-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pá
addikt
Sokáig én is szenvedtem ezzel, nagyon sokat babráltam az őrlővel, időkkel, mindennel.
De ahányszor elérte, a jó kávét, idővel elkezdte csökkenteni az őrlés időt.
Viszont miután feladtam és nem foglalkoztam vele, magától beállt és már hetek óta pont tökéletesre főzi a kávét, most szinte hozzá se merek nyúlni, takarítani is alig merem, nehogy elromoljon.
Szép 2cm vastag szilárd pogácsákat nyom, 25-30mp közötti főzés idővel, mint a nagykönyvben.
Szóval konkrétan segíteni nem tudok, de legalább üzenem, hogy van remény.Ugyanúgy 290.81.
Edit: ha nagyon, nagyon fontos, akkor azt lehetne megcsinálni, hogy a darálót külön áramforrásra kötni egy időzítővel mondjuk fixen 10mp-re állítva vagy ilyesmi. És a kávéfőzőből jövő áram, ami mondjuk 8 mp-ig őrölne, csak arra lenne használva, hogy triggerelje a külön kört a saját 10mp-es őrlésével.
Annyi mehet itt félre, hogy ha sokkal hosszabb a saját időzített őrlési idő, mint, amennyit a kávéfőző gondol, akkor simán lehet, hogy a főzőegységet már elkezdi beforgatni, amíg a daráló még megy, ami nem túl praktikus. Szóval ezzel max 1-2mp-et lehetne rádobni a gyári értékre. -
Dr. Szilikát
őstag
- Pont arról írtam, hogy felesleges jobban zsírozni szerintem, ez nem a Saeco rendszer, nem szorulást figyel, hanem méretet, avagy vastagságát a pogácsának.
- Ha jó finomra állítod a szemcseméretet (csak a kísérletezés kedvéért, hátha kiderül valami), nem kizárt, hogy elkezd tovább őrölni, mert lecsökken a vastagság, igyekszik kompenzálni.
Azt nem tudom, ezeknél mennyire törik a pogácsa, van-e mód a vastagság mérésére, megfigyelésére.
-
Cblacksmithc
tag
nem akarlak elkeseríteni, de pont ilyennel próbáltam anno, ragad nem kicsit.
szóval: próbáld ezt
nekem bevált delonghi-hoz. De takarítsd le az összeset, amit bekentél a kenés előtt....beleértve a dugattyún lévő gumit is, amit nehezen lehet elérni....és nem kell agyonszilikonozni !az említett gumi környékét TILOS bekenni, mert csak a kávé beleragad !
egyébként milyen tipusszám ?
-
Dr. Szilikát
őstag
Mivel nem figyeli a motoráramot szerintem, ami az alkalmazott egyenirányítós, 230 V-ról működő meghajtómotornál nem is lenne valami életszerű, illetve pontosan figyelhető, így szorulásra egyébként sem érzékeny, gondolom.
A Saeco technikája egy törpefeszültségű DC-motor, elektronikus vezérléssel, irányváltás, áramfigyelés, sima DC-tápról.
Mivel az információk szerint, a DeLonghi a pogácsa vastagságára másképp szabályoz, ezért az időzítést kényszerűen csökkenti, amíg a kamra telítését érzékelő mikrokapcsoló visszajelzést ad erről, hogy már túl sok az őrlemény.
Ha ez így megy, nem lehet átlépni ezen a feltételen, mivel az őrlési idő csökkentése nem előre meghatározott, hanem a főzőkamra teltsége irányítja gyakorlatilag.
Hasonló megoldás van a Krups egyik változatánál, ahol egy mikrokapcsoló pozíciójának módosításával (vagyis szereléssel) lehet csak befolyásolni a pogácsavastagságot, hiszen a szoftver azt figyeli. Ezt mellékesen befolyásolja az őrlési finomság is, mivel a durvábbra állított őrlő, azonos idő alatt jobban telehányja a kamrát és fordítva. Ezért a finomabbra állított őrlés után is elkezd kompenzálni, vagyis növelni az őrlési időt.
Amellett lefut egy teszt az első bekapcsolásnál (de csak áramtalanítás után), amikor a processzor leméri üresen a dugattyúmozgás idejét. Az őrlésnek van ugyan egy biztonsági időtartománya (min-max érték), de ilyen embert nehéz lesz találni valószínűleg, aki ebbe a gyári programba bele tudna nyúlni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Az a Saeco rendszere, ahol a préseléshez szükséges erőt (motoráramot) figyeli és abból következtet a szoftver. Most mellékes, hogy ebben egy kiegyenlítő rugó is lényeges szerepet játszik.
Deloghi gépem még nem volt, de ha jól tudom, csak az őrlő passzív időzítésével változtatja a mennyiséget, a végeredményről visszacsatolást nem kap a processzor, legfeljebb túltöltés esetén érzékel egy mikrokapcsolóval. De ezt a szerelős videók alapján nem egyszerű átlátni, közelről pedig nem láttam. Lehet persze az is, hogy mégis van valami visszacsatolás.
Időzítések figyelésére van olyan trükk is, hogy felvételt készítünk (minimum hang), utána azt vizsgáljuk.
-
zacci
aktív tag
"Persze ezt mind meg is lehet inni, ízlések és pofonok."
Nem iszod meg, mert az ott le van rakodva jol. Pont ez lesz a gond idovel
De ha dzsuva jott ki a gepbol, akkor az azt jelenti, hogy mukodik a tabi es pont azt csinalja mint a sajat markas verzioja, csak eppen joval olcsobban. En a tabiert vagyok hajlando fizetni, nem azert, hogy ra legyen irva Philips v. Jura vagy akarmi is. -
Dr. Szilikát
őstag
A Saeco főzőegységben például 13 mm magas üreg van az őrlemény részére, amikor ennél többet őröl be a gép, egy erős rugó egyenlíti ki a tágulást 18 mm-ig. Efelett megszorul a főzőegység és visszateker, kidobja a fiókba vagy nagy nehezen lepréseli.
Amire ki akarok lyukadni, hogy ideális esetben a jelzett rugó elég jól összepréseli az őrleményt 13-18 mm között, így a csatornázódás nem nagyon jellemző. A Krups meg pláne jól présel.
Ezért is volt nekem szimpatikusabb az automata, mert a karos nem préseli össze a pogácsát, kivéve a racsnis Krups például.
Igaz, hogy amikor megjön a nyomás, igyekszik tágítani a teret és ezt a rugót is visszanyomja, minél nagyobb a pogácsa ellenállása, annál jobban. De előzőleg már összepréselte, így a felfelé áramló víz a pogácsa aljánál képez egy réteget és onnan egyenletesen áramlik át. Ezt észre lehet venni abból is, amikor a kész pogácsa alja (ahol a vízréteg dolgozott) nem olyan sima, mint a teteje.
Túl finom őrleménynél inkább az van, hogy eltömít, a vízpumpa erőlködik, alig bírja átnyomni a vizet. De ilyenkor már a kávé íze sem valami jó.
-
kchris78
veterán
“Ezen finomabb/több őrleménnyel és/vagy alacsonyabb hőfokkal tudsz segíteni.” Igen pont ezt számolgatom most hogy mindig csak az extra mildot használjuk ami 8gr körüli őrleményt használ és espressot ami 40ml, ez túlmegy minden ajánláson amit csak olvasok.. 1:4 az 1:1-2 helyett… A mycoffee program 30ml, illetve egy fokozattal több őrlemény kell hogy egy kicsit intenzívebb legyen a főzet ízvilága
.
-
kchris78
veterán
A kávé elvileg nem tré, nem emlékszem a nevére de livornóból hoztuk valami helyi cucc
. Jobban pörkölt fajta, a recepten utána kell állitani. (szerencsére már nincs sok belőle és jöhet valami könnyebb fajta)
A nehezen mozog az objektiven mit jelent? Mérleggel szembe állitottam és azzal nyomtam be a főzőegységet, 1500gr-nál indult el és kb 2000gr-ig ment fel a végére az elvileg 15-20N erőt jelent, ez soknak számit?
-
kchris78
veterán
na megcsináltam! picit macerás hogy be van ragadva (gondolom a vákum-hatás) oda a szelepkupak. Jól meghosszabbitottam a rugót. A hatás amit érzékelek hogy ami kijön főzet éjfekete teljes mértékben, nem megy át barnába a teteje... és testesebb is, jó keserű (ez mondjuk a kávé "bűne"), pedig most még extra-mild-ot csináltam... Ha elvonatkozatok mindentől és csak több anyagot von ki a babokból már nyereséges a dolog mert kevesebb bab fog fogyni
.
-
kchris78
veterán
-
kchris78
veterán
normál álláson nekem is ez feltűnő egy régebbi Saeco céges automatával szemben hogy a főzet alja igazán szép feketébe boruló barna, a teteje már átlátszóba megy.. ami nem normális szerintem.
Viszont: kisérletezés helyett nem egyszerűbb az alternativ rugót megvenni? Egy másik weboldalon találtam delonghi készletet amiben szelep volt meg rugó is... 3200 volt a teljes készlet. Annak még az is az előnye lehet hogy a rugó tartása stabil lehet nem esik vissza a normál hosszra.
-
#85578752
törölt tag
Különben hogy adnák el a drágább modelleket? Ja hát kijelzővel...
Nekem érdekes a tapasztalatod, köszi hogy megosztottad.
Lehet hogy érdemes lenne TDS-t mérni hogy kiderüljön mikor mennyi a szárazanyag arány. Persze azt nem tudom hogy ez mennyire korrelál a kávé szubjektív ízével. -
mazsi70
senior tag
Hálás vagyok !
Más... Az miért van ,hogyha először főzők ristrettot ,akkor alig jön valami .Állaga langyos ,savanyú és kevesebb a beállított mennyiségnél . . Ha,viszont közvetlen előtte már főztem pl. cappuccinót ,akkor nincs ilyen gondom . Kínomban már azt csináltam ,hogy az öblítő programot használtam (forró víz a gépből ) . De ez plusz idő és sok víz megy kárba . -
#85578752
törölt tag
Nem röhögök. Még Saeco Xsmall-on én is így javítottam a nyomásviszonyokon, pár nap után valamennyire visszaállt a rugó, sokat kellett vele birkózni. Aztán jött a Minuto rendszerű gép, és mivel erre rá lehetett építeni az SBS szelepet, azzal már nem nyomódik vissza a rugó, stabil, megbízható. Kíváncsi leszek milyen lesz két rugóval.
-
mazsi70
senior tag
Gondolom a rugóhoz való hozzáférés macera és garancia vesztéssel jár ?
A 2-es finomságú őrlés még nem ment tegnap ,mert semmi nem jött át .Felraktam 4,5-re ,ma meg már vissza tudtam venni 3,5-re ,de így is a ristrettónál még egy kicsit erőlködik .
Étkezési ,hőálló zsírhoz tudsz linket dobni ? -
#85578752
törölt tag
Talán rugócsere a főzőegységben, az minden trükk, amivel a nyomásviszonyokat változtathatnánk. Vagy egy plusz szelep a kávé útjában. De az már egy másik gép lenne.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Ezt a gép programja diktálná, de úgy látom, a Delonghi géped ezt nem támogatja. A zsíroldó tablettákat a főzőegységbe kell tenni, ezek lúgok (Saeco, Krups).
Vízkőoldó megy a víztartályba (sav).
Te gépednél annyit látok egyelőre, hogy a kivehető főzőegység lemosását ajánlja, illetve korábban videón láttam annak szétszedéses tisztítását. -
Mike088
csendes tag
https://kavegepbolt.hu/Szilikon-zsir?gclid=CjwKCAiAv9ucBhBXEiwA6N8nYOxCaYHTCGpPAgow_nkEibZ23D2xRzM0NXxwOpC_M6m5_xsan9Si4RoCKyAQAvD_BwE
Én ezt használom Magnifica S-hez. Havonta egyszer kell zsírozni a főzőegységet, benyomod a dugattyút és a henger falát vékonyan bekened. Utána told vissza végállásba és felesleget töröld le amit kinyomott. Ez mellett hetente egyszer én le is szoktam mosni folyó víz alatt. Utána érezhetően jobb kicsit a kávé minősége.
-
#85578752
törölt tag
Ha rövidebbre veszed, 1:3 arányban már inkább hasonlít eszpresszóra, az őrlemény finomságának növelésével kávésabb tud lenni, a testességen még a hőfok emelése is tud javítani, a nyomásfokozóhoz itt nincs egyszerű tuning, csak a rugó cseréjével lehetne, de szerintem azzal nincs baj, ha nem szökik a nyomás sehol.
-
BaLee
addikt
Kicsit fogtam a fejem az Euronicstól. Nincs velük jó tapasztalatom. Ma felhívtam őket, hogy mondjanak valamit kb. mire kapjuk meg a kávéfőzőt mivel az oldalon 1-3 nap van írva. Válasz: nem tudja megmondani, de az átfutási idő jelenleg 4-6 munkanap náluk.
Szuper, akkor az oldalon miért 1-3 nap van? Na mind1.
Hívás közben észrevettem, hogy elírtam a névben egy karaktert de már csak híváskor vettem észre így megkértem nézze meg, hogy a számlázási névnél is el van-e írva. Beazonosított, majd azt mondja, hogy igen, elírtam, nem tudja sajnos módosítani. Törli a rendelést de meg tudom rendelni ugyanilyen feltételekkel. Mondom jó. 1 nap ide vagy oda.
Belépek gépen és látom, hogy a számlázási névnél jól írtam, csak a szállítási névnél volt rosszul megadva azaz kb. semmit nem befolyásolt volna.
Megrendelés törölve, újra leadva +1 nap...
Szóval várunk, Egy helyi boltban ugyanezt a típust ajánlották 286-ért ajándék kv nélkül. Végül az Euronics mellett döntöttünk tegnap, remélem nem bánom meg... -
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
Egyrészt, másrészt gyorsabban tud tejes italokat készíteni, akár egyszerre tudja a tejet a kávéval a csészébe önteni.
Videót nem találok a cappuccino mix főzésről, úgy látszik aki a két termoblokk miatt veszi, nem videózza, aki meg videózza, nem tartja fontosnak, pedig ez volna az előnye a többihez képest... Szóval lehet hogy felesleges.
-
#85578752
törölt tag
Annyiért a GranAroma jónak tűnik mert vannak dedikált gombjai is, meg paraméterezhetőek az italok profilonként, könnyű tisztítani, de ha jól be van állítva akkor a legolcsóbb LatteGo-s Philips is jó. A Delonghi a másik irány, végülis én megmaradtam a Philipsnél, annak ellenére hogy régebbi tervezés, kiszámítható, konzisztens, strapabíró.
Új hozzászólás Aktív témák
- ZIDOO médialejátszók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- SkyShowtime
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest