-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mazsi70
senior tag
Sziasztok !
Adott egy DeLonghi .
Megosztanátok velem ,ha espressot főztök ,milyen beállításokat használtok ?
Nálam :
Hőmérséklet "magas" (maximum már nincs a menüben ) .
Kávé aroma "erős" . (Extra erősnél 21g-ot mértem és keserű lett .)
Kávé mennyiség "40ml"
Darálási fokozat " 3,5 " .Erős arománál 3,5 alá nem tudom vinni a darálást , hasonló az extra erős / 4-es fokozat .
Több babot kipróbáltam és nincs változás az arányoknál .
Esetleg vigyem le közepesre az aromát és úgy próbáljam lejjebb vinni az őrlést ?Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
coolabácsi
tag
válasz mazsi70 #7751 üzenetére
Szia !
Nekem igaz Philips, de az őrlés legfinomabb alá van állítva
az aroma pedig közepesre, de erős arománál sem keseredik meg.
Nem írtad hogy milyen kávékat próbáltál, de nekem szinte csak attól függ hogy mennyire lesz kesernyés a kávé.Ami nekem tuti : Lavazza Qualitá Rossa
Lavazza Caffé Crema Classico
Segafredo Passione Lungo
Ezek mind Arabica és Robusta keverékek, szép kremával rendelkeznek, mogyorós - pörkölt magvas ízek jönnek nekem, ránézésre közepes pörkölésű (inkább világosbarna) nagyobb szemek. -
mazsi70
senior tag
válasz coolabácsi #7752 üzenetére
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
kchris78
veterán
-
Skizz
addikt
válasz mazsi70 #7751 üzenetére
Hát ez nagyon kávéfüggő.
Hőmérséklet: akkor legyen magas, ha világos a pörkölés. Pl a korábban említett 82 vivace az alacsony hőmérsékletet igényli - csak, hogy legyen viszonyítási alap.
Aroma: a Pacific Yellow Brasil Bourbon-je 3/5 volt a legtöbb, ahol még tudott kivonatolni max. hőmérséklettel a Dinamica Plus. Pedig az még nem is volt egy különösebben világos pöri. Most a Rome-ot iszom, 5/5-ön mehet alacsony hőmérsékleten, tök jól kivonatolja (alacsony hő kell, met 65%-a robuszta és sötét pörkölés). Ezt érzésre be tudod állítani.Darálás: 2-2,5 körül tartom - nekem még nem volt kávé, ami itt befullasztotta volna. Sőt, jelentősen széthúztam a crema rugót és még így sem fulladt be viszonylag finom őrlésnél.
Ha nagyon nem akaródzik kivonatolni, akkor lehet kávét cserélnék... -
partxxx
tag
Sziasztok,
Napok óta keresek automata, darálós kávéfőzőt a szarvasi helyére és szeretnék tőletek véleményt kérni, hogy mit is ajánlotok;
csütörtök és péntek napi 3 , szombat és vasárnap napi 5 adag kávé fogy
presszó mennyiséget öntök fel egy kis hideg tejjel
van akváriumum, így ozmó szűrőm is, manapság is csak lágy vízzel fűzünk kávét
viszonylag legyen könnyű takarítani a gépet
ne legyen 150e-nél drágább
és egyenletes jó minőségben főzzön jó kávétasszony szereti a tejes recepteket, van külön tejhabosítónk és szerintem csak berohadna a tej a gépbe, plusz komplexitás stb. szóval inkább ne tejes gépeket ajánljatok
egy dolgot tudjon, kávét főzni, de azt jól
-
Jenne
senior tag
Sziasztok!
Ezt írja a fáma: "Habár tökéletesen tiszta víz nem létezik, de minél "tisztább" a víz, annál erősebben próbál más anyagokat is magába szívni a víz molekulája. Ennek köszönhetően a környezetében lévő tápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, ízeket, zamatokat hatékonyan kioldja az ételeink, italaink készítése során a felhasznált alapanyagainkból."
Vélhetően nem én mondom meg a tutit és már biztosan volt is érintve a téma, így hát csak a tapasztalatomat írom le. Szüleim és én is már jó ideje ilyen vízzel főzzük a kávét. Szüleim és én is egy-egy hagyományos Szarvasi kávéfőzőt használtunk. Az anno gyári új Szarvasit azonnal csak ezzel használtuk, és most 7 hónap után belenézve a kazán az olyan mint az új. Vízkőnek nyoma sincs. Most a napokban kaptak tőlem egy Krups karos eszpresszó kávéfőzőt. Szomszédban van egy Tchibo automata, de összehasonlítva a két kávéfőző (Krups vs Tchibo) által főzött kávé minőségét, a Krupssal főzött mindenkinek jobban ízlik. Értve a szomszédék értékelését is.[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
Jenne
senior tag
válasz konzumpro #7761 üzenetére
Igen is meg nem is.
Magyarországon az elfogadott német keménységi fokot használják (nk° vagy °dH) és ez alapján igen csak kemény errefelé a csapvíz. Szóval mégsem annyira jó a helyzet, bár a helyi szolgáltató próbálja lágyítani, több kevesebb sikerrel.
Vízkeménység térkép [kép]A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
mazsi70
senior tag
Egyébként hol tudok venni vízkeménység mérőt ?
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
konzumpro
Topikgazda
Ja csak a Norda-alternatíva elérhetősége miatt gondolom jónak a helyzetet.
Itt Székesfehérváron is nagyon kemény a víz, épp most fogadtam meg, hogy a főzőegységet csak lágy vízzel fogom öblíteni, elég nehéz volt ecsettel, kefével letakarítani a vízkövet, még a mosogatógép is csak a zsírral birkózott meg.A karos gépek között az olcsók az automatáknál magasabb hőfok miatt talán közelebb állnak a Szarvasi produktumához.
-
Nagya21
addikt
válasz konzumpro #7764 üzenetére
Hali!
Most néztem meg 235-265mg/l a Ca, ami megfelel kb 18-21Nk° nak, szal nagyon egészséges jó vizünk van
Ami KV főzés szempontjából nem olyan nagyon jó......
Ha a Sziget utca felé jársz ihatnánk egy KV-t.
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
Jenne
senior tag
válasz konzumpro #7764 üzenetére
" A karos gépek között az olcsók az automatáknál magasabb hőfok miatt talán közelebb állnak a Szarvasi produktumához."
Nem tudom mit értesz az olcsóbb karos gépeken, de csak a pontosság kedvéért...
Lemértük a kifolyt kávé hőfokát is egy folyadékokhoz való digitális hőmérővel, közvetlenül a lefőzés után, nem előmelegített csészékkel. Az automata Tchibo 68,2 fok a Krups karos 68,1 fok volt a lefolyt kávé hőmérséklete. Szóval nem számottevő az eltérés, vagy az az automata Tchibo az nem igazi automata és túl meleget főzne?
Azt viszont biztosra állíthatom, hogy a Szarvasi Unipress után ez egy minőségi ugrás felfelé a kávé ízében. A teljességhez még hozzá tartozik, hogy mindkettő kávéfőzőben a lefőzött kávé az 1 kg-os Lavazza Qualitá Rossa szemes kávéból készült 2 személyre, a kávétöltet 2x7 gr.
Krups-nál kézi darálással, Tchibonál pedig maga a gép darált, ha már automata dolgozzon.A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
konzumpro
Topikgazda
Szerintem nem bonyolult, hogy mit jelent az "olcsóbb karos gépek".
Nem sokat ér az ilyen mérés, kérdéses a hőstabilitás, ismeretlen a lefolyás ideje, arányok, környezet szempontjából is sötétben tapogatózunk, az egyik egy műanyag hengerbe dolgozik és előáztat valami random hőfokon, a másik fém karos, kérdés előmelegíted-e vagy csak úgy ahogy az iparisten megteremtette, tolod vele a mannát...
De persze egy alma, meg egy körte is átfér egy lyukon. -
Dr. Szilikát
őstag
Még a szarvasi karoson belül is van vízpumpás és van az egyszerű forraló elven működő. Ilyen értelemben utóbbi az olcsóbb és színvonalban lejjebb álló elvileg. Ezek felismerhetők a tetején lévő zárócsavarról is általában, kivéve amelyik mégis pumpás, csak egy megtévesztő gőzgomb (gőzszelep) figyel a tetején.
Csak az érdekesség kedvéért, Saeco Minuto szerviz PDF:
Műanyag pohárral tesztel, számít még a diszpenzer előmelegítése is (hányadik főzés).
-
Dudee
senior tag
Sziasztok!
kb 3 hónapja van meg a Saeco Granaroma (Phillips) kávégépünk. Az őrlő fokozatán még nem állítottam, de a széteső zacc alapján jól gondolom, hogy lehetne picit finomabbra állítani az őrlést? A kávé ízében ez milyen változást okos. Gondolom erősebb lesz a finomabb őrlés miatt.
A másik kérdésem az volna, hogy van a víztartályban a szűrőbetét, ami kitolja a vízkőmentesítési periódust.
Ha van benne ilyen, akkor a beállítás menüben hová kell állítani a vízkeménységet? Arra az értékre ami alapból a vízhálózatban van, vagy lágyra mert a szűrő lágyítja a vizet?
Köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
Szétesésnek nincs jelentősége, némelyik gép úgy van kiképezve, hogy direkt törje a pogácsát, hogy jobban elférjen. Valószínűleg függ a bab sajátosságaitól is, hogy mennyire marad egyben.
Inkább érdekes, hogy lekvárszerű a végtermék, elfolyós, vagy szilárdnak nevezhető. Hogy egyben szilárd, vagy darabos szilárd, az már nem olyan lényeges. Ha kevés az őrlemény, nem tölti ki az üreget (nem tud préselni a főzőegység), akkor lesz elfolyó, ami feltehetően nem az igazi, extrakció szempontjából, de még ez sem egyértelmű teljesen.
Az őrlés finomítása jobban kihozza a keserű ízeket, a pumpa is egyre nehezebben nyomja át a vizet. Ezek már ilyen egyéni dolgok szerintem, kinek, hogyan jön be.
A szűrőbetétet be kell állítani, hogy tudjon a szoftver a létezéséről és akkor tekintetbe fogja venni. Ettől még a vízkeménységet ugyanúgy kell állítani: ahogy a vízcsapból kijön.
-
Dudee
senior tag
válasz Dr. Szilikát #7773 üzenetére
köszi szépen!
és a finomabbra állított daráló esetén nagyobb a kopás/elhasználódás?
Illetve ízben hogy változik a durva őrlés felől a finom felé? -
Dr. Szilikát
őstag
Az őrlőkések nem érzékenyek ilyen kis különbségre szerintem, a motor terhelése sem sokkal nagyobb, úgyhogy ezen gyakorlatilag nem múlik semmi. Meghibásodhat némelyeknél az őrlő, de az bizonyára elromlott volna egyébként is. Úgyhogy ezzel bátran lehet kísérletezni.
Túl finom őrléssel kioldódhatnak olyan aromák vagy tápanyagok, ami nem feltétlen jó aroma és tápanyag, de ezt nehéz így megállapítani, egyénileg kell rájönni, hogy kinek, mi a jó.
-
golfvariant
aktív tag
Krups az mind ipari hulladék?
Az első 2 db alzás Krups EA8105 Essential-nál már az "start program" sem indult el...
A harmadik már működött, de az elejétől volt néha olyan, hogy lefőtt a kv, de a bögrébe alig folyt valami. Szombaton is ez volt, de utána sikerült lefőznie 2 adag kv-t hiba nélkül.
Tegnap észrevettem hogy kv főző alatt áll a tócsa. Áttörölgetve a gépet, és kicsit megforgatva látszik hogy az alján a gyorskötözős lyukból és az illesztéseknél folyik ki a kv.
Miután teljesen kicsorgott, tesztelésből lefőztem pár adag kv-t is és csináltam 2 tartály tisztító mosást, de nem folyik semmi...
Azt megérteném, ha elengedte a bilincs a csövet és állandóan folyna, de hogy néha hiba nélkül lefőzi a kv-t, néha meg maga alá csinál azt már kevésbé -
Nagya21
addikt
válasz golfvariant #7777 üzenetére
Hali!!
Volt kruppsom, megnéztem egykét youtubos videót a karbantartásukról pánikszerüen eladtam (1 évesen) majd 4 hónap után bedöglött a vevőnél......
Visszatértem a delonghi-hoz....
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz golfvariant #7777 üzenetére
Szoktak rá panaszkodni, hogy némelyik nehezen kapja fel a vizet, ennek érdekében lehet közben mozgatni, billegtetni a gépet. Nyilván nem megfektetni teljesen, csak érzéssel mozgatni. Ha letilt, akkor áramtalanítani, újrakezdeni. Ekkor még ne legyen betéve szűrőbetét és a tartály legyen (majdnem) tele.
Egyik típushibája a dugattyúszártömítés, ami miatt kifolyhat alul a kávés, meleg víz. Tehát nem tiszta, hideg víz, az is más hiba.
Ez egy elég fura megoldás, első ránézésre csodálkozhat az ember, hogy egyáltalán tömít rendesen, noha van benne azért logika is. De lehetne jobb is. Ha itt keletkezik egy kis rendellenesség, akkor máris áztatja el a konyhát.
Intő jel például, ha látunk egy hirdetést, ahol a fotón egy tálcát rakott a gép alá az ember. Ő már tud valamit. Pedig amúgy jó kis gép, ha működik.
Úgy tűnik, gyárilag ezeket egyáltalán nem próbálják ki, inkább vállalják a visszaküldéseket. Noha dicsekszenek azzal, hogy az összerakást maximális minőségben kontroll alatt tartják. Csak ez nem mindig elegendő.
Ezzel szemben más gépek leírásaiban (pl. Saeco) találkozhatunk olyan utalással, hogy ne lepődjünk meg, ha a gép kávémaradványokat tartalmaz, az csak a gyári teszt miatt van.
[ Szerkesztve ]
-
Jenne
senior tag
válasz Dr. Szilikát #7779 üzenetére
"...Úgy tűnik, gyárilag ezeket egyáltalán nem próbálják ki, inkább vállalják a visszaküldéseket. ..."
Én mostanában eléggé körbejártam ezt a kávégép/karos kávéfőző témát, egy közelgő új kávéfőző vásárlása miatt. Azt láttam MM-ban és Euronicsben is és a Metroban is, hogy a Krups gépek dobozán (automa és karos gépeken) mindegyiken ott a PRC (People’s Republic of China) kis cimke. Ezt is kiszervezték már távol-keletre, mint ahogy jó pár éve már a Remington vagy a Russell Hobbs is tette. Remington azóta már nem az a minőség mint előtte volt. Borotvákban legalább is.
Egyébként a mostani véleményem az, hogy Krups márkából a karos presszó kávéfőzők azok, amik még vállalható és kábé azonos minőséget hoznak mint a De'Longhi, a Saeco vagy Gaggia karos kávéfőzők. Automatából már én sem vennék Krupsot. (de nem is volt nagyon automata kávégép vásárlási ingerem, mert hamar elengedtem)[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
golfvariant
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, esetleg tudnátok segíteni, hogy a Philips gépek mennyivel jobbak?
[ Szerkesztve ]
-
bmakszim
senior tag
Sziasztok!
2200 Lattego-m darált kávé adagoló "csöve"(?), vagy mi az, szóval eléggé kávés már. Azt hogyan tisztíthatom? Önthetek oda vizet, hogy lemossa? -
Kbali
nagyúr
Saeco GranBaristo-m tipikusan vízkőtelenítés során bepisil, maga alá ereszt a rajta átmenő vízből 0,5-1 dl-t. Hol keressem a hibát? Normál kávéfőzésnél nem tapasztaltam ilyen problémát, akkor sem, ha több adag kávét engedek rajta le.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem folyhat ki víz szerintem, csak meghibásodás esetén. Savazás csak a gőzkört szokta érinteni, a főzőegységet nem, bár a tiédben a szokottól eltérő, hidraulikus főzőegység van. Mint a Krupsnál is, de ott is csak a gőzkörbe megy a sav, legalábbis a szabályos eljárásnál, amit a program intéz.
Viszont ezt a rendszert én is csak képen láttam, így konkrétabbat nem tudok róla:
[ Szerkesztve ]
-
stephan0s_
csendes tag
Sziasztok! Jelenleg egy Philips EP3510-es gépem van (ennek a Philips EP3221/40 az elődje) Szeretnék venni egy kicsit jobbat, szerintetek ezek közül ár/érték arányban melyik lenne jó?
Philips EP5444/90
Krups EA895N10
Nekem fontos, hogy könnyen legyen tisztítható, ill. megbízható legyen, a Philipssel alapvetően jók a tapasztalataim, mint márka. Ha jól értem, a gőzcső/tejcső sokkal könnyebben tisztítható, mint a tejtartó.
Olvastam itt, hogy a Jura az egy magasabb minőségi/ár kategória, de cserébe sokkal nehezebben tisztítható. Erről mi a vélemény? Megéri a felárat hétköznapi használatra?
JURA E8
(kb napi 2-4 kávé, ill. pluszban forró víz/teafőzés, de hosszú távra terveznék, a használat csak intenzívebb lesz)
Esetleg van valami tipp más gyártótól, ami jó lehet?
Még valami, nekem eltört a mostani gép víztartót kiemelő műanyag fogantyúja, ehhez van utángyártott? (hulladék megoldás szerintem, nem elég erős)
Majd még lehet, hogy lesznek kérdéseim, elég mostohán kezeltem a mostani gépet, nem igazán olvastam utána, van 1-2 problémám vele, bár ahhoz képest elég jól bírja. -
konzumpro
Topikgazda
válasz stephan0s_ #7791 üzenetére
Nekem is EP3510-m van, számtalan másik gépet üdvözölt jöttében és távoztában, még nem találtam jobbat. Megérdemli a törődést.
A víztartót csak szereléskor szoktam kivenni, kancsóból töltök bele vizet, nálam még egyben van. Nem tudom hogy megér-e ennyit: [link] [link]
[ Szerkesztve ]
-
wiggen123
aktív tag
válasz ricogsm #7720 üzenetére
Sziasztok. A fenti képen lévő főzőegységem van. El volt laposodva a piros felső tömítés, így cseréltettem és kávét is szoktam ott venni ahol raktak rá újat. Karbantartáskor jobban megnézve ez az új, mintha még rosszabb lenne, vastagsága kisebb, nem tölti ki a rendelkezésre álló vájatot, átmérőre pedig szélesebb, laza, lötyög. Szerintem át lettem verve Jól gondolom? Hol tudok gyárit rendelni?
[ Szerkesztve ]
Sometimes you win, sometimes you learn.
-
golfvariant
aktív tag
A Philips gépek mennyivel jobbak mint a Krups?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz golfvariant #7796 üzenetére
Egyik szerviz oldalán írták, eleve nem is szeretik a Krupsot, a magas alkatrészárak, némelyik alkatrész minősége, szerelés nehézségei, illetve magamtól tudom, alkalmanként bosszantó dolgai miatt. Amikor az ember összerak, majd megint valami miatt szét kell szedni, azután hátha harmadszor is, mondjuk olyan miatt, ami elsőre még jól volt, de közben azt is elszúrtuk. Vagy elvétettük a helyes sorrendet, kimaradt egy művelet, ami miatt megint vissza kell bontani. Nagyon cselesen tömörített gép, mintha szándékosan megtévesztene és rögtön büntet is. Talán még röhög is magában.
Más kérdés, hogy én mégis ezt használom, mert le tudom győzni és amúgy nem rossz. Amikor működik. A bojler tetejébe őröl, ami közvetlen (fémes) hőátadást jelent és jól présel a hidraulikus dugattyú, talán ezért is szeretik sokan, az ezzel készült kávét.
Tisztítását is már elég gyorsan el tudom intézni. A tablettát bevezető műanyag lapot nem rakom vissza, így ecsettel, porszívóval ki tudom tisztítani azt a részt. Egy trükk, amikor elindítom az öblítést, a dugattyú lemegy, annyi idő alatt gyorsan kiporszívózom, így könnyebb a hozzáférés.
A Saeco (Philips) főzőegységet viszont egyszerűen zuhanyozni szoktam nagyjából hetente, a gép takarítása is magától értetődőbb egy laikus számára. Talán tartósabb is.
A Krups nyugaton népszerű, kis helyet foglal, amíg megy, addig jó, utána kidobják. Sok elindul ezekből hozzánk is, felújítják, eladják.
-
Nagya21
addikt
válasz Dr. Szilikát #7798 üzenetére
Hali!
Hááááátttt a krups engem újonnan sem nyűgözött le......
Így meg pláne, hogy eladás után 4 hónappal bec@rt.....
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció