Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz csabyka666 #47597 üzenetére

    Lehet, hogy a csatlakozóban a leválasztóérintkező hibás, vagy kilazult a forrasztás, vagy egyéb hiba okozza, de annak rendesen szólni kellene.

    A 12 V táp kérdésére még külön kitérnék.

    Az ábrán a képletekből szépen látszik a törvényszerűség, hogy egy szimpla végfok a tápfeszültség felének megfelelő csúcsértékű váfeszültséget tud leadni, de a végtranzisztorok telítési feszültsége miatt 2V-ot le kell számítani a tápból.

    Az is látszik, hogy hídkapcsolásban négyszeres teljesítmény jön ki, azonos terhelésen. Azt nem árt tudni egyébként, hogy hídkapcsolásban 4 ohm hangszórót 1-1 végfok 2 ohmnak "lát".

    Másképp fogalmazva, csak olyan végfokokra szabad hídban 4 ohmot kötni, aminek 1-1 tagja 2 ohm terhelésre alkalmas, az ehhez szükséges áramot elbírja.

    Ha kiszámolom a teljesítményt különböző tápfeszültségekre, 4 ohm terhelésre, hídkapcsolásban:

    14,4 V --> 19,22 W
    13,2 V --> 15,68 W
    12 V --> 12,5 W

    Ilyen módon persze csak közelítő számítást lehet végezni arra, hogy mikor következik el az a pont, ahol a hanghullám csúcsa már vágódni kezd. Ezt a fül is nagyjából detektálja, kb. 10 % torzításnak felel meg.

    A finomabb különbségek azon múlnak, hogy az egyik erősítő kicsit hamarabb éri el ezt a pontot, másik kicsit később, ezt már befolyásolja a kapcsolástechnika. Pláne, ha D-osztályú, az már jelentősen később kezdi vágni a jelet.

    Ez B-osztályra értendő:

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák