-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
válasz kchris78 #7218 üzenetére
Jó a Nespresso tejhabosító is, akár utazáshoz is hasznos.
Bár nálam utazás kapcsán változtak az igények, legutóbb egy aránylag jó kávét főztem az apartman karos Delonghijával, nem erőltettem a harangvirág alakú "gőzcsövét", inkább mikróban megmelegítettem a tejet egy perc alatt és abba főztem a kávét. Tejeskávé.
Most egy normális karossal jól sikerült presszót ittam ugyanígy, egyperces mikrós tejjel, mert mind a két tejkiöntőm mosogatja a gép... Nem csalódtam, nem is nagyon erőltetem már a habot. Csak a latte art miatt szeretnék időnként jobb minőségű gőzölt tejeket, arra legjobb a gőzcső.Meg mostanság még a
franziskanerkapuziner jön elő mint ital, Mokinával főzött, kiegyensúlyozott (nem savas) kávéra flakonos tejszínhabbal dekoratív illékony felépítmény, több-kevesebb sikerrel.(A franziskaner az úgy tűnik inkább melange tejszínhabbal, egy egyenlő arányban kávét-tejet-tejszínt tartalmazó ital.)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz kchris78 #7221 üzenetére
Otthonra többféle megoldás is van, vannak kétbojleres gépek, ahol nem gond a gőzölés, meg vannak a Sage thermojetes gépek, ahol épp a kis hőtehetetlenség miatt könnyű átállni gőzre. Ipari hőcserélőseknél meg tényleg adva van a nagy hőtehetetlenség, állandó gőz, forró víz. Kis karosoknál meg türelem, szerencsés esetben nem tulipán alakú a gőzcső vége és lehet vele gőzölni...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kchris78 #7221 üzenetére
Szarvasi karos létezik forraló elven működő és vízpumpás típus is, nem mindegy, melyikről van szó. Noha én egyiket sem próbáltam még, de pumpás / karos gépem, gond nélkül termeli a gőzt:
https://www.arukereso.hu/kavefozo-c3174/heinner/hem-1100bk-p352105253/
Ugyanez Lidl / Silvercrest néven is futott. Elvileg nem egy nagy márka, de azért jól működik. Belső felépítés is rendben van (darabokra szedtem). Hasznos a hőmérője, ami által követhető, hogy mikor indítsuk a főzést, illetve korrigálni is lehet a bojler hőmérsékletét, ha a gőzgomb megnyomásával ráfűtünk egy kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz kchris78 #7295 üzenetére
Karossal is lehet végülis turbo shot-ot főzni. (Biztosan van jobb magyarázó videó, hirtelen ezt találtam)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kchris78 #7442 üzenetére
Az inkább csak egy indikátora a problémának, ilyenkor már cserélendő az egész betét, mert nem tudható, hogy az aktív szénben mi rejtőzik.
De amennyiben ez csak előfokozat egy RO-membrános készülékben, 1 évig nem kell foglalkozni vele, mert a membránon a baktériumok nem jutnak át, eltereli azokat a lefolyó felé.
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7463 üzenetére
Hát de ez mire jó?
Itt annyi a különbség a kavegepbolt.hu-s rugóhoz képest, hogy adnak hozzá szelepet és sapkát is. De azok max. akkor kellenek, ha az eredeti elveszett, a rugó véleményem szerint ugyanaz, mint a gyári. Ezzel különbséget nem fogsz elérni, csak tartaléknak alkalmas.
-
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7481 üzenetére
Én fázisceruzával, vagy hegyes végű pengével szoktam kivenni a kupakot, mert azt be lehet ékelni a főzőegység közepén lévő bumbi meg a szelepsapka közé és akkor a szelepsapka kipattan könnyedén.
Jócskán meg lehet/kell hosszabbítani igen. Teljesen jó amit tapasztalsz. Ha keserű, akkor túl sok a hő és/vagy a vízmennyiség (vagy tré a kávé és nem lehet többet kihozni belőle).
Ajánlom a főzőegység zsírzást (rendszeresen), mert minél nehezebben mozog, annál kevesebb kávét őröl a könnyebb tömörítésért, de ugyanannyi víz megy át rajta, így egyre inkább túlkivonatoltá válhat ugyanaz a recept.[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7484 üzenetére
Én OKS hőálló élelmiszeripari szilikonzsírt használok, jutyubon vannak how-to videók.
Nem tudok konkrét számadatokkal szolgálni. A gép érzékeli, hogy mekkora meló a főzőegységet mozgatni. Ha a 2db O-gyűrű szárad, keményedik, akkor betapad a főzőegység falába, a gép meg küzd. Ha havonta zsírzod, akkor nincs ebből para.
Igen, az ilyen sötétebb olaszos blendek általában robusztásak is. Minimum hővel mennék neki és jó lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kchris78 #7484 üzenetére
Valószínűleg a Saeco rendszeréhez hasonlóan, a processzor figyeli a motoráramot, ahhoz korrigálja az őrlési időt (Saeco esetében az őrlő fordulatát számolja), így igyekszik stabilizálni a pogácsa vastagságát.
Vagy az is lehet, a hajtóműnél van egy Hall-szenzoros érzékelő, ami a hajtótengely forgását figyeli és abból kalkulál, de ezt csak videón láttam, ezért nem ismerem annyira.
Igazság szerint a régebbi Krups széria nagyon jól működik fix őrlési időzítésekkel is, amit esetleg szervizmenüben lehet korrigálni, ha mégis akarná valaki. Újabb Krupsnál pedig van egy mikrokapcsoló, ami a dugattyú süllyedését figyeli, az alapján korrigál őrlési időt, automatikusan.
A motoráram figyelése néha félreviszi az ügyet, ha szorul a mechanika, a processzor "azt hiszi", hogy túl sokat őrölt és a következőnél már visszavesz.
Nyilván ezt azért találták ki, mert a fix időzítés vagy fordulatszámlálás elvileg nem garantál azonos pogácsavastagságot, azt befolyásolhatja az őrlés finomsága, minőség, ilyesmi.
Egyébként a kompresszor gázsűrítő, ez vibrációs vízpumpa:
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz kchris78 #7506 üzenetére
Jól kiegyensúlyozott kávé, minden középállásban. Vagyis nem. A gyári beállításhoz képest érdemes finomabbra venni az őrlést, hogy több aromát tudjon kioldani, ha nem zavaró a keserű utóíz akkor sikerült. Ha sós a kávé, cappuccino utóíze, az a csersav miatt van, alacsony a hőfok. Ez itt nem valószínű hogy jelentkezik, de ha mégis, öblítsd át üresen a gépet főzés előtt, ha ez sem elég akkor vedd magasabbra a hőfokot ha lehet.
Mivel most épp éves dögrovásomat töltöm, nem érzek szagokat, illatokat, csak ízeket. Kihasználva a konstans orrcsipesz lehetőségét, csak ízre teszteltem a kávét tegnap, a reggeli csak sós volt, a délutáni már kellemesen semmilyen. A sósság a csersav savasságából fakadt, nem volt turbo max hőfokon a gép. Délután már jól átmelegített gépen semmi zavaró nem volt a kávé ízében. Ma reggel meg már egész jó umami ízeket kaptam, részben a nem túlgőzölt tej, részben a két ricnivel finomabbra állított őrlővel kapott finomabb őrlemény miatt. Ez gyári skálán ha 5 fokozatot nézünk 1-től 5-ig akkor 2, 12 fokozatból a 3-as.
Szóval szerintem ez a jó ÍZ beállítás. De talán aromákban is az lesz ha visszajön az orrom.
A kávé amivel játszadozok, közepesen pörkölt arabica, Mövenpick Caffé Crema. Jelenleg kár belém pazarolni .
-
kchris78
veterán
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7531 üzenetére
Azt úgy nem tudod pontosan lemérni. Ha kiváncsi vagy az őrlemény mennyiségre, akkor sajnos pazarolnod kell: az üres zacctartód tárázod egy mérlegen, majd egy őrlést követően áramtalanítod a gépet/leállítod a főzőprogramot, így aztán szárazon dobja le a pogácsát a zacctartóba és a mérlegen rámérsz a különbségre.
Nekem zsírzást megelőzően 11gr volt az 5/5 erősség, de tud az kevesebb is lenni, ha úgy van.
Főzőegység karbantartása: [link]
Ha rugó széthúzását követően keserűbb lett ugyanaz a recept ugyanazzal a kávéval, akkor nálad pont az ellenkezője történt, mint nálam: a kávéd nem bírja a megnövekedett kontaktot a vízzel. Ezen finomabb/több őrleménnyel és/vagy alacsonyabb hőfokkal tudsz segíteni.
Én épp a pacific brasil yellow bourbonját használom, de sajnos automatán (legalábbis ezen) lehetetlen belőni. 3/5-ön jön le kb. 45gr, magas hőn és így legjobb esetben ad olyat, mint a verona, ami fele robuszta és bevallottan egy alacsonyabb minőség. Kevesebb őrleménnyel egy "gyenge ristretto", többel meg alulkivonatolt, ha pedig növelem a lefolyt mennyiséget, akkor eltűnnek az ízjegyek - marad a 3/5. Vissza fogok térni a veronahoz, tök jól hozza az étcsokis eszpresszót, vastag cremaval.
Sajnos amit nem tudunk meghekkelni, az a kávépogácsa előkészítése. Az automatás nyűgök egy jó részét le lehetne küzdeni egy rendesen előkészített kávépogácsával, na meg állítható előáztatással. Mivel ezek fixek, marad a hő-őrlés-lefolyás trio balanszírozása.[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7541 üzenetére
Én nem értek hozzá, de a frei kávékról eddig még jót nem hallottam.
Az biztos, hogy az ízesített kávékat kerülni kell, mert a benne lévő aljzószerek beletapadnak az őrlőbe és kárt tesznek. Ez talán fel van tüntetve a kézikönyvben is.
Általánosan beszélve minél világosabb a pörkölés, annál nagyobb a hőigény. De itt nem áll meg a dolog, mert automatával egy underdeveloped kávét nemigazán tudsz megfelelően kivonatolni, szóval sokat kell játszani az őrlemény-kinyert mennyiség arányával (én 1:4 alatt nem is próbálkoznék), plusz az őrlésfinomsággal. A túl finomra vett őrlés az automatán viszont megbosszulja magát, mert a pogácsa előkészítés hiánya könnyen csatornázást eredményezhet és így több a kár, mint a haszon.
-
viktorhu
veterán
válasz kchris78 #7541 üzenetére
Minimálisra állított erősség vagy hosszabbra főzött kávé, max vízhőmérséklet, maxra állított nyomásfokozó, finom őrlemény.
Ha igazán finomat akarsz világos kávéból, akkor french press igen durvára őrölve egyébként. Nekem egy világos kávé működött automatában, az aldis égszínkék kilós roastmaster, de sajnos nem része az állandó kínálatnak.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kchris78 #7551 üzenetére
Kattintásvadász / szenzációhajhász / átverős főcímek, régebben főleg a bulvár csinálta, de már mindenhol terjed. Utálom én is, hiába csak megélni akarnak a piacon. Azt meg nem lehet, hogy direkt összefognának az emberek és azért se kattintanának. Mindig lesznek kattintók.
[ Szerkesztve ]
-
Jenne
senior tag
válasz kchris78 #7690 üzenetére
Szia!
Ha én (és csak példának) csak reggel és délben iszom kávét, akkor közben a két időpont között ki fog kapcsolni a gép egy idő után automatikusan is ... gondolom én. Így viszont akkor mindig hideg állapotról indul/lesz a főzőegység ha bekapcsolom, mert kávét szeretnék inni és így meg főzés előtt öblíteni kell a programja szerint. Vagy nem jól gondolom?
[ Szerkesztve ]
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7872 üzenetére
Akkor gondolom a mi gépeink műszaki paramétereiben meg van eltérés, mert nekem simán.
Úgy simán, hogy abban a pillanatban, ahogy kimozdítom a helyéről, dobja ki a kijelzőre a hibát, hogy tolja vissza a víztartályt. És addig semmit nem hajlandó csinálni, amíg ez nem történik meg.
Aztán meg folytatja a progit, mintha mi se történt volna.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kchris78 #7872 üzenetére
Egyébként szokta jelezni a vízhiányt? Mert volt itt olyan is a topikban, hogy valakinek a vízszintérzékelő hibája miatt nem tudott lefutni a tisztítóprogram és benne ragadt, ha jól rémlik.
Bár ennek másik oldala, nekem a régi Saeco direkt úgy volt kitalálva, hogy a szintjelzés után fejezze be a kávéfőzést, hiszen annyi víz még bőven maradt a tartály alján, ami ehhez elegendő. Csak új programba már nem kezd.
Krupsnál meg pont ez a hülyeség, azonnal megáll főzés közben, holott simán befejezhetné a maradék vízből és nem kapna levegőt a rendszer. Ha kicsit jobbra döntöm a gépet, megemelkedik az úszó és folytatja is rögtön.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kchris78 #7879 üzenetére
Program futása közben is észlelheti, hogy bejelez az érzékelő (Reed-relé vagy Hall-szenzor szokott lenni), csak feleslegesen nem szakítja meg a főzést, hiszen a maradék még elegendő. Azzal nem kalkulál ez a (szoftver) verzió, hogy valaki szándékosan játszik vele.
Vagy csak utána észleli, ez már mindegy. Lényeg, hogy újabb főzést már nem engedélyez, amíg fel nem töltik.
Meg olyat is el tudnék képzelni, hogy hosszabb, azaz több vizet fogyasztó program esetén mégis megállít, hiszen az áramlásérzékelő méri a fogyasztást, így ha elég okos a szoftver, abból tudhatná, mire lesz elegendő, legalább közelítően.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz kchris78 #8007 üzenetére
Én kiveszem a főzőegységet és úgy rakom bele, aztán őrölt módban indítom és áramtalanítok félig főzve a tablettát...
Aztán most egy másodikat is "főztem", csak most fél percekre megszakítottam a főzést a mostanában rögeszmémmé váló hosszú előáztatás mintájára, vagyis ajtó kinyit és vár, még mielőtt letelne a fél perces timeout, visszacsuk és újra... Így kijött az összes krokodil és alga a csövekből, a harmadik kávéban már nem találtam hínárdarabokat.