Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #18221 üzenetére

    Ehhez nem kell látóasszonynak lenni. Aki nem szűk látókörű, meg van már tapasztalata informatikában, az tud hosszú távra is tervezni, fejleszteni. Az IT-ben nagyon sok minden előrelátás és koncepció/tervezés, vagy éppen stratégia függvénye, ami később szokott kamatozni, hosszú távon.

    Azt értem, hogy neked ez hülyeségnek tűnik, de ez az egyéni szocproblémád. Igen, ezért fejlesztik az LMDE-t, stratégiai előrelátás. Azért választották a Debian-t alapnak, mert az jobb eséllyel sose szűnik meg, nagyon sok fejlesztője van, lazán tudnak cserélődni, az egész nonprofit, GNU free szerveződés, nincs kitéve céges, pénzügyi, politikai érdekeknek, ehhez van a legtöbb csomag, az egyik legrégebbi disztró meg a legnagyobb is. Választhattak volna Archot is alapnak, de ami szintén nem lett volna annyira rossz húzás, rövid távra, technikai szempontból, de egy Arch hamarabb szűnhet meg, mint egy Debian. Az meg világos, hogy ilyen Red Hat, CentOS, Fedora, Suse, OpenSuse, stb. disztrókat nem választottak alapnak, mert emögött ott van a nagy céges, profitérdek. Nagyon kis disztrót meg azért nem választhattak alapnak, mert azok meg tényleg olyanok, hogy jönnek-mennek idővel. Ott van pl. a Slackware, a legrégebbi még futó disztró, de ott is ugyanez a probléma, lényegében 1 emberes projekt, meg pár éve besegít nekik néhány core fejlesztő, de ha Volkeringet elüti a busz, vagy most a közelgő gazdasági világválságban utcára, híd alá kerül, a projektnek lényegében reszeltek. Egyszer már volt tartósan beteg, kórházban, majdnem bele is halt, állt is a projekt hosszú ideig, nem voltak kiadások, a legtöbben azt hitték, hogy ennyi volt.

    Sőt, el kell keserítselek, ennek van szakmai zsargonban is neve, a buszeffektus. Pont emiatt, hogy mi van, ha egy egy vagy kevés emberes projektből valakit elüt a busz. Ezeket a hülyeségeket nem én találom ki, meg nem a Nők lapjában olvasom, hanem ezek létező dolgok, emberek már előttünk is gondolkoztak ezen, nevet adtak szakmailag is a jelenségnek. Értem, hogy neked morbid, ez van.

    Meg nem véletlenül írtam, hogy még megszűnni se feltétlenül kell az Ubuntunak, elég, ha behúznak valami meredeket, pl. kihekkelhetetlen telemetriát integrálnak a disztróba, vagy valami malware-t, vagy más profitérdekből hasonló ocsmányságot, amit az opensource közösség teljesen elutasít, akkor is kell az Ubuntu-alap helyett valami alternatíva.

Új hozzászólás Aktív témák