-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
Én egy videón láttam régebben hogy le volt nyűgözve egy barista a tradicionális kávéfőzés eredményén. Nem értettem hogy hogyan lehetséges, hogy egy ilyen hátborzongató és sokkoló élmény után hazamegy valaki és visszatér a szarrátuningolt technicista babpréseléshez. Amnézia? Ha valami ennyire jó akkor az nem felejtődik el, vagy mégse annyira olyan nagyon jó. Ez utóbbira tippeltem, mások is megerősítettek hogy csak a hely varázsa meg az utazással együtt járó plusz élmény, de most elbizonytalanodtam, hogy valaki megcsinálta amiről csak álmodtam.
Tök jó.
-
konzumpro
senior tag
válasz
WarLock07222 #98450 üzenetére
Jó ilyen beszámolókat is olvasni - kis vigasz a sok elpacsált kávé után, hogy nem csak én jártam így.
-
konzumpro
senior tag
Visszajött a Sage Barista Pro a szervizből, miután az előző szervizelés után jelentkezett a "three beep" probléma. Arra gyanakodtam, hogy víz maradt a csőtörés miatt a zárt gépházban és a nedves környezetben korrodált és kontakthibás lett a hőszenzor, ami miatt eldobta a főzést, gőzölést a gép. A munkalapon csatlakozó csere szerepelt és valóban, a thermojeten a hőérzékelő lett forrasztva. Eddig bele se néztem, gondoltam a repedt könyök lett cserélve garanciálisan, de nem! Ez többet nem reped szét a könyökén, mivel nincs neki többé! Szóval sikerült egy konstrukciós hibát kijavítani a gépen, ami nekem jó hír, örülök hogy jobb lett a gép mint újkorában, tetszik ha valaki ilyen gondosan javít egy hibát.
Sajnos a lecsapódó pára miatt látható a korrózió nyoma itt-ott, viszont most már teljesen száraz a belső tér és remélhetőleg jól működik a gép az elkövetkezendő tíz évben. Kb. ilyen élettartamról írnak korábbi modelleknél, de a thermojet nem tűnik tartós alkatrésznek. Aztán ki tudja. Egyelőre marad a jószág.
-
konzumpro
senior tag
válasz
WarLock07222 #98450 üzenetére
Most jött velem szembe, Silvia surfing.
https://www.swisswuff.ch/wordpress/?p=385 -
konzumpro
senior tag
válasz
Mylord3 #96818 üzenetére
Hali! Olvastam hogy régebben Mokinád is volt, utána elajándékoztad egy egyszemélyes Pascucci után. Ennyivel jobb ez utóbbi? Csak mert most sehogyse tudok jobbat kihozni egy egyszemélyes Bialetti Mokából mint amit Mokibából. Ami azt jelenti hogy a Pascucci sokkal jobb mint a Moka 1. Vagy csak nem tudok valamit a Mokáról.
-
-
konzumpro
senior tag
válasz
SteelCowboy #98921 üzenetére
De érdekes, senki nem vette a fáradtságot hogy válaszoljon neki. Kiprovokáltam. Sikerült. Köszönet és hála!
-
konzumpro
senior tag
válasz
adriankoooo #98928 üzenetére
6 bar-ral kapcsolatban biztosan volt már, de érdekes:
"Espresso is always – always – extracted with a water pressure between 9 and 10 bars. ... Ignore that, Dr Hendon said. Drop it to six bars." [link]Most meg ezt olvasom a témában.
https://strivefortone.com/2016/05/18/this-low-pressure-rehash/Pumpás gépeknél vajon dimmer a megoldás - nem mert megdöglik tőle az ULKA - vagy kisebb nyomású és/vagy vízhozamú ULKA?
-
konzumpro
senior tag
Sage 54mm-es kosárba 18g az optimális, szimplánál 9g, szinte mindig szimplát használok.
Bár még nem találtam meg az optimális csészeméretet capuccinohoz. Vagyis vagy három capuccinot készítek 18g-ból, vagy eldobom harmadát, vagy ha szimplából készül akkor az kevés két capuccinohoz de sok egyhez. Hacsak nem 2 dl tejből készül, ami azért elég nagy adag még latténak is. Teljesen szubjektív, saját ízlésemhez illeszkedő arányokról van szó.
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #99170 üzenetére
Ez van a gyári vízkőoldókban (Saeco) meg tejsav, esetleg borkősav.
-
konzumpro
senior tag
válasz
ribarszki #99524 üzenetére
Az új Philips őrlők gyárilag le vannak korlátozva, egy bizonyos fokon túl nem tudod közelebb tekerni a késeket és ez egybe esik a gyárilag beállított skálán látható minimum értékkel.
Régebbi Saeco (Xsmall) őrlőt össze tudtam tekerni annyira, hogy a kerámia kések egymáson csúsztak, szorultak üresen. Presszóképes volt. Kár érte, legalább az őrlőt megtartottam volna...
Nézz be az automata topikba ahol ezt a témát már párszor kiveséztük.
A lényeget itt is leírom persze: Más rendszer az automata mint a presszógép, eleve nyomásfokozós - gyakorlatilag - mind. Így a lefolyást úgy tudod korlátozni, ha a nyomásfokozó ellenállását fokozod (Pl. Talea Ring és egyéb SBS nyomásfokozós gépek), csökkenteni lehet a vízhozamot szűkítővel, kisebb vízhozamú ULKA pumpával, külső őrlővel előre őrölt, ezáltal presszóra alkalmas kávé őrölt kávé tölcséren való beöntésével.
A gyakorlatban automatán nekem az vált be, hogy középállásban van az őrlő, mivel ha finomabbra állítom, nem lesz "presszósabb" a főzet, viszont hosszan tartó keserűséggel "örvendeztet" meg. A lassabb lefolyást pedig plusz nyomásfokozóval, pumpacserével oldottam meg, jóllehet nem igyekszem megközelíteni a hivatalos olasz presszó lefolyási idejét sem, szimplát főzök 7 grammból, a legalacsonyabb aroma fokozaton, kb. 16-18 másodperc között folyik le, ennél jobbat karos géppel sem tudok elérni ugyanazzal a kávéval.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
vicces1 #99530 üzenetére
Ez jó, áll egy beavatatlan - igaz nem lyoni acél, csak jó kis piaci ungherese - a lomkamrában, mert eddig nem adódott még alkalom beavatni...
De ahogy olvasom a linkelt oldalon, nem is olyan vészes, mégse kell hozzá pokol tüze, elég csak kiolajozni, melegíteni... Holnap asszem rászánom magam. Köszi a tippet! -
konzumpro
senior tag
A sima edzetlen vas serpenyőt ma avattuk be, praktikusan palacsintákkal.
A másodiktól már kezelhető volt, de a legelsőt se kellett kidobni, az ötödiknek kb. nem kellett már olaj sem.
Nem tűnik bonyolultnak a karbantartása sem, csak még az a kérdés hol lesz a helye...
És hogy milyen a végeredmény miután kialakult a jó kis védőréteg? Amilyen szokott, Tefal serpenyővel.Na jó, ez a Feleségem érdeme.
-
konzumpro
senior tag
válasz
Kávé Kálmán #99917 üzenetére
A zsírok, olajak kioldódása is hőfokfüggő szerintem. A crema tulajdonképpen egy emulzió.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
Kávé Kálmán #99921 üzenetére
Átjött. Itt ez működik.
-
konzumpro
senior tag
-
konzumpro
senior tag
válasz
Peti...(16v) #100125 üzenetére
Én desztvízzel jártam így, csapvízzel próbáltam egyszer a keménységét beállítani és poshadt lett másnapra. Azóta csak visszasózok vagy inkább Britázok ha nincs itthon desztvíz. De RO vízzel szerintem nem lenne szabad hogy baj legyen (poshadt víz = baktériumok), ha rendesen van karbantartva.
RetepNyaraB: Nekem simán kibírja, 1g keserűsót rakok bele meg 1/3g szódabikarbónát, azaz mostanában azt már nem, mert simán kicsapódott a gőzcsővégen, nem úsztam meg vízkőmentesítés nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
Peti...(16v) #100132 üzenetére
Nekem is tervben van, de még van szűrőbetét a Britához, ami kb. elég az automatához, a gyári AquaClean-ben is hasonló gyanta van.
[link] Innen akarnék kilottózni valami jó kombinációt, nem akarok patronnal visszasózni, nem tudom tartály nélkül menne-e igen lassú átfolyással, mert dupla szűrővel megy tartály nélkül, de nem sietek sehova, elég lenne csak egy szűrősorozat, előszűrő, finomszűrő, RO-szűrő. Ja meg egy csap.
-
konzumpro
senior tag
Van itt valaki aki részt vesz a Roastopus-hos otthoni pörkölésben? Nincs facebookom, valami változott a jogosultságokban és már nem érem el a versenyszabályzatot, mennyit, hova kell visszaküldeni...
-
konzumpro
senior tag
válasz
fodorpisti87 #100282 üzenetére
Én nem váltanék, inkább bővíteném az egészséges szenvedélyek sorát. Tudtad hogy a kakaó is egészséges és mennyi változata van?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- DJI Spark Drón + kiegészítők
- Női városi bringa (Sierra City)
- DJI AVATA Pro-View Combo drón (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer