-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaborino986
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #7500 üzenetére
Olyan hangnak írnám le inkább, mint amikor kifogy a víztartályból a víz kávéfőzés közben. Egyre hangosabb, majd az egész gép kikapcsol és elmegy az áram.
-
Beni2360
félisten
válasz BullZeye #7497 üzenetére
7 evvel ezelott beirtam a keresőbe elelmezesi szilikon. Volt tobb találat elmentem egy pesti cimre es vettem két tégellyel. Mig elek sem fog elfogyni az első sem. Hőálló kivitel kenem oda is ahol meleg van meg kócozáshoz is hasznalom. Ez tubusas valami egy higitott valtozata. Ja es akkor vettem meg ott szilikon sűrű olajat olyan csörös kivitelben.
[ Szerkesztve ]
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz gaborino986 #7501 üzenetére
Amit én írtam, az nem ilyen, a pumpa lefullad, gyengül a hangja, ugyanakkor zúg, mert az 50 Hz táplálás rajta marad. Ha meg már nagyon ereszt a tömítés, le sem fullad.
Jellegzetes, erős, zakatoló hangot a vízpumpa akkor ad, amikor tényleg nem kap vizet. Ilyen előfordul, amikor levegőt kap a víztartály tömítésénél, illetve elfolyik mellette a víz, a gép aljába.
Meg egyszer, azon a részen egyik cső ki volt lyukadva, ami hegyes végű csonkra csatlakozik, megfeszült oldalra és kiszúrta.
Nekem mondjuk inkább az volt a módszerem, hogy nem rögtön szétbontani az egészet, hanem csak kiépítem az elejét, hogy lássam, mi történik, hol folyik, mit csinál. Csepptálcát beteszem alulra, az üres helyre, mert ott ömlik vissza a forró víz egy csonkon, azt fel kell fogni. Meg gondoskodni kell a dugattyúból jövő víz elvezetéséről is természetesen.
Ha a ház hátsó részét visszateszem, akkor megoldott a víztartály és a zaccfiók rögzítése, viszont nem látszik minden belső rész. Egyéb esetben még ezekkel is trükközni kell.
-
gaborino986
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #7503 üzenetére
Értem, így már világosabb a történet. Tegnap addig jutottam, hogy már kiszedtem a daráló egységet belőle, de most már ezt a folyamatot végig viszem, mert így legalább látom mi hol van belül és kitisztítom a lerakódásokat. 🙂
De akkor mielőtt mindent vissza építek az elejét nem teszem fel és úgy fogom majd indítani a tisztítási folyamatot.
Bocsi, hogy ismét megkérdezem, de a január 8 már egyre közelebb van🙂:
Van egy 25%os Philips kuponom, és szerintetek jó vétel lehet így az alábbi 2 közül az egyik?
Philips series 1200 EP1223/00
https://www.philips.hu/c-p/EP1223_00/series-1200-automata-eszpresszogepek
Vagy LatteGo változat
Philips series 3200 EP3241/50
https://www.philips.hu/c-p/EP3241_50/series-3200-automata-eszpresszogepek
Vagy hasonló tudással vannak olcsóbb és jobb gépek? -
jjeahh
nagyúr
Üdv! Van valakinek itt Delonghi Magnifica S gépje? Ha igen, az örlőt és a kávé erősségét szabályzó tárcsát hogy állította be? Nagyon kezdő vagyok, nemrég váltottam le erre a gépre a random gagyi kotyogóst, így nekem egyelőre még nem mond semmit az, hogy a kávénak mennyire keserű az utóíze
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
kchris78
veterán
Pellini n82 vivace-hez mi lehet ajanlott beallitas?
-
konzumpro
Topikgazda
válasz kchris78 #7506 üzenetére
Jól kiegyensúlyozott kávé, minden középállásban. Vagyis nem. A gyári beállításhoz képest érdemes finomabbra venni az őrlést, hogy több aromát tudjon kioldani, ha nem zavaró a keserű utóíz akkor sikerült. Ha sós a kávé, cappuccino utóíze, az a csersav miatt van, alacsony a hőfok. Ez itt nem valószínű hogy jelentkezik, de ha mégis, öblítsd át üresen a gépet főzés előtt, ha ez sem elég akkor vedd magasabbra a hőfokot ha lehet.
Mivel most épp éves dögrovásomat töltöm, nem érzek szagokat, illatokat, csak ízeket. Kihasználva a konstans orrcsipesz lehetőségét, csak ízre teszteltem a kávét tegnap, a reggeli csak sós volt, a délutáni már kellemesen semmilyen. A sósság a csersav savasságából fakadt, nem volt turbo max hőfokon a gép. Délután már jól átmelegített gépen semmi zavaró nem volt a kávé ízében. Ma reggel meg már egész jó umami ízeket kaptam, részben a nem túlgőzölt tej, részben a két ricnivel finomabbra állított őrlővel kapott finomabb őrlemény miatt. Ez gyári skálán ha 5 fokozatot nézünk 1-től 5-ig akkor 2, 12 fokozatból a 3-as.
Szóval szerintem ez a jó ÍZ beállítás. De talán aromákban is az lesz ha visszajön az orrom.
A kávé amivel játszadozok, közepesen pörkölt arabica, Mövenpick Caffé Crema. Jelenleg kár belém pazarolni .
-
kchris78
veterán
-
Revolit
senior tag
válasz Dluinet #7499 üzenetére
Bocs, nem neked válasz, csak mobilnézeten nincs új hozzászólás gomb?! Amúgy jó videó, majd én is tervezem a "mélytisztítást"
Lassan két éve van egy philips automata gépem (ami ha jól tudom ugyanaz mint a Saeco), és kíváncsi lennék, hogy mennyi kávét (hány gramm) használ el egy kávéra? Mindig esspressot iszunk, és legtöbbször a kettes erősségűt. Gondolom ettől is függ. Ahogy olvasom egy espresso 6-8g. Ez kb reális? -
Beni2360
félisten
válasz Revolit #7512 üzenetére
Mobilon jobb felső sarokban a nagyító mellett jobbra 3 pötty, ott lehet új hsz-t valasztani.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Grande Ale
őstag
Üdv!
Elég csúnyán néz már ki a lattego gépünk központi egysége. Hiába mosom, be van ragadva mar ez a szilikon, kávé, stb, nem kell szerintem mondanom..
Tudnátok esetleg ajánlani valami tablettát, ami zsíroldó és leszedi ezt a ragadványt?
Gondoltam azt is, hogy beteszem a mosogatógépbe, de nem merem... -
mazsi70
senior tag
válasz Grande Ale #7516 üzenetére
Üdv !
Én áztatni szoktam ,sokáig ,meleg vízben . Volt ,hogy mosogatógépben mostam .Az vitt mindent és oda kellet figyelni az újboli zsírzásra .Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Grande Ale #7516 üzenetére
Én szétszedném és úgy zsíroldó meg kefe. Mosogatógépbe is rakhatod de szerintem jobb szétszedve, tömítések nélkül, nincs az a mosogatógép ami a rejtett helyekről kiszedné a zsíros zaccot. Utána mosogtóleves zsíros zaccos lenne csak.
-
mazsi70
senior tag
válasz Grande Ale #7520 üzenetére
Semmi baja nem lett . Az a "baj" ,hogy mindent levitt . Nagyon oda kellett figyelni a zsírzásra .
Skizz
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
Skizz
addikt
És mit lehet tenni a főzőegység utáni vízkörrel, ahol a kávé átzubog főzéskor?
A Dinamica Plus esetében, ahol a kapszulás tisztítás nem lehetséges.
Takaríthatom a főzőegységet, mint egy kisangyal, ha az út nagyrészét a kávé zsíros-olajos közegben teszi meg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Grande Ale #7516 üzenetére
Néha szét is szedem, de általában zuhanyozni szoktam, aránylag erős sugárral, ami lehozza. Hideg vizet azért szokták ajánlani (gyártó által is), mert a meleg jobban leviszi a szilikonzsírt is.
Bár az Oxett A2 szilikonolajat még a hideg víz is elég hamar lenyomja. Később az is kiderült, hogy a gumigyűrű megduzzad, kitágul tőle. De ez tényleg csak olaj, elfolyik, mint a méz, előbb-utóbb.
-
mazsi70
senior tag
Én még nem tartok ott ,hiszen 2 hetes a gép . De, én azt akarom csinálni ,hogy a darált kávé nyíláson teszek bele széttört tablettát (kávéolaj eltávolító) és főzők egy hosszú kávét .
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
kchris78
veterán
DeLonghi fozoegyseget hol kell zsirozni? Gondolom nem azon az oldalon ahol kozvetlen talalkozik az orlemennyel, hanem a masik oldalon de ott hova kell bekenni?
Kozben a rugot kicsit osszebb nyomtam, igy a zavaro keseruseg eltunt, de hosszabb maradt mint eredetileg, nekem is kellett a tiszteletkor mint a kolleganak .
DeLonghinal most olvastam a mycafe 30ml az espresso 40ml.
A leorolt kv mennyiseget most merem ki, kulonfele programok eseten, extra mild eseten 8-10gr korul lehet (meg kell hogy szaradjon a pogacsa).
[ Szerkesztve ]
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7531 üzenetére
Azt úgy nem tudod pontosan lemérni. Ha kiváncsi vagy az őrlemény mennyiségre, akkor sajnos pazarolnod kell: az üres zacctartód tárázod egy mérlegen, majd egy őrlést követően áramtalanítod a gépet/leállítod a főzőprogramot, így aztán szárazon dobja le a pogácsát a zacctartóba és a mérlegen rámérsz a különbségre.
Nekem zsírzást megelőzően 11gr volt az 5/5 erősség, de tud az kevesebb is lenni, ha úgy van.
Főzőegység karbantartása: [link]
Ha rugó széthúzását követően keserűbb lett ugyanaz a recept ugyanazzal a kávéval, akkor nálad pont az ellenkezője történt, mint nálam: a kávéd nem bírja a megnövekedett kontaktot a vízzel. Ezen finomabb/több őrleménnyel és/vagy alacsonyabb hőfokkal tudsz segíteni.
Én épp a pacific brasil yellow bourbonját használom, de sajnos automatán (legalábbis ezen) lehetetlen belőni. 3/5-ön jön le kb. 45gr, magas hőn és így legjobb esetben ad olyat, mint a verona, ami fele robuszta és bevallottan egy alacsonyabb minőség. Kevesebb őrleménnyel egy "gyenge ristretto", többel meg alulkivonatolt, ha pedig növelem a lefolyt mennyiséget, akkor eltűnnek az ízjegyek - marad a 3/5. Vissza fogok térni a veronahoz, tök jól hozza az étcsokis eszpresszót, vastag cremaval.
Sajnos amit nem tudunk meghekkelni, az a kávépogácsa előkészítése. Az automatás nyűgök egy jó részét le lehetne küzdeni egy rendesen előkészített kávépogácsával, na meg állítható előáztatással. Mivel ezek fixek, marad a hő-őrlés-lefolyás trio balanszírozása.[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
“Ezen finomabb/több őrleménnyel és/vagy alacsonyabb hőfokkal tudsz segíteni.” Igen pont ezt számolgatom most hogy mindig csak az extra mildot használjuk ami 8gr körüli őrleményt használ és espressot ami 40ml, ez túlmegy minden ajánláson amit csak olvasok.. 1:4 az 1:1-2 helyett… A mycoffee program 30ml, illetve egy fokozattal több őrlemény kell hogy egy kicsit intenzívebb legyen a főzet ízvilága .
-
ricogsm
őstag
Sziasztok ! Ha darálás végén megszakítom a capuccino műveletet, mert észrevettem nincs fent s tejhabosító.
Akkor azt a kávét ki is dobta? Mert újra kezdte a teljes daralasi. Megnéztem a gyűjtőt mintha ott lenne benn.
És látható a penészesedés amiről beszéltem korábban.ui: nem vettem meg az sbs szelepet , mert nem akarok végig menni a csöveken meg moddolni.
max a golyót cserélem ki az is elég igaz ?[ Szerkesztve ]
MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz
-
mazsi70
senior tag
válasz ricogsm #7535 üzenetére
Igen ,kidobta ,mert törlődött a program . Penész : Gondolom Philips ?
Ez ellen úgy védekeztem ,hogy folyékony szilikonnal befújtam . Papír törlővel kitöröltem és 15-20 percig szellőztettem a szilikon szaga miatt . Utána raktam csak vissza a helyére .Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
konzumpro
Topikgazda
válasz ricogsm #7535 üzenetére
Halihó! Nem létszükséglet az sbs.
A golyó szerintem javít és nem nagy költség.Bevonatokkal lehetne kísérletezni a tálcán is, valami vízlepergető szélvédőbevonattal, de az nem biztos hogy szerencsés egy kávégépben. Szilikonzsírral átkenni és finoman letörölni garantálja hogy zsíros praclis lesz a burkolat egy idő után.
Jó lenne valami jurás oleofób megoldás ami élelmiszeriparilag is megbízható.
-
kchris78
veterán
világosabb pörkölés esetén melyik az a beállitás amivel kisebb a savanyú iz? Vettem próbaként egy Frei Cafés világosabbat és ezzel próbálkozom most, de inkább savanyúbb az eredmény mint nem .
-
Skizz
addikt
válasz kchris78 #7541 üzenetére
Én nem értek hozzá, de a frei kávékról eddig még jót nem hallottam.
Az biztos, hogy az ízesített kávékat kerülni kell, mert a benne lévő aljzószerek beletapadnak az őrlőbe és kárt tesznek. Ez talán fel van tüntetve a kézikönyvben is.
Általánosan beszélve minél világosabb a pörkölés, annál nagyobb a hőigény. De itt nem áll meg a dolog, mert automatával egy underdeveloped kávét nemigazán tudsz megfelelően kivonatolni, szóval sokat kell játszani az őrlemény-kinyert mennyiség arányával (én 1:4 alatt nem is próbálkoznék), plusz az őrlésfinomsággal. A túl finomra vett őrlés az automatán viszont megbosszulja magát, mert a pogácsa előkészítés hiánya könnyen csatornázást eredményezhet és így több a kár, mint a haszon.
-
viktorhu
veterán
válasz kchris78 #7541 üzenetére
Minimálisra állított erősség vagy hosszabbra főzött kávé, max vízhőmérséklet, maxra állított nyomásfokozó, finom őrlemény.
Ha igazán finomat akarsz világos kávéból, akkor french press igen durvára őrölve egyébként. Nekem egy világos kávé működött automatában, az aldis égszínkék kilós roastmaster, de sajnos nem része az állandó kínálatnak.
-
Dr. Szilikát
őstag
A Saeco főzőegységben például 13 mm magas üreg van az őrlemény részére, amikor ennél többet őröl be a gép, egy erős rugó egyenlíti ki a tágulást 18 mm-ig. Efelett megszorul a főzőegység és visszateker, kidobja a fiókba vagy nagy nehezen lepréseli.
Amire ki akarok lyukadni, hogy ideális esetben a jelzett rugó elég jól összepréseli az őrleményt 13-18 mm között, így a csatornázódás nem nagyon jellemző. A Krups meg pláne jól présel.
Ezért is volt nekem szimpatikusabb az automata, mert a karos nem préseli össze a pogácsát, kivéve a racsnis Krups például.
Igaz, hogy amikor megjön a nyomás, igyekszik tágítani a teret és ezt a rugót is visszanyomja, minél nagyobb a pogácsa ellenállása, annál jobban. De előzőleg már összepréselte, így a felfelé áramló víz a pogácsa aljánál képez egy réteget és onnan egyenletesen áramlik át. Ezt észre lehet venni abból is, amikor a kész pogácsa alja (ahol a vízréteg dolgozott) nem olyan sima, mint a teteje.
Túl finom őrleménynél inkább az van, hogy eltömít, a vízpumpa erőlködik, alig bírja átnyomni a vizet. De ilyenkor már a kávé íze sem valami jó.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #7546 üzenetére
Illetve még kimaradt, túl finom, illetve kevés őrleménynél szokott előállni, hogy szilárd pogácsa helyet csak "lekvárt" dob ki, ilyenkor felkeveredik az őrlemény a főzőtérben, amiből nem lesz jó kávé, szerintem.
-
Skizz
addikt
válasz Dr. Szilikát #7546 üzenetére
Hát ennek kapcsán van bennem egy egészséges szkepticizmus, tekintve, hogy amíg magamnak készítettem elő a pogácsát mi különbség volt a szimpla tömörítés és az eloszlatás+tömörítés között.
Meg aztán automatája válogatja, a dinamica plus le tud menni olyan őrlési finomságra, amit már képtelen kezelni. Ez próbálkozásnak pirospontos, de ehelyett inkább egy állítható előáztatást adtam volna hozzá az UI-hoz. Valszeg nem lett volna egy nagy was ist, tekintve, hogy a doppio+ programnál így is hosszabb az előáztatás, tehát a precedens meg van teremtve.
100 szónak is 1 a vége: próbálkozni kell.
De túl nagy reményeket nem fűznék a világos pörkölés + automata kombohoz. -
konzumpro
Topikgazda
Lassan gyógyulok és már visszajött a szaglásom, de jött vele egy kis plusz vérnyomás és lüktető fejfájás is, ami politikára és hülyékre erősödik. Ma nem sikerült olyan értéket mérnem hogy megkockáztassak még egy kávét is, majd szép lassú visszoktatás lesz kakaóval, mert a koffein elvonási tünetek miatt nem tudom megkülönböztetni hogy attól fáj-e a fejem, vagy a szteroidos orrspray elvonástól, vagy az acetilciszteintől.
Új hozzászólás Aktív témák
- A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
- EAFC 24
- Retro teló rajongók OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hobby elektronika
- AI generálja majd a képeket a Photoshopban
- Politika
- További aktív témák...
- 205/55 R16 5x112 alufelni michelin nyári gumival
- Ikea falilámpa
- Kibernetik Mobil klíma, 3,5kW légkondi, légkondícionáló
- LAICA Genova HYDROSMART rendszerű csapra szerelhető mikroplasztik-stop vízszűrő + ajándék LAICA fém
- Eladò Philips Series 2000 LatteGo automata kávégèp tejhabosìtòval ùjszerű àllapotban