-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Voice24
őstag
válasz Dluinet #6802 üzenetére
A sima Biflux szűrőbetét valóban nem csinál releváns lágyítást, viszont ez a fajta igen.
-
Dudee
senior tag
Köszi a javaslatokat. Nincs a leírásban erről semmi. Végigvezet, hogy mérjem meg a keménységet a csíkkal, állítsam be, utána pedig tegyem be a szűrőt.
De egy régebbi gép leírásában olyan fejezet is volt, ami azt írta le mit csinálj, ha már mégsem akarod a Phillips szűrőt használni, ebben már nincs erről szó.Mindegy, akkor megvárom amikor szól, mert most tényleg tudja a gép, hogy van benne szűrő.
Amúgy a terveim szerint a házba fogok szereltetni egy központi vízlágyítót, mert mindenhol csak gondot okoz
-
maross
veterán
válasz Voice24 #6803 üzenetére
Hát pedig a sima biflux altal szűrt vizzel itatott vizforralo nem ezt mondaná. A szűrt vizeset három havonta tisztitjuk, es toredeknyi vizko van benne, mint a havonta tisztitott, nem szűrt vizesben.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
maross
veterán
válasz Dluinet #6807 üzenetére
Nem tudok vizkemenyseget mondani, csak azt, hogy hamar problemat okoz a vizko a vizforraloban, es hogy tényleges valtozas tortent, miutan attertunk britas, majd leica biflux vizre (ketto kozott vizkoben semmi kulonbsget nem erzekeltunk, viz izeben viszont eleg jelentos az elteres).
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
nagyúr
Nekem ezek a kancsók a víz ízét javították, de a keménységét nem tudták csökkenteni az igért víz mennyiségre, kb 15-20 liter után hatástalanok voltak.
Napi 1,5 litert vizet szűrtem vele, így két hét után elfáradt egy szűrőbetét.
De nem mindenkinél ilyen drasztikusan rossz a helyzet, mint nálam, ez nagyban függ a helyi adottságoktól."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Kiskutya
veterán
Utolsó pár kommentet olvasva az nem jutott eszébe senkinek, hogy talán egyszerűbb lenne a gyártó által ajánlott vízszűrőt használni? Lehet én gondolom rosszul de én az első bekapcsolás után beállítottam a keménységet és beraktam a gyári szűrőt. Kb 3 havonta kell cserélni nálam kb 4000ft ami havonta kb 1350ft. Nekem ennyit megér és a gyártó se mondhatja ha garancián belül elromlik, hogy én nem tettem meg mindent. (Elraktam a számlákat amivel tudom igazolni.)
[ Szerkesztve ]
hmm...
-
maross
veterán
-
Voice24
őstag
Ilyesmit én is tapasztaltam, írtam is itt róla korábban. A sima biflux használata mellett valóban jóval később vízkövesedik el a forraló, így nyilván a kávégép is. De érdekes, hogy a biflux táblázata szerint, és saját mérési eredményeim szerint is a sima biflux szinte alig változtat valami a vízkeménységen, míg a "Coffee and tee" mért értékben is jóval látványosabb eredményt hoz.
[kép] -
Beni2360
félisten
válasz Dluinet #6809 üzenetére
Nálunk sima csapviznel 4 db kocka full kemenyseget mutatott a csik, szűrt víznél 3 db kockát jelzett. Ez testvérek közt is 25%. Ezt még lehet fokozni forralassal és utána kancsó majd a gépi szűrő.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Voice24 #6813 üzenetére
Más a koncepció. A "Biflux kávé és teafilter" a gépek és edények maximális védelmét célozza meg a Ca / Mg szinte maradéktalan megkötésével.
Régen a Brita-kancsóhoz is ilyen betét volt csak, noha már akkor is tudni lehetett, sőt írták is, ha jól rémlik, hogy kizárólagos fogyasztásra nem ajánlatos az ilyen víz. Nekem nem is jött be, hosszabb idő után nem igazán éreztem jól magam, attól a víztől.
Később jelentek meg a keménységet csak részlegesen csökkentő betétek, ami állandó fogyasztásra is megfelel.
A kávégépeknél meg az a gond, hogy a profi vagy nem profi ínyencek számára sem szimpatikus a teljesen vízkőmentesített "üres" vízből készült kávé. Ezért bizonyára a piacnak / eladhatóságnak engedve kitalálták, hogy részlegesen lágyító betéteket alkalmaznak, amitől a kávé jobb lesz, legfeljebb időnként savazni is kell a gépet.
Egyébként a vizet rozsdamentes edényben elfőzve is láthatóvá válik a meszes maradvány. Vagy nem, ha jól tisztít a tisztítónk. Csak ne felejtsük az edényt gázon stb., az utolsó cseppeket felügyelet mellett gőzöljük el, mert a felizzított, tönkretett edény soha nem örömforrás.
[ Szerkesztve ]
-
tomic
addikt
Tudtok alternatívát mondani egy De'Longhi 350.55.b ellen?
Mi az a készülék ami ebben az ársávban kb ezt tudja szerintetek? -
mpo
veterán
A táblázatod alján ez van:
Német keménységi fokra történő átszámítás: 10 mg CaO/l = 1 nk° ( dH )Nálunk 160 CaO mg/l = 16 nk°.
Szűrő nincs a Philipsemben, 2-3 kg kávé után (260-390 adag kávé) után szoktam vízkőmentesíteni.
A hétvégi háznál 228 CaO mg/l = 23 nk°.
Azt írja a szolgáltató a táblázat alján: Határérték 50-350 CaO mg/l.[ Szerkesztve ]
Ha érted, akkor már elavult.
-
Dudee
senior tag
Azt esetleg tudjátok, hogy egy automata gépen pontosan mit is állít az 'erősség' vagy intenzitás?
A ledarált kávé mennyiségét, vagy nyomást?És a másik kérdésem: Jól gondolom, hogy végső soron a lefőzött kávé koffeintartalmát az alábbi paraméterek mind-mind meghatározzák? (ugyanazon kávébabot feltételezve)
- őrlőn beállított finomság
- erősség vagy intenzitás beállítás
- vízmennyiség
- hőfokKöszi!
-
-
Osynho
addikt
Még az alkalmazott nyomást és az extrakció idejét is ide tenném. Bár ezek automata gép esetében annyira nem mérvadóak. Az erősség tudtommal a kávé mennyiségét jelenti, általában meg van adva, hogy hány g kávéból készíti a gép -tól, - ig. Hoffmann az egyik videójában mérte is az egyes gépek esetében.
-
konzumpro
Topikgazda
Úgy lenne igazán érdekes, ha az őrlemény mennyisége mellett arányaiban változna a felhasznált víz is, mert akkor nem borulna a kávé balansza a savas-keserű között. Mert így igaz, hogy 3-asról 5-ösre állítva erősebb lesz a kávé, de egyben alulkivonatoltabb, savasabb is. Fordítva meg, ha innánk egy gyenge kávét, mert túl keserű, nem fog menni, mert túlkivonatolva, kevesebb kávé ugyanannyi vízzel még keserűbb lesz.
Persze így pont jó arra, hogy állítsunk a balanszon anélkül, hogy a vízmennyiségen változtatnánk, vagyis így nem nagyon változik a tejes receptekben a tej-kávé arány. -
nagyúr
Magyarországon nagyon sok helyen 21-25nk° felett van a vízkeménység.
Érdemes a 25nk°-t alapul venni, és akkor annyi liter vizet képes lágyítani, amekkora szám van rá írva.
Kemény víznél 20-24 óra, mire végbemegy 2 liter víz lágyítása.
25nk°-nál a 90-es összesen 90 litert képes lágyítani."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Dudee
senior tag
Ha van itt esetleg Granaroma tulaj azt meg tudná mondani, hogy az öblítés során nála is kerül a tálcába a gép belsejéből víz?
Hiába gondoltam azt, hogy majd a kifolyó alá rakok egy tálkát vagy poharat ha épp kéznél van, a tálcába így is kerül vagy fél deci víz 1-1 öblítéskor.
Nekem fura hogy a gép belsejéből is folyik valami, de lehet tök normális -
Dr. Szilikát
őstag
Így működnek a Saeco-rendszerű gépek. Amikor a főzőegység bemeneti hüvelye lecuppan a boiler pin nevű behatoló egységről, a főzőegységben maradt víz visszafolyik a csepptálcába, ez normális.
Nem csak az alsó szűrő (dugattyú) alatti üregben marad víz, hanem öblítéskor az őrlemény helyét (üregét) is víz tölti ki, ami csak lefelé tud távozni.
-
roti86
őstag
válasz konzumpro #4526 üzenetére
Szia!
3 éves EP3510 Philipsem (ha jól tudom neked is ilyen van) most jutott el oda, hogy a nagy O gyűrűt cserélnem kell, mert vizes a zacc és észrevettem, hogy szinte nincs íze a kávénak, majdnem, hogy a tej elnyomja az egész aromát. Megmérve a nagy KPE gyűrűt 2mm-el nagyobb, mint gyárilag (belső átmérő nálam 34mm, a gyári 32mm).
Ha már cserélem a gyűrűt, gondoltam a crema-szelep alkatrészt lecserélem üveggolyósra. Tudnál segíteni, hogy melyik rugó és golyót kell hozzá rendelnem?
-
Dr. Szilikát
őstag
Megnyúlik idővel, enyém is kinyúlt, de attól még nem szivárog, végzi a dolgát.
Ha eresztene, akkor a kávé egy része elszivárogna a zaccfiók irányába, de attól a kifolyó kávé nem vizesebb, csak kevesebb lenne elvileg. Ezért nem tűnik számomra érthetőnek, hogy miből vontad le.
Az Oxett A2 szilikonolajnál vettem észre, hogy hajlamos tőle megduzzadni a szilikongumi, illetve a kávéolajoknak is lehet bizonyos hatása a gumira, amitől elhasználódik.
-
Dr. Szilikát
őstag
Hacsak nem arra gondoltál, hogy a laza gumi mellett elfolyik a víz. De ez nem így működik, a gumigyűrű attól még általában befekszik, beszorul a kiképzett helyére.
Ezután jön a nyomás, ami a gumit át akarná nyomni a szűk résen, de csak jobban belepréseli, így önmagát zárja le. Vannak persze olyan hibák is, amikor a gumi már sérült, kopott, úgy nem tud zárni.
Vagy olyan is elképzelhető, hogy tényleg elfolyik a kávé, emiatt növeled a vízmennyiséget, amitől hígabb lesz a végeredmény.
-
roti86
őstag
válasz Dr. Szilikát #6844 üzenetére
Erre gondoltam első körben, mert a pogácsák nem maradnak egyben, vizesek, valamint a kávé íze alig érződik, nem túl acélos. Most beszilikonoztam a pipatömítéseket, meg a nagy gyűrűt, egy fokkal jobb lett az eredmény, de a jó nem ilyen...
Ha nem a tömítés, akkor mi okozza ezt a problémát? Lefolyás jó, a gép öblít rendesen, nem vízköves.
-
Dr. Szilikát
őstag
"Lekváros pogácsa" előfordul, de nem azért:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_6520-6520.html
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_6761-6761.html
-
Kbali
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #6840 üzenetére
Nekem a GranBaristo a csepptálcába nem enged vizet (alul, nincs is ilyen kivezetése), hanem inkább a zacctartó alatt lévő tálcába.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az inkább a ritka kivételnek tekinthető, egészen másképp működik, mint a régóta alkalmazott és nagyon elterjedt Saeco-Philips, amivel a legtöbben találkozni szoktunk:
https://www.google.com/images?q=Saeco+brew+group
https://www.google.com/images?q=GranBaristo+brew+group
https://www.google.com/images?q=GranBaristo+boiler
Utóbbi a Krups hidraulikus megoldásához hasonló elven működik, ha jól vettem ki, ami a vízpumpa erejével végzi a tömörítést, illetve egy hajtómotor is van külön.
Míg az átlag Saeco csak egy motorral működteti a mechanikát (felső link).
[ Szerkesztve ]
-
roti86
őstag
válasz konzumpro #6847 üzenetére
Köszi, akkor az eredeti rugó maradhat, csak az üveggolyót kell cserélni, vagy kell mellé másik rugó is, vagy rugóból egyféle létezik?
5-ből 2.5-esre van állítva az őrlemény. Merre van a durva, és merre a finomabb állás? Láma vagyok ehhez
A kávé egyébként Dallmayr Prodomo, kb 2 hete ez van benne (már az elején feltűnt, hogy nem túl intenzív az íze, de ez mostanra szinte teljesen eltűnt), idáig nem volt gond egyik kávéval sem, ez az őrlésbeállítás működött mindenre.
szerk.: kipróbálom majd őrölt kávéval is, hogy úgy mit produkál, így kizárható, hogy a tömítés rossz, vagy valóban az őrlemény beállítása nem jó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Teljes verziós, ingyenes mobil játékok és alkalmazások
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Eredeti játékok OFF topik
- Politika
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- 205/55 R16 5x112 alufelni michelin nyári gumival
- Ikea falilámpa
- Kibernetik Mobil klíma, 3,5kW légkondi, légkondícionáló
- LAICA Genova HYDROSMART rendszerű csapra szerelhető mikroplasztik-stop vízszűrő + ajándék LAICA fém
- Eladò Philips Series 2000 LatteGo automata kávégèp tejhabosìtòval ùjszerű àllapotban