Új hozzászólás Aktív témák

  • emvy

    nagyúr

    A rendszeresen felmerulo teoriaval kapcsolatban akarnek tenni egy kommentet.

    Ugye az a gyanu, hogy a kormanynak valami sotet terve lehet a PMAP-pal -- elsore mindenkit beterel PMAP-ba, majd valahogy lenyulja a penz egy reszet.

    Szerintem ez nem realis. A felreertes szerintem onnan fakad, hogy sokan azt gondoljak, hogy a kormanynak a celja, hogy a hatalom erdekeben kicsesszen az allampolgarokkal. Ez igy tevedes -- a kormanynak nem celja, hogy kicsesszen a polgarokkal, a cel siman a hatalom megtartasa.

    Megitelesem szerint a kormanynak (allamnak) jol felfogott erdeke, hogy a PMAP-ba sok penz menjen, es a PMAP-ban a jovoben is szivesen tartsak az emberek a penzuket, es ez megerje a tarsadalomnak. Ezt azert gondolom, mert az allamot finanszirozni kell valahonnan. Erre az allamnak kamatot kell fizetnie. Mindenkeppen. Akar belfoldi, akar kulfoldi finanszirozasrol van szo. A hatalomban maradas szempontjabol viszont elonyosebb, ha a hozam az allampolgarokhoz vandorol, mert egy annyival is jobb allapotban marad a magyar gazdasag, es annyival kisebb problemat kell kezelniuk majd a nepszeruseguk megorzesehez.

    Szoval az allitasom az, hogy egy olyan (sajnos nem tul gyakori) helyzet allt elo, amikor a hatalmat birtoklo csoportnak megeri olyan megoldasokat valasztani, ami a tarsadalomnak is jo, es az emberek PMAP-ba terelese mogott lehet, hogy tenyleg annyi a sztori, hogy ha mar egyszer forintban merve 15% korul kell finanszirozni az allamot, akkor az majd egy ido utan forogjon vissza a gazdasagba, kvazi 'magatol'. Ugyanis ahogy elkezd beutni a recesszio, es elkezdenek esni a hozamok, ugy veszik majd ki az emberek a PMAP-jukat, es akkor ez kvazi automatikus modon elkezdi stimulalni majd a fogyasztast. Szoval a PMAP siman lehet egy jo onszabalyozo mechanizmus, magas inflacional hatekonyan vonja ki a penzt a hetkoznapi koltesekbol, alacsonyabb inflacional meg visszatolja.

    [ Szerkesztve ]

    while (!sleep) sheep++;

Új hozzászólás Aktív témák