-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skizz
addikt
Sziasztok,
250 körül milyen kávégép ajánlott, ami jo konstrukcio, (korulmenyekhez kepest) jo eszpresszot foz, es konnyu kezelni (pl erintokepernyo)?
mik az ajanlott modellek?
-
Skizz
addikt
Ha már gépvásárlásnál tartunk, nincs esetleg valakinek egy átlátható táblázata/összefoglalója/magyarázata a Philips gépek közötti különbségről?
Teljesen átláthatatlan és értelmezhetetlen számomra 6 számjeggyel jelölt gépek közötti difi. Van belőlük vagy 100 féle.
köszi
-
Skizz
addikt
Sziasztok,
[link] ez jó vétel ennyiért?
Alapvető cél az stabil minőségű espresso (friss, közepesen sötét pöriből) és néha-néha egy-egy capuccino.A 370.95 irreálisan drága.
köszi
-
Skizz
addikt
A 350.50-es Delonghi mennyire lejárt lemez? [link]
Most nézem, hogy az is bekerült egy jó akcióba a Euronicsban.
Jobb annyival a 370.95, hogy megérje a +75 ezret?
köszi
[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
Delonghi gépeket lehet firmware updatelni?
A 370.95-ösömön nincs "max" vízhőfok a "high" fölött, ami a James Hoffman tesztben viszont volt. -
Skizz
addikt
Hello
van egy Delonghi 370.95-öm, 0 perces bontatlan, 3 év euronics gari, 265-ért, ha érdekel valakit. -
Skizz
addikt
válasz Real_Necro #6073 üzenetére
Használtan láttad annyiért?
A webshopon 300+at írnak. -
Skizz
addikt
Delonghi Dinamica Plus főzőegységet lehet tuningolni, vállalja ezt itt valaki? Jobb espresso a cél, egyéb nem.
Garivesztéssel jár, ha igen?
-
Skizz
addikt
Sziasztok,
Delonghi 370.95-öm van, zsíroznám a főzőegységet, jutyubon van is jó tutorial. Esetleg tudnátok linkelni bevált zsírt, amit érdemes erre a célra használni?
Illetve hallottam a tablettás tisztásról is, amivel a kávéolajat, dzsuvát ki lehet oldani a gépből. Erre van valami bevált tabletta, módszer? -
Skizz
addikt
Tablettás tisztításnál kb. mennyi vizet érdemes használni?
Pl. 2,5gr-os Puly tabletta esetén.
-
Skizz
addikt
válasz Dr. Szilikát #7272 üzenetére
Tehát az őröltkávé bedobóba kellene tenni a kapszulát, tartályba nem szabad?
Mert az őröltkávé helyére tuti nem fér be.A lemosás az stimt, azzal viszont a bojlert, egyéb belső alkatrészeket nem fogom letakarítani, ahogy a főzőegységről sem könnyű levakarni a kávéolajat.
-
Skizz
addikt
válasz Dr. Szilikát #7275 üzenetére
Akkor marad a kosz, köszönöm.
-
Skizz
addikt
válasz konzumpro #7294 üzenetére
Dinamica Plushoz nem ismersz valami csodaalkatrészt a jobb kivonatoláshoz?
Elfogy az őrlésfinomság/hőmérséklet/mennyiség játékterem. Ha túl finomra őrli, úgyis csatornázik, ha túl durvára, képtelen extrahálni, ha túl forró, akkor megégeti, ha nem elég forró akkor képtelen extrahálni, ha túl sok, akkor vizes és nincs test, ha túl kevés akkor képtelen extrahálni.
Létezik tuning?
-
Skizz
addikt
Koszi.
akkor veszek egy tartalekot aztan picit meghuzom, ugyis fozoegyseg nagytakaritas meg zsirozas jon. -
Skizz
addikt
válasz mazsi70 #7355 üzenetére
Több, mint félév használat után javaslom, hogyha jót akarsz, akkor a főzőegység crema rugóját jelentősen húzd szét és úgy tedd vissza, mert a gyári beállításokkal max. kávé adaggal (kb. 12gr), finomra őrölve (kb. 2-es fokozat) is átszalad a pogácsán a víz. Jóval nagyobb ellenállás kell neki és elkezd egészen korrekt espressokat lefőzni.
Azonkívül étkezési, hőálló szilikonzsírral kend át a főzőegységet idejekorán és gyakran. Hamar elkezdi nyúzni az O-gyűrűket és olyankor rendre csökkenti a kávémennyiséget, hogy könnyítse a tömörítést.
A max. állás hiánya engem is zavar, világos pörihez nagyon kéne még a hő, de valamiért kivették. Le merem fogadni, hogy valamilyen ostoba környezetvédelmi megfontolásból, ami külön felb.sz.
[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz mazsi70 #7372 üzenetére
Abszolút nem bonyi, annyira kell szétkapni hozzá, amennyire pucoláshoz+zsírozáshoz egyébként is szükséges.
Ahogy előttem is írták, valszeg senkit nem fog érdekelni gariztatáskor, hogy hosszabb a rugó. Meg hát hozzák összefüggésbe a hibával, ha tudják. Te meg mondhatod, hogy mi az a rugó, azt hitted hogy az csak az ágymatracban van.
Egyébként 800 forint egy belevaló új, ha esetleg tönkremegy időközben, vissza tudod cserélni egy gyárira és azzal beküldeni a szervizbe.
Majd töltök fel fotókat. Én ajánlom mert 5 perc meló és komoly eredmény.
-
Skizz
addikt
válasz konzumpro #7378 üzenetére
Én húznám mégjobban, mert nagyon tetszik az eredmény és még bőven van benne.
Viszont már a rugóban nincs több, mert visszateszem a helyére, ráteszem a kupakot és amikor a legközelebb kiszedem akkor a szokásos max. hosszán van.
Úgyhogy most azzal fogok próbálkozni (nem röhög), hogy veszek 2 rugót, egymásba teszem őket és akkor nem húzok szét elsőre semmit, hanem meglátjuk hogy a dupla ellenállással mit kezd, hátha ez is egy járható út.
De már most sokkal jobb a helyzet.
-
Skizz
addikt
válasz mazsi70 #7379 üzenetére
1. Fozoegyseget kiveszed
2. szuro kozponti csavarjat kitekered, szurot leveszed
3. Kepen lathato szelepkupakot finoman kifeszegeted
4. Szelep-rugo hozzaferhetoHa probalkoznal vele, akkor en vennek a helyedben egy masik rugot, es akkor lesz tartalek. A meglevot szethuzhatod lepesenkent, es ha egyszer esetleg befullad, akkor osszenezed a tartalekrugoval es akkor az egyel rovidebb allapotig szethuzod a tartalekot, ahol meg mukodott es nem fulladt be.
-
Skizz
addikt
válasz konzumpro #7452 üzenetére
Érdekes összefüggések.
Én pl. meg voltam győződve a rugónyújtáskor, hogy na akkor ugyanúgy max. kávédózis, kb. 1:4-1:5 arány és megtettem amit lehet.
Aztán eddigi leghosszabb rugóálláson durván alulkivonatolt lett az eredeti recept szerint az espresso. 3/5 erősségig kellett visszavegyem a dózist, hogy eltűnjenek az ízhibák (amiket btw magasabb vízhőfokkal lehetne korrigálni, de befejeztem a hisztériát ezzel kapcsolatban). Így viszont nagyon finomat csapolok és először nem értettem. Aztán leesett, hogy a lassabb átfolyás magasabb kivonatolást ad ugyan, viszont az átfolyás lehet, hogy nem lett annyival lassabb, mint amennyivel nagyobb felületet áztat a főzővíz a pogácsán a nagyobb ellenállás miatt.
Nem tudom a pontos mennyiségeket most (le kéne mérni), de még a főzőegység zsírzás előtt mértem és akkor az 5/5 espresso 11 grammal indult és olyan 45g folyt ki. Zsírzás óta többet őröl, de 3/5 erősségen nyilván 11g alatt marad, ugyanúgy 45-50 folyik ki, mégis sokkal magasabb a kivonatolás aránya.
Ez mind csak számomra érdekes, amin viszont nagyot nevettem ezt felfedezve, hogy nesze neked szuperautomata kávégép, ahol semmivel se kell törődni, csak bab be, kávé ki...
-
Skizz
addikt
válasz konzumpro #7454 üzenetére
Szemre/állagra is nagy a változás, hiába alacsonyabb a dózis. Sokkal sűrűbb, testesebb a kávé és lefolyás alatt végig megmarad a színe, míg gyári rugóval átzubogott és a főzet felénél már teljesen vizes volt, ahogy a végeredmény is.
Tehát az biztos, hogy jó úton haladok. Az viszont meglepő, hogy ilyen pici változtatással mennyivel jobb kávét lehet produkálni, mégsem törődik ezzel a gyártó (ahogy látom, nem csak a Delonghi). Értem én, hogy ahány kávé, annyi beállítás, meg ahány ház, annyi szokás, de azért a sztenderdet akkor is egészen máshol kellene belőni. -
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7463 üzenetére
Hát de ez mire jó?
Itt annyi a különbség a kavegepbolt.hu-s rugóhoz képest, hogy adnak hozzá szelepet és sapkát is. De azok max. akkor kellenek, ha az eredeti elveszett, a rugó véleményem szerint ugyanaz, mint a gyári. Ezzel különbséget nem fogsz elérni, csak tartaléknak alkalmas.
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7481 üzenetére
Én fázisceruzával, vagy hegyes végű pengével szoktam kivenni a kupakot, mert azt be lehet ékelni a főzőegység közepén lévő bumbi meg a szelepsapka közé és akkor a szelepsapka kipattan könnyedén.
Jócskán meg lehet/kell hosszabbítani igen. Teljesen jó amit tapasztalsz. Ha keserű, akkor túl sok a hő és/vagy a vízmennyiség (vagy tré a kávé és nem lehet többet kihozni belőle).
Ajánlom a főzőegység zsírzást (rendszeresen), mert minél nehezebben mozog, annál kevesebb kávét őröl a könnyebb tömörítésért, de ugyanannyi víz megy át rajta, így egyre inkább túlkivonatoltá válhat ugyanaz a recept.[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7484 üzenetére
Én OKS hőálló élelmiszeripari szilikonzsírt használok, jutyubon vannak how-to videók.
Nem tudok konkrét számadatokkal szolgálni. A gép érzékeli, hogy mekkora meló a főzőegységet mozgatni. Ha a 2db O-gyűrű szárad, keményedik, akkor betapad a főzőegység falába, a gép meg küzd. Ha havonta zsírzod, akkor nincs ebből para.
Igen, az ilyen sötétebb olaszos blendek általában robusztásak is. Minimum hővel mennék neki és jó lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
És mit lehet tenni a főzőegység utáni vízkörrel, ahol a kávé átzubog főzéskor?
A Dinamica Plus esetében, ahol a kapszulás tisztítás nem lehetséges.
Takaríthatom a főzőegységet, mint egy kisangyal, ha az út nagyrészét a kávé zsíros-olajos közegben teszi meg.
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7531 üzenetére
Azt úgy nem tudod pontosan lemérni. Ha kiváncsi vagy az őrlemény mennyiségre, akkor sajnos pazarolnod kell: az üres zacctartód tárázod egy mérlegen, majd egy őrlést követően áramtalanítod a gépet/leállítod a főzőprogramot, így aztán szárazon dobja le a pogácsát a zacctartóba és a mérlegen rámérsz a különbségre.
Nekem zsírzást megelőzően 11gr volt az 5/5 erősség, de tud az kevesebb is lenni, ha úgy van.
Főzőegység karbantartása: [link]
Ha rugó széthúzását követően keserűbb lett ugyanaz a recept ugyanazzal a kávéval, akkor nálad pont az ellenkezője történt, mint nálam: a kávéd nem bírja a megnövekedett kontaktot a vízzel. Ezen finomabb/több őrleménnyel és/vagy alacsonyabb hőfokkal tudsz segíteni.
Én épp a pacific brasil yellow bourbonját használom, de sajnos automatán (legalábbis ezen) lehetetlen belőni. 3/5-ön jön le kb. 45gr, magas hőn és így legjobb esetben ad olyat, mint a verona, ami fele robuszta és bevallottan egy alacsonyabb minőség. Kevesebb őrleménnyel egy "gyenge ristretto", többel meg alulkivonatolt, ha pedig növelem a lefolyt mennyiséget, akkor eltűnnek az ízjegyek - marad a 3/5. Vissza fogok térni a veronahoz, tök jól hozza az étcsokis eszpresszót, vastag cremaval.
Sajnos amit nem tudunk meghekkelni, az a kávépogácsa előkészítése. Az automatás nyűgök egy jó részét le lehetne küzdeni egy rendesen előkészített kávépogácsával, na meg állítható előáztatással. Mivel ezek fixek, marad a hő-őrlés-lefolyás trio balanszírozása.[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7541 üzenetére
Én nem értek hozzá, de a frei kávékról eddig még jót nem hallottam.
Az biztos, hogy az ízesített kávékat kerülni kell, mert a benne lévő aljzószerek beletapadnak az őrlőbe és kárt tesznek. Ez talán fel van tüntetve a kézikönyvben is.
Általánosan beszélve minél világosabb a pörkölés, annál nagyobb a hőigény. De itt nem áll meg a dolog, mert automatával egy underdeveloped kávét nemigazán tudsz megfelelően kivonatolni, szóval sokat kell játszani az őrlemény-kinyert mennyiség arányával (én 1:4 alatt nem is próbálkoznék), plusz az őrlésfinomsággal. A túl finomra vett őrlés az automatán viszont megbosszulja magát, mert a pogácsa előkészítés hiánya könnyen csatornázást eredményezhet és így több a kár, mint a haszon.
-
Skizz
addikt
válasz Dr. Szilikát #7546 üzenetére
Hát ennek kapcsán van bennem egy egészséges szkepticizmus, tekintve, hogy amíg magamnak készítettem elő a pogácsát mi különbség volt a szimpla tömörítés és az eloszlatás+tömörítés között.
Meg aztán automatája válogatja, a dinamica plus le tud menni olyan őrlési finomságra, amit már képtelen kezelni. Ez próbálkozásnak pirospontos, de ehelyett inkább egy állítható előáztatást adtam volna hozzá az UI-hoz. Valszeg nem lett volna egy nagy was ist, tekintve, hogy a doppio+ programnál így is hosszabb az előáztatás, tehát a precedens meg van teremtve.
100 szónak is 1 a vége: próbálkozni kell.
De túl nagy reményeket nem fűznék a világos pörkölés + automata kombohoz. -
Skizz
addikt
válasz konzumpro #7628 üzenetére
Az a baj hogy a delonghi fozoegysegnel egy ponton tul kinyomja a rugo a dugot ami leszoritja. Ugyan ra lehet eroszakolni a szurot mert azt egy csavar tartja, csak epp ha nagyon nagyot nyom a rugo a szuron akkor 1-2 mm-t el tud emelkedni a peremen, azon az oldalon ahol a cream szelep van es akkor a szuro ala nyomja be a kavet. Sajnos vannak a rendszernek korlatai.
-
Skizz
addikt
válasz mazsi70 #7751 üzenetére
Hát ez nagyon kávéfüggő.
Hőmérséklet: akkor legyen magas, ha világos a pörkölés. Pl a korábban említett 82 vivace az alacsony hőmérsékletet igényli - csak, hogy legyen viszonyítási alap.
Aroma: a Pacific Yellow Brasil Bourbon-je 3/5 volt a legtöbb, ahol még tudott kivonatolni max. hőmérséklettel a Dinamica Plus. Pedig az még nem is volt egy különösebben világos pöri. Most a Rome-ot iszom, 5/5-ön mehet alacsony hőmérsékleten, tök jól kivonatolja (alacsony hő kell, met 65%-a robuszta és sötét pörkölés). Ezt érzésre be tudod állítani.Darálás: 2-2,5 körül tartom - nekem még nem volt kávé, ami itt befullasztotta volna. Sőt, jelentősen széthúztam a crema rugót és még így sem fulladt be viszonylag finom őrlésnél.
Ha nagyon nem akaródzik kivonatolni, akkor lehet kávét cserélnék...