Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    válasz lezso6 #126662 üzenetére

    Általában beszéltem az amerikai olasz maffia kialakulásáról, amire a mai kor embere, enyhe nosztalgiával gondol. Szerintem, a legtöbb rajongó igenis ilyen. Tisztelettel, és egyfajta irigységgel tekint azokra az emberekre, akik fittyet hányva minden szabályra, és korlátra, úgy élnek, ahogyan akarnak, meg ahogyan tudnak.
    Alapszabály az, hogy aki gazdag, az tisztességtelen úton szerezte a vagyont. És azért valljuk be, ebben is van valami.
    Ezektől az emberektől elvenni amijük van, éppen ezért nem tisztességtelen.
    Ebben rejlik pl a Robin Hoodok, meg a Rózsa Sándorok titka.
    Másik kérdés, hogy egyfelől ők nemcsak a gazdagoktól vették el, hanem sajnos a szegényektől is, csak ugye onnan kevesebbet. De nem lelkiismereti okokból, hanem mert nem volt mit elvenni.
    A másik nagy tévedés, hogy a rabolt vagyont szétosztották a szegények közt.
    Osztották a f@szt ;] többnyire eldorbézolták, egymás közt szétosztották, meg hasonlók.
    Visszatérve az olasz maffiához. Ők is beszedték a védelmi pénzeket, a sarki rőföstől, és a menő bár tulajától egyaránt. Ha nem fizettek, tört a berendezés, vagy az állkapocs, rosszabb esetben mindkettő. Szegény, és gazdag egyaránt félt. A működésükben meg nem volt semmi heroisztikus, meg epikus. Jobb volt nem keresztezni az útjukat, és akkor nem volt baj.
    De a Mario Puzo által lefestett kép, egyfelől hűen adja vissza a családok életét, mindennapjait, másfelől nem ad teljes képet arról, hogy hogyan is működött a rendszer teljességében. Az így felvázolt kép, túl steril, túlontúl elszigetelt, mintha egy külön univerzumban játszódna, amihez semmi köze a mi világunknak, és minket semmilyen formában nem érintene.
    Nehezen tudnám ennél pontosabban megfogalmazni, de talán úgy lehetne, hogy a trilógia a Keresztapa univerzumban játszódik, amihez semmi köze a mi világunknak, csak nagyon hasonló hozzá.
    Nekem ez az érzésem volt, miután megnéztem. Jó régen volt, az is igaz.

Új hozzászólás Aktív témák