Új hozzászólás Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz D4rkm4n #2135 üzenetére

    Nem először tűnik fel de mintha nem jól tudnád, mit jelent a zoom obi (nem vagy vele egyedül szóval más kezdők is elolvashatják). Egy nemrégiben írt privát üzeneted is megerősített ebben a hitemben ezért elmondom:
    A zoom azt jelenti, hogy változtatható a gyújtótávolsága, ezzel együtt a látószöge. Nem azt, hogy jó messziről is lehet vele fotózni és nagy. A teleobjektív lehet akár fix gyújtótávú is. Fő jellemzője, hogy kicsi a látószöge, ettől teleobi. A kitobi is zoom obi de a Pentacon 4/300 nem az pedig az már erősen teleobjektív. A zoom obiknál 2 érték van megadva gyújtótávra és nemegyszer fényerőre is, ha nem végig ugyanakkora. Pl. a Canon kitobi a 18-55 F/3.5-5.6 EF-S ami 18mm-es kezdő- és 55mm-es végállást, valamint 18mm-en F/3.5-ös, 55mm-en pedig F/5.6-os maximális fényerőt jelent. Telének én 3 számjegyű gyútáv alatt nem neveznék egy obit de lehet, hogy van erre hivatalos álláspont is. Ettől függetlenül a zoom obik ''alsó'' állását nagylátó állásnak, a végállását pedig tele állásnak szokták nevezni noha az 55mm-t kissé túlzás teleobjektívnek hívni de valahogy mégiscsak hivatkozni kell rá.

    [Szerkesztve]

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Új hozzászólás Aktív témák