Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
krono.
#12742
üzenetére
Mezítlábas Silvia nevetséges 2024 végén 200k Ft-ért (de inkább több). Az eltolt fej-kazán miatt agyrém a hőmenedzsmentje, össze-vissza mászik, PID nélkül különösen. Jó a neve, persze. Semmi nem tudja indokolni manapság számomra.
Kis Lelitekkel nincs személyes tapasztalatom, az ő tudásuk sem tükrözi az árukat, ráadásul tudnak szervízigényesek lenni, mint egy Alfa.
Egy fulltuning pre-2015 Gaggia mindig jó vétel 200 körül, de kb. mint a fehér holló.
Vannak még itt a nem túl komoly kategóriájú Sage gépek és más nem is igazán. Hibrew, mint feltörekvő lehetőség, de én még élőben nem láttam egyet sem.Egyáltalán nem az avx-et akarom fényezni, tolni, hanem az olaszok ráaludtak az utóbbi 30 évre, szorgosék meg tiszta erőből fejlesztenek és ez mára erősen kezd látszani. Szegeden meg van garancia, szervízháttér.
Horvi@ MaraX egy kedvező árú gép, azt tudja, mint a többi hx. Szép is. Ha szerelem, akkor nosza. Én nem vennék ma már E61 rendszert, egy másik világból származik, ahol nem volt téma az àram és vízfogyasztás. De szép is és elég jó.
-
válasz
krono.
#12736
üzenetére
Avx-nél is már többedik átdolgozott verzió fut pl db1-ből, láthatóan nem ülnek a babérokon. A belseje ezeknek elég hasonló legó alkatrészekből épül fel, én nem tartok az utánpótlástól. 10-20 év múlva viszont ki tudja mi lesz? Ha örök élet a cél, akkor az nem ebben az ársávban van, cserébe tudásilag meg jóval lejjebb. Mit kapsz ma <200 rugóért? Mezítlábas Gaggiát. Meg persze robotot, az eléggé örök élet
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
Vanni van, csak a kétpumpás, duplabojleres DB1 Pro mellett sajna a kanyarban nincsenek. Az egy félprofi, akár kiskávéházi felhasználásra alkalmas gép. Ezt legközelebb olaszból a Bianca mondhatja el magáról. Mondjuk ő a roto pumpájával és a szépségével kemény versenyző, de az ára is az.
-
válasz
KisApám
#12699
üzenetére
Na látod, működik. :) A kávédnál azért létezik jobb (Lavazza Oro, házon belül), de amúgy meg ha ízlik, akkor ez a tied és kész. Viszont az őrölt kv az sehol és semennyire sem ajánlott, szerintem itt sem. Más világ frissen őrölve. Sőt, a bab mellett legfontosabb az őrlő. Aztán valamivel elkészíted.
A kávé sajnos rondán megdrágult és a trend folytatódik. Neked kell megmondani, hol a fájdalomküszöb és úgy tudunk ajánlgatni.
-
válasz
skilleeer
#12686
üzenetére
Kérdés, hogy a tejhab érdekes, vagy latteart is. Ha csak a hab, akkor bármelyik alsópolcos avx megfelel - ezeknek ugyan gyenge a gőze, de gyakorlással lehet akár rajzolgatni is velük.
Nálam most üdül egy 58mm-es Hófehérke és egy 3810 Slim. Az utóbbit ajánlom inkább, sokkal kényelmesebb használni.
Ha pedig van több pénz lóvéra, akkor az EM1 Lux. Annak bitang gőze van és minden szempontból egy kategóriával feljebb figyel. Árban is.A Baby nem túl szerencsés az alu kazán miatt, ha rendszeresen gőzölsz.
Sage Bambino sorozat esetleg használtan. -
válasz
KisApám
#12685
üzenetére
Teljesen mindegy mit ír a gyártó. Amit a bab kér nálad, az a mérvadó.
Milyen alapanyag? Mikori pörkölés?
Az EM1 Lux alapvetően 12Bar körülre (fölé ) megy fel, ha normál presszót készítesz. Amíg ez nincs meg, finomítani kell.S két állítás között legalább két adagot el kell készíteni, mire beáll az új szemcseméretre az őrlő.Ez kézire nem igaz, bocs.Ja, be kell állítanod a mennyiséget 100Ft -tal a kosárban, ezt nem érdemes megúszni, ha már gondok vannak.
-
válasz
KisApám
#12677
üzenetére
Igazából a legolcsóbbat 🤷
Tisztább lesz a felsőszűrőd, annyit tud. Én mondjuk mindenképp rakok alá papírt is (bocs), hogy maga a szűrő se menjen tele dzsuvával. Avx-nél van most az új stílusú, ultravékony (0.2mm..?).
Azért lehet jobb a vékonyabb, mert kevesebbet vesz el a pogácsa vastagságából. -
-
-
-
-
-
-
válasz
headhunter86
#12620
üzenetére
Nagyon szép lett. Ránézésre picit vastag a hab. Próbáld vékonyabbra, azzal könnyebb lesz rajzolgatni :)
-
válasz
KisApám
#12600
üzenetére
Nincs az őrlővel gond, csak nagyon alap gép. Cserébe persze motoros.
Német amazonról egy Kingrinder K6 90 euróért ingyen szállítással köröket ver rá, de igaz, azt tekerni kell.szerk: nem frissítettem az oldalt. Szóval a német akciós ajánlat jobb. AVX most frissítette az árait és nem lefelé ment.
-
-
-
válasz
uffneked
#12574
üzenetére
Fb home barista oldalon van egy 2009-es GC, pid+rézcső+ tágulási. Sajnos a lényeg, azaz a nyomásszabyzás nincs benne, de 130k-ért így is jó ajánlat!
-
válasz
Direfield
#12577
üzenetére
A db1 pro már fél ipari gép. 10+ éves tapasztalat nem lesz róla, mert ugye vadiúj. De rendesen összerakták. Az avx garanciális ügymenete meg mindig is kiváló volt.
Két dolog:
-ha elment ECO módba, utána melegedésre van szüksége.
-A gyári karba nem megy bele 18g-nál nagyobb kosár. Majd kijavítják reméljük.A Sage gépet felejtsd el a beépített őrlőjével, meg az árával együtt. A C2 viszont nem igazán presszó őrlő, azt cseréld le először.
L4D1K@Béla ígért nekem tesztre egy ilyen kis vackot, de elfújta a blekkfrájdéj. Majd egyszer..
-
válasz
uffneked
#12574
üzenetére
Hát figyuzz, én amit a hc csopiban mondtam, azt tartom. Ha bejön a pides, nyomás szabályzós, 58-as Hófehérke 100k körül, az olyan ajánlat, amihez bármi más a kanyarban sincs. De egyelőre még nincs itt, az is igaz. Százasért GC-t nem kapsz, legfeljebb alapkiépítésben, ami vékonyka tudású. Dedica az komoly visszalépés már. Rancilio pedig közel sincs 100 rugóért.
Barátom használ sima Bambinot; ha eltekintünk attól, hogy röhejesen túl van árazva és vizes trutymó pogácsa jön belőle, mert nincs benne háromjáratú szelep, akkor rendes őrlővel jó italt tud készíteni.
-
Vagy használja örömmel és bejáratódik. Én se Kinut, se 1ZPressot nem járattam be.Egyébként nyilván hasznos, csak kézin áttolni több kilót izomszakasztó meló, másrészt a zöld lelkem nagyon sajog ilyesmitől..Óf@szom most látom trollkodtál

Koxx@ arról mondjál valamit, hogy láttam valamelyik videós rivjúban, aszonta a csávó, hogy a cast lab sweet volt élete legbejáratásigényesebb kése, muszáj volt 12 kilót átnyomni rajta. Na az fix, hogy akinek hét anyja van, az...
Te járattál rajta, vagy zutty be a gépbe és használni? -
-
-
válasz
Talala
#12549
üzenetére
Brikka a kamupresszó (úgy tesz, mintha, de persze nem az). Moka a klasszikus, nyomásszelep nélküli mokkafőző, nem is tudom van-e még express nélküli verzió, de nem tudom mi a difi. Van belőle indukciós verzió is. Venus egy újabb típus, full acél, nem alumínium. Moont sem láttam még.
-
válasz
Napfénysüti
#12547
üzenetére
Ööö, nincs ajánlott őrölt kávé, bárhogyan hívják. Kávét frissen őröljük fogyasztás előtt, hisz élvezeti cikk, nem koffeintabletta.

-
válasz
AeSDé Team
#12544
üzenetére
A 90 euro egyszerűen aprópénz ahhoz, amit kapsz. Nagy kár ezen spórolni, hidd el. Filterre való alkalmasság azon áll, vagy bukik, mennyi port termel az őrlő kése (az uniformitáson és részecske szóráson felül). Köhögd ki a K6-ot.
Az 1Z Presso ZP6, amely egy elismert - és nem elrugaszkodott árazású - filterőrlő, 90 rugó AVX-en. Ebből kalkulálj vissza... -
-
válasz
rgaspar
#12518
üzenetére
A sima JE nekem nem túl presszó őrlőnek tűnik emlékeimben, de valóban meg kell nézni a gyártói ajánlást. Ha a menetemelkedés 20mikronnál nagyobb, nem lesz az igazi.
Szerk.: avx-en kapható, jó drága. Ők presszóra írják és a bevonatolt kés is erre utal. Akkor rosszul emlékeztem.
Kávé meg... Előtted az egész világ, kár ezt egy db, gyanúsan nagyipari produktumra szűkíteni..
-
válasz
whisky71
#12505
üzenetére
Nagyon jó szenzor van bennük, pontosan tartják amit kijeleznek. Az egygombos rendszert, amit kitaláltak, fél Kína másolja. Az öntés kicsit limitált vele (se túl lassú, se túl gyors nem tud lenni), de filter céleszközként nem nagyon van jobb. Ez a kategória még pl. az acaia lunar mérleg. Ha pont ez kell és ennyire, akkor kifizeted. Amúgy ott a klónok
háborújatengere. -
-
válasz
whisky71
#12487
üzenetére
Ha van 200 rugód és gyakorlatilag presszó kell, akkor fontold meg valamelyik kézi dugattyúst. Ebben az árban a cafelat robot, 250k körül a flair 58 pro. A robot előnye a kompakt baszakodásmentesség (nem kell melegítgetni, csak a vizet), a flair meg egy kézi, de beépített melegítővel és ipari méretezéssel (ha már van tamper, menő kosár és haveri köre otthon, akkor az mind erre is jó lesz.
Mindkettő köröket ver mindenre elég sok pénzig bezárólag.
Csak nyilván rituálé lesz az egygombos kv főzésből
-
-
válasz
Alabástrom
#12480
üzenetére
Pont így.

Nagyon rövid, tán másfél másodperces pumpa, aztán off a kijelölt ideig, majd megy tovább.Kchris78@ a szelepet kell lazábbra állítani, ha lehetséges, az a végső megoldás (meg persze a nyomásszabályzás, de itt nincs) Ebben nem írják, hogy lehetséges volna.
De nem is komoly profi gépről beszélünk; amúgy pedig rendben van a tudása. -
AVX EM1 Lux
Szépen, alaposan csomagolva érkezett. Dobozban a feltüntetett alkatrészek, mínusz a kimérő kanál. Illetve nem pontosan értem a leírást, ugyanis a tisztító kefe végén van egy talán 2cl űrtartalmú kanálka, melybe akár 2 szem bab is beleférhet. Ha ez már az, akkor át kell gondolni 😀
A gép kifejezetten szépen kidolgozott. Persze a fémlemezek, csepptálca és alátét meglehetősen vékony anyagból készültek, vigyázni érdemes a kezelésnél. Illetve két minőségi észrevételem a gőz indító kar és a szűrőtartó kar. Ezek műanyag részei méltatlanul cikik, nincs mit szépíteni. Nem jöttem rá mire emlékeztet a műanyag, talán olcsó fazékfülre, nem tudom. Rossz fogni, rossz ránézni. A gőz vezérlő kar műanyag betétjére ráadásul rá van csavarozva egy kamu krómozott műanyag sapka, ez konkrétan nem volt a karra rögzítve, én csavaroztam össze. Béna, felesleges és kínos hibaforrás. A szűrőtartó végén is van egy hasonló, rusnya kis “króm” sapka, ez ragasztott sajnos és az első hét végén esett le. Ahogy az ember kiüti a pogácsát a karból, nem bírja a rázkódást. Ezt is orvosolni kellene.
Kellemes meglepetés, hogy a gyári tamper nem a szokásos műanyag vacak, hanem fém talpú, tömege is van és egész jól meg lehet fogni. Az átmérője viszont lehetne akár fél centivel nagyobb és azt sem értem miért legömbölyített az éle; sok őrleményt ken a kosár falára. A szűrőtartó kar kellemes, 450g tömegű öntvény. Jól tartja a hőt. A dupla kifolyó az alján fixnek tűnik, nem feszegettem. A dupla kosár lefelé keskenyedő, peremes (ridged) fajta. Amennyire kivehető, a lyukak rendesen megmunkáltak, nem sorjásak, nincs félresajtolva. 18g lehet az elvi mérete, ez sötét babokból inkább 16g, a százforintos teszttel. Ide kívánkozik még a felsőszűrő, ez egy hagyományos darab, szabad kifolyáson teljesen megfelelő vízterítéssel. A pogácsán sincsenek árulkodó lukak csapolás után (csak egy kis horpadás középtájt - bizonyára van jobb vízterítő a piacon, de az árért ez oké), tehát rendben van. A nagy termoblokk+fűtött fej kombó meglepően jó hőstabilitást ad, de ehhez érdemes 15-20 percig melegíteni csapolás előtt. A gyári 3 perc egyszerű marketing fogás. Valahol fél óra táján Eco módba lép a gép, ilyenkor a fej lassan hűl vissza (tartja a hőt), a termoblokk viszont gyorsan. Bármely gomb megnyomására életre kel a gép, de érdemes újra vármi 5 percet legalább, különben kellemetlenül langyos itallal bosszulja meg magát. A gőzölés meglepően erőteljes, ez komoly meglepetés. Ipari méretű, két lukú gőzcső, dupla kapucsínónyi tejjel is simán megbirkózik kb fél perc, vagy kevesebb alatt. Forró víz csapolás nincs, vagy nekem nem sikerült előcsalogatni. Előáztatás 30mp-ig, PID hőfok 86-102fok között állítható. Vízhozam állítást nem találtam.
Csapoláskor, ha presszónak megfelelő lefolyási arányt igyekszünk belőni, a pumpa a belső kijelző szerint 12Baron, vagy inkább felette üzemel. Amennyiben megcéloznánk az alacsonyabb értéket, érdemes hosszabb – 10mp - előáztatást programozni és valamivel durvább őrleményt használni. Manuális üzemmódban nincs előáztatás, ez csak a programozott gombokon elérhető. Viszont ezek hosszú nyomásra manuális gombként viselkednek, amíg nyomva tartjuk, folyik a víz (a beállított előáztatás leteltével), elengedve pedig menti az időt. Egyébként a programozott gombot is le lehet állítani csapolás közben és a mentett időt ez nem befolyásolja.
A gép, mint feljebb írtam meglepően hőstabil - bár párszor belefutottam a langyos italba, jellemzően hosszú áztatásos csapolás után. Ezt bevallom, nem egészen értem. Mármint, a hosszú előáztatás miért viszi el a hőt. Mindenesetre a normál presszóhoz képest új hullámos, blooming shot készítése is megy vele, a végeredmény pedig abszolút élvezhető. Világos pörkölésű kerinci ferment babbal teszteltem, 30mp ázás, kb 50mp teljes lefolyás, 1:3 arány, 7Bar körüli lefolyás. Ilyenkor azonban javaslom két ital között a hosszabb várakozást, mert a termoblokk, vagy a fej lehűlhet, fene tudja melyik a bűnös.
Nem szeretnék többet szövegelni, így is hosszú. Szerintem ez a gép teljesen oké az áráért. Amivel biztosan többet tud a belépő kis termoblokkosaknál, az a komoly gőz és a relatív hőstabilitás. Nem éppen kicsi és karcsú, nagyjából egy Mazzer Major mérete, de szélesebb. A kamu E61 fej rendesen előrenyúlik. Csak jelzem. Ha van kérdés, tegyétek fel míg nálam van. Köszönet az AVX-nek a tesztkészülékért!
-
-
-
Nem kell előre savazni, majd megteszem én, ha olyan.
A pénzedért itt kapsz pidet és állítható előáztatást, ami alap gc-n ugye felejtős, legfeljebb röhejes mókolás àràn a gőzcsappal. Ja, gc gőze gyenge és a kazánt is rombolja. Ennek a dupla kapucsínó egy kalap alatt simán megvan, bár persze nem 9mp alatt, mint egy iparin.
Modolt gc meg nem 150 rugó, de az új sem...
A fej fűtött, két patronnal. Ez szerintem lehetővé teheti világosabb babokra is, mert hőstabilabb lesz, bár termoblokkos (jó nagy darab van benne) és nem kazános.
Egyelőre nem akarok semmi komolyabb véleményt leírni, de nem érzem rossznak. -
válasz
sz.zs.
#12450
üzenetére
Kaptam Bélától két hétre. Majd megírom jól, milyen volt.
Igazából azért érdekel, mert lassan Dunát lehet rekeszteni minden héten egy új kínaival. Ez beékelődik a 100k alatti és körüli olcsó hús, meg a 200k feletti meggondolós kategória közé. Azt nyilván nem fogom tudni megmondani hány évig működik, de azt talán igen, hogy így out of the box mire képes és az mire elég :) -
válasz
kchris78
#12445
üzenetére
Alapból a nem vacakolós dizájnt ajánlom; nyakon csapni 9 barral, 25-27mp, max 1:2 arányban. Nem baj, ha kicsit rövidebb.
Aztán ha ez már megy, jöhet Toobee (milyen géped is van?) és a 10-15mp előnedv, majd minél gyorsabban áttolni a szajrét, ugyanilyen feltételekkel. Ehhez nyilván állítani kell az őrlőn, hogy áztatás után gyors legyen a lefolyás. Ettől csökken a test, megjön a gyümölcssav. -
-
-
-
-
-
válasz
koxkids
#12406
üzenetére
Jó, azt egyszerű szoftveres módon bizonyára orvosolni lehet, ha elsőre így sikerült. Mármint kínos baki, de nem több.
Iatti&Co.@ Béla papa stílusa közismert, veszekedtem vele eleget telefonon. Aztán rájöttem, ennek semmi értelme. Rengeteget melózik a kínai kapcsolatai segítségével, hogy valóban használható minőséget mutasson fel. Nyilván mint üzletember, próbálja is letolni a vásárlók torkán és hol jobban, hol kevésbé jól sikerül. Utóbbi időben inkább jól.
Szerintem mindenki jól jár, ha alternatívák vannak a piacon. Én most a magam amatőr tudásával kipróbálhatok egyet. Ha szar, azt sem fogom elkozmetikázni.
Mérőeszközeim nincsenek, a nyelvemet használom (de nem úúgy
). -
-
-
Mosást nem kell túllihegni, de dörzsi szivacsot messziről kerüld és ne rakd mosogatógépbe sem. Hideg vízzel töltsd fel, ha lehet ne csapvizet használj, hanem szűrtet (kancsós, pl. Bwt, Laica). Adagolást ki kell tapasztalni, hacsak valaki nem mond konkrét grammokat. Ha a lefőzött pogi kitölti a szűrőt, lukak és behorpadások nélkül, ámde lazán, az a jó. Megtömni, tömöríteni nem szabad. Készítésnél forralod maxon; ha elkezd kijönni a lé, le kell venni olyan alacsonyra a lapot, hogy épp kotyogjon. Mint egy kukta. Így szépen kifolyik és nem is ég meg. Ezt is ki kell tapasztalni.
-
-
Neked kell eldöntened. Facebook kvx csoportban keress rá, meg általában a neten. TB1 óta sokat tanult az avx és a kínai begyártók is. Én nem erőltetném. Inkább a sokat bizonyított Dedica, mint legkisebb, elfogadható kompromisszum.
Ráadásul, ha presszót szeretnél (tej nem kell), akkor én mindenkit egy manuál dugattyús felé terelek; 100k felett valamivel egy flair classic pro, kétszáz alatt valamivel cafelat robot. Ezek csészeminőségben nagyjából megaláznak szinte mindent a milliós kategóriáig. Cserébe meló van velük, igen.
Rosszindulatú megjeygzés: örülj, hogy beszart a 2015 GC. El lehet indulni a minőségi kávézás felé
-
Mi az a karbefogadó gyűrű? GC-hez minden alkatrész kapható, újabban asszem réz opv is, bár ez nem biztos.
Dedica a kanyarban sincs (legfeljebb egy módosítàs nélküli, rossz sorozatú \2015-2018\ GC mellett).
Ha új gc, akkor a legújabb E24 változat, ami rézbojleres. Cady-nál kapható 200k körül.Ha avx, akkor a db1 pro. De az jóval drágább.
Ja és 200k táján szoktak felkerülni régi stílusú moddolt GC-k, azok ma is jó vételek, ha az eddigivel elégedett voltál. -
-
-
-
-
Amilyen ma a forint, sajnos ez meglátszik azon, mit lehet egyáltalán ajánlani 100 rugó alatt; nem sokat. Pl. sokat bizonyított beugró Dedica, egy jobb karral és szűrővel, mert a gyári gyász. Hófehérke és HiBrew csodák újak, a fene tud megbízható értékelést róluk. Nyilván a specifikációk az árukhoz jók, aztán ennyi a biztos összesen.
Egyébként meg átlag automatánál szinte minden jobb, a kotyogós konkrétan sokkal. Ott azzal kell barátkozni, hogy más az íz esztétika. Vagyis nem presszó.
Én inkább vennék egy levegőt és alap flair (neo), esetleg kicsit 100 felett egy nyomásmérős verzió (classic). Tejre számos lehetőség van a pár ezres teszkó frencspressztől a nyolcvanezres Nanofoamer Pro2-ig. -
-
-
válasz
krono.
#12275
üzenetére
Mondjuk a világ hamar boldogabb hely lenne, ha mindenki Prius hibriddel csapatná ótvaros SUV-ok helyett. Ugyanis békére szoktat.
De ez teljesen off, csak a Suzukiról ugrott be
Sped@csak avx fácse csoportban láttam a prototípust. Mivel szimpla lego az egész gép, nem valószínű, hogy sokáig tart kiadni a végleges verziót - ha igény mutatkozik rá.
-
válasz
headhunter86
#12257
üzenetére
A videón nem látod mennyit öntött ki előtte

Segít az átöntés, jobb lesz a konzisztencia. -
Ha nem használod ki a két bojlert (nincs rendszeres tejes ital készítés, pláne vendégeknek egyszerre több), akkor ne vegyél dupla bojlert. Ha már avx, jön az 58mm, nyomásszabályzós, pides hófehérke nem túl sokára. Az ártól függően elég nagy dobásnak tűnik, a budget kategóriában.
A Plus és Pro pontos különbségét nem csekkoltam; ami biztos, a Proban két pumpa van, tehát lehet tejhabot készíteni és kv-t csapolni szimultán. Talán több benne a fém is.
Egy szerintem elég penge barista ismerősöm vett próbából otthonra df64v+DB Pro kombót és megtartotta. Boltjában 2db Linea Mini van, mint referencia. Ennél többet nem tudok. -
válasz
DrDobos
#12237
üzenetére
Győrben van. 11500+mittomén 1500Ft szállításért egy kiló minőségi etióp igen barátságos ár.
Az a Lavazza egyébként sosem volt világos; a sokat ajánlott Goriziana Grand Cru is megfelel vetélytársnak.Esetleg avxről a choco&orange
ez a guatemalai is hálás egy cucc, bár nem világos pörk. -
válasz
Alabástrom
#12232
üzenetére
krómozott rezet.
-
válasz
headhunter86
#12225
üzenetére
Akkor tisztítsd, ha láthatóan elszíneződik\retkes. Ha használsz pogiszűrõt, gyakorlatilag sose kell.
Senki nem mondta, h nem lehet jót. Csak nehezebb (és a dupla meg finomabb, ha fejed tetejére állsz is
) -
válasz
tuzpenge
#12211
üzenetére
A kínaiak rettenetesen belehúztak, ezt aki nem veszi észre, maga ellensége. Más kérdés, hogy a nem koppintás, saját kútfő termékek még nem feltétlenül kiforrottak kellőképp. De melóznak rajta. Én nem félek az alkatrészellátástól. Főleg, mivel AVX a legnagyobb európai forgalmazó és náluk ez rendben levőnek látszik. Az, hogy kinek mi mennyi pénzt ér meg, nem összehasonlítható. Van, aki megveszi a Lagom P64-et, mert arról lopták az összes hasonszőrű terméket és így támogatja a fejlesztést. Van akinek ez túl sok és nem érdekli a mocskos kapitalista cég lelke, tehát megveszi a komcsiktól harmad áron.
A Niche és a Major (presszó kés) pont összevethető, italminőségben mindenképp. Abszolút egy liga a kettő. Nem véletlenül váltottak annyian a világ első SD őrlőjére anno. Nem lehetett tudni sem azt, hogy a segg britek kilépnek az EU-ból (ennek minden gazdasági áldásával együtt), sem azt, hogy az SD őrlők piaca felrobban az elmúlt pár évben, vagy, hogy beütött a hülye hájp a sík őrlőkre és a kúposak most ilyen kis lesajnált tesók lettek. Csak a Mazzer Konyt említeném, mint ellenpédát nem oly régről. Komplikált téma ez. -
válasz
tuzpenge
#12207
üzenetére
Úgy nincs, de amúgy rendesen tele van az egész őrlőmű a betapadt őrleménnyel. Nálad is, hacsak hogyaza nem MZ\X avatárja. Korrekt babváltás úgy néz ki, hogy porszívócsővel és lezárt garatnyílással alapos szipp, majd egy dupla leőrlése és kidobása. Na az utóbbit nem játszom el, porszívót igen, de ha vendégek vannak és egyik ilyet másik amolyat, harmadik koffeinmenteset, akkor azt se.
Rendkívül jó őrlő a Major - amilyen röhej áron fut meg különösen. Na engem pont ez aggaszt, hogy a kínai sd dömpingben rövid idő alatt eladhatatlanná válhat és az kár lenne. Ld. Niche tulajok. Két éve fene gondolta, hogy ilyen nehéz lesz megszabadulni tőlük. -
válasz
Alabástrom
#12204
üzenetére
A 48-as pl. annyira zéró őrlő, hogy a vizezés rosszabbat tesz, mint ha hagyod a 'csába. Ebből kifolyólag simán váltok babok között - ez a Majorról nem mondható el, bár persze nem érdekel, csak a tudat
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A folyamat csak kényelmesebb lehet a Majornál és már a 48-as Mizen kés is jó filterre ÉS presszóra (nyilván van jobb, de a 151C kés pl. elég alkalmatlan filterre a fine miatt).
Szóval van egy csomó előnye, de valóban nem tudom, objektíve jobb lesz-e. Kényelmesebb biztosan. Aztán az is lehet, meggyőzöm magam Majorra egy SSP lab sweet késről, az is kielégítően drága
-
válasz
fecke78
#12200
üzenetére
"rendes" tejnek - bár ez önmagában ellentmondás - ára van. Egyébként a kettőnyolcas uht mizo is jól krémesedik (most gyartottam vagy 40 kapucsínót egyhuzamban), de egy kistermelői tej más világ. S mit mondjunk akkor a barista zabra (nem iszom tehénváladékot), amiből az iható, minőségi az 1200Ft\L

-
-
válasz
headhunter86
#12172
üzenetére
Húztam a szám, hogy na Dallmayrhez megy be a ritka ütnivaló arc, gratulálok. Aztán kiderült, hogy az arc még sokkal ütnivalóbb, mint kezdetben gondoltam.
A Dallmayres srácok viszont a kezdeti tikkelős-vállrángatós ipse után meglepően kompetensek voltak és nem beszéltek hülyeségeket, sőt. Kár, hogy Ütnivaló Arcba minden infó kár.
-
-
Mikor először próbáltam slow feedinget és nem pancsoltam össze, úgy telement, mint a vasreszelék, ha mágnesre rakod. Alig lehetett kivakarni. Aztán hagytam a slow feedinget a 'csába, de egy spricc víz nem árt neki szerintem. Ha nálad nem kavar be, akkor maradjon úgy!
Most porszívóztam ki a késeket, szétszedve és elég redvás lett két év alatt, de ez amúgy semmit nem érződött az ízén. 🤷Úgyis lecserélem Lagom Casára, ha kijött a 65mm késes verzió. Annak még árt is a víz, annyira jól kiad magából mindent állítólag.
-
válasz
MC Pite
#12161
üzenetére
Dizájnos, kérdés milyen hőtartása van.
A feltöltődést nem tudom, de hát a spricnizés 99%-ban eléggé alap. Egy másodpercet vesz el az életedből. Csak a hardkór kedvéért👹
Persze ha dózerből őrölsz, az más. Marad a sepregetés.Sped@Korfu olasz (velencei) fennhatóság alatt volt sokáig, az olasz kv kultúra teljesen alapértelmezett. Szóval igen, ott jót lehet inni.
Mondjuk én szeretem a török kv-t, sőt, ha lehet mindig olyat kérek görögöknél. De kinek a pap... -
válasz
kchris78
#12153
üzenetére
Hát ja, csak ez egy majd' milliós gép.
Ha van beépített nyomásszabályzó kit (vagy kézi dugattyús a masina), kézzel oldja meg az ember, néhány év tapasztalatával a háta mögött
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha puccos gépe van, amin minden szart is be lehet állítani és amúgy kezdő, akkor meg jól elvész a részletekben. Továbbra sem gondolom amatőr topik témának.
-
válasz
Viiktor1989
#12145
üzenetére
Helló, ezzel a kérdéssel nyugodtan átmehetsz a hardkór topikba, mielőtt itt fibrillálna a közönség
-
-
-
válasz
fecke78
#12131
üzenetére
Pulycaf nagyon jó, kávézsírra. Néhány havonta, vagy mikor ránézésre kezd redvásodni a felsőszűrő, akkor vakszűrőzve (de ha használsz szűrőhálót+papírt (puckscreen+filter) sose lesz zsíros. Vízkőre nem jó, oda citromsav kell. DM-ben fél kiló egy ezres. Kancsós víz alig kövesít, ott inkább magnéziumlerakódás lesz, de ahhoz szét kell kapni a bojlert asszem.
Az őrlőt sose kell granulátumozni, pénzkidobás. Az nagyforgalmú kávézókba való. Mikor nagyon unatkozol, évente egyszer leveszed a késeket és kiporszívózod belülről. Vagy azt se. -
-
-
válasz
fecke78
#12120
üzenetére
Jaa remek. Akkor expolygonon veszel e61 fejet, van fanyelük is. Nem hiszem, hogy pont olíva, de a legolcsóbb kezeletlen diófa nyél is kurvajól fog kinézni egy év fogdosás után. Vagy a megfelelő menetre (pl. M10) lehet különféle fanyeleket venni.
Pl. Mondjuk eezen pont nem írnak profitec kompatibilitást, de e61.
-
-
-
Nyilván várjuk ki a végét, én sem láttam még.
Illetve mindent Kínában gyártatnak és nem ez az érdekes, hanem az adott termékbe került mérnöki munkaóra és a hozzá kapcsolódó minőségbiztosítás. Ahol ez a kettő stimmel szorgoséknál, az rögvest nem lesz a szokásos összelopott, filléres cucc. Csak még mindig olcsóbb, mint nyugaton.
Ha van mögötte egy méretes importőr, akkor a garanciától sem kell félni, mint egy random Ali rendelés esetén. Mondjuk ezt pont nem a normcore-ra értem, ők eléggé kinőtték már magukat normális céggé, Szingapúr ide vagy oda. -
válasz
headhunter86
#12112
üzenetére
Duplát félig tölteni nem kell félnetek jó lesz
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szóval oda szimpla kosár kell :)
Tamper témáról: avx-en lesz rugós (vagy már van..?) ugyanaz a begyártó és techonlógia, aki a normcore-t készíti.
-
válasz
headhunter86
#12072
üzenetére
A robusztás cuccokat kell kifejezetten durvára, inkább azt mondanám. A többinek meg mikor mi áll jól...
Ha valaki nagyjából azonos jellegű babokat használ (pl közepes pörkölésű dél amerikai), akkor az őrlőnek van egy kialakult "joker" állása. Nagy baj itt nem lesz, kis eltérés erre-arra és kész.
Ha az ember rendszeresen váltogatja a stílust sötét-világos\blend\robusztás rettenet vonalon, akkor már fejvakarósabb és érdemes lehet jegyzetet készíteni, minek mi volt a jó beállítás.Nb.: az a salvadori nem igényelt semmi különösebb flikkflakkot emlékeim szerint. Inkább gyorsabb, mint lassú lefolyás állt neki jól. De keverhetem ám

-
-
-
-
válasz
kchris78
#12034
üzenetére
A gépeket reggel állítják be, kezdés előtt. Minden nap, legalábbis rendes helyen.
A sarki cukiban mikor kibérelték\megvették, akkor látta utoljára szakember. Ezért is olyan, amit kapsz belőle. Meg ugye amivel etetik
. Utána már fel van programozva és csak a csapolás gombot kell megnyomni. Így is előfordulhat, hogy napközben utána kell menni őrlővel. Az adag 0.2g-on belül oké. Elektromos őrlők felprogramozva, a többit bizony mérik. Minden egyes alkalommal. A plusz megy a kukába, semmi "lefőzzük majd a következő vendégnek".Iatti@Dritan egy brutál mágus. Na és a gép fejtisztítása\hűtése két húzás között? Egy liter vizet átrobbant a fejen. Mind a négyen, vagy mennyi

-
válasz
fecke78
#12014
üzenetére
Nem árultad el milyen babról van szó.
Brazil, vagy mondjuk afrikai? Fermentet a szánkra nem vesszük. Ekkor se tudunk egy fénykép alapján mit mondani, de másról (elkészítés) igen.Ja, a döglött kv: egy nyomásfokozós szűrőjű, húszezres diszkont gépnek mindegy, mit készítesz rajta. A szűrő megoldja neked. Ize nem lesz, de rendben kifolyik. Rendes kosarú, karos géppel ez sajnos egyszerűen nem működik. Ha nem fogadod el tőlünk, majd megtanulod magadtól, vagy hamar eladod a cuccot, mert nem lesz sikerélményed.
A bab a nyitott őrlőben pár nap alatt oxidálódik, megváltozik a bab szerkezete és elillannak az aromái. Az oxidáció miatt lehetetlen lesz két egyformát húzni belőle. Pont. -
-
válasz
headhunter86
#11946
üzenetére
Csak ismételni tudom, hogy a konstans tekerés a legfontosabb a kéziknél. Próbáld ki egyszer, hogy 1mp\fordulaton ill. kifejezetten gyorsan tekerve készítesz italt. Óriási különbség lehet. A tampolás viszont nem túl érdekes. Lenyomod, visszarúg, kész. Ha nem egyenletes a pogi (rögös, ferde, az eloszlás rossz), az viszont rengeteget számít lefolyásban. Ez nem azt jelenti, hogy perceket kell piszmogni az előkészítéssel és drága eszközökkel bohóckodni (pl. disztribútor), csak figyelni és belerakni a kilométert. Rugós tamper az mondjuk egy nagyszerű találmány, bár nem olcsó az sem.
Tejhab különösen kilométerfüggő. Ipari gépen van 6-9mp, mire már nem tudod fogni a kiöntőt. Na az tempó
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Beleereszted a levegőt (sziszegjen erősen) 1-3mp. Beljebb nyomod a csövet a felszín alá kicsivel (NE sziszegjen) és ha forró a bödön, kész. Jútúb tele tanítóval, de egy latteart tanfolyam se különösebb vagyon. Ott fél óra alatt ràérzel, aztán csak tolni kell bele a gyakorlatot
-
Ha érdekel a jobb kv (most akkor akik anyázni szoktak engem, már kérem, lapozzanak is nyugodtan), akkor alapból le kell cserélni a nyomásfokozós szűrőt. Az arra való, hogy a bolti, döglött daráltakból kihozza azt a keveset, amit lehetséges. Rendes, frissen őrölt dolgok viszont nem fognak rajta átmenni, mert máshogy viselkednek (ld. kínai instant porleves, vs. nagyi újházy tyúkhúsa). A feneketlen kartól nem lesz finomabb, viszont azon jól látható, ha valamit elrontottál (spriccel mindenfelé), illetve ha jófajta öntvényt veszel, nő a hőstabilitás. A Dedica gyári karja olcsó vacak. Kosárból ha szinglit szeretnél, vegyél azt; duplába nem fog működni a fele mennyiség. Másfelől a duplát ajánlják, mert megbocsátóbb, könnyebb vele tanulni. Javaslom az IMS márkát, nem egy disznó ára és rendben van. A kart és asszem kosarat is leginkább az avx forgalmazza itthon, tőlük veszi más is. De a kar ugyanannyiba kerül.
A Graefnél olcsóbb presszóképes elektromost ma se ismerek. Használtan érdemes venni, mert úgyis eladod egy idő után (zajos, lassú és ha adagonként őrölnél (the only righteous way), nagyon sok marad benne és szabályosan rugdalni kell.
Ellenben ha hajlandó vagy tekerni, ár/értékben egy Kingrinder K6 kézi (itthon avx, kint német amazon, pl.) abszolút verhetetlen. De akár a budget K2, csak ott kicsit nagyok az állítási lépések presszóra, bár nem lehetetlen. -
válasz
skilleeer
#11928
üzenetére
Olvasd el a manualt. Nem lehet a nullpontot àllítani? Egyébként két klikk az pici eltérés.
A kinu pl. egy idő után - feltehetően az idióta júzerek miatt - hardveresen nem engedte összezárni a késeket, emiatt mindegyik őrlő más klikk eredményekkel rendelkezik.Mano66@ ez valami kereskedelmi fb oldalra akar mutatni (nem tölt be nálam) és nem a hirdetésre.
-
-
válasz
Feketelaszlo
#11890
üzenetére
Kapszula. Jelenleg van a nespresso kompatibilis vonal és a dolce gusto. Amire nincs ráîrva, hogy dolce gusto az jó lesz a nespressoba. Legolcsóbb krups nespresso mini olyan 30-40k Ft. Tchibo, Aldi és többi vackot én hagynám. A kapszula kiló ára persze hasonló
bár gyártója válogatja. Ennyi töprengést sikerüljön már átugrani, ha kàvézni szeretne valaki.Ja nincs olyan, hogy 5-6 csésze. Bármiből egymás után lehet ennyit, vagy vesz egy csepegtetős filtert.
-
Ja világos. A ferment kerinci alá kicsit pont furcsa lesz a tej, de ízlés dolga. Illetve finom az, csak más, mint elsőre gondolná az ember. Mindenki ahogy szeretné.
Attól, hogy úgy fest osztom az észt, meglepő módon senkinek nem szeretném megmondani mit szeressen. Csak lehetőségeket felmutatni. Uff.
Apám pl. úgy gondolja nem szabad elmosni a kotyogót, mert tönkreteszi a kv ízét. Az övé kb. a gyárban látott utoljára vizet, mármint a kávén kívül. Nem akarjátok tudni, hogy néz ki, a Nébih leplombálná azonnal. Ettől függetlenül mindig örül és cuppog, ha kap nálam italt. Nem terhelem semmi szöveggel, kap egy flatwhite-ot oatlyval és kész.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számotokra mi volt az év játéka 2025-ben?
- Kritikát kapott a Nintendo konzolgyilkos felhasználói szerződése
- Szép órával jubilál a Huawei Watch
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EAFC 26
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Áramszünet küldte betegszabadságra a robotaxik hadseregét
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)












Mr.Csizmás
