Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz travix #56103 üzenetére

    A téma valójában sokkal bonyolultabb, mint azt ahogy a többség tudja és ezt ajánlom mindenki figyelmébe, én is nemrég tanultam erről rational reminder communityben.
    Sokan úgy tudják, hogy egy ETF teljes költsége az a TER, vagyis ennyivel csökkentik az árfolyamát az időben folyamatosan 1 év alatt.
    Ez a táblázat szépen összefoglalja, hogy milyen összetevőkből áll össze a teljes költség valójában:

    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jkTC6ulLAC1Y4SW-_IIbUBXuhHXGywnlOd0jT0qcGbY/edit?usp=sharing

    Alul a fülekben lehet váltogatni a fajták közt, a 2020-as értékeket érdemes nézni.

    A teljes költség lényegében=TER+Transaction costs+WTH-Securities Lending

    -A Ter valójában csak munkadíj, ez a management díja. Ez egy vwce-nél ugye 0,22%
    -A Tranzakciós költség kvázi az anyagdíj, ha építkezési példánál vagyunk. Attól függően, hogy egy adott ETF-nek mekkora a Turnoverje, vagyis az állományának mekkora része cserélődik le 1 év alatt, ez akár szignifikáns is lehet. Ez egy vwce-nél mindössze 0,04% költség, de nagyobb turnoverű ETF-eknél egy simán megvan fél százalék is, ez a típusú költség ugyanúgy eltűnik az árfolyamból.
    -A WTH elsősorban az adózási surlódásokból adódó veszteség, az úgynevezett Dividend leakage vagyis lefordítva osztalék szivárgás adja. Hogy ez pontosan hogy működik, elég bonyolult, és megmodom őszintén hogy ezt még én sem értem 100%-osan. Ez egy eléggé számottevő költség, még egy mezei vwce-nél is 0,26% és az UCITS ETF-eket jobban sújtja mint az Amerikai társait különböző okokból.
    -A Securities Lending ugye bevétel, értékpapírok kölcsönadásából. Általában közel nulla, néha 0,01%.

    A teljes költség a TER-nek a többszöröse, még egy vwce-nél is 0,53%, egy Momentum vagy egy value 0,6-0,7%, bizonyos Emerging ETF-eknél túllépjük az 1%-ot is.
    Persze mondhatnánk hogy hát akkor majdnem ott vagyunk mint egy befalappal, de valójában a befalapoknál is ugyanez van, a publikált ter ugyanaz a ter mint itt, kvázi csak munkadíj.

    Érdekes téma ez, lényegesen bonyolultabb téma mint azt az ember elsőre gondolná, plána a dividend leakage, simán megérne egy egyetemi diplomamunkát komplexitását tekintve.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák