Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #6792 üzenetére

    Köszi a kimerítő választ!

    Jól jött, mint egy falat kenyér. Gondoltam, megkérdezlek az ominózus húszezer forintos élezőgép ügyében is, és meg sem kellett ezt tennem, reagáltál azt, amit vártam.

    Most lehet, h már későn kérdezlek, mert mint írod, ritkán vagy gépközelben alaplapösszeomlás okán.
    A nyáron sokat hezitáltam, h veszek egy jó szalagfűrészt. Köbméterenként hatvan ezrest fizetek bérfűrészelésért, mert nem tudok korrektül kettészelni egy szélesebb deszkát éléről. Leggyakoribb méret, amit vágnom kellene, az 7-8 cm (a vágás magassága). A szalagfűrészvásárlás elmaradt, mert nem találtam korrektnek sem a metebó, sem a DeWalt szalagfűrészét, de még a Felder Hammer N4400-asában sem vagyok biztos, hogy megfelelne.
    Mostanában indulok alapanyagért. Gondoltam, előtte megpróbálok a körfűrészen egy ilyen vágást megoldani. 75x28 mm-es bükköt vágtam próbaképpen. Gyönyörűen sikerült két menetben úgy, h 36 mm-t fogtam egyik oldalról, aztán a másikról ugyanezzel a beállítással kettényestem az anyagot. Tavaly vettem egy általad keresztvágásra zsűrizett Freud lapot (amit az élezőben hosszvágásra ajánlottak, hogy ha ezen áttolom a fát, akkor már nem kell gyalulni). Akkori megítélésed pontosan beigazolódott. El lehet vele hosszra vágni a fát, de lassú (mondjuk nem lassabb, mint az előtte használt Güde volt ritkább fogosztással) és mint írtad is anno, rémül porol. Most visszaolvastam egykori Hsz-edet, mert emlékeztem, h Z=28-at javasoltál 300-as átmérőjű korongból.
    Miért is kérdezlek hát akkor?
    A többi paraméter jónak bizonyult (váltófog plusszos). Ilyen kaliberű bükk hosszvágáshoz tehát ugyanazt rendeljem meg, csak ritkább (Z=28) fogosztással? Freud-ot rendeljek, v elégedjek meg a Pilanával? (talán előbbi jobb, mert úgy 10:1 bükk :borovi hosszvágásom aránya. De fogalmazhatnék úgy is, h nagyritkán vágok vele fenyőt is, és borovinak jobb lesz biztosan a tükörfényes lap.)
    Továbbá kérdezném, h nem fogom kimelegíteni a bükk mélyebb vágással a vidiát a helyéről, ha nekiállok egy menetben legyártani vagy ezer db 12x75mm-es bükk stafnit a szélezetlen 28-asból? Ezzel a jelenlegi sűrű fogúval LU2A 2100 Freud (#3320 hsz) lappal dolgozva úgy éreztem, melegszik a fűrészlap, pedig kb tíz méternyi anyagot toltam át csupán 36mm fogásmélységgel.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák