Új hozzászólás Aktív témák

  • ígyvanferi

    addikt

    válasz Aristeus #21927 üzenetére

    Na vettem egy pulzusmérőt. Csak ilyen kicsiolcsót a decathlonban, arra jó, hogy a pillanatnyi pulzust lássam. Vissza is kerestem pár eszmecserét az alapozásról, a pulzuszónákról, aztán megtaláltam ezt a posztod, végigolvastam a két blogbejegyzést, meg a Hadd-módszeren is alaposan átrágtam magam.

    Ma kezdésnek lenyomtam a MAF tesztet. Hááát... :DDD Mondjuk nem ért meglepetésként az eredmény, sőt talán még jobban is ment, mint vártam, de azért van itt alapozni való bőven.
    A 180-as képlettel 146 jött ki a max. aerob pulzusra (levontam 5-öt, mert az ősz kb. teljesen kimaradt futás ügyileg a valószínűleg túlterhelésből fakadó sérülés miatt, aztán decemberben eltörtem a csuklóm, amiatt is kiesett bő két hét, ott még bringázni sem bringáztam, úgyhogy kb. egy hónapja futok megint érdemben nyár vége óta). Mivel fogalmam sem volt, mihez milyen pulzus tartozik, ezért egyrészt egész nap rajtam volt a mérő, boltba mentem, mostam, mittomén, és figyelgettem, mit mutat. Pl. a szokásos lendülettel feltekerve egy hídon, szépen felment 150-ig. Itt azért már kezdtem előre aggódni a teszt miatt. :)

    A bemelegítő kocogást a szokásos intenzitással nyomtam, ez olyan 155 körülre tornázta fel a pulzust, ami ugye azt jelenti, hogy a tényleges edzést lassabban kell végeznem, mint a bemelegítést. Mi lesz itt?! :Y Szóval a teszt: nem ecsetelem, mekkora szenvedést okozott olyan lassan futni, hogy meglegyen a 146-os pulzus, illetve ez nem is sikerült végig, időnként felszökött 148-150-ig, azt sem írom, hogy a végén már fáztam, mert a szokásos öltözék még az igen enyhe szél és napsütés ellenére is kevés volt, de legalább sétálnom nem kellett, maradt az elég esetlen, de még futómozgásnak nevezhető valami.

    A számok: az 1. km 6:09, 2. km 6:22, 3. km 6:33, 4. km 6:34, 5. km 6:39. Az egész 32 perc és 17 mp lett, 6:27-es átlagtempóval. Durva. Amit eddig is tudtam, hogy még amikor megvolt a rendszeresség, akkor is keveset, de főleg túl gyorsan futottam.
    Úgyhogy most szépen lenyugszom, beveszek valami lassítót, és szép lassan elcsoszogok a Hadd-módszer alapján összerakott alapozás szerint. Ehhez esetleg adhattok tippeket, mert a módszer leírásában a kezdeti 60 mérföld/hét lazán a duplája, amit a legerősebb heteken futottam korábban, és heti hét napot nem tudok, nem akarok futni egyelőre, plusz az a terhelés is túl sok lenne. Viszont nem is akarok végig 146-os pulzussal (vagy ha a másik képlettel számolom, akkor HRmax-50=142) futni mindent. Kezdésnek mondjuk egy héten két 45, meg egy 60-70 perces 145 körüli pulzusos, és egy kb. 60 perces laktát küszöböt megközelítő, 155 pulzusos futás elégnek tűnik? Ez kb. 35 km. Majd pár hét múlva növelek ezen.

    A teszt után egyébként, megjutalmazva magamat a szenvedésért, levezetésként lepörgettem 1 km-t 4:00-val. Jól esett. Azt inkább nem írom le, mennyi volt a pulzus a végére. :)

    Kicsit hosszú lett, és túl sok közérdekű nincs is benne, szóval sorry! Viszont PH! kedvence lettem ezzel a szép méretes poszttal. :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák