Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6695 üzenetére

    Jó, hogy igazad van.
    A szokott túlzásommal fogalmaztam megint. Tulajdonképpen az az üzenete, h egy gyalugép kevesebb, mint száz alkatrészből áll, egy autó pedig sokezerből. És a gyalut is robotok készítik, nem kézzel heggesztgetik. Egy autóra fordított élőmunka többszöröse annak, amit egy gyalugép építése igényel. És én úgy gondolom, h a jó gyalugép attól jó, hogy jól megválasztott paraméterekkel tervezik meg. Az anyagigénye árban kevesebb, mint a szállításra költött pénz, mire hozzád kerül. És az autót is kell szállítgatni, míg gazdára talál. Persze, igaz az, hogy az autó eszméletlen tömeggyártása jelentősen beleszól az árba. Egyszerűen csak azt vetettem össze gondolatban, hogy egy pontos gyalugép megépítése és egy pontos első futómű megépítése mit kíván meg. Hát előbbi kutyafasza a futóműhöz képest.
    A szemüveget továbbra is túlzásnak gondolom. Ma, a nagyranőtt vegyipar azt kutyul ki fillérekből, amit a piac kér. Könnyű lencse legyen és karcmentes? Ettől nagyon hasra kell ám esni. Pontos legyen a csiszolása? Hát ettől is. Nekem az jelzi, hogy filléres dologról van mégiscsak szó, hogy rendre kínálják ezeket a méregdrága szemüvegeket akcióban féláron. (És féláron is pofátlan nagy haszon van rajta!) Ugyan nem tartozok a szemüvegesek táborába, de két öcsém igen. És amikor a százezer forintos szemüveg berozsdált a szemén (szó szerint értendő), az számomra árulkodott, hogy lófasz az, nem minőség. Az üzlet pedig megmagyarázta, hogy ez azért van, mert az öcsémnek valami speciális ph-ja van a bőrének. És egy filléres tecsógazdaságos kés sem rozsdál be semmiféle péhától, bírja az ecetet, a citromot, a lúgot úgy, h közben súrolhatod akár naponta.
    A piac önszabályozó, ez igaz. De igaz az is, hogy rendkívül sok értéktelen bóvlit marketingolnak mármár a csalás szintjén arra alapozva, hogy a jóhiszemű vevővel jólhitetik a minőséget, ami persze sehol sincs. És az önszabályozódás egyik jellemző ismérve, hogy ha valamiből minél kevesebb fogy, annál jobban hasraejthető a vevő. S nézd meg: Szemüvegből sok fogy, s mégis ott a szemtelen felár, amit az szabályoz, hogy a szemüveges ráutalt. Semmi más. :(

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák