-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
IG55
senior tag
válasz Chris1983107 #3549 üzenetére
Az lehet, hogy olyan helyre is ment zsír, ahol nem kéne legyen. Nálam ez olyan gondot okozott, hogy a zacctartóba csorgott az öblítővíz maradék egy része, nem le a tálcába.
Itt van három videó, de biztos találni jobbakat is:https://www.youtube.com/watch?v=VcYhWeYPzPY
https://www.youtube.com/watch?v=45qgZ1PWn-A
https://www.youtube.com/watch?v=R2a8gbuPJGIA főzőegység dugattyúján a tömítést (narancssárga színű a videóban), mindenképp kend át vékonyan.
[ Szerkesztve ]
-
zs198
aktív tag
válasz Chris1983107 #3550 üzenetére
Szia!
Nekem is hasonló bajom volt.
Egy Exprelia gépem van.
Én rengeteg szerelős ( tutorialt) megnéztem youtube-om! A KP egység, vagy másnéven a főzőegységet “szögeltem” meg.
Nálam is a kv jött a kifolyón de öblítéskor mindig a belső tálcájába hugyozott!
Azóta bekapcsoláskor már kicsit csurgat a kifolyón és kikapcsoláskor már rendesen ott pisál!
Mennyire tudod szétkapni a KP-t?
Mármint ha van benned egy kis barkács szellem szívesen elmagyarázom neked!
Nem akarom itt telefirkálni a fórumot!
Írj rám priviben és telefonon értekezzünk!
Hátha segít a gépeden…Üdv. -Zsolt-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Chris1983107 #3550 üzenetére
Közelről nem ismerem a típushibáit, csak szakmai kíváncsiságból láttam bele:
https://elektrotanya.com/philips_saeco_exprelia_series_coffee_machine_sm_rev00.pdf/download.html
Ez úgy szokott működni, hogy a processzornak van egy kimenete, ami egy triacon keresztül kapcsolja a mágnesszelepet, illetve hasonlóan a többi eszközt, fűtőszálat, pumpát stb.
Ha azt mondjuk, hogy a mágnesszelep be-ki kapcsol, akkor ebben a körben semmi hiba, végzi a dolgát. Eszerint pedig kapcsol, hiszen a kávévizet nem engedi el a csepptálcába.
Olyan, hogy szoftverhiba, nem jellemző ebben a mikrovezérlő kategóriában, de egy gyári beállítást lehet éppen csinálni.
Hamarabb előfordul, hogy valamelyik bemeneti jeladó eszköz ad / nem ad jó jelet, de itt megint bejön a képbe, hogy nincs típusismeretem, ezzel kapcsolatban.
-
zamar
csendes tag
Sziasztok!
Azonos áron melyiket választanátok inkább? Új Philips 3000-es széria kézi gőzölővel vagy egy használt, fél év garis, ~3400 adagos Delonghi PrimaDonna XS szép állapotban szintén kézi gőzölővel, de adnak hozzá egy új tejtartályt is.
Volt már Saeco Incantom, Delonghi ESAM 5400-am, családban van Philips 2000-es széria is, viszont én most nem tudok dönteni.Köszi előre is a tippeket!
[ Szerkesztve ]
-
IG55
senior tag
válasz Chris1983107 #3550 üzenetére
Ha vízkőtelenítesz, akkor folyik víz? Akkor ugyanaz történik, mintha öblítene.
-
Vaze
őstag
Sziasztok
Szombat ota vagyok egy De'Longhi Dinamica ECAM370.85.SB gep tulaja
Szeretnem kerdezni,hogy van e valami ''oktato video'' hogy mit hol kell szilikonozni?
Bocsi a lama kerdesert,de ez az elso ilyen komolyabb kave gepem.
Koszi elore isMSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
-
nyikszi
őstag
-
Bence01
tag
Sziasztok,
Automata kávéfőző vásárlását tervezem, lehetőleg olyat ami jó cappuccino-t is tud. Ha lehetséges a tejes részt jó lenne egybe bedobni a hűtőbe, hogy ne kelljen folyton mosogatni meg töltögetni. Az is jó ha van olyan ami a dobozból szívja ki, de nem túl higiénikusak azok a műanyag csövek.
Eddig elég vegyes tapasztalataim vannak. Kezdtem egy Saeco/Philips xsmall -al, kb többet volt szervizben mint otthon, napi 3 kv-t is nehezen bírt, de amikor ment végül finom kv-t adott.
Most egy Aeg (jura) CF100-van ez kevesebbet rosszalkodik, de hangos és elég ronda is, kv sem túl extra benne, illetve szerintem elég pazarló is, mert nagyon fogy a kv ahhoz képest mennyit iszunk. Napi 4-5kv van főzve egyébként.Mostani keret 170eFt és ebből szeretném a lehető legjobbat kihozni új készülék esetén, olyat szeretnék ami a megfelelő vízköztelenítés és zsírozás mellet sokáig (3év legalább) működjön.
Összefoglaló alapján amivel szimpatizálok:
Philips 2200 latte go
DeLonghi ECAM 23.460Ezek fényében szerintetek mi lenne a megfelelő választás?
Köszi!Solo Puffin ti darà forza e grinta a volontà
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Bence01 #3561 üzenetére
A LatteGo, könnyű tisztántartani.
De ha lenne 170e-m, tuti hogy a DeLonghi ECAM 350.55 B-t választanám. Mert jó ha tud többféle tejhabot, nagy buborékost mindegyik tud, de lattéhoz az nem jó. A kávé részt könnyű karbantartani, a tej részt annyira nem, mint a LatteGonál.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3548 üzenetére
Olcsóbbakban semmi ilyesmi nincsen, vizes marad a pogácsa, zaccos marad a főzőegység.
Az Xselsisben már a gőzöléshez is több szelep szabályozza a beeresztett levegőt, ilyen apróságok kerülnek százezrekbe.[ Szerkesztve ]
-
Viktor89
aktív tag
Sziasztok! Megvettük az első automata kávéfőzőnket,köszönöm a tanácsokat. Philips 5444/70 lett. Finom kávét készít,eddig 2 félével próbáltuk. Ami tetszik,hogy sokmindent be lehet állítani,ezáltal mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő italt. Ami nem annyira tetszik,hogy elég hangos,de ezt tudtam előre és hogy minden ki/be kapcsolásnál öblít külön,ezáltal kicsit sok időbe telik mire mindennel végez,mondjuk egy kapszuláshoz képest. A tejhab nem az igazi,amit külön tejhabosítóval készítek az azért jobb. Ami még hiányzik nekem az a sima forró tej funkció,tejhab nélkül. Nekem jobb lenne,ha több tejet adna,kevesebb habbal. Összességében ennyi. Ha sokáig hibátlan lesz,akkor remélem visszahozza a kapszuláshoz képest az árát,mert az már nagyon drága lett az utóbbi időben. Ja és ami még tetszik,hogy sokkal aromásabb a kávé és amikor megiszom egyből érzem a hatását,a kapszulásat úgy ittam este is mint a kakaót
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Viktor89 #3564 üzenetére
Van akinek eldugul a LatteGo kancsón a levegő beeresztő nyílása, ilyenkor kevesebb a hab és több a tej, talán ebbe az irányba haladva egy megfelelő helyre ragasztott celluxszal befolyásolható a hab mennyisége.
Hogy a minősége milyen, buborékos, vagy finom mint a gőzölt tej, nem tudom, lehet hogy nem tölt elég időt a kis keverődobban a tej ahhoz, hogy kellően habos legyen beengedett levegő nélkül. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Viktor89 #3564 üzenetére
Pedig jó az öblítés, a bojlerben pangó víz ürítése, illetve főzőegység előmelegítése szempontjából is, illetve az utóöblítés a kávémaradék beszáradását elkerülendő, elég hatékony tud lenni.
Noha ezek már acélcsöves betétű bojlerek, így az alumínium pangás közbeni esetleges beoldódásától nem kell tartani, ami egyébként is vitatott, ráadásul a kávépogácsa állítólag pont kiválóan megkötné még azt a kevés alut is, ha lenne. Így gyakorlatilag esélytelen az átjutás.
Korábbi gépeknél manuálisan kell (lehet) nyomni öblítést, két gomb segítségével: előbb az őrlés kihagyása gomb, utána egy üres főzés indítása.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3566 üzenetére
Sajnos a tejgőzölésnél nincs ami védjen az alumíniumtól, mondjuk egy alubojleres gépnél mint a karos Gaggia Classic, de az automaták tényleg rozsdamentes acél csőkígyóval vannak bélelve, így nincs alu.
Öblíteni én is őrölt módban kávé nélkül szoktam, mert tuningolva nem elég az a mennyiség amennyivel öblíteni próbál. Kikapcsolni meg úgy, hogy előbb kihúzom a tálcát, így nem járatja meg feleslegesen a főzőegységet.
Most a "megérkeztem" érzésben vagyok az automatával, 150ml tejjel lattét készítve nekem azt nyújtja, amit kerestem a kávézásban.
Állandó tuning, hogy kicseréltem a gyári pumpát egy EX4-es kisebb vízhozamúra, előfeszítettem a nyomásfokozó rugóját amennyire lehetett, van még benne egy plusz SBS nyomásfokozó, a mennyiség be van állítva, hogy 6-7 grammból (legkisebb aroma) főzzön 18ml-t.
Rioba Platinumhoz a hőfok minimumon jó, közepes hőfokon megöli az ízeket, vannak olyan kávék amiknél a magas hőfok áll jól.
Az őrlemény közepesnél kettő kattintásnyira a durvább irányba van állítva, finomabbra állítva keserű lenne. Nincs értelme finomabbra őrölni, mert itt a nyomásfokozó meg a vízhozam csökkentése szabályozza be a lefolyás sebességét.
Recseg-ropog főzés közben, de bírja. Elviselne egy lefújószelepet a pumpa és pipacső között, talán meg lehetne oldani a vezérlését is a meghajtó motor visszairányú működésekor, egy diódával levett kapcsolófeszültségével, de nem hiszem hogy valaha is ennyire belenyúlnék. Így viszont nagyot kattan főzés végén ahogy széthúzza a dugattyút. Nem halk. Nem baj.
Mivel karos géppel lehet a legjobb kávét főzni, érdemes megteremteni azokat a körülményeket, amik azoknál fennállnak, amikor éppen sikerül jót főzni (karossal se mindig jön össze).
Az 1:3 arány, a relatíve alacsony hőfok (kávéfüggő), lassú lefolyás.
Szinte csak a nyomásfokozón múlik, meg az alacsonyabb vízhozamon, ami szűkítővel is megoldható, állítólag jobb szűkítőzni egy EX5-öt mint EX4-et használni, nekem jó így is.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz konzumpro #3567 üzenetére
A hajtómotor vezérlése ezeknél nagyon trükkösen van megoldva. Van egy triac, ami a DC-motort úgy kapcsolja AC-tápra, hogy mindig csak a szinusz pozitív vagy negatív félhullámára, ezáltal váltva irányt. Ehhez a processzor figyeli AC betápot is természetesen, hogy a megfelelő időpillanatokban kapcsolhasson.
A tápellátási rendszer úgy néz ki, hogy a +5 V logikai táp közös a szimbolikus nullával (mondjuk így, miután a hálózati dugó nyilván megfordítható, csak az értelmezhetőség kedvéért kell valami viszonyítás, illetve így ábrázolja a rajz is).
Nullára zárnak a triacok is, egy kivételével, ami a fáziságban optocsatolt, nullátmeneti vezérelt.
Ebből következően az elektronika GND szintje a hálózati nullához képest -5 V potenciálon jelenik meg. A processzor kimenetei ezáltal GND-re húzzák a triac vezérlőkapuit, ennek meg az a trükkje, a triacnak mindegy, hogy pozitív vagy negatív feszültséggel akarjuk "begyújtani".
További sajátosság a DC 35 V-os hajtómotor 230 V-ról táplálásához korlátozó ellenállásként a gőzbojler főtőbetétjének alkalmazása, illetve a csészemelegítő platnit tartalmazó típusoknál annak fűtőszála, vagy annak hiányában dupla fűtőszálas bojlerek is voltak, a korábbi Saeco konstrukcióknál, ahol az egyik fűtőszál csak erre szolgál.
Így egyúttal biztosítható a hajtómotor túlterhelés elleni védelme, áramkorlátja is, ugyanakkor nincs szükség külön motortápegységre. (Míg más gyártmányok megoldják mondjuk 230 V-os motorral).
Itt viszont szükség van a motorfeszültség határolására is, itt jön képbe a nagy hűtőbordára szerelt BD245 tranzisztor, ami gyakorlatilag egy kis 33 V-os Zener dióda "megerősítése", hogy többet bírjon, plusz az egészet egy Graetz-hídba kell helyezni, hogy a motor változó polaritását is le tudja kezelni.
Mindent összevetve, noha lehetne megoldást találni a motorfeszültség detektálására, jelformálás stb., de elvileg egyszerűbb lenne a hajtómotor végálláskapcsolóját figyelni, amit a processzor bemenete is figyel, a szokásos felhúzóellenállásos megoldással.
-
bbsofficial
tag
Sziasztok,
Adott két Philips gép, egyik 1200, másik 2200 széria.
Mindkettőnel kb. közepes az őrlési finomság, azonos a kávé, de a bp-i, 1200-as érzetre vágott vizet készít a másikhoz képest.
1200-asnál közepes, lágy a víz, 2200-asnál nagyon kemény, 22nK felett.Mindkettőben van Aquaclean, jelenthet ennyivel több aromát a vízkeménység?
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3568 üzenetére
Köszönöm a leírást a néhol egészen elképesztő műszaki megoldásokról, külön köszönöm hogy leírtad hogy milyen irányban érdemes keresni a vezérlőjelet!
-
Gigi01
őstag
Sziasztok!
2nap múlva belépek a klubba,egy Philips géppel.
Még átnyálazom a topikot,mivel az első ilyen gépem.
Esetleg tipp,milyen szemes kávéval indítsak?
Szeretem a csokis ízt,arabica is jöhet,mert megiszom 5-6 adagot egy nap.
Igaz inkább röviden,ristrettot. -
jambiyya
őstag
Az egyedfejlődésed szempontjából valami vacakkal kéne kezdened, hoyg utána tudd értékelni a jót.
Viccet félretéve: ár/értéket is figyelembe véve, a lidl bellarom bio az egyik legtöbbet dicsért kávé. Ha komolyan gonolod, kezdd el kóstolgatni a hazai pörkölők kávéjait. A legtöbbnek van kávézója, ott (most már végre) meg is kóstolhatod őket vétel előtt.[ Szerkesztve ]
-
-
L4ller
tag
Sziasztok,
munkahelyemre vennénk kollegáimmal közösen egy automata kávéfőzőt, őrlőset.
Javarészt kávét iszunk, nincsenek elvárásaink cappuccinora, macchiatora, egyebekre.
Egy jó, örlős gépet szeretnénk, napi 6-8 adag kávét fogyasztunk belőle összesen.
A keretünk max. 100e Ft, erre a célra.
Mit ajánlanátok ebben az árban?
"Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot."
-
WaterWawe
őstag
Szia!
Konkrét tapasztalatom nincs vele, de korábban láttam hogy elégedettek voltak vele itt a topikban: Tchibo Esperto Caffe (366580) Kávéfőző
[ Szerkesztve ]
-
gallimi
tag
Sziasztok! Lehet, hogy volt már itt kérdés de azt szeretném megkéredzeni, hogy a philips ep2220/10 es kévegépnél mitől van az, hogy darálásnál elég sok a belsejében mellé szóródik. Minden héten ki kell takarítanom és úgy néz ki mintha el lenne hanyagolva. Néha még egy kis víz is félre megy. Köszi
-
jambiyya
őstag
-
konzumpro
Topikgazda
válasz nyikszi #3576 üzenetére
A Metro Rioba Platinum se rossz, de csak durvára őrölve (középállástól +2) és alacsony hőfokon.
A Bellaro Crema is jó, a Bio is, de ezt már lehet finomabbra is őrölni ha friss, akár még karosba is jó, bírja a magasabb hőfokot is, talán mert világosabb pörkölés.
A Tchibo kupakos zacskós Milano Style is durvább őrleménynél veszít annyit a keserűségéből, hogy élvezhető aromákat mutasson.
Mindegyik fajtánál a kb. minimum 7 grammra számolva max 20 ml kell legyen a főzet, hogy ne legyen túlkivonatolva.
De aki megszokta a hosszúra főzött kapszulás, automata stílust, annak nem lesz zavaró a gyári beállítás, őrlés és mennyiség.[ Szerkesztve ]
-
dethroner
veterán
válasz jambiyya #3572 üzenetére
Akkor már miért nem a Mantarot ajánlottad elsőnek, attól úgy se nehéz később jobbat találni És csak óvatosan a Bellarom bio-val. Eddig 3 különböző Bellarom zacsit próbáltunk, mindegyik nagyon finom volt, de most ez a bio, hát macerás. Ha tejjel isszuk, akkor vissza kell venni az erősséget közepesre, mert különben savanyú, viszont ha normál presszót főzünk, akkor meg a közepes mennyiségű őrleménytől ízetlen lötty lesz. Tehát az ital típusától függően állítgatni kell, legalábbis nálunk. Többi Bellarom nem volt erre kényes, mehetett minden maximum erősségen tejjel és tej nélkül is.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
dethroner
veterán
-
Mittu88
senior tag
Bellarom Crema-t milyen beállítással a legjobb lefőzni Philips-en? /Hőfok, őrlés, aroma, hosszúság/ Vagy ízlés kérdése?
-
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3591 üzenetére
Régebbi gépeken (Talea, Odea) volt szabályozható nyomásfokozó, az Accademiában, Expreliában, Babilában még van. A gyári fix rugó + golyó nem hoz létre túl nagy nyomást. Nálam is fix, csak megnövelt rugóerővel és plusz SBS nyomásfokozóval. Így sem éri el a karos gépek presszó lefolyásának lassúságát, de jobb mint a gyári amikor csak átfut a víz a kávén.
-
Vaze
őstag
Sziasztok
Rajtam kivul,van meg valakinek a topikban De'Longhi Dinamica ECAM370 gepe?MSI Raider GE78 HX 13V Intel® Core™ i9-13980HX -- GeForce RTX 4090, GDDR6 16GB -- 32GB, 2TB SSD
-
Gigi01
őstag
A gépet ti otthon kikapcsoljátok,vagy állandóan bekapcsolt állapotban van?
-
dethroner
veterán
válasz konzumpro #3592 üzenetére
Na, ez érdekes. Korábban egy karos Gaggia-t használtunk, amire azt mondták a kávénáci fórumban, hogy jó gép, csak üssem ki belőle a nyomásfokozót, mert a 15bar miatt túl gyorsan jön át rajta a lé. A mostani Saeco-ra is azt olvasom hogy 15bar-al tolja át a vizet, itt meg még fokozni kéne a nyomást De ha nyomást fokozok, akkor még gyorsabb lesz az átfolyás, tehát még kevesebb ideje marad kioldódnia az aromáknak. Nem?
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3597 üzenetére
Nem. A nyomásfokozó egy szelep ami akadályozza a kávé gyors lefolyását, ugyanakkor segít felépülni a nyomást, amitől ki tud oldódni a kávéból a széndioxid, ami cremában mutatkozik meg. A névleges 15-18 bar nyomást, amire az ULKA pumpa képes, csak befulladáskor érné el a rendszer, a mostanság elterjedt Philipsekben jó ha 4 bar összejön. Friss pörkölést azért már láttam szépen lefolyni, azért is ajánlom.
Bio Bellaromot karosban is nehéz főzni, de a második optimumán finom alapanyag lattéhoz, cappuccinohoz. A második optimum, amikor nem a finomra őrölt kávé szabályozza be a lefolyást és a nyomást, hanem durvább őrleményt használunk, eltűnik a keserű íz, balanszba kerül a savanyúval, a lefolyást pedig nyomásfokozóval lassítjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen