, ami a lapszabászatokban bejáratos.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #6777 üzenetére

    Igen, igen a nagyon sűrű fogazás miatt és nem annyira a élprofil miatt.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #6773 üzenetére

    Nagy az isten állatkertje!
    Én már nem lepődök meg az ilyesmin. Az tud bosszantani, amikor egy orvos nincs az általad sorolt szakikhoz hasonló módon a helyzet magaslatán, ráadásul rendre, de ki szoktak esni szegények a piacról hamar.

    Jó, hogy itt vagy!
    Bevittem élezni két csapágyas Dimar rádiuszkésemet, és bosszantó, ahogyan visszakaptam őket. Tudod, ebben a márkában a kések a függőlegeshez képest néhány fokkal meg vannak döntve. Nos, nekem ezeket mind visszaköszörülték függőlegesre. Első körben is már nem visznek úgy, mint a vajat, másodszor pedig elköszörülték vagy a harmadát a lapkának - ugye, hogy szép sík legyen. (Úgy gondolom, hogy ha már elbaszta a szöget, hát elég lett volna akkor is egy tizedet lecsípni belőle, legfeljebb a következő élezésnél rendberakja.) Épp a Te instrukcióid alapján nem nyúztam halálra az éleket, hanem inkább a többivel együtt őket is besepertem a felújításra szorulók közé. És most úgy érzem, hogy ezek a kések élezés előtt jobban muzsikáltak, mint most. Amikor újak voltak, még a bütüt sem barnították meg - akkor sem, ha pillanatra megállt az anyag a kezemben, most pedig szép foltos lett a bütü rögtön az első marás után. Ha azt veszem, hogy egy húszast adtam ezért a két maróért, és ez az első élezés volt, nem érzem korrekt eljárásnak.
    Mivel előtte nem volt még ilyen speckó késem, nem tudom, hogy hazánkban a Dimar késeknek ez a sorsa élezés után, vagy pedig konkrétan ebben a műhelyben valami zöldfülű inassal köszörültették a késeimet.
    Te mit gondolsz, mit tudsz ezügyben?

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6777 üzenetére

    "miért is nem lehet fát vágni azzal a keményfémlapkással, amit a forgácslaphoz használsz?"

    Hosszvágáshoz tényleg jobb a ritka fogú illetve tisztítófoggal (vágóél nélküli)vel vegyes lap a jó hogy a forgácsot el tudja vinni könnyen ami keletkezik .
    de lamiforg hoz a trapéz/egyenes fog való, ez fába hosszvágáskor szépen beleég utána tisztítás nélkül már a lamit se viszi szépen (erősebben töri).És mivel egy 300-as lapnak sok foga van elmegy vele egy óra amíg fogat mosol neki kétoldalról is kell tisztítani a fogakat.
    Kereszt vágáshoz még elmuzsikálgat fában lamihoz ezután is pucolni kell használat előtt.

    Fához hossz és keresztvágáshoz váltófogas fűrészt használunk (természetesen vídiást) evvel még lehet lamináltat is vágni , ez esetben nyilván hamarébb kopnak el a jobbra -balra hegyes fogak - mint a letört sarkú trapéz illetve szögletes egyenes fogak egy lamivágó fűrészen.

    Váltófogas fűrész van a gérvágókon (jobbra balra hegyezett)is (kivéve ha fémvágó lap) csak hátra van döntve az élszöge hogy ne tudja az anyagot könnyen felkapni a tárgyasztalról, inkább rányomja ne emelje fel mert akkor kivágja a kezedből ha kissé lazábban fogod ez esetben eredmény:ujjtörés kézlevágás opcióba választhatsz melyiket akarod.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6779 üzenetére

    Igaz hogy nem tőlem kérdezted ,de velem is megtörtént hogy a körfűrészlap minden fogát szinte más szögben köszörülték meg és más vasatgságúra koptatták (igaz hogy egypár csorba volt rajtuk de azért mégis álljon meg a fáklyásmenet) szóval nem etimologizáltam rajta hogy az inas túlóráztatta rajta a köszörűt vagy a főnök ügyetlenkedett amíg a profi szaki mással volt lekötve esetleg ennél a cégnél ez a színvonal, hanem soha többet nem mentem oda nekem ahhoz sokba van egy szerszám mind a beszerzés utánajárás mind az ár hogy adjak még egy sanszot nekik hogy elszúrják a következő lapomat..
    Az orvosok meg rém rosszul vannak megfizetve nem csoda ha zacc marad itthon a többi megy a világba mi meg kifizettük a taníttatásukat ami jópár millióFt/fő és most nyugaton kamatoztatják tudásukat

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6781 üzenetére

    "hanem soha többet nem mentem oda "

    Magam is pont ezen az állásponton töprengek, csak egy baj van: Nem tudok a közelben jónevű konkurenciáról. Pestre azért mégsem szaladhatok Nyíregyházáról éleztetni. Pedig épp azon töröm az agyam, miként tudnám ezt mégis megoldani. Vegyek egy farzsebre való papírpénzért még egy garnitúra kést, hogy a lassú procedúrát kibekkeljem?

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6781 üzenetére

    "nem csoda ha zacc marad itthon a többi megy a világba"

    Ezt a szeletét elég reálisan látod a mi egészségtelen egészségügyünknek, mégis (ettől teljesen függetlenül is) két sebből is vérzik a dolog:
    Első körben az oktatásnak ki kellene szűrnie az ilyet, és nem adni ki jogosítványt. Hogy nem így tesz, ezt szélhámosságnak gondolom. Másodsorban pedig a lelkiismerettel van a baj. Ebben a szektorban nem megengedhető a Puskás Öcsi elhíresült mondása, hogy kis pénz, kis foci. A lelkiismeretlenség nem szakmai dolog, hanem emberi.
    Továbbfolytatva a gondolatmenetedet: Kifizettük a szakma krémjének taníttatását, és kint kamatoztatják a tudásukat, kifizettük a zacc taníttatását, és ők nem éltek vele, méltatlanul éppen rajtunk kontárkodnak jogosítvánnyal.
    Soha nem fogom tudni megszokni, elfogadni ezt a nyomorult kapitalista pénzuralmat.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Webistvan

    csendes tag

    A politikához nem tok hozzászólni, de ...az asztalos szakma is igen felhigult.
    Pl. Garázs kb. mindenkinek van, mint helyiség.
    -Végy pár kéziszerszámot, szerezz egy furgont, rajta "Bútor, kohyhabútor méretre", alkalmi munkásként szolj két tanulónak vagy kezdö asztalos inasnak, a bútor elemeit rendeld meg a lapszabászaton, a srácokkal állittasd össze, a helyszinen felszerelteted velük, és mész a pénzért amilyen gyorsan csak tudsz, amig a tulaj észre nem veszi az összeállitásbol adódó hibákat.
    Én ezeket a "vállakozókat" csak öltönyös asztalosoknak hivom mert munkásruhában nem sok mindent tudnának csinálni.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #6782 üzenetére

    Még véletlenül sem akarom a szakszerű köszörülést leszólni ill. nem értékelni, de pl egy ilyen tárcsával és egy kis ügyességgel jó pár szerszám élét rendbe lehet tenni. Gondolok itt azokra a felsőmaró szerszámokra amit kellő felületen fel lehet fektetni erre a korongra és csak úgymond fenési célzattal. A múlt hónapban akcióban vettem egy ilyen gépet mert nekem sem tetszett hogy ahova a fűrészeimet hordom éleztetni ott sem nagyon éleznek hanem inkább jelentős mennyiséget távolítanak el a fogakból. És ezt nem lehet a lap gagyiságának a korrigálására fogni.Mert nem hiszem hogy egy Pilana lap első köszörülésénél közel 1mm-t el kell venni.

    [ Szerkesztve ]

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thomgrande #6785 üzenetére

    Kipróbáltad már ? Mennyire pontos? tizedmm? milyen felületet ad amikor köszörülsz van olyan mint egy jó élezőműhelyből kijött?
    Be lehet úgy állítani hogy pontosan 1 tizedmm-t vigyen és akkor minden fogból annyit vesz le?
    Szóval milyen a használati értéke?Jó, vagy gyengébb? Pótolja az élezőműhelyt?
    Gondolom kis kézügyességgel marószerszám élező feltétet is lehet hozzá fabrikálni.
    Akkor már élezőbe csak a gyalukésekkel kéne baktassak.
    Milyen tárcsa van benne gyémánt vagy más?

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz demilorand #6765 üzenetére

    Hali!

    #1800. hsz.-hez menjél vissza légy szíves és csemegézz pár tíz hsz.-en keresztül.
    Már mások is írták, de ehhez kell egy komolyabb gép és ha csak pár ajtót szeretnél összerakni tehát nincs hosszabb távú terved lehet nem érdemes beruházni a gépre és a késre.

    Bbchris gyalukés beállítós tanácsához pedig még annyit mondanék kiegészítés képpen, hogy középről kifele és fokozatosan kell meghúzni a csavarokat, úgy ahogy az autókerekek csavarjait. Tehát először csak kicsit mindegyiket, aztán kicsit jobban majd végül készre húzni az összeset.
    Ha ez egyértelmű volt akkor bocs, de gondoltam ha már téma akkor említsük meg ezt is.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz thomgrande #6785 üzenetére

    Igen, én is ugyanarra gondoltam, mint Márton111.
    Írnál róla kicsit bővebben? Mennyire precíz? Nem sajnálnék áldozni rá, ha alkalmas lenne a jó élezésre.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #6787 üzenetére

    Hogyan kell #1800-hoz egy lépésben visszamenni?

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Webistvan

    csendes tag

    válasz thyeby #6789 üzenetére

    Én kettö lépésben mentem vissza: ha ez is jo lesz.
    Kiválasztod a "1001-2000" és ott a "1751-1800". Bár lehet hogy most egyel nött.
    -

    A fa bútorajtók : tölgy, bükk, ... 43000ft./m2. A fenyö valamivel olcsobb. Legalább is ahol én néztem.

  • thyeby

    őstag

    válasz Webistvan #6790 üzenetére

    Köszi!
    Vissza kellett állítanom 100-ról ötvenre a laponkénti hsz számot, és akkor működött az ajánlásod.

    Több, mint öt éve nem csinálok már bútort. Itt, ahol lakom, kb öt éve egy kész tölgy ajtó kb 4000 forintot kóstált. Egy átlag szekrényhez 12 db kellett, az kijött ötvenezerből - fiókostól hatvan körül járt egy bükk, v tölgy front. Ehhez mértem, h egy Dimar szett ára is itt van valahol, de inkább több. Ha van bika marógéped, akkor jól jössz ki belőle, ha beruházol, a munka után pedig eladod a késeket. Ha megvan még mdk01 #1800-béli készlete, az még jobb. (egyetlen frontot mart ki összesen vele) Akkor még a papája szerkesztette maróasztal és a belevaló nagymakita is eladó volt igen korrekt áron.

    Több fa van, mint asztalos!

  • bbchris

    senior tag

    válasz thyeby #6779 üzenetére

    Igen értem hogy mit írsz . A rádiusz késeknek valóban van egy 5 fokos függőlegeshez képest döntött szöge hogy jobban metsze az anyagot . A te esetedben valószínű zöldfülűségről van szó sajnos , pedig nem szeretek senkit sem leszólni mert nem az a stílusom de itt látszik hogy egyszerűen lusta volt az osztófejet hozzáállítani a késhez . Akkor most kb úgy néz ki hogy ha a vidialapkát nézem , ahol a rádiusz van ott vékonyabb ahol pedig az alja ott meg vastagabb . Ez egy tipikus "Elbaxta" eset . Elég lett volna néhány tizedet leszedni kb 0.2 -őt ha nem koptattad el . Századot nem szoktunk említeni mert akkor tuti nem lesz jó a kés . Az égetés esete is egyszerű dolog , most vagy nem megfelelő korongot használt vagy elkapkodta és kicsipkéződött az éle a késnek . Ha jól meg van élezve akkor annak ugyanúgy vinnie kellene . Ilyenkor érzek egy kicsi bűntudatot hogy igyekszem jótanácsot adni aztán meg a kedves élező elbaxja a drága késeket . Lehet hogy én sem vinném hozzá többet . Azért minimum ha nekiállok élezni akkor az alapokra figyelek. Ha tényleg nincs más a környéken akkor piríts rá legközelebb hogy ne kapkodja már össze és figyeljen a mellszögre rendesen .

    Az is lehet hogy aki élezte az haragszik a Dimar márkára ( egyéb nem idevaló okokból ) amivel morálisan egyet is értek de ez nem az ügyfélen kell hogy csattanjon .

    Márton111 #6777 : Ez így van majdnem ahogy írod . Minden stimmel kivéve a fémipari : Ebben van váltófogazású is , igaz ritka de létezik a Metabónak vaslemez vágója amiből van TFZ és WZ-s változat is de ez csak tényleg ritka a legtöbb esetben trapéz-egyenes az alu és vasvágó lapok is , csak annyi különbséggel hogy másfajta rugalmasabb vidialapkák vannak bennük hogy ne törjenek ki .
    Látom te már értesz a fűrészek használatához . Mit töprengtem azon hogy vágóél nélküli fűrész ?! Aztán rájöttem , tényleg van olyan hosszvágó lap elsősorban LWZ-s ugye ez a fogáshatárolós hosszvágólap ami úgy néz ki mint a sorvágólap csak nincs benne tisztítófog . Azt hiszem a Leitz csinált ilyet .
    Gérvágó - te jól írtad de sajnos volt olyan ügyfelünk aki hozott egy 24 fogas átmérő 250mm negatív dőlésű lapot hogy szakít , mondom persze hogy szakít mert ez nem gérvágóba való , oda sűrűbb fogazású kell . Erre nekiállt okoskodni hogy ez GYÁRI GYÁRI , mondom bazz a Trabant is gyári meg a Merci is és van különbség . Persze elvitte máshova éleztetni dehát az okostóninak persze nem oldódott meg a probléma mire rájött hogy sűrűbb fogazású kell .
    Vannak sajnos még most is asztalosok akiknek van szabászgépük és lusták lecserélni a TFZ-s lapot favágóra aztán nekiáll hosszában vágni a lapszabász lappal aztán csodálkozik azon hogy megég és cintányér lesz a lapjából és utána már töri élezés után is a forgácslapot . :( Meg a másik ugye ami szintén hibajelenség volt az elővágó - ugye fához nem kell és leengedte az elővágót aztán vágta szépen a fát és a gyanta kirakódott az elővágólapra olyan gubacs formában , aztán mikor beindította az elővágót akkor szépen kihajlottak a fogak ( hézagolós elővágónál ) és utána fogóval kellett visszagörbítgetni és leszabályozni az oldaléleket .

    A következő hozzászólásodhoz annyit fűznék hozzá ahol a WZ-s lapot nem tudják normálisan megélezni oda tényleg nem kell semmit se vinni . Azért egy állványon is meglehetett anno élezni a WZ-s lapokat sőt még a TFZ-set is meglehetett rajta csinálni igaz egy kis tököléssel de sikerült amikor még nem volt automata korszak . Úgyhogy teljesen egyetértek veled :K

    Bocs hogy így elrészleteztem a dolgokat tudom van olyan ami nem idevágó , azokat csak általánosságban írtam .

    thomgrande #6782 : Na azért itt beleszólnék , nem tudom hogy ez mi ami a képen van de az biztos hogy nem gyémánt élezőtárcsa , több okból sem : a gyémánt korong az nem ennyibe kerül , a legolcsóbb is már 25k körül van ami élezőkorong a másik az hogy nem így néz ki . Ezt ahogy látom ez sziliciumkő vagy mifene lehet , legalábbis ami a képen van . A többi korongot is néztem azok már valóban gyémánt élezőkorongok de ezekkel a korongokkal tuti valami bibi lehet mert nekünk sosem jöttek be ezek a túl olcsó korongok . Vagy égettek vagy túl durva felületet csinált de profi munkát nem lehetett velük csinálni . Ezek csak tényleg azokra a házi élezőgépekre való . Az igazi vérprofi élezőkorongok árát elkérik mert az tudja amit kell és azért annyi az élezés amennyi .
    De jól jött az oldal mert van egy gép amire még szükségem lehet . Abban igazad van hogy tényleg nem kell leszedni 1mm-ert a lapból hanem tényleg csak a szükségeset . Amit vettél gépet az szép és jó de ahogy látom azzal csak mellszöget lehet élezni , de a favágó lapokra kiváló de csak tényleg saját célra , mert ilyet a műhely közelébe sem hoztunk volna azért ez messze van a profitól de nem szóllak le nehogy félreérts mert amire neked kell arra tökéletes . A JM tipusúval már lehet a hátszöget is élezni dehát ugye a kérdés az hogyan állítod be rajta a váltófogazást hogy egyforma magas legyen ?!
    Egy tanács : óvasosan élezz vele mivel nincs hűtés rajta , lassan mellszögezz vele kis fogással mert különben nem lesz jó . Nem szabad gyorsan huzogatni a korongot a fogra mert kicsipkézi az élt és olyan lesz mintha meg sem élezted volna .

    Márton11 #6785

    "Kipróbáltad már ? Mennyire pontos? tizedmm? milyen felületet ad amikor köszörülsz van olyan mint egy jó élezőműhelyből kijött?"

    Áááá dehogy lesz olyan mint egy profi élezés , ettől a géptől nem is ez várható el . Ez csak arra való hogy hirtelen megélezz vele egy lapot ha kell de csak mellszögről élez !! Nem pótolja az élezőműhelyt , azért egy vidiásélezőgép az kemény 8 milla ami profi , gondolj bele ha ez 20k akkor igencsak el van maradva . Azon az oldalon feltüntetett gépekkel lehet élezgetni de nem profi szinten .
    Ilyen hogy lapszabász meg elővágó élezéshez ki se próbáld mert több károd lesz mint hasznod ! Max a szabászlapot mellszögről de sztem arra sem alkalmas . Úgyhogy óvatosan ezekkel a gépekkel , nem szólom le őket mert amire adják arra jó de vannak hiányosságok .
    Az élezőműhelyhez azért ezek a gépek felejtősek és nevetségesek mert anno biztos hogy ilyenekkel nem mertünk volna nekiállni élezni . Ami nekem személyszerint tetszik az a kés, olló meg fúróélezőgép kellene idehaza a háztartásba , de csak arra . Nahh arra nem kell annyira profi gép oda elég az is , kivétel persze a profi fúrószárak de az máshol van csak .

    Elnézést kérek mindenkitől hogy ilyen hosszúra sikerült írományom , igyekeztem mindenkinek válaszolni ha van helyesírási hiba akkor sorry , mert még nincs gépem és a párom notijáról nehéz írni :B . Ha van kérdésetek akkor írjatok nyugodtan , ha tudok akkor írok pár tanácsot . Nem mindig vagyok gépközelben mert az alaplapom rossz , akkor írjatok ha van kérdés Pü-t azt jelzi a mobilom és akkor tudok válaszolni is . De igyekszem minnél többet itt lenni .

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #6792 üzenetére

    Köszi a kimerítő választ!

    Jól jött, mint egy falat kenyér. Gondoltam, megkérdezlek az ominózus húszezer forintos élezőgép ügyében is, és meg sem kellett ezt tennem, reagáltál azt, amit vártam.

    Most lehet, h már későn kérdezlek, mert mint írod, ritkán vagy gépközelben alaplapösszeomlás okán.
    A nyáron sokat hezitáltam, h veszek egy jó szalagfűrészt. Köbméterenként hatvan ezrest fizetek bérfűrészelésért, mert nem tudok korrektül kettészelni egy szélesebb deszkát éléről. Leggyakoribb méret, amit vágnom kellene, az 7-8 cm (a vágás magassága). A szalagfűrészvásárlás elmaradt, mert nem találtam korrektnek sem a metebó, sem a DeWalt szalagfűrészét, de még a Felder Hammer N4400-asában sem vagyok biztos, hogy megfelelne.
    Mostanában indulok alapanyagért. Gondoltam, előtte megpróbálok a körfűrészen egy ilyen vágást megoldani. 75x28 mm-es bükköt vágtam próbaképpen. Gyönyörűen sikerült két menetben úgy, h 36 mm-t fogtam egyik oldalról, aztán a másikról ugyanezzel a beállítással kettényestem az anyagot. Tavaly vettem egy általad keresztvágásra zsűrizett Freud lapot (amit az élezőben hosszvágásra ajánlottak, hogy ha ezen áttolom a fát, akkor már nem kell gyalulni). Akkori megítélésed pontosan beigazolódott. El lehet vele hosszra vágni a fát, de lassú (mondjuk nem lassabb, mint az előtte használt Güde volt ritkább fogosztással) és mint írtad is anno, rémül porol. Most visszaolvastam egykori Hsz-edet, mert emlékeztem, h Z=28-at javasoltál 300-as átmérőjű korongból.
    Miért is kérdezlek hát akkor?
    A többi paraméter jónak bizonyult (váltófog plusszos). Ilyen kaliberű bükk hosszvágáshoz tehát ugyanazt rendeljem meg, csak ritkább (Z=28) fogosztással? Freud-ot rendeljek, v elégedjek meg a Pilanával? (talán előbbi jobb, mert úgy 10:1 bükk :borovi hosszvágásom aránya. De fogalmazhatnék úgy is, h nagyritkán vágok vele fenyőt is, és borovinak jobb lesz biztosan a tükörfényes lap.)
    Továbbá kérdezném, h nem fogom kimelegíteni a bükk mélyebb vágással a vidiát a helyéről, ha nekiállok egy menetben legyártani vagy ezer db 12x75mm-es bükk stafnit a szélezetlen 28-asból? Ezzel a jelenlegi sűrű fogúval LU2A 2100 Freud (#3320 hsz) lappal dolgozva úgy éreztem, melegszik a fűrészlap, pedig kb tíz méternyi anyagot toltam át csupán 36mm fogásmélységgel.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6793 üzenetére

    Volt hogy égetett a lap , de sztem 100fokig biztos nem tud kiolvadni a vídia de a rántottát már kb ott megsütheted rajta.(kézzel úgy 50fokig tudod megfogni max, és csak röviden)
    Vídiás lappal szeleteltünk mi minden kemény és puha fát és lamiforg lapot ,és nem sült meg a lap ha :
    1 hosszvágó, váltófogú 2és éles 3és a vonalzó úgy van beállítva hogy a lap háta fele nyisson 1/2 -uszkve 1 mm-t
    Ha vastag anyagot vágsz (mi 50-es bükkpadlókat szeleteltünk 300-as és 400-aslappal) és bírta addig a lap míg mi.Nem lett meleg "szabályos" vágási körülmények közt.

    Akkor lehet égetés ha szorul a lap!! Akkor beég, hamar megkékül az acél meg ami vele jár.Az nagyobb baj lehet mert ha deformálódik az alaptest akkor hiába üldögélnek rajta a vídiák hiánytalanul.Akkor kuka .Amúgy pótolható a leesett vagy csorbult fog szépen ráforrasztanak egy másikat. :D

    Amúgy volt 2 kék kékfoltos fűrészünk 1lapszabász (lamivágó) és 1 nagy favágó is ,(ha elkezd megszorulni egy 3m-es 30 kg-os bükkpadló kettéhasítás közben a körfűrészen akkor gyorsan beégeti a lapot egy 6KW-os körfűrész márpedig a bükk az sokszor vágás közben elkezdett összezárni , máskor meg szét nyílni) de nem volt semmi bajuk nem ütöttek.De nyilván csak egy határig lehet őket büntetlen megsütni Úgy gondolom a vídia nem leolvadni szokott hanem gyengébb minőségűszerszámoknál csak úgy lerepülni, ennek az ezüst forr anyag olvadásához semmi köze.

    De kilógott a lap felül , ha takarva van az anyagtól akkor tán jobban melegszik, kevésbé bírja jól kihordani a fűrészport ez esetben kisebb fogást kell vegyél pl ha a fa vágás közben meggörbülne és szorulna,akkor is könnyen kézbentartsad a helyzetet.De ezt ki tudodkisérletezni gyakorlatban: eleinte óvatos kisebb fogatással aztán az 50-ik vágás után esetleg nagyobb fogatással ,aztán meglátod melyik válik be jobban.
    Én azért fogattam kisebbet ilyen telibe történő hasításokkor (nem az 50-es palló vágásakor)mert a fát akartam a melegedéstől óvni,vágás közben ne görbüljön el, vagy kevésbé. .

    Olyan még nem történt velem az említett nagy fűrészlap méretekkel dolgozva hogy a vídia leolvadt volna.Olyan igen a kézi körfűrészlappal, hogy letörött,kicsorbult mert szeget kapott.(nagyobb fixen a fához rögzített vastárgytól pl laposvas, 10-es hatlapfejű csavar nem feltétlen lesz baja,(ezeket nyestem már el vele véletlenül) lassan tolva el tudja nyesni (borotva éles ezután már nem lesz) de a hirtelen a fából kitépett kisszögtől eltörik a vídia.

    . Mégegy a nagy favágó sűrűfogú volt az is vitt szépen , mert nagy volt és emiatt a kerületi sebessége is szépen megvolt , de volt egy vékonyabb ritkább fogú hosszvágó lap avval könnyebb volt vágni annak ellenére hogy kisebb volt eggyel.Vannak vékonyított favágó lapok ezekkel határozottan könnyebben megy a szeletelés, meg kisebb az anyagveszetség , de nyilván könnyebb elgörbíteni is.Viszont gondolom kevésbé melegíti a fát .Meg a motort is kíméli.

    Én a múltkor pilanát vettem hosszvágásra mert olcsóság ,meg egy CMT-t
    A hosszvágó metabo lap nagyon királyság volt amit a géphez adtak nagyon szép vágási felületet csinált, csak pont az oldalára ejtettem az 5kg-os kézi gépet és elgörbült a lap.De a gép ezáltal megúszta.Szóval most kipróbálom a Freudot mert anno nagyon jól muzsikált a (kinai) gérvágóban ahol dolgoztam.Meg gondolkozom egy vékonyított lapon.Ha freud gyárt ilyet akkor a kettő egybeesik.Úgy gondolom ha a vídia lerepül, akkor a gyenge minőségű forrasztás az oka a gagyi kategóriás szerszámoknál,nem az hogy leolvad az ezüst forr anyag.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6793 üzenetére

    és borovinak jobb lesz biztosan a tükörfényes lap
    Nekem a vídia lapkákra rakódott a gyanta van útban elsősorban a vágásnál(pilana)és onnan a legmacerásabb lekapargatni,a vídia mögött a lapra rakódottat lehet durvább eszközzel leszedni és nem 100% alapossággal ,csak nagyjából hisz az csak az acél alap ti a fogak nehánytizedet előállnak a lap síkjához képest , hogy lap ne tudjon lehetőleg megszorulni.
    Attól függetlenül Freudra szavazok , aztán kipróbálom :) de lehet hogy pirosat veszek belőle.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz bbchris #6792 üzenetére

    "Na azért itt beleszólnék , nem tudom hogy ez mi ami a képen van de az biztos hogy nem gyémánt élezőtárcsa , több okból sem : a gyémánt korong az nem ennyibe kerül , a legolcsóbb is már 25k körül van ami élezőkorong a másik az hogy nem így néz ki ."
    Kétoldalas gyémánt csiszolótárcsa Ø 100 mm, 1,3 mm vastag. Befogó Ø 20 mm és 1,1 mm vastagság. Körfűrész tárcsák élezéséhez (megr. sz. 38744).
    Az biztos hogy nem profi cucc de nekem tökéletes. De az is biztos hogy nem sziliciumkő.
    Szilicium karbid korongot már használtam mert azt mondták a szakkereskedésben hogy az viszi a HM lapkát.Ez az ami nem volt igaz. nekem nem jött össze. Ez a kis cucc pedig úgy viszi a hm lapkát mint a vajat.Ez kicsit túlzás de nagyon jó.A hátszöget is megélezi. csak kicsit macerás a beállítása. Minden beállítás kissé nehézkes de ennyi pénzért ez van.Amik eddig lettek élezve fűrész és lamelló tárcsák azok jók lettek.Ígyekszem jó élezést csinálni mert csak magamat hibáztathatom.Egy asztalos vállalkozás ezt nem engedheti meg magának hogy kisérletezzen. De magamnak az emlegetett hibákat nem fogom elkövetni.
    A tanácsodat köszönöm!

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #6792 üzenetére

    "Az is lehet hogy aki élezte az haragszik a Dimar márkára ( egyéb nem idevaló okokból ) amivel morálisan egyet is értek..."

    Nem igazán tudtam értelmezni ezt az off topic-os feltételezett lehetséges okot.
    Három dologra tudok gondolni:
    1 - Macerásabb a Dimart élezni, ezért haragszik rá. Ha a dolog erkölcsi vonzatától eltekintünk, áll a lábán az okfejtésed.
    2 - Más gyártóval (pl CMT) van szerződésben. De hiszen ettől még az élezéssel (is) keresi a kenyérrevalót.
    3 - A Dimar izraeli produktum, és antiszemita élező élezett. Ez esetben érthetetlen a reakciója, ugyanis hozzám hasonlóan gondolom más ügyfelei is újból Dimar késre fognak újfent beruházni. Ezzel a fajta szabotálással nem megrekeszti a zsidókat, hanem javít a Dimar eladási statisztikáján, magyarul a gyorsabban elhasználódó késeken keresztül a Dimar cég tulajdonosának és részvényeseinek a zsebeit hízlalja.

    A tényleges okot egyikőnk sem tudhatja meg (úgy sejtem, Miskolcra, v Mályiba utaznak a kések Nyíregyházáról regenerálódni), én inkább szimpla trehányságra tippelek, ami a jóerkölcs hiányával párosult. Aligha lehet ez tudatlanság, mert az számomra olyan lenne, mint ha úszómesterségre adná a fejét valaki úgy, hogy úszni sem tud.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6795 üzenetére

    Köszi a sok választ!

    "de lehet hogy pirosat veszek belőle."

    Mit jelent az, hogy pirosat veszel belőle? Ez valami atommaghasadás-színkód?

    A véknyított lap mennyire szok vékonyabb lenni? 300-asból is van ilyen véknyított?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #6798 üzenetére

    Freudéknál a freud-pro az piros színű.

    Találtam 300-as méret esetén 2,5-es fogszélességű titánium tartalmú (laptest) sima ,matt fémszínű Freud lapot kiválónak mondja magát hossz hasításra kemény és puhafában

    Meg egy olyan kisipari szalagcsiszolót aki viszonylag kicsi de nagyon izmos , evvel lehet csiszolni![link]45000-ért megfizethető ár (nem 300W-os hanem 3000!)Tetszik :)egy asztalon elfér szükség esetén
    vagy a csiszoló tengelyét függélyesre állítva egy tárgyasztalt mellé ás asztali él csiszoló amiaugyi nagyon drága dolog lenne amúgy.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák