Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
Amilyen ma a forint, sajnos ez meglátszik azon, mit lehet egyáltalán ajánlani 100 rugó alatt; nem sokat. Pl. sokat bizonyított beugró Dedica, egy jobb karral és szűrővel, mert a gyári gyász. Hófehérke és HiBrew csodák újak, a fene tud megbízható értékelést róluk. Nyilván a specifikációk az árukhoz jók, aztán ennyi a biztos összesen.
Egyébként meg átlag automatánál szinte minden jobb, a kotyogós konkrétan sokkal. Ott azzal kell barátkozni, hogy más az íz esztétika. Vagyis nem presszó.
Én inkább vennék egy levegőt és alap flair (neo), esetleg kicsit 100 felett egy nyomásmérős verzió (classic). Tejre számos lehetőség van a pár ezres teszkó frencspressztől a nyolcvanezres Nanofoamer Pro2-ig. -
-
-
válasz
krono. #12275 üzenetére
Mondjuk a világ hamar boldogabb hely lenne, ha mindenki Prius hibriddel csapatná ótvaros SUV-ok helyett. Ugyanis békére szoktat.
De ez teljesen off, csak a Suzukiról ugrott beSped@csak avx fácse csoportban láttam a prototípust. Mivel szimpla lego az egész gép, nem valószínű, hogy sokáig tart kiadni a végleges verziót - ha igény mutatkozik rá.
-
válasz
headhunter86 #12257 üzenetére
A videón nem látod mennyit öntött ki előtte
Segít az átöntés, jobb lesz a konzisztencia. -
Ha nem használod ki a két bojlert (nincs rendszeres tejes ital készítés, pláne vendégeknek egyszerre több), akkor ne vegyél dupla bojlert. Ha már avx, jön az 58mm, nyomásszabályzós, pides hófehérke nem túl sokára. Az ártól függően elég nagy dobásnak tűnik, a budget kategóriában.
A Plus és Pro pontos különbségét nem csekkoltam; ami biztos, a Proban két pumpa van, tehát lehet tejhabot készíteni és kv-t csapolni szimultán. Talán több benne a fém is.
Egy szerintem elég penge barista ismerősöm vett próbából otthonra df64v+DB Pro kombót és megtartotta. Boltjában 2db Linea Mini van, mint referencia. Ennél többet nem tudok. -
válasz
DrDobos #12237 üzenetére
Győrben van. 11500+mittomén 1500Ft szállításért egy kiló minőségi etióp igen barátságos ár.
Az a Lavazza egyébként sosem volt világos; a sokat ajánlott Goriziana Grand Cru is megfelel vetélytársnak.Esetleg avxről a choco&orange
ez a guatemalai is hálás egy cucc, bár nem világos pörk. -
válasz
Alabástrom #12232 üzenetére
krómozott rezet.
-
válasz
headhunter86 #12225 üzenetére
Akkor tisztítsd, ha láthatóan elszíneződik\retkes. Ha használsz pogiszűrõt, gyakorlatilag sose kell.
Senki nem mondta, h nem lehet jót. Csak nehezebb (és a dupla meg finomabb, ha fejed tetejére állsz is
)
-
válasz
tuzpenge #12211 üzenetére
A kínaiak rettenetesen belehúztak, ezt aki nem veszi észre, maga ellensége. Más kérdés, hogy a nem koppintás, saját kútfő termékek még nem feltétlenül kiforrottak kellőképp. De melóznak rajta. Én nem félek az alkatrészellátástól. Főleg, mivel AVX a legnagyobb európai forgalmazó és náluk ez rendben levőnek látszik. Az, hogy kinek mi mennyi pénzt ér meg, nem összehasonlítható. Van, aki megveszi a Lagom P64-et, mert arról lopták az összes hasonszőrű terméket és így támogatja a fejlesztést. Van akinek ez túl sok és nem érdekli a mocskos kapitalista cég lelke, tehát megveszi a komcsiktól harmad áron.
A Niche és a Major (presszó kés) pont összevethető, italminőségben mindenképp. Abszolút egy liga a kettő. Nem véletlenül váltottak annyian a világ első SD őrlőjére anno. Nem lehetett tudni sem azt, hogy a segg britek kilépnek az EU-ból (ennek minden gazdasági áldásával együtt), sem azt, hogy az SD őrlők piaca felrobban az elmúlt pár évben, vagy, hogy beütött a hülye hájp a sík őrlőkre és a kúposak most ilyen kis lesajnált tesók lettek. Csak a Mazzer Konyt említeném, mint ellenpédát nem oly régről. Komplikált téma ez. -
válasz
tuzpenge #12207 üzenetére
Úgy nincs, de amúgy rendesen tele van az egész őrlőmű a betapadt őrleménnyel. Nálad is, hacsak hogyaza nem MZ\X avatárja. Korrekt babváltás úgy néz ki, hogy porszívócsővel és lezárt garatnyílással alapos szipp, majd egy dupla leőrlése és kidobása. Na az utóbbit nem játszom el, porszívót igen, de ha vendégek vannak és egyik ilyet másik amolyat, harmadik koffeinmenteset, akkor azt se.
Rendkívül jó őrlő a Major - amilyen röhej áron fut meg különösen. Na engem pont ez aggaszt, hogy a kínai sd dömpingben rövid idő alatt eladhatatlanná válhat és az kár lenne. Ld. Niche tulajok. Két éve fene gondolta, hogy ilyen nehéz lesz megszabadulni tőlük. -
válasz
Alabástrom #12204 üzenetére
A 48-as pl. annyira zéró őrlő, hogy a vizezés rosszabbat tesz, mint ha hagyod a 'csába. Ebből kifolyólag simán váltok babok között - ez a Majorról nem mondható el, bár persze nem érdekel, csak a tudat
A folyamat csak kényelmesebb lehet a Majornál és már a 48-as Mizen kés is jó filterre ÉS presszóra (nyilván van jobb, de a 151C kés pl. elég alkalmatlan filterre a fine miatt).
Szóval van egy csomó előnye, de valóban nem tudom, objektíve jobb lesz-e. Kényelmesebb biztosan. Aztán az is lehet, meggyőzöm magam Majorra egy SSP lab sweet késről, az is kielégítően drága -
válasz
fecke78 #12200 üzenetére
"rendes" tejnek - bár ez önmagában ellentmondás - ára van. Egyébként a kettőnyolcas uht mizo is jól krémesedik (most gyartottam vagy 40 kapucsínót egyhuzamban), de egy kistermelői tej más világ. S mit mondjunk akkor a barista zabra (nem iszom tehénváladékot), amiből az iható, minőségi az 1200Ft\L
-
-
válasz
headhunter86 #12172 üzenetére
Húztam a szám, hogy na Dallmayrhez megy be a ritka ütnivaló arc, gratulálok. Aztán kiderült, hogy az arc még sokkal ütnivalóbb, mint kezdetben gondoltam.
A Dallmayres srácok viszont a kezdeti tikkelős-vállrángatós ipse után meglepően kompetensek voltak és nem beszéltek hülyeségeket, sőt. Kár, hogy Ütnivaló Arcba minden infó kár. -
-
Mikor először próbáltam slow feedinget és nem pancsoltam össze, úgy telement, mint a vasreszelék, ha mágnesre rakod. Alig lehetett kivakarni. Aztán hagytam a slow feedinget a 'csába, de egy spricc víz nem árt neki szerintem. Ha nálad nem kavar be, akkor maradjon úgy!
Most porszívóztam ki a késeket, szétszedve és elég redvás lett két év alatt, de ez amúgy semmit nem érződött az ízén. 🤷Úgyis lecserélem Lagom Casára, ha kijött a 65mm késes verzió. Annak még árt is a víz, annyira jól kiad magából mindent állítólag.
-
válasz
MC Pite #12161 üzenetére
Dizájnos, kérdés milyen hőtartása van.
A feltöltődést nem tudom, de hát a spricnizés 99%-ban eléggé alap. Egy másodpercet vesz el az életedből. Csak a hardkór kedvéért👹
Persze ha dózerből őrölsz, az más. Marad a sepregetés.Sped@Korfu olasz (velencei) fennhatóság alatt volt sokáig, az olasz kv kultúra teljesen alapértelmezett. Szóval igen, ott jót lehet inni.
Mondjuk én szeretem a török kv-t, sőt, ha lehet mindig olyat kérek görögöknél. De kinek a pap... -
válasz
kchris78 #12153 üzenetére
Hát ja, csak ez egy majd' milliós gép.
Ha van beépített nyomásszabályzó kit (vagy kézi dugattyús a masina), kézzel oldja meg az ember, néhány év tapasztalatával a háta mögött
Ha puccos gépe van, amin minden szart is be lehet állítani és amúgy kezdő, akkor meg jól elvész a részletekben. Továbbra sem gondolom amatőr topik témának.
-
válasz
Viiktor1989 #12145 üzenetére
Helló, ezzel a kérdéssel nyugodtan átmehetsz a hardkór topikba, mielőtt itt fibrillálna a közönség
-
-
-
válasz
fecke78 #12131 üzenetére
Pulycaf nagyon jó, kávézsírra. Néhány havonta, vagy mikor ránézésre kezd redvásodni a felsőszűrő, akkor vakszűrőzve (de ha használsz szűrőhálót+papírt (puckscreen+filter) sose lesz zsíros. Vízkőre nem jó, oda citromsav kell. DM-ben fél kiló egy ezres. Kancsós víz alig kövesít, ott inkább magnéziumlerakódás lesz, de ahhoz szét kell kapni a bojlert asszem.
Az őrlőt sose kell granulátumozni, pénzkidobás. Az nagyforgalmú kávézókba való. Mikor nagyon unatkozol, évente egyszer leveszed a késeket és kiporszívózod belülről. Vagy azt se. -
-
-
válasz
fecke78 #12120 üzenetére
Jaa remek. Akkor expolygonon veszel e61 fejet, van fanyelük is. Nem hiszem, hogy pont olíva, de a legolcsóbb kezeletlen diófa nyél is kurvajól fog kinézni egy év fogdosás után. Vagy a megfelelő menetre (pl. M10) lehet különféle fanyeleket venni.
Pl. Mondjuk eezen pont nem írnak profitec kompatibilitást, de e61.
-
-
-
Nyilván várjuk ki a végét, én sem láttam még.
Illetve mindent Kínában gyártatnak és nem ez az érdekes, hanem az adott termékbe került mérnöki munkaóra és a hozzá kapcsolódó minőségbiztosítás. Ahol ez a kettő stimmel szorgoséknál, az rögvest nem lesz a szokásos összelopott, filléres cucc. Csak még mindig olcsóbb, mint nyugaton.
Ha van mögötte egy méretes importőr, akkor a garanciától sem kell félni, mint egy random Ali rendelés esetén. Mondjuk ezt pont nem a normcore-ra értem, ők eléggé kinőtték már magukat normális céggé, Szingapúr ide vagy oda. -
válasz
headhunter86 #12112 üzenetére
Duplát félig tölteni nem kell félnetek jó lesz
Szóval oda szimpla kosár kell :)
Tamper témáról: avx-en lesz rugós (vagy már van..?) ugyanaz a begyártó és techonlógia, aki a normcore-t készíti.
-
válasz
headhunter86 #12072 üzenetére
A robusztás cuccokat kell kifejezetten durvára, inkább azt mondanám. A többinek meg mikor mi áll jól...
Ha valaki nagyjából azonos jellegű babokat használ (pl közepes pörkölésű dél amerikai), akkor az őrlőnek van egy kialakult "joker" állása. Nagy baj itt nem lesz, kis eltérés erre-arra és kész.
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenet vonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.Nb.: az a salvadori nem igényelt semmi különösebb flikkflakkot emlékeim szerint. Inkább gyorsabb, mint lassú lefolyás állt neki jól. De keverhetem ám
-
-
-
-
válasz
kchris78 #12034 üzenetére
A gépeket reggel állítják be, kezdés előtt. Minden nap, legalábbis rendes helyen.
A sarki cukiban mikor kibérelték\megvették, akkor látta utoljára szakember. Ezért is olyan, amit kapsz belőle. Meg ugye amivel etetik. Utána már fel van programozva és csak a csapolás gombot kell megnyomni. Így is előfordulhat, hogy napközben utána kell menni őrlővel. Az adag 0.2g-on belül oké. Elektromos őrlők felprogramozva, a többit bizony mérik. Minden egyes alkalommal. A plusz megy a kukába, semmi "lefőzzük majd a következő vendégnek".
Iatti@Dritan egy brutál mágus. Na és a gép fejtisztítása\hűtése két húzás között? Egy liter vizet átrobbant a fejen. Mind a négyen, vagy mennyi
-
válasz
fecke78 #12014 üzenetére
Nem árultad el milyen babról van szó.
Brazil, vagy mondjuk afrikai? Fermentet a szánkra nem vesszük. Ekkor se tudunk egy fénykép alapján mit mondani, de másról (elkészítés) igen.Ja, a döglött kv: egy nyomásfokozós szűrőjű, húszezres diszkont gépnek mindegy, mit készítesz rajta. A szűrő megoldja neked. Ize nem lesz, de rendben kifolyik. Rendes kosarú, karos géppel ez sajnos egyszerűen nem működik. Ha nem fogadod el tőlünk, majd megtanulod magadtól, vagy hamar eladod a cuccot, mert nem lesz sikerélményed.
A bab a nyitott őrlőben pár nap alatt oxidálódik, megváltozik a bab szerkezete és elillannak az aromái. Az oxidáció miatt lehetetlen lesz két egyformát húzni belőle. Pont. -
-
válasz
headhunter86 #11946 üzenetére
Csak ismételni tudom, hogy a konstans tekerés a legfontosabb a kéziknél. Próbáld ki egyszer, hogy 1mp\fordulaton ill. kifejezetten gyorsan tekerve készítesz italt. Óriási különbség lehet. A tampolás viszont nem túl érdekes. Lenyomod, visszarúg, kész. Ha nem egyenletes a pogi (rögös, ferde, az eloszlás rossz), az viszont rengeteget számít lefolyásban. Ez nem azt jelenti, hogy perceket kell piszmogni az előkészítéssel és drága eszközökkel bohóckodni (pl. disztribútor), csak figyelni és belerakni a kilométert. Rugós tamper az mondjuk egy nagyszerű találmány, bár nem olcsó az sem.
Tejhab különösen kilométerfüggő. Ipari gépen van 6-9mp, mire már nem tudod fogni a kiöntőt. Na az tempó
Beleereszted a levegőt (sziszegjen erősen) 1-3mp. Beljebb nyomod a csövet a felszín alá kicsivel (NE sziszegjen) és ha forró a bödön, kész. Jútúb tele tanítóval, de egy latteart tanfolyam se különösebb vagyon. Ott fél óra alatt ràérzel, aztán csak tolni kell bele a gyakorlatot -
Ha érdekel a jobb kv (most akkor akik anyázni szoktak engem, már kérem, lapozzanak is nyugodtan), akkor alapból le kell cserélni a nyomásfokozós szűrőt. Az arra való, hogy a bolti, döglött daráltakból kihozza azt a keveset, amit lehetséges. Rendes, frissen őrölt dolgok viszont nem fognak rajta átmenni, mert máshogy viselkednek (ld. kínai instant porleves, vs. nagyi újházy tyúkhúsa). A feneketlen kartól nem lesz finomabb, viszont azon jól látható, ha valamit elrontottál (spriccel mindenfelé), illetve ha jófajta öntvényt veszel, nő a hőstabilitás. A Dedica gyári karja olcsó vacak. Kosárból ha szinglit szeretnél, vegyél azt; duplába nem fog működni a fele mennyiség. Másfelől a duplát ajánlják, mert megbocsátóbb, könnyebb vele tanulni. Javaslom az IMS márkát, nem egy disznó ára és rendben van. A kart és asszem kosarat is leginkább az avx forgalmazza itthon, tőlük veszi más is. De a kar ugyanannyiba kerül.
A Graefnél olcsóbb presszóképes elektromost ma se ismerek. Használtan érdemes venni, mert úgyis eladod egy idő után (zajos, lassú és ha adagonként őrölnél (the only righteous way), nagyon sok marad benne és szabályosan rugdalni kell.
Ellenben ha hajlandó vagy tekerni, ár/értékben egy Kingrinder K6 kézi (itthon avx, kint német amazon, pl.) abszolút verhetetlen. De akár a budget K2, csak ott kicsit nagyok az állítási lépések presszóra, bár nem lehetetlen. -
válasz
skilleeer #11928 üzenetére
Olvasd el a manualt. Nem lehet a nullpontot àllítani? Egyébként két klikk az pici eltérés.
A kinu pl. egy idő után - feltehetően az idióta júzerek miatt - hardveresen nem engedte összezárni a késeket, emiatt mindegyik őrlő más klikk eredményekkel rendelkezik.Mano66@ ez valami kereskedelmi fb oldalra akar mutatni (nem tölt be nálam) és nem a hirdetésre.
-
-
válasz
Feketelaszlo #11890 üzenetére
Kapszula. Jelenleg van a nespresso kompatibilis vonal és a dolce gusto. Amire nincs ráîrva, hogy dolce gusto az jó lesz a nespressoba. Legolcsóbb krups nespresso mini olyan 30-40k Ft. Tchibo, Aldi és többi vackot én hagynám. A kapszula kiló ára persze hasonló
bár gyártója válogatja. Ennyi töprengést sikerüljön már átugrani, ha kàvézni szeretne valaki.
Ja nincs olyan, hogy 5-6 csésze. Bármiből egymás után lehet ennyit, vagy vesz egy csepegtetős filtert.
-
Ja világos. A ferment kerinci alá kicsit pont furcsa lesz a tej, de ízlés dolga. Illetve finom az, csak más, mint elsőre gondolná az ember. Mindenki ahogy szeretné.
Attól, hogy úgy fest osztom az észt, meglepő módon senkinek nem szeretném megmondani mit szeressen. Csak lehetőségeket felmutatni. Uff.
Apám pl. úgy gondolja nem szabad elmosni a kotyogót, mert tönkreteszi a kv ízét. Az övé kb. a gyárban látott utoljára vizet, mármint a kávén kívül. Nem akarjátok tudni, hogy néz ki, a Nébih leplombálná azonnal. Ettől függetlenül mindig örül és cuppog, ha kap nálam italt. Nem terhelem semmi szöveggel, kap egy flatwhite-ot oatlyval és kész. -
-
válasz
Viiktor1989 #11868 üzenetére
Expolygon. Van utángyártott, csak fej, feneketlen, kar nélkül. Kar hozzá kb 4k, diófa. Meg van sima gyári is. Utóbbi az első oldalon asszem.
-
válasz
skilleeer #11859 üzenetére
Az remek hír; szeptemberben megyek Békéscsabára, kösz.
Egyébként Frei ad "rendes" kávét, csak kérni kell. Nem is rossz; szoktam ott duplázni, ha ők vannak közelben. Például a reptéren Frei az egyetlen iható kv, ha eltekintünk attól, hogy a filippínó rabszolgáik kizárólag angolul beszélnek. Olyankor feltámad bennem a szélsőjobb, aztán elcsitul a csésze utánJolida@ az ott nem kerinci felirat a műanyag dobozokban?
Amúgy a sima hűtő még vitatottabb, mint a fagyó. Pont a párakicsapódás miatt. De nekem nincs véleményem -
válasz
Alabástrom #11844 üzenetére
Nekem sose volt vákuumozó gépem, régebben a levegőt nyomtam ki a zacsiból. Aztán az volt a vizsgálat eredménye, hogy a vákuum (és kinyomkodás) kiszippantja a gázokat a porózus bab belsejéből és mikor a vákuum felenged, oda betolul a szobai levegő, extra gyors oxidációt eredményezve. Ezért nem ajánlott. De személyes tapasztalatom nincs vele. 25 dekás zacskó nekem nem romlik érezhetően, abból szedek adagonként. Viszont ha már félig üres de úgy felejtem, akár egy hónap múlva érezhetően nem olyan. A ki-kicsapódott pára is oxidálja, fagyasztva is.
-
válasz
fecke78 #11825 üzenetére
Nyugodtan tégy tiltólistára, nem haragszom. Ha strand végén a két üvöltő gyerekemmel lesz lehetőségem, szívesen befotózom neked a sarki aldiban (ahová bizonyára te is be tudsz menni) a 15.xFt\kg árú terméket, amely - fájdalom - nem szerepel a linkelt honlapon. Reklamálj náluk.
Egyébként az arany színű por a listád aljáról kotyogóban egész jó, épp azt iszom apámnál.
A személyeskedő részre had' ne reagáljak. Inkább igyál még egyet és fogd a nyuszira.
Viiktor@ elpukkanhatott a kazán tetején a biztosíték, bár az asszem 180 foknál olvad le. Ennek mondjuk semmi köze a tömítéscseréhez.
-
válasz
skilleeer #11818 üzenetére
Kispörkölőnél az ár nagyjából tükrözi az alap bab és a pörkölőmester értékét. Ha specialty, akkor a pontozásból is látszik. De mikor 8k\kg áron próbálják elhitetni, hogy 87pontos kávét iszol, az pl nagyon bűzlik.
Nagyipari cégek árazása pedig egy vicc, főleg, mikor megpróbálnak "haladni a korral" és "modern", meg "különösen lassan, kíméletesen pörkölt" vietnámi mocsári robusztában erjesztett teveszart szeretnének az említett 87+ pontos minőségi termék árában ledugni a lúzer és tapasztalatlan fogyasztó torkán (ld. Dallmayr). Át kell ezeken esni, aztán kinyílik az ember szeme, a nyelve meg hamar rááll a jóra. Az rosszabb, ugyanis onnantól nem tudsz minden random szart meginni többé. A szkeptikus feleségek sem; ők a legjobb kontroll. -
válasz
skilleeer #11812 üzenetére
Lavazza oro
Impresso klasszik sorozatból a brazil-kolumbia, vagy a sweet7 blend.
Pallyotz black lxr, grandi arabica, monsooned malabar.
Avx choco&orange blend
Kapucziner velencei gondolàsok kedvence (ebben van robuszta is).
Bányai csokis kuglófGiamaica, az egyik legjobb választás olasz vonalon.
Végtelen sor van, többiek majd mondják. Frei ízesített tönkrevágja az őrlőt és az ízlelőbimbóid. Utána nehéz átállni bármire.
Ráadásul ma 8k\kg Ft alatt gyakorlatilag nincs minőségi bab, ezt lehet elfedni rommá pörköléssel, ízesítéssel, de attól még tény. Dallmayr is árulja a "prémium espresso" szériát aldiban, 15k\kg áron, mégis egy rossz vicc. -
válasz
skilleeer #11808 üzenetére
Melyik kingrinder a három fő típusból? Timemore talán jobb a k2-nél (univerzálisabb), a többinél nem.
Milyen gépről beszélünk pontosan?
A Frei ízesített retteneteket (ha szemes) nagyon nehéz kiszedni az őrlőből, hónapokig pl. vanília aromát fogsz érezni. Az őrölt meg menjen kotyeszba, ott kevésbé baj, ha döglött (döglött).Ha most kezded otthon a karos gépezést, ne akarj világos-citrusos babot, mert csalódni fogsz. Klasszikusabb, sötétebb vonalon szerencsésebb tanulni. Plusz géptől is függ, mit tud.
-
válasz
MC Pite #11796 üzenetére
Üresen nem info hogy néz ki, nyomás alatt meg nem làtod. Ha nem vízköves és tiszta a fej, nincs rosszul felrakva, akkor kész vagy.
Ims vagy jobb, vagy nem, de nem is egy disznó ára. Pogiszűrő a legegyszerűbb segítség vízterítésre. Persze elvesz a kv mennyiségből 1-1,5g-ot.Őrlőt nagyon egyenletesen kell tekerni, mindig (legyen pl. 60rpm). Általában ott a kutya elásva ☝️
-
válasz
Viiktor1989 #11789 üzenetére
Ez a jó . E61-es asszem nem. Illetve a rossz szériás (2015-18) GC-hez is saját tömítés kell.
-
válasz
tuzpenge #11786 üzenetére
Csak általában fél óra alatt elfogy a boltból, illetve a lutri faktor benne van. Nem mindenki volt velük elégedett.
Fross@ ennyiért 1 kiló minőségi kv ma sajnos nagyon kevés pénz; lehet csúnya bukó, vagy szerencse. Próbáld ki és számolj be- a feltehető kamu benne a brazil és indiai, de akár a peru is. Mármint itt termelnek igazán nagy tételben bármit is.
-
-
Babtól is függ. 18-20g jó világos etióptól rögvest kiül a döbbenet az ember arcára
Mostanság, hogy Dunàt lehet rekeszteni az új, egyadagos DF őrlőkkel, szerintem a használt Mazzerek ára erős lejtmenetbe kezd (eddig is olcsók voltak az őrlemény minőségüket tekintve). Ebből két dolog következik:
-Aki markecplészen épp 170k-ért àrulja az ssp késes Jollyjàt, az lehet elég sokàig fogja nézegetni a hirdetését.
-aki Mazzert akarna venni, egyre jobban jár. -
válasz
7Heads Drago #11752 üzenetére
Szarvasinak mindegy (ha a klasszik, fordított kotyogó rendszerű "presszó" gép). Abba kár az őrlő. Viszont ha veszel egy használhatót most, azt talán nem kell rögvest cserélni, mikor a géptől végre megszabadulsz
A csibó és a másik csilivili hulladékok. Nem presszóképes egyik se, csak a nyomásfokozós szűrőre jók.
-
-
válasz
fecke78 #11712 üzenetére
Jó a Laica, teljesen ajánlott. A kávés szűrőjük különösen, legfeljebb az íze furcsa, ha ivásra is azt szeretnéd. Vegyél egy darabot és kiderül megszokod-e. A magbéziumosokkal kő nem lesz, de a magnézium is ki tud válni, lerakódni sajna. Most kapásból nincs meg, hogy sima vízkőtlenítés azt leviszi-e.
-
-
-
-
Csak a sok hülye piktogramra:
Flat white ausztrál találmány, 150-180ml ital. Dupla+gőzölt tej, minél vékonyabb habbal, de ne többel, mint fél centi. Jellemzően latte art. Cappuccino 180-220ml ital, szimpla+gőzölt tej, legalább egy centi habbal a végén. Art opcionàlis, olaszoknál nincs. Latte szimpla plusz g@cisok gőzölt tej, jó vastag habbal. 250ml felett. Lattéba szokták utólag löttyinteni a kv-t, dizájn miatt. No art.Az amerikai kávé elképzelések pedig teljesen irrelevánsak, nézd csak milyen elnökeik vannak
Halley@ főzz kettőt egymás után. Nem lehet büntetlenül növelni az ital méretét, mert túloldódik (és a kis gépek se bírják hővel. Kihűl az egész rendszer). Vagy csinálj belőle amerikánót. Vagy igyál filtert; abban lesz koffein bőven és közben az íze nem megy tönkre.
Amúgy persze van nagyobb kosár, én 21g-osról tudok. De a dedica azt nem nagyon komálná és 51-es méretben szerintem nincs is, csak ipari 58-asban. -
válasz
headhunter86 #11636 üzenetére
Két hónapja mintha láttam volna ott, de ha nincs, nincs. Bialettivel lehetnek minőségi problémák, panaszkodtak a tulajok. Sorják, vacak kosarak. De nekem is az van 🤷
-
-
válasz
headhunter86 #11629 üzenetére
Rendes kvzóban alapból duplát főznek (18g a standard) és vagy elpasszolják a sorban következőnek, vagy kiöntik a felét, ha szimplát kértél; belefér az árba. De duplát kérsz, ugye
-
válasz
Halley #11623 üzenetére
Olyan italt készítesz, ami neked ízlik, ez az alapvetés.
A nagyon hosszú italok helyett mindazonáltal célszerűbb amerikánót csinálni, ami egy presszó, felöntve annyi forró vízzel, amennyi tetszik. Általában kb egy decivel. Ez azért jobb megoldás, mert a nagyon hosszú csapolás alatt elkezd mindenféle nem kívánt kesernye kioldódni az őrleményből (plusz a gép általában tökre lehűl a sok víztől, ami megint nem annyira jó), míg az amerikánóban benne lesz a klasszik presszó íz, csak higítva.
Jó lesz a hájbrú kezdetnek, de azért van alternatíva. Egyfelől a már bőven bizonyított Délonghi dedica, vagy a kevésbé bizonyított avx hófehérke, ami papíron azért jobb lehet a másik kínainál, már csak a beépített hőmérsékletszbályozó automatika miatt is. -
-
válasz
MC Pite #11610 üzenetére
Vagy döglődik a pumpa, vagy valamit nagyon máshogy csinálsz és sokkal mehezebben nyomja át a vizet. Mivel a dedica gombja időre van programozva (asszem...), persze leáll, függetlenül attól, mennyi löttyöt nyomott ki.
Az ember hajlamos néha gyorsan letudni az őrlést a kézin, mert macerás. Na akkor tele lesz porral (fine) és az nagyon lassítja a lefolyást.
De biztos lehet más ok, elsőre ez ugrott be. -
-
válasz
headhunter86 #11596 üzenetére
Na a DB1 Proról kifejezetten érdekel majd beszámoló. Akár meg is nézném, ha pesti vagy.
capafog23@ Béla bá kifejezetten ugrik mindenre, ez a sajátossága. Illetve hajlamos a dolgokat betű szerint látni, értelmezés nélkül.
De akkor a kedvéért: a df64 II árkategóriájában egy igen jól sikerült, síkkéses SD (egyadagos, single dose) őrlő. Mikor azt írom rá "csecse műanyag kínai" azt nyilván úgy értem friss termék (nincs múltja azon túl, hogy az első verzió hibáit próbálják fényesebbre reszelni gen2 néven), ugye koppintott kínai, erről nem nagyon lehet vitázni, befektetett mérnöki órákat így nem túl sokat tartalmaz, de persze nem is annyiba kerül, mint amiről koppintották. Viszont lehet bele SSP kést rakni, ha sok égetni való pénz van rá. Van gyengébb, meg jobb nála. Új ár/értékben nehéz überelni; mignon sehol, a régi Mazzerek meg sokat elriasztanak ilyen-olyan okból. Ezt így hozzá írhatná Béla, hamár idézi szerénységemet, lehetőleg lesajnáló stílben - miközben azt is tudja, hogy folyamatosan értékelem a babjait egy ideje s ha azokat olvassa talán lejön neki, hogy két agysejtet is meg tudok egyszerre mozgatni, bár elsőre nem úgy tűnik. Nem fizet senki az avx lejáratásáért, nem is célom ilyesmi. Csak ha már idéz, ugye.ui.: a Niche pedig úgy be van akadva neki, mint Orbánnak a Feri. Arról a vonalról is le lehetne már jönni. Főleg velem kontextusban, aki sose reklámozta a Niche-t (bár nagyon jó gépnek tartom, nevetségesen magas áron. S bár valóban bosszantóan műanyag, eddig valahogy rohadtul nem akar tönkremenni egy se, ezt is be kell látni, még ha nem is biztos, hogy majd 40 évesen úgy fut, mint az utált Mazzerek)
-
válasz
tuzpenge #11584 üzenetére
Én is szeretem, csak mióta "bottal se piszkálnám" hangulat uralkodott el a régi olasz ipari dizájn vs. csecse kínai műanyag vonalon, megelőzöm a bajt
Alternatívának gondolom komolyan, ami a végén kifolyó minőséget illeti. Minden egyéb tekintetben a kínai nyer. Kinek mi a fontos. Viszont egy mignon a kanyarban nincs egy major mellett, szerintem a jolly is megeszi, pláne ssp kés opcióval. De az nagyon megdobja az árát, nem fair.
-
válasz
Polarstar #11579 üzenetére
A kiszedhető felső késtartón lévő műanyag határoló pöcök alul nem tört le?
Rég volt már ilyenem, de az lehet egy komoly bajforrás.donat_sz@ személy szerint _nem_ kedvelem a mignon sorozatot. Túlárazott, az 50mm kés pedig nem egy nagy szám.
De presszóképes, síkkéses és jó őrlő pont ebben a szegmensben újan nem túl gyakori, ha a df64 kiesik a képből.
Van olyan ismerősöm is, aki boldogan használja a mignont. Vedd újan, kiterjesztett garanciával és küldd vissza, ha nem tetszik.
Vagy, hogy rosszat mondjak próbálj lőni egy felújított, egyadagosra alakított mazzert. Nagy,ronda, ipari, kényelmetlen, de az áráért meg remek. -
-
MC Pite@bocs, nyilván nagy helyeken van kínai orvos.
Amúgy rendelhető, de persze az alis nyilván teljesen jó lesz. Ha van vékonyabb tűvel, vedd azt. Nem érdekel a vakteszt, a .40-es tű láthatóan tolja az őrleményt. Ha emiatt csatornásodik, akkor sose tudod meg mitől lesz hol jó, hol meg rossz ugyanaz a húzás. Jobb kiküszöbölni.60-as beöntőre passzolhat az 58-as shaker, de könnyen mellé is borulhat az egész. A wdt jön ki legolcsóbbra, jó eszköz az is.
-
Az is igaz. Azért ez a 9 tűs nyomat egyszerűen jobb a dugónàl. De én áttértem a blind shakerrre. Kell pici gyakorlás, hogy egyenletes legyen az őrleményeloszlás, de egyrészt ez a legkevesebb macera, másrészt muszáj hinnem Hedrick mérési statisztikáinak.
Kellemetlenül sokat beszél, de úttörő munkát végez azzal, hogy egyszerűen megmér csomó hiedelmen alapuló dolgot. -
válasz
MC Pite #11556 üzenetére
0.4-es tű túl vastag. Semmi sem indokolja, csak ha robottal hasznàlnàd. De akkor is vastag, mert tolni fogja az őrleményt maga előtt, keverés helyett.
Thingiverse-n van remek nyomtatható. Itt fórumon pl. Mr.Alex kinyomtatja neked, veszel bele .3-.35 tűt a sarki kínainàl és nem utaztatod körbe a vilàgon a kínai vackot -
->Rocket58
-
Yep, +1
Ezen felül meg a lelit bianca, ha nem a saját pénze ellensége. Persze ott meg a minőségellenőrzéssel van gond gyakran, de azért ár\értékben nagyon jó.De én szokásosan a manuál dugattyú+nanofoamer (pro..?) mellett szavazok harmad pénzből. Így is, úgy is bele kell tanulni.
-
-
-
Persze, hogy. A balatoni atomkemény víz pl. 2, max 3 hét alatt szétcsapja a szűrőt. Egy 3k forintos tds mérővel látszik.
Viszont a rengeteg eső júniusban meg annyira lággyá tette a (pesti) csapvizet, hogy konkrétan alog több, mint fele annyi oldott ásványi anyag volt benne még két hete is.
stork13@ ahogy puszul a szűrő megfele, én hígítom desztvízzel. Harmadik héttől már kb 50-50%. De semmi bizonyítékom nincs rá, hogy ettől jobb lesz
-
-
válasz
ServerWorks #11462 üzenetére
Az összes Hario értelmetlen (de a Timemore-ok is), mióta van Kingrinder. Olyan akciók vannak rá néha és ár értékben annyira verhetetlen, hogy nincs miről beszélni. Lehet fillért b@xni, de a végén úgyis kétszer vásárolsz.
Örök élet az a Kinu M47 és a Comandante C40(+redclix), de annyit is kérnek értük.A K2 pl. a Comandante C40 kését koppintja (ezt most tudtam meg) és nyilván nem olyan jó, viszont ~20k és nem 120+. Presszóra lehet nyűgös a viszonylag nagy lépésköz miatt, de ízlés dolga.
-
válasz
ServerWorks #11455 üzenetére
Úgyis rám ugranak a hithű arcok, de ennyi pénzért nem lehet vállalható őrlőt venni.
-18 pontos állítás egy vicc
-a kerámia kések úgyszintén. Önkínzás. Sose lesz két egyforma italod és tekerni is kínszenvedés.Kávézásban kettő fontos: a bab és az őrlő.
Fross@ mathias rex pörkölőnek van iható terméke, ha muszáj. Asszem a kolumbiai és gauatemalai egész rendben volt, noha túl sötét pörkölés.
-
válasz
capafog23 #11417 üzenetére
Nálam a Choco&Orange mindig bejön, vendégeknek biztos nem fogok 20k/kg babot adni, csak amelyik megérdemli. A C&O finom mindenes. A nicaraguai is megvolt, nem rossz, de maradandó nyomot nem hagyott bennem. Most Warda Guatemala van kilósban, az sem a veszélyesen drága kategória (kinek mi, persze). De látom a shopban már nincs.
Én ár/értékben avx SO babokat szoktam mostanság, illetve Kalmár, Warda oldalon nézelődöm. Vagy ahol épp valami kedvező áron van. Nem tudjuk megmondani, neked mi fog bejönni...
Ha szereted a sötétebbre húzott dolgokat, akkor Pallyotz, Kapucziner jó lesz. Omniroastban Bagira pl,. csak győzd kivárni, míg válaszol. Kalmár tök jó. Ha pénz nem számít, akkor Awaken, Roastopus, Impresso (bár itt a klasszik vonal pont kifizethető).
Számtalan opció létezik. -
-
-
-
válasz
fecke78 #11363 üzenetére
Szerintem is biztatóan néz ki az a hibrew (legalábbis a tudása), csak árnyaltam a képet.
Peetta @ ha elengednéd a beépített őrlősöket, hasonló árban nem biztos, hogy rosszabbul járnál egy alap delonghi dedica+valami kisebb elektromos őrlő kombóval. Df64II pl. most nagyon fut, kompakt méret, dizájnos, agyonveri ezeket a beépített vackokat. A delonghira kell egy normális öntvény kart venni, rendes minőségű kosárral (IMS pl.).
Vagy rápróbálsz a hibrew-ra és elmondod milyen :)
-
válasz
fecke78 #11357 üzenetére
Up. Legalábbis funkciókban. Csak épp tapasztalat nincs róla. Ez nem kötekedés, mindössze tény.
Az alapvetést muszáj megint hangsúlyoznom: az őrlő és a bab a két legfontosabb dolog, az italt nagyjából bármivel el lehet készíteni (bár nyilván lesz különbség az alap és a csúcs között)
Namost ebben van egy alap, 48mm acél késes őrlő. Legalább nem kerámia. Ennek az értéke mondjuk 30-50k Ft. A másik ~150-200k a főző és az "ajándékok". -
válasz
fecke78 #11338 üzenetére
Trollkodsz?
Lehet, hogy az egyik legolcsóbb új e61, csakhogy hx és vibra pumpa. Konkrétan semmivel nem készít jobb italt egy öreg GC-nál, cserébe igen hajlamos túlmelegedni két shot, illetve gőzölés után.
Az vegye meg ennyiért, akinek fontos mindenek felett a dizájn és lenyeli, hogy mondjuk fele ennyi a valós értéke. Akkor már inkább egy Sage BES920 ennyiért. -
-
válasz
headhunter86 #11329 üzenetére
Eh fràszkarika. Mit veszel, mennyiért. A bianca egy millàért jó lesz.
Van markecplészen egy 130k-ért kiegészítőkkel. Vicces összeg. -
válasz
kchris78 #11327 üzenetére
Jó az új (nem bevonatolt kazánú), csak kicsit zűrösebb modolni (kisebb a hely benne). Egyik sem ajànlott rendszeres habosítàsra a picike bojler és az aloménijiom miatt . De sokan használják így is tejes italokra itthon és külföldön is.
Az avx db1 verhetetlen àrban megy mindazonáltal. Nem azzal fogsz egy perces kenyai filtert húzni, viszont klasszik-közepes vonalon, kompromisszum mentes tejjel ennyi pénzért instant get.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- MSI CYBORG 15 A13V
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest