Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #14948 üzenetére

    Hát, ezzel én is így vagyok fülessel.

    Ha Mórickára egyszerűsítjük a bitek számát és a mintavételezési frekvenciát, alábbiak élnek - nagyjából: [link] (jobboldali ábra)

    Szóval bitmélység oldalról ez lehet az ok arra, hogy nem halljuk. A fülünk lehet sérülne vagy komoly halláskárosodásunk lenne egy teljes 24 bit tartományt kihasználó fejhallgatóval, a legjobb DAC-ok (tudom utálod) :) 20-22 bit körül vannak + a forrásanyag sem olyan, hiába tudná a hardver.. szóval .. ezért nem halljuk. (Adja Isten, hogy ne is kelljen hallani, erről Dr. AIX hangmérnök is tett említést egy előadásában, hogy szobában egy sugárhajtómű full kakaón beleférne a 24 bitbe, ami a fülnek kb. borzalom lenne). A gyakorlatban ki sem halljuk a 24 bitet, szoba alapzaj miatt. Süketszobában, ahol kicsit minden irreálisan fura, saját szívdobogását hallja az ember és ilyesmik, annyira le lehet vinni a zenei anyag csend szintjét, és onnan játszani az anyagot, hogy egyik pillanatban tényleg a hangya fingik egyet és halljuk, következőben meg az üstdob szétszaggatja a fülünket :D Egyszer kipróbálnám, de én ahogy sok szakmabéli beszél róla, szobai hallgatásra sokallom a 24 bitet, mastering-ben okkal használják viszont (sőt, azóta felette is).

    A mintavételezési freki már érdekesebb.

    Sok DAC-ban (nem mindben, de sokban) állítható filterek vannak manapság és van, amikor az alap mintavételezési frekin, amit kap, jó egy adott filter, és minden kerek, van, amikor pedig "semmi sem kerek". Mert a szubjektíven hallható nagyonpici eltérés a filterek hangra gyakorolt hatása között ... szóval .. ezt orvosolni lehet a mintavételezési freki duplázásával, egész számú többszörözésével (2 hatványai mentén).

    44.1kHz anyagnál 88.2-re növelve, több infót nem adunk ugyan az anyaghoz, de lévén ez innentől a DAC számára egy sokkal magasabb mintavételezésű anyag, szűrni is ott fog, a felsőbb tartományokban (44.1kHz környékén) azzal a szűrővel, amit kiválasztasz.

    De itt már lényegében mindegy is. És pont ez a dolog szépsége, mert 44.1/16 anyagot hallgatsz, ami fel van konvertálva (pl. JRiver által) dupla akkora mintavételezési frekis anyagra (88.2/16), a DAC pedig emiatt átalakításkor már a teljesen hallhatatlan tartományban működteti a filtereket, ergo a hallási tartományban nem érint minket a filterek esetleges szubjektíven így vagy úgy érezhető hatása.

    Én bevallom, nem szoktam élni ezzel, mert DSD-re konvertálok, az AKM-nek ez nagyon fekszik, de ha más típusú DAC-om lenne, és/vagy nem lenne DSD konverzióm (pl. Foobar nem tud ilyet), ott biztosan megpróbálkoznék vele. Szubjektíven amikor - pont Foobar-al - próbáltam a trükköt, nagyon "kisimult" minden anyag, eltűnt a digi "éle", de lehet csak becsaptam magam, ez alól én sem vagyok kivétel :D

    Esetleg tehetsz egy próbát, vagy ha direktben nem hallod a 88.2/16-ot, hagyd úgy egy hétig és az agyad hátsó részébe elteszed, hogy most ilyen beállításban vagy, de amúgy csak lazán, semmi ráfeszülés, használgasd a rendszert ahogy szoktad. Aztán vagy előbújik valami a "sötétből", vagy nem. :) És ha igen, az azért jó, mert "wow, ez klassz", ha pedig nem, akkor valszeg nincs különösebb hatása, sőt, a DAC is jól teheti a dolgát, pont a fülednek kellemes szűrőt használsz alap mintavételezésen is, satöbbi. Szóval lényegében így is jó, meg úgy is jó.

    A DSD-nél én is lamentálok, hogy oké, de Volume bypass-ban maximum kimeneten a DAC. Ergo, szórakozok itt azzal, hogy PCM helyett DSD 1-bittel etetem az 1-bites DAC-ot, de a hangerőt a bypass miatt nem a DAC-ban állítom, hanem az analóg, jelútban telibe ott lévő ALPS potival. (Szóval: adtam a szarnak egy pofont lehet, mégis, karakterre nekem ez tűnik a best-of kombinációnak mióta megvan a DAC). Mert ugye lehetne azt is, hogy a fejes csöviből kikötöm a jelútból a potit, nyerek ezzel nemistudom mennyi hanghűséget, a DAC-ban kell akkor állítanom a hangerőt, ott meg bukom a bypass módot, az adat onnantól ugyanúgy belül átmegy a delta-szigma modulátoron (amit bypass módban kikerül), akkor meg hova és mire fel az egész :U Úgyhogy nálam sem fekete-fehérek a dolgok, de a DSD Volume bypass módban, analóg ALPS potival nagyon jól elvagyok.

    (DSD-nél meg 2x DSD azaz DSD128 fölé hiába megyek már, semmi változás.. nem hallom. Nem is égetem 4x-re a proci időt :) - ez a FLAC-al ellentétben zabál rendesen, mint konverzió, viszont szólni akkoris mocsok jól szól szerintem).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák