Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz arcitec #40027 üzenetére

    A szóban forgó SSD egy NVMe SSD, azon már nincs TRIM parancs. Van más parancs, ami kb. ugyanazt csinálja, csak nem külön parancsként fut, hanem más lemezműveleti parancsokba van beépítve.

    TRIM parancs csak PATA/SATA/AHCI SSD-n van. Ha az SSD-t UASP képes USB-s adapterrel vagy házzal csatlakoztatod USB-n, vagy SAS interface-es SSD-ről van szó, akkor meg SCSI UNMAP parancsot kell kiadni az ATA TRIM helyett. NVMe SSD-n a Dataset Management utasítás része az a parancs, ami elvégzi a TRIM-elésnek megfelelő műveletet, automatikusan, nem kell külön hívogatnia az OS-nek. ATA protokollnál azért kell külön hívogatni a TRIM-et, mert ez még HDD-khez készült, és utólag egészítették ki TRIM paranccsal, amit külön ki kell küldözgetni állandóan az SSD-nek.

    De úgy NVMe SSD-knél általánosságban is igaz, hogy mindegy mit ír róluk a HD Sentinel, meg más, ATA/SATA SSD-khez készült progi, nem csak a TRIM-nél, hanem minden tekintetben irreleváns. Általában ezek a progik nem is látják az NVMe SSD-ket, a HD Sentinel lát néhányat, de azokról sem mindig megbízható infót ír. Így NVMe SSD-nél a gyártói programot kell használni, az meg nem minden gyártónál van, ami szívás.

    P.S.: most látom a végére érve, hogy Graphics már belinkelte egy korábbi írásom. Mindegy, ezt már törlöm ki, legalább újra szerepel a topikban.

Új hozzászólás Aktív témák