Aktív témák

  • sztyui2

    őstag

    Hát-hát-hát, nem is tudom hogy hol kezdjem. Igyekszem minél több dologra kitérni,nagyon hosszú lesz ez a hsz-em, már most érzem :) Remélem valamennyire megéri egyáltalán elolvasni :))
    Kezdjük is azzal a dologgal, hogy az árnyékok határozzák meg a képet. Ha nincs árnyék, akkor csak fény van, ami ugye egy nagy fehér folt :) Egy portrét általában úgy szoktak megcsinálni, hogy van egy főfény valamelyik oldalról, ami erősebb, ezzel van kiexponálva szépen az adott oldal, és annak az árnyékát deríti egy másik, sokkal gyengébbre állított vaku.
    Sada, nálad úgy látom mindkét vaku kb azonos erősségre volt állítva, de ha nem is, akkor sem látszanak árnyékok a képen, amik kiemelnék a vonalakat, stb.
    Kompakt feeling-el, meg azzal hogy közel van az árnyék, nem mindig van baj. Nézd meg Terry Richardson képeit. Képeinek 80%-át egy kis analóg kompakt-al tolja, mégis egy legenda a csávó. Elég ha belepillantasz a portfoliójába, hogy mekkora nevekkel dolgozott együtt. Nameg a 2010-es pirelli naptárat is ő csinálta :)
    Na maradjunk inkább most annál a stílusnál, amit te akartál volna csinálni.
    Először is, az ideális modellnek hosszú haja van, hogy tudjon vele mit kezdeni a fodrász(akár levágni, de legyen haja), második pedig hogy magas legyen. Persze lehetnek kivételek, de általánosságban ez igaz a modellekre. Persze egyértelmű az arányos test, szép arc, stb is kell, ne nagyon menjünk bele. A te modelljeid pedig kis, kövér lányok, és utóbbin nem is értem miért sötétebb az arca, mint a kép mindenhol máshol...
    Nemtom, lehet csak nekem nem tetszenek az ilyen stílusú lányok, lehet én vagyok ízlésficamos, ebbe inkább most ne menjünk bele.
    Azt sem értem, hogy azt mondod hogy félkész állapotúak a képek. Miért publikálsz félkész képeket? Ezzel csak elrontod az egészet...
    Mondod, hogy hozott anyag...Ha esetleg neked sem tetszenek a képek, és csak úgy megkértek a csajok, te meg ismered őket és szívességből igent mondtál, akkor meg nem is muszáj egyáltalán feltenni bárhova is. Mondhatnám akár azt is, erősen kifejezve, hogy ne dobáld tele szarral az oldalad, mert ez alapján a jövében senki sem fog megkeresni. Nekem is van sok fotós munkám, meg szívességből készített képem, amiket nem érzek a legjobb képeimnek, de a "megrendelőnek" meg kurvára tetszik, ezért elégedett. Fizet, oszt mindketten boldogok vagyunk. Nem kell publikálni mindent, mert csak elrontja az emberről kialakult imázst:) Én is az elején megkértem sok modellt, hogy fotózhassam őket. Abból lett egy viszonylag jó portfolióm, ami alapján mostmár megkérnek emberek. Namost ha ezek teljesen ismeretlenek, vagy csak épp most valamilyen oknál fogva összebarátkoztam velük, akkor bizony fizessenek, vagy nemet mondok. Ha valami kurvajó csajt/modell-t/modellalkatú kurvajó csajt látok, akkor én kérem meg. Ha viszont valaki olyan kér meg, akin látom hogy NEKEM abból semmi jó nem lesz, csak a csajnak lesznek képei magáról, ami csak NEKI jó, akkor kérek pénzt oszt akkor már én is jól jövök ki a dolgoból.
    Kicsit nagyképűnek érzem, hogy azt mondod hogy nem nagyon kell már tanulnod a vakuzásról(javíts ki, ha nem ezt írtad). Hát barátom, neked bizony még kurvasokat kell tanulnod a világításról, meg a vakuzásról, meg úgy egyáltalán szerintem mindenről...
    Amikor még Chase Jarvis meg David Hobby is kísérletezik a vakuzással, meg próbálgat új dolgokat, akkor szerintem neked is van még mit tanulni... :K
    Én 2 hónapja dolgozok 8 órában egy fotóstúdióban(bár ezt te tudod, de a többiek nem, ezért írom le), szóval kicsit konyítok már a stúdiófotózáshoz.
    Leírom kb-ra a dolgokat.
    Fénymérőről esett szó. Van nálunk is, de nem nagyon használjuk, tényleg aki 3-5 kattintással nem tud beállítani egy vakut, az ne vakuzzon...Főleg, hogy ugye nálunk van modellfény is :) Nálad mondjuk nem volt, de ismeritek a képeimet, strobisthoz és kisvakus világításhoz is konyítok annyit, hogy tapasztalatból tudom, hogy max 5-10 kattból már be lehet állítani egy-egy világítást, persze ez attól függ, mennyire bonyolult világításról van szó.
    Szóval első lépésnek javasolnám a szürkekártya használatát. Mondod hogy 500 kép milyen kurvasok. Én amikor a Fidesz képviselőjelöltjeit fotóztam 3 településről, akkor ellőttem kicsivel több mint 800 képet, és 2 napra rá már kérték hogy dúrjam fel FTP-re mindet, kiretusálva, meg beállítgatva, meg minden. Ráadásul az én itthoni gépem, emlékszem 2 óra alatt importált be 400 képet. Megnéztem egy filmet, mire beimportálta, szal nem kell mondanom kurvalassú volt az egész cucc, de olyat kell vállalni, amit meg tudsz csinálni. Én meg tudtam csinálni,de egyébként mostmár, mióta bent dolgozok, látom hogy nem valami sok ám az az 500 kép... :)
    Na szóval a lényege a mondandómnak az volt, hogy ha szürkekártyát használsz, akkor a fotózás elején beállítod a fehéregyensúlyt, vagy akár megint egy-két tesztlövéssel beállítod egy adott Kelvin-re a gépet, és akkor már az utómunkánál nem kell a WB-vel szarakodni. Egy képnél egy két kattintás, de 500-nál 1000 kattintást spórolsz, és talán nem is baszod el, és nem lesz full fehér undorító bőre a lánynak, és nem írja be az oldaladra, hogy hullának néz ki. Bár azt sem értem, hogy miért nem tetszik neki ez a hullakinézet, úgy tudtam, hogy ezek szeretik hullának láttatni magukat... :D
    Na miután fehéregyensúly megvan, el lehet kezdeni gondolkozni a világításon. Ugyebár főfény, derítfény, hajfény, háttérfény. Ezt a világítást fel kell építeni. Kitalálod, hogy te mekkora mélységélességet szeretnél. Mondjuk tudod, hogy az obid F9-nél rajzol a legjobban, akkor beállítod F9-re. Beállítasz egy záridőt(ez szinte tökmindegy, hogy mennyi, a lényeg, hogy a kioldód bírja a szinkronidőt, nem kell olyan gyors, mi szinte mindig 1/60-al szoktuk. Nem mozdul be úgysem. Alapból állványon van a gép, nameg a vakuk kimerevítik a képet).
    Na szóval beállítottad a rekeszt F9-re. Ezután el lehet kezdeni felépíteni a világítást. Kezdjük a főfénnyel. Kiválasztod a hozzávaló fényterelőt(mi szeretünk beauty dish-t vagy softboxot használni, profik szeretnek oktoboxot használni), ezután beállítod a tesztlövésekkel, vagy fénymérő segítségével a FŐFÉNY erősségét. Ha ez megvan, akkor látszik, hogy a vele ellentétes oldalon ott az árnyék. Jöhet a derítés. Jön a másik vaku, szintén valami lágy fényt adó fényterelővel a végén, mondjuk legyen sotfbox, vagy akármi, ez most tökmindegy. Beállítod mondjuk 1 vagy másfél fényértékkel lejjebb, mint a főfény, aztán lövöldözöl megint tesztfotókat, hogy megvan-e a hatás, amit akarsz. Ezután hajfény és háttérfény. A hajfényben nincs sok extra, az előbb leírt módon állítjuk be, talán annyi, hogy nem lágyításra alkalmas fényterelőt rakunk rá.
    A háttérfény beállítása pedig úgy történik, hogy addig csavarod a vakut, amíg olyan nem lesz a háttér, amilyet akarsz. Ha egy vaku nem világítja ki a hátteret, akkor oda kell tenni még egyet oszt jóvan.A háttérfény általában annyi, hogy a vaku direktbe villan a háttérrre.
    Lássuk csak mit akartam még. Jah, példaképek.
    Ajánlom neked a Zara nevű ruhamárkát. Ezeken a képeken a RUHA a lényeg, pont mint a tieden is elviekben :)
    Szóval itt van néhány kép, ahogy a profik csinálják azt, amit te akartál:
    Fehér háttér. Láthatod, hogy van egy kis árnyék a lábuknál, és nem a levegőben lógnak, mint a te modelljeid :)
    Én még nagyon bírom(talán még jobban is mint a fehéret) a szürke hátteret. Erre néhány példa:
    [link]
    [link]
    [link]
    Továbbá ez a háttér is tök jó, és elegáns szerintem:
    [link]
    Itt egy werkfotó, hogy ők hogyan világítottak. Persze profi cuccok ezek, de ha profi stúdióképeket akar az ember, akkor profi cuccokat kell használni. Vagy ha erre nincs lehetőség, akkor menjetek valami helyszínre és csináljátok meg ott. Arra még a kisvakuk is jók lehetnek.
    Időigényes munka ez, beállígatni a fényeket meg mindent, de a türelem rózsát terem mint tudjuk :) Nem kell idegeskedni(sajnos én is sokszor teszem), a modellnek is türelmesnek kell lenni. Szépen várja csak meg, míg minden vakut beállítok meg mindent megcsinálok. Amelyik modell türelmetlen, az (már elnézést), de húzzon a picsába, mert minőségi munkához idő kell és kész! És ez igaz az utómunkára is. Az a baj, hogy te is kapkodsz össze-vissza meg félkész képeket dobálsz fel.Nyugodj meg és mondd meg a modelleknek, hogy ekkorra meg ekkorra tudod megcsinálni a képeket, várjanak türelemmel, majd kész lesz, de ne csapd össze.
    Na így tömören ennyi, remélem van ember egyáltalán, aki ezt elolvassa. Remélem tudtam segíteni nem csak Sadának, hanem másnak is, akit esetleg érdekel ez a téma ;)

Aktív témák