Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz Ispy #160800 üzenetére

    "Amikor megfordulsz, visszafelé haladsz az időben. Felfogásod szerint te normálisan mozogsz, míg a világ többi része fordítva."

    De ez problémás.
    Invertált szemszögből te előre haladsz (mintha neked ez a normális irány lenne), amit a normális szemszögből "hátrafelének" látsz.
    Normális szemszögből magadnak előrefelé haladsz, ami az invertált szemszögből veled szemközti irányként kerül értelmezésre.
    Ergo paradoxon az egész, mert csak úgy lehet leképezni, ha megtörtént, fix cselekvést "játszik le visszafelé" az invertált, ami kötelező jelleggel a jövőbeli ének előnyét hozza magával. Csak a jövőből visszafelé működik a kavar. A normális csak halad előre, eljut a jövőbeli invertáló ponthoz, ahonnan elindul visszafelé.
    Ha itt nincsenek párhuzamos idősíkok, akkor ez időhurkokat képez (beragadsz a fix elrendeltség miatt, amin elvileg - a Marvel szerint - a Vissza a jövőbe már megbukott, elavult fizikai időértelmezés). A Tenet saját narratívája pedig fix egy idővonalat mutat.
    Ergo min izguljunk, ha a jövő adott (így kell lennie), így a gonosz - tudhatná - nem tud változtatni semmin...

    A tartalmon túl megjelenítésben viszont paradox következetlenségekbe torkollik a film (ld. a félautomata maroklőfegyver tölténymizériáját (visszaugrik egy "golyó"... a korábban felhozott hüvely, lőpor, stb. elmarad, pedig járnia kellene hozzá + a normál (vagy szintén invertált?) fegyver elsütése problémás + az invertált lőtt seb a normál emberben miért jelent Morgul-csapást?). És pont ez a jelenet is a kényszerű eleve elrendeltséget - tehát érdektelen konfliktust - öli meg (már megtörtént, ezért lehet normál nézetben az invertált tárgyat "visszafelé szemlélni").

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák