Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz kalman7 #9588 üzenetére

    "Ezek a méretek azért rontanak a törésveszélyen, nem?"

    Ahogyan Balázs nagyon idevalóan meg is jegyezte, ne menj az ék vastagságával 2-2,5 mm fölé. Felesleges. Ha 1-1mm-t meg van szélesítve a fészek, akkor a nyelvet, szakállat az ék beütése után lehetetlen megmoccantani is, nem hogy kihúzni. Az ék pár tizeddel legyen azért szélesebb, mint a kialakított tölcsér neki. Nyugi, nem fog a nyelv törni, a fenyő bőven enged annyit. Ha beékeléskor nem törik a nyelv, utána már nem tud. Beütéskor viszont hallatszik. Akkor nyilván nem hagyod úgy.
    S ha már a fenyőnél tartunk:

    "A korpusz puhafából lesz, emiatt nagyobb ékszöget választok,"

    Ezesetben véleményem szerint inkább mégkisebb ékszöget kell kialakítani, mivel a fészek - puhafáról lévén szó - maga is tágul az ék beszorításakor, azaz összenyomódik a fa.

    S még valamit:
    Ha csupán a felhasított bütü látványa zavar, az egyszerűen orvosolható. Azt a darabot alakítsd ki éknek, ami a nyelv mellől leesik, mégpedig úgy, hogy az ék beverése után annak is a bütüje látszódjon. Így alig látszik valami. Szerencsés esetben semmi se. Igaz, így nem keményfa lesz az ék, hanem saját anyaga, de úgy vélem, nem szentírás az, hogy az ék csak keményfából lehet. (Vékony fenyő éket viszont babrásabb szépen beütni, de mint írtad, idő az van.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák