Új hozzászólás Aktív témák

  • hokuszpk

    nagyúr

    válasz Baryka007 #31986 üzenetére

    no végre lenyugodtak a dolgok, a meccsnek majd a második félideje lesz izgi, szóval kötekszem picit, mert nembíromki.

    "Ugye lehet azzal jönni, hogy a HT 1c-2t cpu képes egyidejűleg 2 utasítást végrehajtani. De a valóság az, hogy ez egy hazugság."

    ez nem teljesen hazugsag. maximum nem minden esetben igaz.

    kezdjuk az elejen, de maradjunk az x86 vonalon, mert azon nőttem fel.
    annó a Pentium hozta be, hogy nem egy, hanem több ( a pontos számra nem emléxem, maradjunk a kettőnél, kb. a korabeli technoógia annyit tett lehetővé ) végrehajtóegység van. Aztán szépen elmagyarázták, hogy ha az egymast koveto utasitasok nem fuggenek egymástól, akkor párhuzamosan mehet kettőnek a végrehajtása.
    Szóval ettől kezdve fizikai akadálya nincs, logikai akadálya lehet a két utasítás párhuzamos végrehajtásának.

    a Pentium próban már lett out of order meg elágazásbecslés meg minden is.
    Csak a 16 bites kódokkal volt baja, ezért nem is lett nagy durranás, a Pentium II -ben helyretette ezt az Intel. Ugyanakkor a Pentium II - III ujra csak növelte a végrehajtóegységek számát ; viszont a teljesitmény nagyrésze inkább a frekiből jött, mert ugye a korabeli szoftvereknél az optimalizáció hiánya...
    Na ekkortájt jött elő a SUN egy konferencián azzal, hogy a SPARC procijukban növelik a végrehajtóegységek kihasználását azzal, hogy megduplázzák a regiszterkészletet meg pár egyéb részegységet, és a procimag kettönek fog látszani. Aszonták a lapkaméretet 5% növekedéséért kapnak 30-40% teljesítménynövekedést.
    Ezt átvette az Intel, mert már a PIII -ban volt valami 6-8 végrehajtóegység, de nagyrészüknél gyakori volt az üresjárat.
    gyorsba kerestem a kuglival ábrát hozzá.

    és eljöve a P4.
    szóval a HT elméletileg hasznos, javitja a proci kihasználtságát. Az is igaz, már a bevezetésnél is voltak olyan szoftverek, amik valamiért nemszerették ; valamelyik adatbáziskezelő rémlik.

    -----

    "Dióhéjban ez megmagyarázva azt jelenti egy példával leegyszerűsítve, hogy ha van egy 6 mag 12 szálas CPU-d, bár itt a 12 szálnak nincs lényege, csak legyünk tudatában annak, hogy a CPU képes HT vagy SMT vagy akármilyen típusú mag virtualizációra.

    Ha fogod ezt a CPU-t és letiltod a HT-t akkor lesz 6 fizikai magod!"

    ne zavarj össze, ha nem tiltom le a HT -t, akkor hány fizikai magom marad ? ;]

    "Lefuttatsz egy tesztet letiltott HT val.
    Majd letiltasz 2 magot a CPU-n és bekapcsolod a HT-t akkor 4 mag 8 szálas lesz a CPU-d.
    Itt azok a hívők, akik elhiszik hogy 4 mag 8 szál = 8 maggal, mert hát 8 szál, tehát 8 utasítást tud a CPU végrehajtani egyszerre. Azok nagyot fognak pislantani, amikor meglátják hogy a 4 mag 8 szál kevesebb pontot fog hozni szintetikus tesztekben, mint a 6 mag 6 szál"

    Ez is régen ismert jelenség, de mint fentebb említettem, még a SUN is aszonta 30-40% plusz ; amikor az Intel procikban megjelent, akkor az Intel is 30% körüli növekedésről beszélt ; komoly szaki sosem mondta, hogy tutti 2x teljesitmeny lesz.
    de nemkell ezt tulmagyarazni, megnezed a CB -t egyszalon, meg tobbszalon, es mondjuk nekem a nyolcmagos Ryzennel kihozza, hogy az MP ratio 9.81x az mégse 16x.

    "Azért, mert az adatbusz sebességén múlik az, hogy a CPU mennyire gyorsan kapja meg az utasításokat, a HT miatt viszont 1 mag megoszlik 2 megoldandó utasításra."

    az adatbusztól valóban sok függ, nemvéletlen jelentek meg az egyre nagyobb cachek ; a szamitastechnika egyik régi megoldandó feladványa, hogy miként vigyük az utasitast/adatot minél gyorsabban a feldolgozóegységhez. Annó a 8088 -as prociban 4 byte cache volt ; a 286 -ban ez 6 bytera nött, állítólag csak ettől ( már akkor voltak olyan utasitások, amik nem fértek el 4 byteon ! ) 20-30% -ot nőtt a 286 -os cpu teljesitménye.
    a 486 egyik nagy "ujitasa" is az volt, hogy 8-16KB cache került bele. Aztán az idők folyamán szépen lett L2, L3 etc. Mostanában már az L4 -ként használt HBMről jönnek a hírek.
    de visszatérve, az állítás valóságtartalmára, a HT nem osztja fel a procit, hanem csak segit a végrehajtóegységek kihasználásában.

    "az egyik szál elkér egy feladatot, és a következő utasítás pont nem jön ki a 64 bitre, ezért kell várni egy ciklust a CPU-nak mire feltudja venni újra azt az utasítást."

    hm. ha HTval nemjön ki 64 bitre, akkor gondolod, hogy HT nélkül ki fog jönni 64 bitre ? ;]

    no mindjárt itt a második félidő.

    [ Szerkesztve ]

    Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

Új hozzászólás Aktív témák