Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz ngaba #101122 üzenetére

    1. A refinanszírozás azt jelenti, hogy a lakáshitelt egy másik (jobb kondíciójú) hitelből előtörlesztem, ha esetleg lementek a kamatok? És annak a másik hitelnek lehet a fedezete a szóban forgó ház, ami ugye a kiváltandó hitelnek is fedezete? Vagy az csak szabad felhasználású lehet, vagy hogy van ez?

    Így van. Nyilván lehet az új hitelnek fedezete a régi ingatlan, ez a dolog lényege. :) (Persze amennyiben az ingatlan értéke nem esett a felveendő hitel értéke alá, de ~30% hitelnél szerintem erre kicsi az esély még katasztrófa esetén is).

    Sőt, olyat is lehet, hogy azt mondod, hogy az új kamatláb mellett neked megéri még jobban eladósodni (pl. mert továbbra is többet hoz a PMÁP mint amennyibe a hitel kerül) és magasabb hitelt igényelsz, a különbözetet a régi hitel végtörlesztése után meg zsebre rakod.

    2. Előtörlesztésnél a még visszafizetendő összeget gondolom úgy számolják ki, hogy a felvett összeg kamatos kamattal kamatozik a hitelszerződésben szereplő kamatlábbal (a törlesztőrészlet ezen csökkent havonta X egységet), és az így kapott "még fennálló tartozásra" még rádobnak pl. 1% előtörlesztési díjat.

    Így van. Annuitásos hitelre találsz neten mindenféle kalkulátort ha végig akarnál számolni pár szcenáriót.

    Egyébként engem is úgy neveltek, hogy a hitel rossz, de nagyon rossz hozzáállás. Felelőtlen kézben a kés is gonosz találmány, mégis napi szinten használjuk a konyhában. A saját ingatlan egyik nagy anyagi előnye a közhiedelemmel szemben pont hogy az, hogy hozzáférést nyújt olcsó (jelzálog) hitelekhez. Ilyen rendkívüli időkben meg amikor a "biztos hozam" magasabb, mint a hitelek kamatai pláne. Én a helyedben nem is ahhoz mérném mennyi hitelt vegyek fel, hogy mennyi tőkém hiányzik a kinézett ingatlanhoz, hanem hogy mennyit enged felvenni a bank, illetve mekkora törlesztő az, ami mellett még nyugodtan alszok (a meglévő tőkét amit kiváltok hitellel hova fektetem be és ott milyen kockázatokat futok).

Új hozzászólás Aktív témák