Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sz.zs.

    senior tag

    válasz soldier2 #60909 üzenetére

    Én megvoltam győződve arról hogy wdt-zni csakis a szűrőben jó :U Ezek szerint nem?! :N

    Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

  • hifis50

    csendes tag

    válasz soldier2 #60909 üzenetére

    Ha már így előjött az őrlemény előlészítés, leírom az én tapasztalataimat. Már csak azért is, mert nekem is rejtély, min múlik a sikeressége. Az biztos, hogy sok kiinduló tényező befolyásolja (daráló, szűrő átmérő, mennyiség stb). Abszolút igazságot pedig azért nehéz összehozni, mert ez is olyan, mint megmondani, mi az egészséges étkezés. Csak hosszú idő alatt derül ki, mi a nyerő. Tehát szerintem egy két próba nem elég konzekvenciát levonni, kell a többféle kávé, eltérő őrlemény mennyiségek, szűrők, darálók. Ezekből nyilván nálam sem mind jött össze, de annyiból előbbre vagyok a tapasztalatok terén, hogy (lehet ezért kövezni), mindig nyitott szűrőtartót használok, és van egy tükör a gép mellett. tehát minden kávéfőzésnél látom, milyen a kifolyás. Ez utóbbi azért is fontos, mert a nem fröcskölős lefolyás is lehet többféle. Például nem középen áll össze a sugár. Vagy nem deríti be a kávé a szűrő alját, tehát kis szigetek vannak az összefolyásban a sugár mellett. Vagy imbolyog. Vagy van a fősugár mellett egy csöpögő másik is. Nyilván ezek sem az igaziak, a tök szabályosra lehet azt mondani, hogy most jól készítettem elő az őrleményt.
    Azt figyelembe véve, hogy szitálni én sem bírom rávenni magam, nálam eddig ez a procedúra adja a legnagyobb arányban az okés lefolyást:
    1. Szűrőmagasítót használok.
    2. Habverővel keverek ,nem csak körbe, de kicsit emelgetve is, hogy az alja - teteje is keveredjen.
    3. Hústűvel is keverek, ettől egyenletesebb lesz a szűrőben a kávé.
    4. Egy 0.5mm-es rugóacél huzalból készült, (vagyis nagyon vékony) tűvel hozom a felszínét síkba.
    Ez utóbbit azért, mert az eddigi (hosszabb távú) tapasztalatom szerint semmi egyéb mahináció nem tesz jót a végeredménynek, az a legjobb, ha csak kevergetünk. Tehát rázogatás, főleg kocogtatás, de a tetejének az ujjal való simítása, tapicskolása is, lehet hogy nem minden esetben, de a fent leírtaknál gyakrabban ad rosszabb kifolyást.
    Lehet, hogy csak a megszokás miatt mondom, de szerintem a fenti művelet is a 10 -15 másodpercével belefér egy presszókészítésbe.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák