-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bozont
veterán
válasz Kiskutya #5489 üzenetére
Megnéztem mindkettőt, megfelelőnek tűnnek (persze van egy kis mozgástér de nem szeretnék nagyon elszállni az árral). Mondjuk nekem a Delonghi kicsit szimpatikusabbnak tűnik.
Nagyobb testvér alatt a ECAM290.81.TB-t érted? Az automata habosítón és a hozzá tartozó extra módokon kívül tud még valami extrát pluszba?
Sajnos lecsúsztam róla, a ECAM350.50.SB 112e Ft-ra volt leárazva. De már csak eredeti áron lehet megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
Kiskutya
veterán
Szerintem csak annyival több hogy van tejtartály és automatán készíti a tejes italokat. Meg van tea funkció a tejtartály helyére egy kis csövet kell berakni és forró vizet nyom ki. Aki szereti a tejes italok annak érdemes ezt venni amúgy nagyon finom a latte és jó a tejhab. Itt [link] meg tudod nézni milyen italokat készít a 290.81. Amikor én vettem 150 volt az ára akciósan az euronicsba.
[ Szerkesztve ]
hmm...
-
Bullitz
aktív tag
Sziasztok,
Tud esetleg valaki ajánlott DeLonghi kávészervizt?
Tavaly októberben vettük a gépet, most dobott egy piros háromszöget, kipucoltam amennyire tudtam (leírás szerint koszosnak érzi magát) de ugyanúgy ott maradt, így hívni kéne a szervizt.Köszönöm előre is!
HALA MADRID // 18' Auris HSD
-
konzumpro
Topikgazda
válasz ricogsm #5479 üzenetére
Most bontottam ilyen kéket, nagyon jó, szép egyenletes világos pörkölésű szemek, savas de mivel én szinte mindig tejjel iszom, kiegyensúlyozott. Mandulás, nem túl markáns ízű, finomabb őrlemény lehet hogy jól fog állni neki, nem kell félni a sötét pörkölések keserűségétől.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5479 üzenetére
Most én is beraktam egy savanyú kávét (Spar / Indiai szemes arabica), a Krups gépen max. hőfokot állítottam (3), őrlést max. finomságra, bár ez nehezen definiálható, mert a gyári értéket is már elállítottam, finomabbra.
Növeltem a folyadékmennyiséget, majdnem 40 ml, ha jól rémlik, beőrölt mennyiségből is az erősebb fokozatot választottam. Így már nem is savanyú.
De korábban a Saeco gépen is be tudtam állítani, Lidl Arabica stb., végül nem lett savanyú, sőt kakaós ízvilág jött ki, ami kávé vonatkozásában legalábbis érdekes.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #5511 üzenetére
Ja én is beállítottam az őrlőt hogy a minimum állás egybeessen az őrlő legfinomabb állásával, ilyenkor durva végpontnál ott van az őrlő tárcsája, ahová a gyárban kalibrálták. Nem tudom már kalibrálva hol kell legyen a forgatógomb összerakáskor, szerintem középállás lehet, szóval ez elvileg két fokozat mínusz (újabbaknál -6).
Egyelőre legdurvább fokozaton van mert a másik fajta, sötétebb pörkölésnél az vált be.Visszaraktam az EX4 pumpát mert a gyárinak nem találtam semmi előnyét, most lassabb a lefolyás, nagyobb a nyomás amit el tud érni, és csendesebb.
Legnagyobb aromán (ami több őrleményt jelent) több vizet megtart, így kevesebb a főzet mint kisebb aromafokozatoknál, kb. 5ml a különbség. Közepes aromán sötétebb cappuccinokat sikerül csak készíteni, ráadásul még bejön a képbe az automata erősségállítás hullámzása is ha változtatok az őrlő beállításán.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Csak hárommal finomabb őrleménnyel a savköpő menyéttel való azonosulás gondolata környékez, hőfokot még nem emeltem, ma már nem doppingolok tovább.
[ Szerkesztve ]
-
bozont
veterán
Végül is egy DE-LONGHI Ecam290.61.SB lett. Kupon napok alkalmával MM-ben 135e Ft most ez a modell. Holnap jöhet a beüzemelés és tesztelgetés.
Próbára most 500g Costa kávét vettem, piros csomagolás, név szerint most nem jut eszembe.Viszont valami jó légmentesen záródó tárolót tudtok ajánlani a kávénak? Láttam léteznek 250g-os kiszerelések is, pont annyi fér elvileg a rekeszbe, de azt annyira nem néztem arányában drágább-e és mennyivel mint 1kg-os.
-
erzol
őstag
Sziasztok!
Jelenleg teljes elégedettséggel használtok egy Saeco minuto hd8762 - őt.
Jött a lehetőség egy ismerőstől, hogy nagyon jó áron juthatnék hozzá egy Delonghi eletta cappuccino top - hoz.
Jelentene ez nekem bármi féle előre lépést a mostanihoz képest? -
konzumpro
Topikgazda
Én Illy-s fémdobozba szoktam kiönteni az 1 kilós friss pörkölésű szemeseket, belefér háromba, plusz a maradékkal meg tudom tölteni a gép kávétartályát.
Nem tesz jót a nyitogatás a kávénak, oxidálódik mint a banán, bolti szemeseknél egy kinyitás után rohamos a minőségcsökkenés.
Vannak simítózáras tasakok amikbe negyed kiló kávé fér, majdnem teljesen lezárva hagyok annyi rést amin befér a szódagép csöve és felfújom fele majd lezárom. Így kicsit tovább marad friss a még nem túl régi bolti kávé. -
ricogsm
őstag
válasz konzumpro #5510 üzenetére
Már harmadik napja iszom legnagyobb erősségen kávé 80ml tej 150ml nincs savasság érzés és finom karakteres ízletes kv-t ad. Őrlő gyári közép értéken van, szép nagy kv pogácsák vannak a zacctartóba és ami meglepő jó vastag a DeLonghi gép után.
(Apropó még nem szedtem szét a DeLonghit )
Cafe au Lait is nagyon finom lett. 90ml kv és 70ml tej.
[Dr Szilikát} akkor alátámasztod a beállításaimat mert kb igy már nem savanyú...Durvább őrlésnél nagyobbak a szemek? Kvázi gyorsabban átfolyik a kávé akkor az nem olyan sűrű és karakteres lesz?
Nesspressonál a Palermo Kazaar kv-t tej és cukor nélkül meg tudom inni.(tegnap pont egy csepp tejjel guritottam egyet)
MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
konzumpro
Topikgazda
válasz ricogsm #5519 üzenetére
Most nálam gyári 40ml a főzet hossza (ami Ulka EX4 pumpával csak 35 körül szokott lenni, pedig elvileg folyadékmennyiséget mér, de mire megtelik a vízrendszer vízzel, az is idő...).
A tej pedig 80ml, kétszer, mindkettő előtt üres átöblítés és egyben gőzölök 160ml-t, így pont belefér két Duralex pohárba.
Az első közepes őrlőálláson, a második minimálison, a hőfok maximálison.
Elég finom ez a kávé így, különleges íze van, nem keserű, de a finomra őrölt álláson már átüt egy kicsit egy fanyar, ami még mindig nem zavaró, szimplán csak erősebben érzem ugyanazt az ízt, ha nagyon bele akarok kötni, olyan mint a Tchibo Milanese kakukkfű íze, csak ez másfajta (gyógy)növényes íz. Próbálom beleképzelni hogy karibi. -
konzumpro
Topikgazda
Még eszembe jutott hogy meg lehetne próbálni őrölt módban forró vízzel előáztatni a kávét hattyúnyakú öntővel. Ez eléggé megnövelné a kioldódást. Kotyogósnál bevált.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ricogsm #5519 üzenetére
Korábban, a határokat tesztelve, egyre finomabbra állítottam az őrlőt (megbontással átállítva a gyárinál is finomabbra), egyre jobban kijött a kesernyés íz, ugyanakkor egyre jobban lefojtja az áramlást, lassítja.
Túltolt, hibás beállításnál kakaó finomságig jutottam, ami már olyan szinten tömít mindent, hogy ki kellett tisztítani az őrlőt is teljesen, főzőegységet is, hogy újrakezdjem az egészet.
Túlzottan durva szemcsés őrlemény sem jó értelemszerűen, könnyen átszalad rajta a víz, de gyengébb a kávé is.
Savanyúbb típusú baboknál sokat számít elvileg, hogy inkább hosszabb kávét készítsünk, mert a főzés elején oldódnak a savas összetevők. Ha túl hamar megállítjuk, savanyú lesz.
-
Saviour
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, hátha nektek az ilyen olcsóbb gépekkel is több tapasztalatotok van. Vettem egy gorenje escm15dbk típusú karos gépet egyébként ez ugyanaz mint a blitzwolf bw-cmm2. A problémám az vele kapcsolatban, hogy az 1 személyes kosárral főzött kávén gyakorlatilag nincs crema, míg a kétszemélyes kosárban főzött kávén legalább 5mm vastag van. Tekintsünk el attól, hogy ez nem valódi crema csak habosít stb. Szerintetek hol kereshetem a hibaforrást? Vízkőtelenítés megvolt. Létezhet, hogy valami a kosárban csúszott szét? Válaszotokat előre is köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Saviour #5525 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy mindkettőt teletöltöd? Noha ez automatás topik, de a szűrőjét ismerem, sok gépnél alkalmazzák ugyanezt.
Ezen típusú karoknál a leszűrt folyadék egyetlen tűszúrásnyi lyukon préselődik át (nyomásfokozó), majd ezt a sugarat egy kis drótszövet perlátor töri meg (a csaptelepekhez hasonló elven), a kialakított réseken valamennyi levegőt is bekever, így képződik a habosság.
A szűrőt egy csillagcsavarhúzó segítségével szét lehet szerelni, ami az időszakos tisztításokhoz ajánlatos is. Lehet, hogy érdemes lenne egyiknek a belsejét (szűrőegységét) átpróbálni a másikba, bár az valószínűtlennek tűnik, hogy egyik habosító hibás lenne, másik nem, ha új készülék. Használtnál elképzelhető, hogy valami nem stimmel.
A szűrőegység maga is bontható, a gumi leszedésével, ahol belül is tisztítani ajánlatos néha. Főleg, ha használt és soha nem volt tisztítva, komoly lerakódás lehet benne.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
Ma kipróbáltam a blooming automatát, vagyis hogy szerviz módban őröltem a főzőegységbe 7.5g kávét legfinomabb őrleménybeállításon, másik főzőegységgel bebootolt a gép, közben hattyúnyakúval forrásban lévő vízzel körkörösen felöntöttem a kávét virágzásig, főzőegységcsere és őrölt módban főzés max hőfokon. Eltűnt a savanyúság, presszónak is kiegyensúlyozott, cappuccinonak is finom így, bár tejjel lehet hogy érdekesebb a még tej alól is kikandikáló sav, alacsonyabb hőfokon.
Simán másodikat főzve a géppel felöntés nélkül egyértelműen savanyúbb a kávé, PID-en ez legalább 5 foknyi különbség, Sage/Catler-nél ez +2.
El se tudom képzelni, hogy van olyan automata ami tudná gyárilag ezt a hőfokot.
-
ricogsm
őstag
válasz konzumpro #5527 üzenetére
Gyorsan szét kaptam a DÉLonghit, lehetséges vízfolyási okokat keresve… valamiért ázik az alja…
Mindig vizes volt , kávét gyengének készítette.
Mit szoktak újítani rajta? Mennyibe kerül kb egy kv gép felújítás ? Eladás előtt szeretném felújíttatni….
Íme a képek.
Első képen ahol a gőzcső megy ott mintha vízfolyás lenne ? De végig folyását nem látom.. esetleg a víztartály tömítése?MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
konzumpro
Topikgazda
válasz ricogsm #5531 üzenetére
Ott látok cseppkövet ahol ez az alkatrész csatlakozik a kazánhoz:
https://kavegepbolt.hu/spd/7313212911/Delonghi-goz-szelep-ECAM
-
ricogsm
őstag
válasz konzumpro #5522 üzenetére
Most felcsigáztál ezzel a Tchibo Milanese kávéval is. Kíváncsi vagyok milyen lesz.
Még van pár szem a kékből.
Mikor teszteltem a Delonghi gépet akkor kávé készítés előtt mintha hallottam volna a szivattyút működni? Ő is előáztatást csinált volna?MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
ricogsm
őstag
válasz Dr. Szilikát #5524 üzenetére
Igy már értem
MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
mpo
veterán
válasz ricogsm #5536 üzenetére
A Tchibo Espresso Sicilia Style-t rendeltem a Tchibo-tól januárban 3299-ért, 3 hete 3625-ért, ma már 4995 Ft.
De talán még el lehet csípni olcsóbban:
[link]
A Lavazza Qualità Oro Perfect Symphony-val kezdtem, de nekem savas volt.
A Sicilia Style
intenzitás 1-6: 6
savasság 1-6: 0
pörkölés 1-6: 6
Natúrban iszom, se cukor, se tej.
A keserű kávét szeretem és legyen erős.Ha érted, akkor már elavult.
-
konzumpro
Topikgazda
Legalacsonyabb aromán azaz kevesebb őrleménnyel (kb 6.5g) túlkivonatoltabb 30ml főzet, ez a kék Dallmayr, egyszerűen tökéletes így a 125ml tejhez.
-
mpo
veterán
válasz konzumpro #5541 üzenetére
Te más szinten állsz a kávéhoz, mint az egyszeri kávéivó.
Mit értesz azon, hogy döglött?
Keresnem kell másik erős pörkölésű és intenzitású, de savszegény kávét, ami nem 5000 Ft/kg.
Persze ma már a 37 Ft/duplo (5000 Ft/kg esetén) otthon nem csillagászati összeg, ha 5000 lesz a Tchibo és ez ízlik, akkor marad.
Hamarosan elérem az 1000 kávét november 3-tól.
Mivel se cukrot, se egyebet nem rakok a kávéba, ezért nálam nem módosítja semmi a kávé ízét, savasságát.A tej nálam a tehéntejet jelenti, sajnos a piacon mindkét forrásom megszűnt, a maradék tejboltban kissé hamis a tej (borjútápszer+víz a hígításhoz, ezért aludttejnek sem alkalmas, ami a próbája a tejnek).
Az UHT tejet soha nem bírtam, ez az ami közelíti a tejet:
[link][ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
konzumpro
Topikgazda
Ja semmi sznobizmus, most szinte csak "döglött" kávékat iszok, amik tökéletesek automatába, de karos gépen nyomásfokozó nélkül csak extrém finomra őrölve lassítanák le a főzés sebességét. Karos gépen az őrlemény viselkedik nyomásfokozóként, ha ehhez nem lehet elég finomra őrölni már a kávét, nem szabadul fel annyi széndioxid hogy egyenletes lassú legyen a lefolyás, ilyenkor mondják döglöttnek. Pörkölés után két héttel a legjobb a kávé kb. egy hónapig. Utána romlik, talán nitrogénben tovább eláll, de megnyitva egy hétig se bírja.
-
konzumpro
Topikgazda
Remélem hamarosan lesz erre valami Nobel-díjas gyógymód, de addig is a szaglás ambulancián hátha tudnak segíteni!
-
konzumpro
Topikgazda
Hát, az a kupak nem sokat számít. Rögtön bontás után kellett 1-2 körülire állítani az őrlőt, ami alapból 3-ason működött jól Bellarommal, ami amúgy sem egy crema-bajnok. Ha régi kávét raknak a zacskóba, mindegy milyen a zárás.
Én mostanság leragasztom a szelepet a megvásárolt zacskós kávékon, eddig még egy se durrant ki. De annyira kávéillat volt körülöttük hogy gondoltam jobb ha a kiszivárgó illatos széndioxid inkább a kávét védi.